Zamów telefonicznie: 881 946 770 | 538 484 240 (Pn-Pt: 9.00-16.00)

Nie przegap naszych promocji! Wielka wyprzedaż -30% na produkty

KODY RABATOWE

NAWET 10%

SKORZYSTAJ Z KODÓW RABATOWYCH

Dostępne promocjeDostępne promocje
CardioProlin (proszek 140 g) Kenay

CardioProlin (proszek 140 g) Kenay

62,05 zł 67,45 zł
szt.
Dodaj do ulubionych
AEGS Stat Comp 30 kaps. - Dr Enzmann

AEGS Stat Comp 30 kaps. - Dr Enzmann

89,30 zł 94,00 zł
szt.
Dodaj do ulubionych
Zestaw Wzmocnienie Oddechowe Kenay

Zestaw Wzmocnienie Oddechowe Kenay

275,49 zł 292,73 zł
szt.
Dodaj do ulubionych
Lutigold Luteina 100 kapsułek Holland & Barrett

Lutigold Luteina 100 kapsułek Holland & Barrett

24,09 zł 28,99 zł
szt.
Dodaj do ulubionych
Bicaps Andrographis 60 kapsułek Formeds

Bicaps Andrographis 60 kapsułek Formeds

33,59 zł 41,99 zł
szt.
Dodaj do ulubionych
Herballine Prostalvit prostata 60 kapsułek

Herballine Prostalvit prostata 60 kapsułek

35,33 zł 37,99 zł
szt.
Dodaj do ulubionych
Bicaps Libimen 60 kapsułek Formeds

Bicaps Libimen 60 kapsułek Formeds

52,79 zł 65,99 zł
szt.
Dodaj do ulubionych
Piperyna Bioperine 60 kapsułek Kenay

Piperyna Bioperine 60 kapsułek Kenay

28,87 zł 31,04 zł
szt.
Dodaj do ulubionych

Spirulina – właściwości i zastosowanie

Spirulina – właściwości i zastosowanie

Co to jest spirulina?

Spirulina to rodzaj alg, które uprawia się w czystych zbiornikach o stosunkowo wysokiej temperaturze wody. Roślinę wyróżnia niebiesko-zielony odcień, a także charakterystyczny, spiralny kształt. Naturalnie można ją spotkać w strefie podzwrotnikowej i tropikalnej. Wśród państw, które mogą być bogate w naturalne zasoby tej algi, znajdują się m.in.: państwa Azji Południowej, Ameryki Środkowej i południowej części Ameryki Północnej (również należące do USA Hawaje), niektóre państwa Afryki, a także Australia. Warto wiedzieć, że spirulina to roślina, która ma wiele odmian, jednak ze względu na bogactwo właściwości, wyróżnia się trzy podstawowe. One również najczęściej są przedmiotem badań naukowców. Są to:

  • Spirulina Platensis;
  • Spirulina Maxima;
  • Spirulina Fusiformis.

Spirulina – właściwości

Właściwości zdrowotne spiruliny wywodzą się ze względu na bogaty skład tej algi. Sprawia on, że spirulina znajduje się w gronie superfoods, czyli najbardziej wartościowych produktów żywnościowych. Wśród nich z pewnością należy wyróżnić kilka składników.

  • Białko o wysokiej strawności (nawet 90%), którego w suchej masie można odnaleźć ok. 60-70%. Wysoka przyswajalność tego białka może być szczególnie istotna dla osób, które odżywiają się dietą roślinną.
  • Aminokwasy. W składzie spiruliny znajduje się wysoka ilość niemal wszystkich niezbędnych aminokwasów.
  • Polisacharydy, czyli cukry złożone, które stanowią jeden z najważniejszych materiałów budulcowych organizmów żywych.
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę serca i układu krwionośnego. Obniżają stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu we krwi.
  • Błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, chroni przed zaparciami i umożliwia pobudzenie przemiany materii oraz perystaltyki jelit. Wpływa na zwiększenie wydzielania soków trawiennych.
  • Bogactwo składników mineralnych: żelazo, wapń, jod, magnez, potas, cynk, fosfor, sód, mangan, miedź, selen.
  • Karotenoidy, które usuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki.
  • Związki polifenolowe, które chronią mięsień sercowy, uszczelniają naczynia krwionośne, a także powodują obniżenie ciśnienia krwi. Mają także działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.
  • Fikocyjanina, dzięki której dostrzegalne jest działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Reguluje ona poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i wspomaga regenerację organizmu.

Spirulina

Kiedy wykorzystywać właściwości spiruliny? W jakich sytuacjach może się okazać pomocna?

Spirulina przyjmowana jako suplement diety może mieć bardzo dobry wpływ na poszczególne obszary w ciele człowieka. Jej zakres działania jest szeroki, dlatego warto skupić się na poszczególnych obszarach, by opisać działanie spiruliny bardziej szczegółowo.

 

Spirulina a układ odpornościowy

Uważa się, że spirulina poprawia działanie układu odpornościowego. Dzieje się tak, ponieważ spirulina zwiększa produkcję przeciwciał, a także białek zwalczających infekcje. Zwiększa również produkcję innych komórek, które są odpowiedzialne za odporność organizmu. Ich zadaniem jest zapobieganie infekcjom i różnego rodzaju schorzeniom. Spirulina wykazuje również działanie przeciwwirusowe, a to może pomóc w zwalczaniu infekcji, które powstają na tym tle.

Spirulina a układ krwionośny

Spirulina może pozytywnie wpływać zarówno na układ krwionośny, jak i krwiotwórczy. Znaczenie ma tutaj żelazo, które jest w centrum pierścieni hemowych. Odpowiada bezpośrednio za to, że krew jest zdolna do przenoszenia gazów oddechowych. Dla układu krwionośnego ważne jest również oczyszczające działanie spiruliny. Bez wątpliwości zatem można stwierdzić, że spożywanie spiruliny ma charakter ochrony przy wsparciu przed chorobami związanymi z układem krwionośnym.

Spirulina a utrata tkanki tłuszczowej

Spirulina jest chętnie stosowana przez osoby, które chcą zredukować nadmierną tkankę tłuszczową. Dzieje się tak nie bez przyczyny, ponieważ spirulina pośrednio przyspiesza utratę tkanki tłuszczowej. Ogranicza wchłanianie tłuszczów, a także przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu proces redukcji masy ciała może postępować szybciej. Ważne jest również to, że suplementy diety ze spiruliną są doskonałym uzupełnieniem diety redukcyjnej, poleca się je osobom zmęczonym, które długotrwale znajdują się w niedoborze kalorycznym. Suplementacja spiruliny może uchronić przed negatywnymi skutkami diet redukcyjnych.

Spirulina w proszku

Stosowanie spiruliny może mieć znaczenie w przypadku osób otyłych. Jej działanie może wówczas obniżać stres oksydacyjny, zmniejszać oporność tkanek na insulinę, zwiększać stężenie adiponektyny, czyli peptydu, który pozytywnie wpływa na metabolizm glukozy we krwi oraz tłuszczów. Szacuje się również, że skutecznie obniżenie masy ciała ma najczęściej miejsce w przypadku osób otyłych, nie zaś osób z prawidłową masą ciała. Dlatego stosowanie spiruliny jest najbardziej zasadne w początkowym etapie redukcji tkanki tłuszczowej.

Spirulina a praca wątroby

 

Spirulina może mieć pozytywny wpływ na pracę wątroby. Okazuje się bowiem, że zapobiega ona gromadzeniu się trójglicerydów w wątrobie, redukuje stany zapalne, a także chroni wątrobę przed uszkodzeniami. Owe uszkodzenia mogą być skutkiem działania, które wywołują metale ciężkie, takie jak ołów, czy rtęć.

Spirulina a redukcja stanów zapalnych

Stosowanie spiruliny może mieć działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Jako środek, który wspomaga zwalczanie stanów zapalnych, spirulina może wpływać pozytywnie w przypadku walki z anemią. Działanie przeciwwirusowe pomaga natomiast w zażegnaniu problemów spowodowanych grypą, czy wirusem opryszczki.

Jakie są sposoby przyjmowania spiruliny?

Cenne właściwości zdrowotne spiruliny, zawarte w niej składniki mineralne i substancje odżywcze zachęcają do produkcji suplementów diety, które wyróżnia wysoka zawartość spiruliny. Mają one kilka postaci.

  • Spirulina w kapsułkach. Jest to jedna z najwygodniejszych form przyjmowania spiruliny. Dzienne przyjmowanie spiruliny w tej postaci powinno zamykać się w 1-2 tabletkach. Każdorazowo należy przestrzegać tu wskazać producenta i zażywać bezpieczne ilości, które określone są na opakowaniu poszczególnych produktów.
  • Spirulina w postaci proszku. Stosowanie spiruliny w tej postaci to przyjmowanie jednej porcji dziennie. Nie powinna ona przekraczać 1,5 gram (jest to ilość odpowiadająca jednej łyżeczce do herbaty). Spożywa się ją najczęściej tuż przed posiłkiem.

Farma spiruliny

Spirulina w codziennej diecie

Smak tej algi może początkowo nie wydawać się zachwycający, jest lekko ziemisty, typowo morski. Jednak pozytywny wpływ spiruliny na organizm jest tak szeroki, że warto włączyć ją do codziennej diety. Najczęściej robi się to z pomocą spiruliny w proszku. Może się ona stać częścią kilku posiłków uzupełniających, np. koktajli, smoothie, owsianek, czy soków. Przyda się również osobom, które samodzielnie wykonują w domu batony energetyczne.

 

Spirulina – przeciwwskazania

Wpływ suplementacji spiruliny na organizm jest bardzo szeroki, jednak powinny go unikać:

  • kobiety ciężarne i w trakcie karmienia piersią;
  • dzieci i młodzież do 18 roku życia;
  • osoby w podeszłym wieku;
  • osoby z fenyloketonurią;
  • osoby z alergią na owoce morza i wodorosty;
  • osoby, u których występują choroby autoimmunologiczne;
  • osoby z zaburzeniami krzepliwości krwi.

Bibliografia:

  1. B. Fenert, P.K. Zarzycki, Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna,  XLVIII, 2.
  2. B. Muszyńska, B. Jękot, M. Topolska-Pasek, A. Rzewińska, Właściwości prozdrowotne węglowodanów występujących w algach, Farmacja Polska, tom 72, nr 7 2016.
Informacja dla czytelnika:

Wpis blogowy przedstawia substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i wiedzy dostępnej w internecie, prasie oraz książkach. Wpis blogowy nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

Wpis blogowy nie może być traktowany jako porada lekarska lub zdrowotna. W sprawie takiej porady należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, że są to produkty służące uzupełnieniu diety. Nie mogą zastąpić zdrowego odżywania i nie mają właściwości leczniczych. Pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej przez producenta na opakowaniu dziennej porcji.

Przewiń do góry do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium