
Kategorie
Marka
-
Aliness (10)
-
CyanoTech (4)
-
Doctor s Best (1)
-
Dr Enzmann (3)
-
Dr Mercola (1)
-
ForMeds (3)
-
Formeds Bicaps (2)
-
Garden of Life (2)
-
Hamari Chemicals (1)
-
Hanoju (16)
-
Holistic (8)
-
Holland and Barrett (1)
-
INTERCELL Pharma (1)
-
Jarrow Formulas (9)
-
kenayAG (10)
-
Kiin Products (1)
-
Kräuterhaus Sanct Bernhard (1)
-
Life Extension (4)
-
Lonza (1)
-
NeoCell (1)
-
NOW Foods (13)
-
Nutergia Laboratoire (1)
-
Peruvian Harvest (1)
-
PharmoVit (3)
-
UHTCO Corporation (4)
-
Weider (3)
-
YANGO (6)
Forma podania aminokwasu
Dostępność
Wysyłka w


Jedna piąta naszego organizmu składa się z białek. Aminokwasy to wszechstronne związki, będące dla nich podstawowym materiałem budulcowym. Mają zdolność do tworzenia tkanek, organów, mięśni, skóry, włosów i paznokci. Są niezbędne, do ciągłej naprawy struktur naszego ciała, a zwłaszcza mięśni. Po za tym, zabezpieczają nasze zdrowie, regenerując komórki, biorąc udział w przemianie cukrów i tłuszczów oraz wpływając na produkcję hormonów.
Aminokwasy, czyli kwasy karboksylowe
Inaczej kwasy karboksylowe, bo taka jest ich chemiczna nazwa, są odpowiedzialne za właściwe funkcjonowanie wszystkich procesów metabolicznych zachodzących w ludzkim ciele. Te niezwykle cenne substancje mają również zdolność transportowania składników odżywczych i tlenu w organizmie.
Aminokwasy i układ odpornościowy
Co ciekawe, przeciwciała - będące podstawą układu immunologicznego, składają się właśnie z aminokwasów. A to oznacza, że osłabiony układ odpornościowy potrzebuje ich znacznie więcej. Przyglądając się bliżej aminokwasom, dochodzimy do wniosku jak często niedoceniane jest ich znaczenie, jako prekursorów enzymów i neuroprzekaźników. A przecież aminokwasy regulują niemal wszystkie procesy metaboliczne. To właśnie zaburzenie równowagi metabolicznej jest często odpowiedzialne za wiele poważnych chorób.
Aminokwasy - podział
Zrozumienie istoty aminokwasów wyjaśnia podział aminokwasów na egzogenne, których organizm ludzki nie wytwarza, w związku z czym muszą być dostarczane z zewnątrz wraz z pożywieniem. Należą do tej grupy m.in.: metionina, lizyna, leucyna, walina, fenyloalanina, izoleucyna, metionina. Mamy także grupę produkowanych przez organizm aminokwasów endogennych takich jak: alanina, seryna, kwas asparginowy, arginina.
Istnieją również aminokwasy częściowo egzogenne, czyli takie które mogą powstać z pewnych prekursorów np. cysteina z metioniny i tyrozyna z fenyloalaniny. Dla przykładu warto przytoczyć tylko kilka wybranych działań jakie wykazują niektóre aminokwasy.
Tak więc metionina m.in. pobudza komórki chrzęstne do tworzenia tkanki chrzęstnej, arginina jest kluczowym czynnikiem w tworzeniu kości (jej niedobór może być przyczyną osteoporozy) często używana we wspomagąjącym leczeniu impotencji, glutamina oprócz odżywiania mózgu może być bardzo pomocna w leczeniu zespołu nieszczelnych jelit, tauryna reguluje dostarczanie potasu i wapnia do serca a tym samym może wyeliminować zaburzenia rytmu serca, ornityna jest niezbędna dla utrzymania w dobrej kondycji układu immunologicznego i funkcjonowania wątroby, cysteina ma zdolności które pomagają usuwać metale ciężkie z organizmu. Dlatego też ważne by dostarczyć organizmowi odpowiednich ilości aminokwasów.
Naturalne uzupełnianie poziomu aminokwasów w organizmie
Niestety obecnie z wielu powodów m.in. jakości pokarmów nie można zagwarantować odpowiedniej ilości aminokwasów w naszej diecie. Dlatego też zaleca się uzupełnianie aminokwasów.
Aminokwasy, w tym głównie tyrozyna, arginina, glutamina, glicyna i tryptofan, łączone z cynkiem, magnezem, potasem, wapniem oraz witaminą C i B6 uwalniają hormon wzrostu. To ważna informacja, ponieważ produkcja tego hormonu znacznie spada wraz z wiekiem, by po 50. roku życia całkowicie się zatrzymać. Mamy jednak szanse wznowić jego uwalnianie poprzez odpowiednie wzbogacanie diety lub suplementację. Dzięki temu spadnie nasze zmęczenie, wzrośnie energia, witalność i sprawność intelektualna. Co jeszcze ciekawsze hormon wzrostu ma właściwości hamujące odkładanie tłuszczu.