Pierzga pszczela jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Dzięki temu wykazuje prozdrowotne właściwości. Może wspierać organizm człowieka na wiele sposobów. Zaleca się jej przyjmowanie w celach profilaktycznych, a także leczniczych. Sprawdź, jak stosować pierzgę pszczelą.
Stosowanie produktów pszczelich w celach terapeutycznych to apiterapia. Jest to tradycyjna metoda leczenia naturalnego. Jej historia zaczyna się setki lat temu. Uznawana jest nie tylko za skuteczną, ale również bezpieczną. Wykorzystuje się w niej nie tylko miód, ale także inne produkty wytwarzane przez pszczoły – m.in. pierzgę pszczelą. Obecnie obserwuje się coraz większe zainteresowanie naturalnymi terapiami – w tym także apiterapią.
Co to jest pierzga pszczela?
Pierzga pszczela jest produkowana przez pszczoły z pyłku kwiatowego, miodu i nektaru. Powstaje w procesie fermentacji mlekowej z użyciem enzymów obecnych w ślinie owadów oraz bakterii Lactobacillus. Ma postać twardych grudek o nieregularnym kształcie i ciemnobrązowej barwie.
Niezwykle istotne są właściwości pierzgi. Jest ona źródłem wielu cennych składników i substancji odżywczych. Z tego względu ceni się ją bardziej niż pyłek pszczeli. Jej skład chemiczny jest bogatszy, a jednocześnie pierzga jest lepiej przyswajalna.
Skład pierzgi pszczelej przedstawia się następująco:
-
białka w ilości 10–40%,
-
aminokwasy egzogenne (m.in. lizyna, histydyna, metionina, treonina, izoleucyna, leucyna),
-
tłuszcze w ilości 1–20% (tłuszcze nienasycone, tłuszcze nasycone, fosfolipidy, fitosterole),
-
węglowodany w ilości 13–55% (fruktoza i glukoza),
-
polifenole (flawonoidy, kwasy fenolowe, leukotrieny),
-
witaminy A, B, C, E,
-
minerały (magnez, wapń, potas, miedź, cynk, żelazo, sód, chrom, krzem, selen, mangan, kobalt),
-
enzymy,
-
kwas oleanolowy,
-
betulinę.
Pierzga zawiera również ograniczone ilości bakterii probiotycznych - Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus plantarum. Są one potrzebne w procesie przekształcania pyłku kwiatowego i miodu w pierzgę. W jego trakcie substancje odżywcze przechodzą szereg przemian chemicznych.
Pierzgę pszczelą można kupić bezpośrednio od pszczelarza. Znaleźć ją można również w dobrych sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością.
Jak powstaje pierzga pszczela?
Pierzga pszczela powstaje w ulu, a dokładniej w komórkach plastra pszczelego. Pszczoły miodne w specjalnych koszyczkach na odnóżach przynoszą pyłek kwiatowy zebrany z różnych roślin. Jest on już uformowany w grudki zlepione nektarem (tzw. obnóże). Następnie owady zalewają go wydzieliną gruczołów ślinowych oraz miodem. Konieczne jest też jego dokładne ubicie, aby nie zostały w nim cząsteczki tlenu – proces powstawania pierzgi jest procesem beztlenowym.
Komórki plastra pszczelego są zalepiane wieczkiem z wosku. W ten sposób ich zawartość jest chroniona przed dostępem tlenu i uszkodzeniem. Składniki śliny pszczół, wysoka temperatura w ulu oraz brak tlenu umożliwiają proces fermentacji mlekowej, w czasie którego powstaje pierzga.
Kwas mlekowy, który powstaje w czasie fermentacji, powoduje obniżenie pH pierzgi pszczelej. Sprawia tym samym, że staje się ona odporna na procesy gnilne oraz pleśń.
Zastosowanie pierzgi pszczelej
Pierzga jest pokarmem pszczół. To z niej powstaje mleczko pszczele, którymi karmi się larwy. Jest źródłem tłuszczu, białka, witamin i minerałów. Jest też dobrze przyswajalna przez te owady - dlatego chętniej wybierają ją niż pyłek kwiatowy. Pierzga wspiera rozwój pszczół oraz wzmacnia ich odporność.
Zaobserwowano, że składniki pierzgi pszczelej są również dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. Co więcej, wspierają jego funkcjonowanie w wieloraki sposób. Z tego powodu jest od dawna stosowana w medycynie naturalnej – podobnie, jak inne produkty pszczele. Pierzga jest również wykorzystywana w kosmetyce.
Właściwości lecznicze pierzgi pszczelej
Za właściwości lecznicze pierzgi odpowiadają obecne w niej substancje odżywcze. Jej przyjmowanie jest sposobem na odżywienie i wzmocnienie. Produkt ten regeneruje organizm po chorobach, operacjach, wzmożonym wysiłku. Pierzga jest niezwykle przydatna w stanach przemęczenia i osłabienia.
Warto dodać, że pierzga ma działanie immunostymulujące. Wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne. Dzięki temu wspiera organizm w walce z patogenami, co ma kluczowe znaczenie w okresie wzmożonej zachorowalności i stanach obniżenia odporności organizmu (np. na skutek długotrwałej antybiotykoterapii).
Pierzga pszczela poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Poprawia metabolizm. Działa także na układ nerwowy. Zaobserwowano, że ma pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację.
Substancje obecne w tym produkcie pszczelim wspomagają leczenie chorób wątroby, ponieważ wspierają procesu regeneracyjne tego narządu. Chronią go także przed działaniem szkodliwych czynników.
Należy wspomnieć także o roli pierzgi w leczeniu i profilaktyce anemii. Jest ona źródłem żelaza i witaminy C, która jest potrzebna do jego prawidłowego wchłaniania. To właśnie niedobór tego pierwiastka jest przyczyną anemii.
Pierzga działa pozytywnie na skórę. Wspiera jej regenerację i odnowę. Wygładza, ujędrnia i uelastycznia. Działa przeciwbakteryjnie, dzięki czemu zapobiega powstawaniu stanów zapalnych. Wspiera także proces usuwania martwego naskórka.
Kiedy stosować pierzgę?
Pierzgę można stosować:
-
w celu wzmocnienia organizmu,
-
aby poprawić odporność organizmu,
-
w celu zapobiegania niedoborom witamin i minerałów,
-
w celu wsparcia organizmu po chorobie,
-
pomocniczo przy chorobach wątroby i układu pokarmowego,
-
pomocniczo w terapii anemii,
-
w celu poprawy wyglądu i kondycji cery.
Działanie pierzgi docenią osoby przemęczone i osłabione, które często łapią infekcje. Warto dodać, że może ona stanowić dodatkowy element zdrowego stylu życia i wsparcie diety. Można po nią sięgać w celach profilaktycznych, aby zapewnić swojemu organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Stosowanie pierzgi należy omówić z lekarzem pierwszego kontaktu.
Pierzga – jak stosować?
Wiele osób zastanawia się, jak stosować pierzgę. Przyjmowanie preparatów jest niezwykle proste. Dodatkowo istnieje kilka metod suplementacji.
Najlepszym sposobem na przyjmowanie pierzgi w jej naturalnej postaci (granulek) jest przygotowanie zdrowego naparu. Należy rozpuścić łyżkę pierzgi w szklance wody. Tak przygotowany roztwór trzeba odstawić na kilka godzin. Dzięki temu składniki odżywcze lepiej działają. Dobrze jest przygotować napar z pierzgi wieczorem i wypić go kolejnego dnia rano – na czczo. Zamiast wody do rozpuszczenia pierzgi można użyć sok lub letnią herbatę.
Pierzgę można również spożywać w połączeniu z miodem. Najlepiej w jednym słoiku zmieszać oba produkty pszczele. Taki preparat należy jeść raz dziennie – np. jako przekąskę. Można też dodać go innych dań – np. do jogurtu.
Pierzga pszczela dostępna jest także w formie tabletek lub kapsułek. Zawierają one skoncentrowany ekstrakt.
Należy pamiętać o tym, aby sprawdzić tolerancję organizmu na pierzgę. Zdarza się, że może ona uczulać. Dlatego warto zacząć od niewielkich ilości i stopniowo je zwiększać. Pojawienie się objawów alergii jest wskazaniem do natychmiastowego przerwania stosowania pierzgi.
Dawkowanie pierzgi
Pierzga powinna być dawkowana zgodnie z zaleceniami producenta preparatu. Przyjmuje się, że odpowiednia dawka dla dorosłej osoby to 30–40 gramów na dzień.
Kto nie powinien stosować pierzgi?
Pierzga jest produktem naturalnym i uznawanym za bezpieczny dla zdrowych osób. Jednak trzeba pamiętać, że stanowi niebezpieczeństwo dla ludzi uczulonych na produkty pszczelego. W takim przypadku spożycie pierzgi może wywołać objawy alergii. Zalicza się do nich:
-
pokrzywkę,
-
świąd skóry,
-
obrzęk,
-
ból brzucha i biegunkę,
-
kaszel i duszność,
-
wstrząs anafilaktyczny (szybko postępująca reakcja alergiczna).
Ostrożność powinni zachować również diabetycy ze względu na dużą zawartość cukru w produktach pszczelich.
Źródła:
-
A. Kruczek, A. Stacewicz, M. Puc, Pyłek kwiatowy w produktach pszczelich, "Alergoprofil" 2015, nr 2, s. 41-44.
-
N. Żak, P. Przybyłowski, Apiterapia wśród konsumentów XXI wieku - badania wstępne, "Marketing i Zarządzanie" 2018, nr 3, s. 241-251.
-
E. Hołderna-Kędzia, B. Kędzia, Synbiotyczne działanie produktów pszczelich wytwarzanych ze źródeł roślinnych, "Postępy Fitoterapii" 2021, nr 22, s. 189-195.
-
F. Hainbuch, Lecznicza moc pszczół. Najskuteczniejsze terapie od A do Z, Wydawnictwo Vital, Białystok 2017.