Sklep Życia
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Kategorie

Witamina C lewoskrętna - fakty i mity

Blog Sklep Życia
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!

Jednak w ostatnich latach w środowisku zwolenników medycyny naturalnej pojawiło się przekonanie, że witamina C "lewoskrętna" to cudowna substancja, która jest antidotum na najpoważniejsze choroby. W dodatku zaczęto określać, że "prawoskrętna witamina C" jest gorszym rodzajem tej substancji i nie taką powinno się spożywać. Jaka jest prawda? Wyjaśnimy to w poniższym artykule. 

Co to jest witamina C?

Witamina C to inaczej kwas askorbinowy, który znajduje szerokie zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmów żywych jest ona w zasadzie niezbędna. Wspiera pracę wielu układów, w tym układu odpornościowego i układu krążenia. Przyspiesza gojenie się ran, obniża ciśnienie krwi, wspomaga produkcję kolagenu, a przez to spowalnia procesy starzenia się skóry. Trzeba przyznać, że bogate właściwości witaminy C czynią ją substancją niemal cudowną.

Witamina C

Co zatem robi w tym wszystkim witamina C lewoskrętna? Pierwszy powód, dla którego z łatwością można było ją uczynić bardziej medialną i wyjątkową jest to, że właściwa nazwa tej witaminy to kwas askorbinowy, czy też kwas l-askorbinowy. Bez większych kłopotów zatem literce "L" w nazwie przypisano lewoskrętność i potraktowano tę substancję jako coś lepszego i unikalnego. Czy jest to zgodne z prawdą?

Zobacz także: Liposomalna witamina C

Lewoskrętna witamina C - o co chodzi?

Litera "L" przed właściwą nazwą kwasu nie oznacza jej lewoskrętności. Używana jest w tym miejscu, ponieważ oznacza się w ten sposób budowę chemiczną tej substancji. W tym przypadku dosłownie chodzi o konfigurację atomu węgla w łańcuchu bocznym. Ma to również wpływ na właściwości substancji, ale - wyjaśnimy to zaraz bardziej szczegółowo - witamina C, nawet z charakterystyczną "L" przed nazwą, nadal pozostaje prawoskrętna!

Kwas l-askorbinowy bardzo często zestawia się z kwasem d-askorbinowym i ma być to koronnym argumentem, który świadczy o wyższości witaminy C lewoskrętnej nad prawoskrętną. Warto jednak poznać prawdziwe różnice między tymi dwoma substancjami. 

 

Kwas l-askorbonowy - aktywny biologicznie

Kwas l-askorbinowy wykazuje aktywność biologiczną, a to oznacza, że jego spożywanie przez człowieka jest sensowne i uzasadnione. Krótko mówiąc: to sprawia, że kwas ten można nazwać witaminą. Jest to bowiem substancja niezbędna do tego, by organizm mógł funkcjonować we właściwy sposób. Tutaj za przykład można wziąć choćby udział w biosyntezie kolagenu. Z kolei niedobory witaminy C powodują poważne dolegliwości zdrowotne dla człowieka, a należą do nich m.in. szkorbut, patologie układu krwionośnego, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć. 

Zobacz także: Askorbinian magnezu

Kwas d-askorbinowy - brak aktywności biologicznej

Litera "D" przed nazwą kwasu askorbinowego czyni z niego zupełnie inną substancję. Nie jest ona aktywna biologicznie i można jej przypisać jedynie właściwości przeciwutleniające. Nie wykazuje jednak tak szerokiego działania, jak kwas l-askorbinowy i z fizjologicznego punktu widzenia jest ona dla człowieka całkowicie zbędna. Jej przyjmowanie nie ma większego sensu. 

Witamina C - wzór chemiczny

Lewoskrętna witamina C czy prawoskrętna witamina C?

Powyższe wyjaśnienie sporo wnosi, jednak nadal zostawia w rękach zwolenników cudownej lewoskrętnej witaminy C kilka argumentów. Pora zatem ostatecznie je obalić i otwarcie powiedzieć, że literka "L" przed kwasem askorbinowym nie oznacza lewoskrętności, podobnie jak litera "D" nie oznacza prawoskrętności. Oznaczenia te dotyczą innych kwestii, a kwas l-askorbinowy to klasyczna witamina C, która jest prawoskrętna. 

Zobacz także: Askorbinian sodu

Dlaczego kwas l-askorbinowy to prawoskrętna witamina C?

Choć witaminę C chciano stanowczo dzielić na prawo i lewoskrętną, jasno należy powiedzieć, że nie jest to zgodne z prawdą. Kwas l-askorbinowy jest substancją prawoskrętną, a wynika to z aktywności optycznej, jaką wykazują się substancje chemiczne. Wiązka światła przechodząca przez substancję poddaje się skręcalności optycznej i robi to zgodnie ze wskazówkami zegara. Niezależnie od izomera, czyli litery "D" lub "L" w przypadku kwasu askorbinowego, skręcalność ta ma miejsce tylko w jedną stronę - prawą. Cząsteczka chemiczna skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego w prawo. Oznacza to, że kwas l-askorbinowy to klasyczna witamina C, która wykazuje tzw. prawoskrętność i jest jedyną i jednorodzajową substancją, którą zażywa człowiek. 

Skąd wątpliwości na temat witaminy C?

Witaminę C wzięto na tapet już kilka lat temu, kiedy świat obiegły sensacyjne informacje, że jej "lewoskrętna" odmiana, podawana w formie wlewów dożylnych, jest w stanie leczyć najpoważniejsze choroby. Najprawdopodobniej witamina C okazała się doskonałą odpowiedzią dla tych, którzy chcieli wierzyć w cudowne antidotum, naturalne i bezpieczne, o którym wiedza z przyczyn ekonomicznych jest ukrywana przed światem. Zadziałały klasyczne zjawiska społeczne, które mogły wypromować "lewoskrętną witaminę C" jako środek dostępny dla wszystkich i leczący wszystko.

Czy zatem witamina C w swojej nowej postaci to chwyt marketingowy? Niestety tak. Dostępne na rynku preparaty to wyłącznie kwas l-askorbinowy, a pochodzenie tajemniczej litery "L" w jego nazwie drobiazgowo wyjaśniliśmy powyżej. Nie ma żadnych przesłanek ku temu, by twierdzić, że istnieje inny, bardziej skuteczny i lepszy rodzaj kwasu askorbinowego. 

Jak dostarczać witaminę C do organizmu?

Witamina C jest obecna w wielu produktach spożywczych i z powodzeniem można dostarczyć ją do organizmu w odpowiedniej ilości dzięki zdrowej i zbilansowanej diecie. Warto jednak pamiętać, że nie utrzymuje się ona zbyt dobrze w produktach, które poddawane są klasycznemu gotowaniu, dlatego lepszym jej źródłem są świeże i surowe owoce i warzywa. Gdzie można znaleźć najwięcej naturalnej witaminy C?

  • Owoce dzikiej róży - 250-800 mg w 100 g.
  • Natka pietruszki - 170 mg w 100 g. 
  • Czarna porzeczka - 150-300 mg w 100g.
  • Papryka - 125-200 mg w 100 g.
  • Brukselka - 65-145 mg w 100 g. 
  • Brokuły - 65-100 mg w 100 g. 

Pokarmy bogate w witaminę C

Suplementacja kwasem l-askorbinowym może być wskazana wtedy, gdy dieta nie jest bogata w składniki zawierające witaminę C. Pomimo tego, że występuje naturalnie w wielu owocach i warzywach, w niektórych przypadkach konieczne będzie jej dostarczanie np. w formie kapsułek. 

Witamina C - kiedy suplementować dodatkowo?

Wspomniane przypadki mogą dotyczyć różnego rodzaju przypadłości i schorzeń, których efektem jest większe zapotrzebowanie na witaminę C lub jej wzmożone wypłukiwanie i wydalanie z organizmu. Może to dotyczyć następujących sytuacji:

  • Awitaminoza na skutek choroby lub niewłaściwej diety.
  • Niewłaściwe funkcjonowanie układu pokarmowego, na skutek którego witamina C wchłaniana jest w jelicie cienkim i dwunastnicy.
  • Dieta eliminacyjna, zbyt długie głodówki, monotonne posiłki niewystarczająco zbilansowane.
  • Przebywanie w stanie, który warunkuje konieczność zwiększenia przyjmowania witamin, np. ciąża, laktacja, długotrwały i ciężki wysiłek fizyczny, okres pooperacyjny).
  • Utrata krwi lub biegunka, które powodują nasilone wydalanie poszczególnych witamin z organizmu. 
  • Choroby, podczas których pojawia się trudna do zbicia podwyższona temperatura.
  • Nadużywanie alkoholu.
  • Przyjmowanie niektórych leków, po których istnieje konieczność uzupełnienia witamin . Również po niektórych antybiotykoterapiach. 

W wymienionych sytuacjach warto również rozważyć badanie, które pomoże ustalić poziom witaminy C w organizmie. Na tej podstawie możliwe jest ustalenie, w jakim zakresie powinna przebiegać suplementacja i jaka forma podawania witaminy będzie najkorzystniejsza. Jedno jest pewne: w każdym z tych przypadków zostanie zaaplikowany kwas l askorbinowy, który oznacza prawoskrętną witaminę C. Ta wiedza może pomóc uniknąć sytuacji, w których marketingowy rozpęd jest w stanie wypromować nieistniejące lekarstwa, za które trzeba będzie zapłacić istniejącymi pieniędzmi. 

Zobacz także:

Witamina C - właściwości, zastosowanie, dawkowanie

Przedawkowanie witaminy c – czym grozi? jakie są objawy przedawkowania witaminy c?

Bibliografia:

  1. Kleszczewska E. Biologiczne znaczenie witaminy C ze szczególnym z uwzględnieniem jej znaczenia w metabolizmie skóry. Pol Merk Lek 2007;23:462.
  2. Janda K., Kasprzak M., Wolska J., "Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pomeranian Journal of Life Sciences" 2015
  3. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012
  4. Gertig H, Przysławski J. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2008.

Uwaga!
Powyższy wpis blogowy nie stanowi porady medycznej. Nie jest też opinią farmaceuty lub dietetyka dostosowaną do indywidualnej sytuacji osoby zainteresowanej. Informacje zawarte we wpisie to jedynie generalne zalecenia. Nie mogą one stanowić wyłącznej podstawy do:

  • stosowania określonej terapii,
  • zmiany nawyków,
  • dawkowania produktów leczniczych, itp.

Przed podjęciem działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą. Konieczne jest w takiej sytuacji uzyskanie fachowej porady dostosowanej do potrzeb osoby zainteresowanej.

Darmowa wysyłka
Darmowa wysyłka
Wysyłka gratis już od 200zł
Szybka dostawa
Szybka dostawa
Wysyłka w 24/48h w dni robocze
Bezpieczne Zakupy
Bezpieczne Zakupy
Nasz sklep jest szyfrowany SSL
Przyjazne wsparcie
Przyjazne wsparcie
Jesteśmy zawsze gotowi Ci pomóc
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium