Nie przegap naszych promocji! Wielka wyprzedaż -30% na produkty

KODY RABATOWE

NAWET 10%

SKORZYSTAJ Z KODÓW RABATOWYCH

Zamów telefonicznie: 881 946 770 | 538 484 240 (Pn-Pt: 9.00-16.00)

Hit dnia

Askorbinian sodu to łatwo przyswajalna sól witaminy C, otrzymywana w warunkach laboratoryjnych w trakcie fermentacji glukozy i następnie – w wyniku procesu utleniania. W przemyśle farmaceutycznym i spożywczym związek ten występuje pod nazwą E301 i jako regulator kwasowości dodawany jest do przetworów mlecznych, a także mrożonych oraz nieprzetworzonych owoców i warzyw. Zapobiega wytwarzaniu kancerogennych nitrozoamin w mięsie. 

Witamina C 1000 mg Plus x 100 kaps. Aliness

Witamina C 1000 mg Plus x 100 kaps. Aliness

Cena: 29,90 zł
szt.
Dodaj do ulubionych
Askorbinian sodu 1kg Axeco

Askorbinian sodu 1kg Axeco

Cena: 29,90 zł
Dodaj do ulubionych
Następna
strona

Askorbinian sodu (witamina C) - znaczenie dla organizmu

Askorbinian sodu jest buforowaną formą witaminy C o wyższym pH niż kwas L-askorbinowy dlatego polecany jest przede wszystkim osobom cierpiącym na schorzenia układu pokarmowego oraz borykających się z problemami natury stomatologicznej. 

Askorbinian sodu jako składnik zbilansowanej diety

Witamina C w postaci askorbinianu sodu to jeden z ważniejszych składników pokarmowych w codziennej diecie. Organizm ludzki w momencie zachwiania stanu homeostazy automatycznie wykorzystuje ten związek do działań naprawczych. Posiada przy tym wyjątkowo szerokie spektrum działania. Askorbinian sodu jako jedna z najlepiej przyswajalnych postaci witaminy C:

  • pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, kwasów żółciowych i cholesterolu,
  • wspomaga regenerację witaminy E,
  • bierze udział w biosyntezie kolagenu oraz hormonów kory nadnerczy,
  • przyspiesza procesy gojenia ran i zrastania się kości,
  • ułatwia przyswajanie żelaza niehemowego,
  • bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych,
  • reguluje przemiany tyrozyny,
  • chroni komórki przed skutkami stresu oksydacyjnego wywoływanego przez wolne rodniki.

Witamina C - występowanie

Bardzo duże ilości naturalnej witaminy C występują w świeżych i suszonych owocach dzikiej róży, w papryce, porzeczkach, natce pietruszki oraz w owocach cytrusowych. Witamina C w znacznych ilościach znajduje się także w wątrobie wołowej. 

Szkorbut a witamina C (askorbinian sodu)

Szkorbut, inaczej gnilec, to choroba wywoływana przez niedobór witaminy C. Brak tego cennego związku może powodować osłabienie naczyń włosowatych i przyczyniać się do powstawania mikrowylewów. W przypadkach skrajnego niedoboru mogą wystąpić takie objawy jak:

  • krwawienie dziąseł,
  • gnicie i wypadanie zębów,
  • krwawe wybroczyny pod skórą,
  • trudno gojące się rany,
  • nadmierne wypadanie włosów,
  • suchość i podrażnienie oczu,
  • nadwrażliwość na światło słoneczne,
  • ból i sztywność stawów, 
  • obrzęki tkanek miękkich,
  • problemy z poruszaniem się,
  • skąpomocz,
  • drgawki. 

Niewystarczająca ilość tego składnika pokarmowego w diecie powoduje znaczne obniżenie odporności na infekcje, może być przyczyną bólów mięśniowych, apatii, zmęczenia i braku apetytu. Pośrednio przyczynia się także do niedokrwistości oraz zaburza procesy syntezy kolagenu.  

Zapotrzebowanie na askorbibian sodu (witaminę C)

Witamina C w postaci askorbinianu sodu nie jest syntetyzowana w organizmie człowieka, dlatego należy ją dostarczać w codziennej diecie wraz z pożywieniem. 

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C jest zależne od wieku, płci oraz ogólnej kondycji organizmu i wynosi:

  • dzieci - 50 mg 
  • kobiety - 75 mg 
  • mężczyźni - 90 mg 

Zapotrzebowanie na askorbinian sodu (witaminę C) jest odpowiednio większe u palaczy, kobiet w ciąży i karmiących piersią, u osób cierpiących na nadciśnienie i cukrzycę, a także przy długotrwałym wysiłku fizycznym, chronicznym stresie oraz w okresie przeziębieniowym.

Askorbinian sodu - działania niepożądane

Askorbinian sodu to związek łatwo rozpuszczalny w wodzie dlatego jego nadmiar jest szybko usuwany z organizmu razem z moczem. 

Jako odmiana witaminy C, askorbinian sodu jest bezpieczny w spożyciu. Z uwagi na to nie ustalono dla niego limitu dziennego spożycia (ADI). Związek ten posiada tym samym status GRAS – czyli substancji uznanej powszechnie za bezpieczną.

Dla askorbinianu sodu nie stwierdzono działań ubocznych, przy czym warto pamiętać, że dawki powyżej 2000 mg na dobę mogą wywołać niepożądane objawy takie jak wysypka skórna, biegunka, wymioty i nudności.

Askorbinian sodu w żywności i kosmetykach

Askorbinian sodu jest szeroko wykorzystywany do produkcji żywności. Może być dodawany do takich produktów jak m.in.:

  • owoce i warzywa suszone, mrożone, w puszkach lub słoikach,
  • nieprzetworzone owoce morza,
  • napoje i soki owocowe,
  • fermentowane przetwory mleczne,
  • lody,
  • sery topione,
  • masła orzechowe,
  • słodycze, wyroby ciastkarskie i pieczywo cukiernicze,
  • mięso przetworzone poddane i niepoddane obróbce cieplnej
  • wina owocowe i aromatyzowane

Askorbinian sodu jest również często wykorzystywany w kosmetykach jako niezwykle skuteczny przeciwutleniacz. Najczęściej stosuje się go w ilościach nie przekraczających 0,0003 – 0,3%. Na etykietach kosmetycznych widnieje najczęściej pod nazwą „sodium ascorbate”

Askorbinian sodu - suplementacja

Preparaty z askorbinianem sodu zostały opracowane z myślą o osobach, które dbają o swoje zdrowie i pragną wspierać prawidłową pracę swojego organizmu na wielu płaszczyznach.

Suplementacja tego składnika pokarmowego jest zalecana w celu wsparcia układu immunologicznego, zwłaszcza w okresie, kiedy zachorowalność na grypę lub inne infekcje wirusowe bądź bakteryjne jest bardzo wysoka. Przyjmowanie witaminy C w postaci askorbinianu sodu jest również rekomendowane osobom, u których podaż witaminy C jest z różnych powodów niewystarczająca.

Askorbinian sodu w tabletkach

Askorbinian sodu dostępny jest w formie łatwych do połknięcia tabletek nie zawierających szkodliwych wypełniaczy takich jak silikony, sztuczne barwniki, PEG, glikol, SLS czy jakiekolwiek składniki genetycznie modyfikowane.  

Askorbinian sodu w postaci proszku

Askorbinian sodu w takiej postaci jest znacznie lepiej przyswajalny niż tradycyjna witamina C w tabletkach. Dostępny w dużych opakowaniach (500 g, 1000 g) stanowi znakomitą propozycję dla rodzin lub osób mających większe zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy. 

Suplementy zawierające askorbinian sodu należy przechowywać w temperaturze pokojowej, z dala od źródeł światła i w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Przewiń do góry do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium