Zamów telefonicznie: 881 946 770 | 538 484 240 (Pn-Pt: 9.00-16.00)

Nie przegap naszych promocji! Wielka wyprzedaż -30% na produkty

KODY RABATOWE

NAWET 10%

SKORZYSTAJ Z KODÓW RABATOWYCH

Chlorella – właściwości i działanie na organizm człowieka

Chlorella – właściwości i działanie na organizm człowieka

Chlorella to alga o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Stanowi cenne źródło substancji odżywczych, które wspierają funkcjonowanie organizmu człowieka. Jej suplementacja jest polecana osobom aktywnym oraz zmagającym się z różnego rodzaju dolegliwościami. Poznaj właściwości chlorelli i dowiedz się, jak ją suplementować.

O chlorelli zrobiło się głośno dopiero na początku lat 90. Właśnie wtedy niemieccy naukowcy przeprowadzili badania, w których stwierdzono, że ma ona wysoką zawartość białka, a także inne substancje odżywcze. Uznano, że alga ta może zatem stanowić źródło pożywienia. Obecnie jest ona stosowana przez miliony osób na całym świecie – największym konsumentem jest Japonia.

Czym jest chlorella?

Jest to jednokomórkowa zielona alga, która w naturalnym środowisku bytuje w słodkowodnych zbiornikach – głównie w krajach Azjatyckich. Jej najbardziej znanym i powszechnie wykorzystywanym gatunkiem jest Chlorella vulgaris, czyli chlorella zwyczajna. Została odkryta w 1890 roku. Obecnie jest znana na całym świecie, jako produkt nutraceutyczny – superfoods. Do tej grupy zaliczane są pokarmy pochodzenia naturalnego, które są bogate w składniki odżywcze i substancje biologicznie aktywne, dzięki czemu mają korzystne działanie na organizm człowieka.

Chlorella ma kulisty kształt i intensywnie zielony kolor. Zawdzięcza go dużej ilości chlorofilu. Właśnie od tej cechy pochodzi nazwa algi – "chloros" po grecku oznacza "zielony". Natomiast końcówka "ella" pochodzi z języka łacińskiego. Tłumaczy się ją na "mały".

 

Ze względu na liczne właściwości prozdrowotne chlorella ma szerokie zastosowanie. Występuje w postaci tabletek, kapsułek, proszków oraz ekstraktów. Jest również składnikiem kosmetyków do pielęgnacji.

Korzystne działanie chlorelli jest szczególnie doceniane przez osoby pozostające na diecie roślinnej. Jest ona dla nich bogatym źródłem witamin i innych substancji odżywczych, na których niedobory są narażeni ze względu na rezygnację z mięsa.

Chlorella

Chlorella jest bogactwem składników odżywczych

Ta mała alga, jaką jest chlorella, kryje w sobie szereg cennych składników, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jest ona znana z wysokiej zawartości białka. Stanowi ono 42–58% suchej masy. 5–40% to lipidy, natomiast 12–55% to węglowodany.

Warto przy tym dodać, że chlorella jest źródłem pełnowartościowego białka. Jest ono zbudowane ze wszystkich niezbędnych aminokwasów, które muszą być dostarczane organizmowi z zewnątrz. Ma ono dobrą jakość odżywczą i jest zgodne ze standardowym profilem żywienia Światowej Organizacji Zdrowia. Porównuje się go do białka obecnego w jajach kurzych lub soi.

W chlorelli znajdziemy wielonienasycone kwasy tłuszczowe o długich łańcuchach. Przeważają w nich: kwas gamma-linolowy, eikozapentaenowy, arachidonowy. Co ważne, jest ona również źródłem kwasów nukleinowych, których dostarczanie wraz z dietą jest istotne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu.

Wśród węglowodanów obecnych w chlorelli przeważa błonnik pokarmowy. Najwięcej jest w niej skrobi i celulozy. Jest ona uznawana za bardzo dobre źródło tej substancji.

W chlorelli znajdują się także:

  • polisacharydy,

  • związki fenolowe,

  • chlorofil,

  • luteina,

  • beta-karoten,

  • minerały (potas, sód, wapń, magnez, miedź, mangan, cynk, jod, fosfor, żelazo).

W chlorelli znajduje się też duża ilość witamin z grupy B: kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, biotyny, niacyny, tiaminy, kobalaminy, pirydoksyny. Obecne są w niej także witaminy A, C i E.

Chlorella w tabletkach

Właściwości zdrowotne chlorelli

Suplementacja chlorelli może przynieść wiele dobrego. Działanie tej algi na organizm zostało potwierdzone w licznych badaniach prowadzonych na przestrzeni lat. Jest ona uznawana za wielofunkcyjny suplement diety, ponieważ sprawdza się w różnych stanach zdrowia.

Antyoksydacyjne działanie chlorelli

Chlorella wykazuje działanie antyoksydacyjne. Dzięki obecnym w niej substancjom eliminuje wolne rodniki tlenowe, które odpowiadają za stres oksydacyjny, a tym samym uszkodzenie komórek, nowotworzenie i przyspieszenie procesów starzenia się organizmu. W badaniach wykazano, że może to być szczególnie korzystne dla wątroby, ponieważ hepatocyty stoją na pierwszej linii walki ze stresem oksydacyjnym.

 

Chlorella a układ odpornościowy

Nie można zapomnieć, że chlorella wpływa bardzo korzystnie na układ odpornościowy człowieka. Alga stymuluje produkcję leukocytów, czyli białych krwinek. Są one potrzebne do obrony organizmu przed patogenami. Dodatkowo wyniki badań sugerują, że chlorella ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, co również nie pozostaje bez znaczenia dla odporności organizmu.

Chlorella a układ krążenia

Chlorella może działać ochronnie na układ krążenia. Wnioski płynące z badań sugerują, że regularna suplementacja przyczynia się do zmniejszenia stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Zbyt wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko chorób serca, udaru, zawału mięśnia sercowego, które obniżają jakość życia i są przyczyną przedwczesnego zgonu.

Chlorella

Chlorella a oczyszczanie organizmu

Chlorella wspiera proces usuwania z organizmu szkodliwych związków chemicznych – toksyn i metali ciężkich (rtęci, ołowiu, cyny). Jest to niezwykle ważne, ponieważ żyjemy w zanieczyszczonym środowisku i przez cały czas jesteśmy narażeni na działanie substancji, które wpływają niekorzystnie na komórki i tkanki. Chlorella poprawia także metabolizm.

Chlorella a układ pokarmowy

Chlorella działa ochronnie na układ pokarmowy. Jej regularna suplementacja sprzyja rozrostowi naturalnej flory bakteryjnej jelit. Ma to korzystny wpływ na perystaltykę i trawienie. Ogranicza także szkodliwy wpływ czynników zewnętrznych. Ponadto chlorofil obecny w chlorelli w dużych ilościach wspiera łagodzenie nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego – wzdęć, zaparć, niestrawności oraz objawów zapalenia błony śluzowej jelit.

 

Chlorella dla sportowców

Chlorella jest suplementem diety często wybieranym przez sportowców. Głównie ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka, które wspiera regenerację mięśni po intensywnym treningu. Ponadto chlorofil poprawia dystrybucję tlenu w tkankach, co również ma znaczenie dla osób uprawiających sport. Spożywanie chlorelli pozwala na uzupełnienie witamin i elektrolitów, których utrata wzrasta podczas wysiłku fizycznego.

Chlorella a odchudzanie

Nie brakuje również doniesień, że chlorella może wspierać proces odchudzania. Jest ona częstym składnikiem suplementów przeznaczonych dla osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Jest ceniona przede wszystkim za dużą zawartość błonnika, który wspiera trawienie i pozostawia uczucie sytości przez długi czas, co zapobiega podjadaniu. Ponadto dzięki chlorelli następuje detoksykacja organizmu, co również ma znaczenie dla metabolizmu i ogólnego funkcjonowania organizmu.

Kiedy można suplementować chlorellę?

Chlorellę może stosować niemal wszystkie osoby, które chcą wesprzeć pracę organizmu. Szczególnie polecana jest sportowcom oraz osobom na diecie wegetariańskiej. Istnieją jednak przeciwwskazania do suplementacji. Nie jest ona wskazana ciężarnym, karmiącym piersią i dzieciom.

Jak stosować chlorellę?

Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych, należy stosować chlorellę zgodnie z zaleceniami producenta preparatu. Szczególnie ważne jest dawkowanie chlorelli. Za optymalną ilość uważa się 3–5 g. Zwykle przekłada się to na 2 kapsułki lub łyżeczkę proszku. Należy jednak zawsze dokładnie przeczytać ulotkę dołączoną do opakowania suplementu.

Chlorella a spirulina – którą wybrać?

Inną znaną algą jest spirulina. Oba glony różnią się nieco właściwościami. W chlorelli znajduje się chlorofil. Natomiast spirulina zawiera fikocyjaninę – jest to barwnik niebiesko-zielony. Pierwsza z nich ma więcej błonnika i kwasów tłuszczowych. Spirulina zaś zawiera nieco więcej białka. Wybór należy dostosować do aktualnych potrzeb organizmu. W razie wątpliwości wskazane jest skonsultowanie się z lekarzem pierwszego kontaktu.

Źródła:

  1. S. Yarmohammadi i in., Effect of Chlorella vulgaris on Liver Function Biomarkers: a Systematic Review and Meta-Analysis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7850816/ (dostęp 16.06.2022).

  2. N. Sherafati i in., Effect of supplementation with Chlorella vulgaris on lipid profile in adults: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229922000243?via%3Dihub (dostęp 16.06.2022).

  3. K. Karwowska, M. Skotnicka, M. Pieszko, Substancje bioaktywne występujące w "zielonych" suplementach diety, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 2020, nr 3, s. 129-136.

 

Przewiń do góry do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium