Sklep Życia
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Kategorie

Arginina - poznaj jej moc!

Blog Sklep Życia
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!

Dlaczego L-arginina?

Chociaż substancja najczęściej jest nazywana argininą, to jej właściwa nazwa to L-arginina. Chodzi o właściwe oznaczenie izomeru, który występuje w ludzkim organizmie. Izomer "L" wykazuje aktywność biologiczną i to właśnie on może mieć istotny wpływ na funkcjonowanie poszczególnych układów w organizmie człowieka.

Arginina - symbol chemiczny

Właściwości argininy

Arginina to jednocześnie aminokwas egzogenny i aminokwas endogenny, którego budowa wyróżnia się wysoką zawartością azotu. Ma to znaczenie dla produkcji tlenku azotu, który w organizmie człowieka pełni bardzo ważne role.

  • Tlenek azotu kontroluje pracę naczyń krwionośnych i mózgu. Może poprawić przepływ krwi w mózgu i zapobiegać uszkodzeniom tkanki nerwowej, wynikającym z niedotlenienia.
  • Tlenek azotu kontroluje produkcję leukocytów, czyli białych krwinek.
  • Tlenek azotu wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, w związku z czym są one w stanie przenosić większe ilości krwi. To usprawnia wydajność pracy mózgu, ale również procesy detoksykacji organicznej.

Zarówno naczynia krwionośne, jak i mózg zyskują dzięki wsparciu argininy i produkcji tlenku azotu. Na tym jednak nie kończą się właściwości tego aminokwasu. Ma znaczenie także w wielu innych procesach, które zachodzą w ludzkim organizmie.

  • L-arginina ma wpływ na procesy produkcji hormonów. Pomaga stymulować produkcję insuliny, a także hormonu wzrostu. To usprawnia przenoszenie glukozy do komórek, finalnie wpływając na produkcję energii w organizmie człowieka.
  • Ma właściwości przeciwutleniające, zwalcza wolne rodniki. Wpływa na łagodzenie stresu oksydacyjnego i dolegliwości, które są nim wywołane.
  • L-arginina ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego, a także mięśniowego, odpornościowego, pokarmowego i płciowego. Wśród jej najbardziej cenionych właściwości wyróżnia się to, że reguluje ciśnienie krwi, poprawia stan mikroflory jelitowej, sprzyja regeneracji tkanek, a także wspiera budowę masy mięśniowej i może obniżać zawartość tkanki tłuszczowej. Ponadto rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu stanowi wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego.

Arginina - pokarmy zawierające ten aminokwas

 

Jak dostarczać argininę organizmowi?

Poziom argininy w organizmie zależy w dużej mierze od jej naturalnych prekursorów, do których zaliczają się prolina i kwas glutaminowy. Organizm ludzki może ją pozyskać na dwa sposoby: dzięki samodzielnej syntezie oraz z pożywienia. Na tym właśnie polega lekendogenność i egzogenność tego aminokwasu.

Wybierając odpowiednie produkty spożywcze, jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi właściwe ilości argininy. Jeśli jednak stosujemy uboższą dietę, wskazana może być suplementacja argininą. Najczęściej arginina występuje w postaci kapsułek.

Działanie L-argininy przy poszczególnych układach

L-arginina wpływa na wiele układów w ludzkim organizmie, stanowiąc prekursor tlenku azotu, niezbędnego do jego syntezy. Jej obecność w organizmie ma zdecydowanie dobroczynny wpływ na organizm.

Arginina a praca serca

L-arginina wpływa na bardziej efektywne działanie układu sercowo-naczyniowego. Jej działanie stanowi profilaktykę przeciwzawałową i przeciwmiażdżycową. L-arginina pomaga hamować zbyt wysokie ciśnienie krwi, a także redukować stany zapalne. Ułatwia przepływ krwi, zatem może być wsparciem podczas terapii choroby wieńcowej. Obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz pozytywnie wpływa na poziom cukru w organizmie, zwłaszcza na czczo.

Niezwykle ważne w przypadku układu sercowo-naczyniowego jest działanie tlenku azotu. Jego obecność zapobiega powstawaniu niebezpiecznych zakrzepów, które mogą obniżać ciśnienie krwi, a nawet odcinać jej dopływ. Arginina i produkowany dzięki niej tlenek azotu może stanowić wsparcie dla osób zmagających się z problemami krążeniowymi. Ten zakres działania argininy wzmocni również wytrzymałość u osób, które podejmują aktywność fizyczną.

Arginina a wzmożona aktywność fizyczna

Dzięki argininie możesz zwiększyć bezpieczeństwo wykonywanych ćwiczeń fizycznych. Jest to odpowiedni suplement dla osób, które zmagają się ze zbyt niską wytrzymałością, nawet podczas prostych ćwiczeń. Arginina wspomaga poprawę przepływów krwi, umożliwiając jednocześnie składnikom odżywczym i tlenowi dostanie się do tkanek mięśniowych, a także stawów. Arginina zwiększa również ich tolerancję na glukozę i insulinę. Większa ilość glukozy dostaje się wówczas do komórek. Z argininą możliwe jest budowanie efektywniejszej i silniejszej tkanki mięśniowej, ponieważ jej działanie wpływa na metabolizm. Może pomagać zwalczać również stany zapalne i m.in. dzięki syntezie tlenku azotu zwiększać tolerancję ciała na ćwiczenia o wysokiej intensywności.

Arginina podczas treningu

Arginina a układ odpornościowy

W kwestii układu odpornościowego działanie argininy skupia się wokół wsparcia grasicy. Jest ona centralnym narządem układu odpornościowego. Kieruje swoje działanie dokładnie w miejsce, które wymaga wsparcia układu immunologicznego. L-arginina wspiera to działanie, przez co istotnie wspomaga także sam układ odpornościowy.

Arginina a erekcja

Działanie argininy może być pomocne przy zaburzeniach erekcji. Przy tym procesie niezbędny jest tlenek azotu, ponieważ pozwala na potrzebne rozluźnienie mięśni gładkich. Pozytywny wpływ argininy na erekcję przypisuje się również wsparciu pracy układu krwionośnego i poprawie przepływu krwi, który w tej sytuacji ma duże znaczenie.

Arginina może również stanowić wsparcie płodności u mężczyzn. Jej działanie wpływa bowiem na prawidłową replikację komórek, a to z kolei przekłada się na produkcję i ruchliwość plemników. Jednym z działań tego aminokwasu może być zatem pozytywny udział w procesach dotyczących męskiej płodności.

Arginina a regeneracja tkanek

Regeneracja uszkodzonych tkanek to jedna ze zdolności, jakimi wykazuje się arginina. Wspiera w tym czasie podział komórek, który ma prowadzić do szybszego gojenia się ran, ale może sprzyjać nawet usprawnieniu procesu zrastania się kości.

Aminokwasy

W jakich produktach znajduje się najwięcej argininy

Przy odpowiedniej diecie nasz organizm jest w stanie wytworzyć argininę w wystarczających ilościach. Najczęściej wymaga to jednak diety bogatej, dobrze zbilansowanej, zawierającej duże ilości produktów z argininą. Należą do nich:

  • Pestki dyni: 5,35 g/100 g produktu
  • Koncentrat białka sojowego: 4,64 g/100 g produktu
  • Suszona spirulina: 5,15 g/100 g produktu
  • Orzechy włoskie: 3,62 g/100 g produktu
  • Orzeszki ziemne: 3,35 g/100 g produktu
  • Sezam: 3,23 g/100 g produktu
  • Tofu: 3,19 g/100 g produktu

Nieco mniejsze ilości argininy zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego, m.in. mięso wołowe, mięso z kurczaka i indyka, a także mięso wieprzowe, krewetki i ostrygi. Argininę można znaleźć również w migdałach.

Przyjmowanie L-argininy może również opierać się na specjalnych suplementach diety. Najczęściej występują w postaci kapsułek, a część producentów decyduje się na dodatkowe uzupełnienie ich innymi substancjami, by oferowały jak najszersze, dobroczynne działanie na ludzki organizm.

Arginina - przeciwwskazania i skutki uboczne

Nie zawsze przyjmowanie L-argininy jest wskazane, wykluczają to niektóre dolegliwości:

  • problemy związane z drożnością dróg żółciowych;
  • wysoki stopień nadciśnienia tętniczego;
  • problemy trawienne;
  • nadwrażliwość nerek oraz upośledzenie ich niektórych czynności;
  • niewydolność wątroby;
  • schizofrenia.

Dodatkowo suplementacja L-argininy powinna być skonsultowana ze specjalistą, jeśli chcą ją rozpocząć kobiety w ciąży i kobiety w trakcie laktacji. W ich przypadku nie przeprowadza się badań, które mogłyby potwierdzić bezpieczeństwo zażywania danej substancji, dlatego dla pewności - wszelkie niekonieczne preparaty nie powinny być przyjmowane.

Czy skutki uboczne po przyjęciu argininy występują u zdrowych osób?

Przy braku schorzeń dawki argininy dostarczane do organizmu zgodne z zaleceniami nie powinny stanowić niebezpieczeństwa. Zdarza się jednak, że przy zbyt dużej ilości wywołują łagodne reakcje niepożądane, wśród których można wymienić:

  • Biegunki;
  • Nudności;
  • Bóle brzucha;
  • Wzrosty ciśnienia krwi;
  • Miejscowe reakcje alergiczne;
  • Wzdęcia;
  • Bóle głowy.

Warto pamiętać, że wszystkie suplementy diety powinny być przyjmowane zgodnie z zaleceniami producenta. Nie należy przekraczać dziennej dopuszczalnej dawki. Zewnętrzne wsparcie organizmu powinno bowiem zakładać pełne bezpieczeństwo - chodzi o pomoc w naturalnych procesach ludzkiego ciała, a nie o jego obciążanie.

Bibliografia:

  1. http://www.stream.wum.edu.pl/pl/baza-wiedzy/114-rola-l-argininy-w-nadzorze-immunologicznym
  2. Natural Standard. Natural Standard Herb & Supplement Guide - E-Book An Evidence-Based Reference. St Louis: Elsevier Health Sciences; 2016.
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8019615/
Darmowa wysyłka
Darmowa wysyłka
Wysyłka gratis już od 200zł
Szybka dostawa
Szybka dostawa
Wysyłka w 24/48h w dni robocze
Bezpieczne Zakupy
Bezpieczne Zakupy
Nasz sklep jest szyfrowany SSL
Przyjazne wsparcie
Przyjazne wsparcie
Jesteśmy zawsze gotowi Ci pomóc
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium