Czym jest acerola?
Acerola jest czasem określana jako wiśnia z Barbados. Owoce aceroli rzeczywiście są odrobinę podobne do wiśni, głównie ze względu na swój kolor. W zależności od dojrzałości owoce aceroli mogą mieć czerwony lub purpurowy kolor. Acerola jej ceniona ze względu na swoje prozdrowotne właściwości i możliwość wspierania organizmu człowieka. Jej największym atutem jest to, że może wspomóc ludzki organizm ogromną dawką witaminy C.
Witamina C znajduje się tam w tak dużej ilości, że acerola trzydziestokrotnie przebija pod tym kątem cytrynę. Taka zawartość witaminy C sprawia, że już trzy niewielkie owoce (wielkość podobna do wiśni lub czereśni) całkowicie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Dla porównania, żeby osiągnąć taki sam efekt w przypadku owoców występujących w Polsce, należałoby zjeść aż pół kilograma czarnej porzeczki. Co ciekawe, im bardziej niedojrzałe owoce aceroli - tym lepiej. Mogą zawierać nawet dwukrotnie więcej witaminy C niż ich dojrzała forma.
Miąższ owoców aceroli jest bardzo soczysty i wyróżnia go lekko kwaskowaty smak. Można tę roślinę hodować również w Polsce, jednak nie zawsze możliwe jest zapewnienie jej odpowiednich warunków - specyficznego klimatu, w którym naturalnie dorasta w obu Amerykach. Acerola jest jednak dostępna również w formie suplementów, dzięki czemu dostęp do niej na naszej szerokości geograficznej jest o wiele łatwiejszy.
Właściwości zdrowotne aceroli
Acerola najbardziej znana jest z ogromnych ilości witaminy C, jakie posiada, jednak to nie wszystko. W jej składzie znajdziemy również inne składniki:
- Witaminę A, która wspomaga układ immunologiczny, ale również pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Bierze udział w procesie produkcji czerwonych krwinek.
- Witaminy z grupy B, których działanie często się uzupełnia, a ma znaczenie dla metabolizmu, odpowiedniego poziomu energii, czy sprawności myślenia.
- Składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan, sód, potas, cynk.
- Kwas jabłkowy, który wykazuje działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i antybakteryjne.
- Kwas foliowy, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, krwiotwórczego i nerwowego.
- Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które wspomagają pracę serca i układu krwionośnego.
- Beta karoten, który wzmacnia odporność, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, a także zapobiega zmarszczkom.
- Flawonoidy, które wykazują działanie antyoksydacyjne i mogą stanowić profilaktykę chorób związanych ze stresem oksydacyjnym, m.in. cukrzycy i miażdżycy.
Bogactwo składników aceroli, przede wszystkim kwas askorbinowy, czyli witamina C, wpływa na wiele układów w ciele człowieka. Dzięki tej roślinie i produktom, które tworzone są na jej bazie, możemy usprawnić funkcjonowanie organizmu i istotnie wesprzeć zachodzące w nim prozdrowotne procesy.
Acerola na odporność organizmu
Acerola najbardziej kojarzona jest oczywiście z odpornością, głównie dlatego, że zawiera bardzo wszechstronną witaminę C. Już trzy jej owoce zaspokoją dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Regularne spożywanie aceroli może również stymulować układ immunologiczny do produkcji przeciwciał, które chronią przed różnego rodzaju bakteriami i wirusami. Witamina C, która pochodzi z aceroli, jest naturalna, a organizm człowieka łatwo ją przyswaja. Warto wiedzieć, że w jednym owocu aceroli znajduje się średnio 1500 mg witaminy C. Na odporność organizmu wpływa również zawarta w aceroli witamina A, a także beta karoten.
Acerola a poprawa stanu skóry
Fakt, że acerola zawiera najwięcej witaminy C nie pozostaje bez wpływu również na stan skóry. Ma ona bowiem działanie angioprotekcyjne, a więc uszczelnia naczynia krwionośne. Może się okazać bardzo dużym wsparciem przy cerze naczynkowej. Witamina C wspiera również produkcję kolagenu, który jest niezwykle istotny nie tylko dla młodego wyglądu skóry i jej elastyczności, ale wpływa również na zdrowie stawów.
Acerola wykazuje się także działaniem ściągającym. Dla zdrowia i promiennego wyglądu skóry ważne są również inne substancje zawarte w aceroli, m.in. witamina A, witaminy B1 i B2, B3 (zwiększa elastyczność skóry i pomaga w utrzymaniu nawilżenia) oraz witamina PP. Z kolei zawarty w aceroli beta karoten może przyspieszać opalanie.
Acerola a układ krążenia
Ogromna zawartość witaminy C w aceroli wpływa pozytywnie również na układ krążenia. Jest ona silnym przeciwutleniaczem (a przeciwutleniaczy w swoim składzie acerola ma kilka), zatem wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i wystąpienia udaru.
Przy tak szerokich właściwościach owoców aceroli zdecydowanie warto rozważyć jej suplementację. Zaspokoi zapotrzebowanie na witaminę C i przyczyni się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Naturalna witamina C zawarta w aceroli, a także inne dobroczynne składniki sprawiają, że to owoc idealny do spożycia w okresie jesienno-zimowym, kiedy występuje większe ryzyko różnego rodzaju infekcji.
W jakiej postaci stosować acerolę?
W naszej szerokości geograficznej acerola w swojej naturalnej, świeżej postaci, jest raczej niedostępna. Wyjątkiem są sytuacje, w których udaje się stworzyć roślinie odpowiednie warunki do wzrostu i wyhodować ją samodzielnie. W większości jednak jest to owoc importowany z terenów, na których rośnie naturalnie. Istnieje jednak możliwość stosowania aceroli dzięki różnego rodzaju preparatom, które są tworzone na jej bazie. Wśród nich najczęściej można znaleźć:
- kapsułki, w których znajdują się ekstrakty z aceroli. Ich przyjmowanie można traktować jako długotrwały proces wspierania organizmu i budowania naturalnej odporności. Dawkowanie jest zależne od producenta i należy się kierować jego zaleceniami.
- Sok z aceroli, który przeznaczony jest do bezpośredniego spożycia, choć może również stanowić uzupełnienie różnego rodzaju napojów. Wyróżnia się lekko kwaskowatym posmakiem.
- Acerola w proszku, którą można spożywać po wymieszaniu z produktami spożywczymi, m.in. wodą, jogurtem lub sokiem.
Dzięki takim preparatom do organizmu bez trudu może trafić naturalna witamina C. Acerola zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę i dostarcza wielu innych, cennych składników.
Acerola - przeciwwskazania i skutki uboczne
Skutki uboczne związane ze stosowaniem aceroli mogą dotyczyć przyjmowania zbyt dużych dawek. Warto bowiem pamiętać, że nadmiar witaminy C również może się okazać szkodliwy dla organizmu, a we wczesnej fazie objawia się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Pojawiają się bóle brzucha, nudności czasem również biegunka i wymioty. Choć naturalnie organizm wydala zbyt duże ilości witaminy C wraz z moczem, to ciągłe dostarczanie zbyt dużych dawek kwasu askorbinowego może zakończyć się powstawaniem kamieni w układzie moczowym.
Ogromne ilości witaminy C nie zawsze są wskazane, zwłaszcza jeśli mowa o osobach, które zmagają się z konkretnymi dolegliwościami. Acerolę powinny wykluczyć lub ograniczyć:
- osoby zmagające się z chorobami nerek oraz wątroby;
- osoby zmagające się z kamicą;
- osoby uczulone na lateks. W tym przypadku chodzi o możliwość wystąpienia reakcji alergicznych, które związane są z samym krzewem aceroli. To właśnie z niego produkuje się lateks.
Wielu uważa acerolę za najzdrowszy owoc i jest w tym sporo prawdy. Bogactwo jej składników to ważne wsparcie dla ludzkiego organizmu. Warto zatem rozważyć suplementację i przyjmować produkty zawierające acerolę - owoc niezwykle ceniony w medycynie naturalnej i wszechstronnie wspierający ludzki organizm.
Bibliografia:
- Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. ISBN 83-09-00256-4.
- Cieślik A, Gębusia A. Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych. Postępy Fitoterapii 2/2012; 93-99.
- Jens Rohwer: Atlas roślin tropikalnych. Warszawa: Horyzont, 2002. ISBN 83-7311-378-9.