Sklep Życia
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Kategorie

Dlaczego Sklep Życia?

Pau d'arco to suplement diety wykonany z wewnętrznej kory kilku gatunków drzew rosnących w Ameryce Południowej. Nazwa pau d'arco używana jest do określania zarówno drzew, jak i suplementu, z których pochodzi. W niektórych stronach świata używa się też nazwy taheebo lub lapacho. Historia pau d'arco związana jest z zażywaniem go podczas okresu odchudzania. Ludzie sięgający po medykamenty oferowane przez naturę wierzą w to, że odpowiednia proporcja tego specyfiku potrafi działać przeciwzapalnie w organizmie ludzkim.

Czym dokładnie jest Pau d'arco - Lapacho

Pau d'arco jest tak naprawdę miejscową nazwą dla kilku gatunków drzew. Rosną one naturalnie w tropikalnych lasach Ameryki Południowej i Centralnej.

Drzewa te osiągają wysokość 40 metrów wysokości, posiadają przyciągające uwagę kolorowe kwiaty. Barwy ich kwiatów mienią się od kolorów różowych po fioletowe. Drewno z tych drzew jest niezwykle wytrzymałe fizycznie i odporne na gnicie drewno. Było wykorzystywane przez rdzennych mieszkańców lasów tropikalnych do wytwarzania łuków myśliwskich. Co więcej, te same plemiona z wielką chęcią sięgają po korę lapacho za każdym razem, gdy odczują:

  • problemy żołądkowe,
  • niestrawność,
  • zmiany na skórze.

Według serwisu PubMed obdarzonego zaufaniem ekspertów medycyny lapacho zawiera w swoim składzie związki zwane naftochinami. Mają one właściwości wspomagające usuwanie zapaleń i komórek rakowych w żywych.

Dotychczasowe badania ograniczały się jedynie do testów na zwierzętach i substancjach zamkniętych w probówkach. Nie posiadamy zatem bezpośredniej wiedzy, która potwierdzałaby, że może leczyć ludzkie ciało.

Lapacho - właściwości kory

Badania wykazały, że ekstrakt z P ma właściwości przeciwbakteryjne i antygrzybiczne. 

Tak naprawdę dokładny mechanizm działania tego suplementu nie jest znany nauce. Uważa się jednak, że hamuje proces pozyskiwania tlenu z organizmu przez bakterie i grzyby. Na wydzialeł farmacji należącym do Uniwersytetu Takasaki w Japonii przeprowadzono badania nad Pau d’arco. Wykazały one, że roślina ta ma zdolność zatrzymania procesów rozwoju grzybów i bakterii. Robi to poprzez uniemożliwienie im dostępu do tlenu.

Kilka wyników pochodzących z tego badania wskazywało również na to, że ekstrakt z kory pau d’arco zapewnia w ten sposób organizmom żywym ochronę przed związkami chorobotwórczymi. Dotyczy to głównie rozwoju bakterii zakaźnych znajdujących się w układzie trawiennym.

W badaniu przeprowadzonym przez szkołę biotechnologii w Seulu odkryto, że ekstrakt z kory był w stanie zahamować nawet rozwój bakterii pylori. Helicobacter pylori to bakteria atakująca ludzki przewód pokarmowy. Może ona doprowadzić do wrzodów żołądka.

Z badania wynikało jednak, że ekstrakt był mniej skuteczny niż popularne w tym czasie antybiotyki.

Pomoc w utracie wagi

Pau d'arco może wspierać proces utraty masy ciała. Badania przeprowadzone na myszach wskazały, że ekstrakt pau d’arco hamuje lipazę trzustkową. Jest to enzym, który pomaga ciału trawić i wchłaniać tłuszcz. Innymi słowy, miałoby przyczyniać się do trawienia tłuszczu. To zaś ostatecznie doprowadza do zmniejszenia przyswajanych przez organizm kalorii.

Myszy, które były karmione ekstraktem lapacho straciły wyraźnie większą wagę niż te, które nie otrzymały substancji. Podczas badania myszy otrzymywały ten sam rodzaj pożywienia.

Nie ma jednak pewności, czy powtórzenie tego samego procesu z udziałem ludzi doprowadziłoby do podobnych rezultatów. Przez brak tego rodzaju badań nauka nie ma pewności co do tego, czy pau d’arco ma zdolność hamowania wchłaniania tłuszczu również u ludzi.

Znane formy i dawkowanie

Tradycyjnie ludy zamieszkujące lasy tropikalne stosowały wyciąg z drzew pau d’arco w formie parzonej herbaty. Herbatą lapacho pozyskaną z kory drzew wsypywano do naczynia z wodą. Następnie gotowano herbatę na ogniu przez 15 minut. Powstały w ten sposób napar wypijano od dwóch do trzech razy dziennie. Niestety okazuje się, że pozytywne właściwości pau d’arco kiepsko ekstrahują się w wodzie.

Dlatego suplement znany nam w dzisiejszych czasach jest tworzony w postaci kapsułek przeznaczonych do bezpośredniego połknięcia. Kapsułki z gotowym komponentem zazwyczaj posiadają porcję 500 mg preparatu. Taka ilość powinna być spożywana nie częściej jak dwa razy dziennie.

Bezpieczeństwo w trakcie stosowania i potencjalne skutki uboczne.

Pomimo stwierdzeń, że lapacho może pomóc w leczeniu raka, nie ma na to bezpośrednich dowodów naukowych. W probówkach dokonano zniszczenia komórek rakowych za pośrednictwem związków, które zawierają lapacho. Badania wyglądały obiecująco. Niestety ilość ekstraktu, którą należało nanieść na komórki rakowe, byłaby toksyczna dla ludzkiego ciała.

Stosowanie ekstraktu z pau d’arco może powodować następujące skutki uboczne:

  • nudności,
  • wymioty,
  • rozrzedzenie krwi,
  • odbarwienia moczu,
  • uszkodzenia układu rozrodczego,
  • anemia.

Nie należy stosować Lapacho przez kobiety w ciąży lub osoby, które mają zaplanowany jakikolwiek zabieg chirurgiczny. A to ze względu na rozrzedzenie krwi.

Istotnym elementem jest pochodzenie suplementu. Dlatego też ważne, aby składać zamówienia na produkt z bezpiecznych źródeł. Warto sprawdzić informację o producencie, składzie i dystrybutorze.

Przeciwwskazania.

Stosowanie kory z drzew lapacho jest elementem uświęconej przez zamieszkujące lasy tropikalne ludy tradycji. Wypijana przez nich herbata pau d’arco posiada głęboko zakorzenioną w wierzeniach formę obrzędu. W ten sposób pragnęli wzmacniać swoje ciała i leczyć potencjalnie dotykające ich choroby.

Możliwe interakcje Lapacho.

Pau d'arco może wpływać na zdolność krzepnięcia krwi. Zazwyczaj doprowadza to do problemów ze wchłanianiem leków na nadciśnienie lub środków przeciwbólowych.

Inne formy spożywania lapacho - herbata Inków.

Wiemy już, że produkt ten był chętnie wykorzystywany w formie herbaty przez plemiona zamieszkujące amazonkę. Obecnie producenci suplementów diety oferują produkty z kory drzew pau d'arco w formie wygodnej do połknięcia tabletki. Nie oznacza to jednak, że nie możemy przygotować sobie swojej własnej herbaty lapacho.

Zatem jak parzyć lapacho w prawidłowy sposób?

Na początek należy odmierzyć pół litra wody do naczynia, które zagotujemy. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku garnek. Podczas gotowania dodajemy dwie małe łyżki gotowej kory z drzewa lapacho. Całość należy gotować na małym ogniu przez 5 do 10 minut.

Dla uzyskania najlepszego efektu zaleca się odstawić garnek z zagotowanym naparem. Należy pozostawić go pod przykryciem na następny kwadrans. Metoda ta jest zbliżona do tradycyjnego sposobu, za pomocą którego herbata inków była przygotowywana. Możemy spodziewać się silnego smaku naparu i dosyć intensywnego zapachu podczas przygotowywania.

Poprawnie przygotowana herbata inków lapacho powinna odznaczać się zapachem przywodzącym na myśl trawiaste nuty smakowe. Wiele osób korzystających z metody parzenia kory pau d'arco mówi, że zapach jest bardzo zbliżony do tego, który wydziela z siebie susz klasycznego yerba mate.

Herbata lapacho przeciwwskazania.

Naparu z drzew pau d'arco nigdy nie należy podawać kobietom w ciąży. Substancje aktywne tego naparu mogą niekorzystnie wpływać na rozwój płodu, a nawet zwiększyć ryzyko poronienia.

Historia użytkowania pau d'arco

Korzystanie z kory drzew rosnących w lasach deszczowych posiada długą i dobrze udokumentowaną historię. Według zapisków historycznych ówczesne plemiona Ameryki Południowej wykorzystywały korę w tych samych celach leczniczych. Plemiona te doceniały też drewno z drzew lapacho za ich wytrzymałość, która była w stanie przetrwać niezbyt sprzyjający klimat. Korzystali z tego rodzaju drewna podczas tworzenia łuków przeznaczonych na polowania.

Tradycja korzystania z naparu przez tamtejszy lud przetrwała do dzisiaj. Mieszkańcy lasów Amazonii nadal podają sobie wywar z kory lapacho w celach takich jak:

  • Leczenie malarii
  • Niedokrwistości
  • Problemów z jelitami
  • Problemów z oddychaniem
  • Kaszlem
  • Przeziębieniami
  • Problemów z infekcjami i gorączką

Obecne praktyczne zastosowanie.

Pau d'arco jest obecnie jednym z najważniejszych zasobów pozyskiwanych z lasów deszczowych. Posiada wiele zastosowań, które cieszą się popularnością w ziołolecznictwie. Faktycznie wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, jednakże bardzo łatwo je przedawkować. Dlatego też zawsze należy mieć na uwadze, aby nie przekroczyć górnej granicy dawkowania.

Większość dostępnych w dzisiejszym handlu produktów zawiera zarówno wewnętrzną, jak i zewnętrzną korę drzewa. Podczas wycinek drzew w tropikach i przetransportowania ich do tartaku, całość mielona jest na tarcicę przeznaczoną na materiały budowlane. Przed zmieleniem drewna wycinana jest część kory, w której znajduje się największa ilość składników niezbędnych do wytworzenia suplementu.

Ciekawostki na temat drzewa pau d'arco.

  • Brazylijczycy nazywają go świętym drzewem. Jest to powiązane z dawnymi rytuałami zaparzania i picia kory wywaru z kory tego drzewa.
  • Herbata inków lapachol była czczona przez Indian od stuleci jako jedno z najbardziej użytecznych ziół.
  • Od wielu lat działanie tej rośliny jest obiektem ogromnej ilości badań i eksperymentów. Już w roku 1967 doktor Walter Accorsi opublikował artykuł, w którym wykazywał, że kora tych drzew przyczynia się do zwiększenia ilości czerwonych krwinek.
  • Rafinowanie ekstraktu z kory znacznie zmniejsza efekt działania suplementu.

Bibliografia:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28586252

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19674905

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15713033

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22431070

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17421057

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium