Witamina C - właściwości, zastosowanie, dawkowanie
Witamina C (kwas askorbinowy) to substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Jest jednocześnie jedną z najpopularniejszych i najczęściej przyjmowanych w ramach suplementacji witamin. Człowiek nie jest w stanie wytworzyć witaminy C samodzielnie, dlatego konieczne jest jej dostarczanie wraz z pożywieniem i odpowiednimi suplementami. Właściwości witaminy C mają ogromne przełożenie na jakość codziennego funkcjonowania, ale również częstotliwość i czas zmagania się z różnego rodzaju infekcjami.
Witamina C (kwas askorbinowy) - właściwości
Rola witaminy C w organizmie człowieka jest ogromna i wcale nie ogranicza się do walki z przeziębieniami i infekcjami. Wręcz przeciwnie - jest to jej jedynie niewielki procent zasług dla funkcjonowania człowieka. Oprócz tego jest skutecznym składnikiem w codziennej diecie, dzięki któremu w organizmie zachodzi szereg przyjaznych dla nas procesów. Co daje dostarczanie do organizmu witaminy C?
- Witamina C bierze udział w procesie syntezy kolagenu, dzięki czemu odpowiada za prawidłowy stan tkanki łącznej.
- Wpływa na odpowiedni proces gojenia się ran i znacząco go przyspiesza.
- Witamina C ułatwia odpowiednie przyswajanie żelaza, które również ma wpływ na odpowiednie funkcjonowanie ludzkiego organizmu.
- Ma zdolności aktywacyjne wielu enzymów.
- Ma wpływ na psychikę człowieka - działania stabilizująco.
- Działanie witaminy C wzmacnia również dziąsła i redukuje ryzyko powstawania próchnicy.
- Wzmacnia naczynia krwionośne, a także układ odpornościowy w walce z patogenami.
- Ma znaczenie w syntezie neuroprzekaźników, dzięki czemu wspiera pracę mózgu.
- Chroni komórki przed wolnymi rodnikami i ma silne działanie przeciwutleniające.
- Zapobiega odwapnieniu kości i poprawia stan chrząstek stawowych.
- Poprawia pracę układu krążenia.
- Reguluje nadciśnienie tętnicze, a także hamuje utlenianie cholesterolu LDL, tym samym zmniejszającym zmiany miażdżycowe.
- Skraca czas infekcji i przeziębień.
Jak widać kwas askorbinowy ma ogromne znaczenie dla poprawnego funkcjonowania całego organizmu ludzkiego. Warto dbać o jego odpowiedni poziom i suplementować wraz z pożywieniem i dobrymi preparatami.
Niedobór witaminy C w organizmie
Witamina C spełnia wiele różnych funkcji w poszczególnych procesach w ciele człowieka. Jej niedobór może się wiązać z wieloma problemami dla konkretnych układów. Wiele zależy też od tego, czy niedobór witaminy C ma charakter przejściowy, czy też jest to przewlekły niedobór witaminy C. Do najbardziej charakterystycznych objawów niedoboru kwasu askorbinowego należą:
- Osłabienie organizmu i predyspozycje do szybszego męczenia się, nawet podczas niewielkiego wysiłku fizycznego.
- Bóle mięśni i stawów, które trudno powiązać z jakimikolwiek uszkodzeniami mechanicznymi.
- Obniżenie odporności i częstsze infekcje oraz zapalenie błony śluzowej.
- Brak apetytu.
- Trudności w gojeniu się ran, a także znaczące zwiększenie predyspozycji do pojawiających się na ciele siniaków.
- Krwawienie dziąseł, w dużej mierze spowodowane ich rozpulchnieniem. Osłabienie naczyń krwionośnych.
- Nieprawidłowe zrastanie się kości po złamaniach.
- Szybsze starzenie się skóry, a także jej zauważalna suchość i trudności z jej odpowiednim nawilżeniem za pomocą preparatów pielęgnacyjnych.
To jednak nie wszystko, ponieważ osłabienie działania poszczególnych mechanizmów może wywołać bardziej poważne dolegliwości, które są znacznie trudniejsze do zwalczenia. Niedobory witaminy C mogą wywołać szkorbut, zmiany w strukturze kości i chrząstek, a także przyczynić się do rozwoju astmy.
Przewlekły niedobór kwasu askorbinowego
Witaminę C warto przyjmować również ze względu na jej znaczące działanie profilaktyczne. Przyjmowanie witaminy C może nas bowiem uchronić przed miażdżycą, czy chorobami związanymi z nadciśnieniem tętniczym. Odpowiednie dawkowanie witaminy C jest również ważne dla utrzymania całego organizmu w dobrej kondycji i zwiększenia szansy na uchronienie się przed chorobą nowotworową. Przewlekły niedobór kwasu askorbinowego może bowiem prowadzić do powstania właśnie takich dolegliwości.
Jak dostarczać witaminę C do organizmu?
Kwas askorbinowy występuje w pożywieniu i tym sposobem najłatwiej dostarczyć go do organizmu. Niezwykle ważna jest przy tym odpowiednio zbilansowana dieta, która jest bogata w produkty zawierające duże dawki witaminy C. Co jeść, by witamina C z pożywienia mogła gościć w naszym organizmie? Z pewnością jednym z produktów, który najbardziej kojarzy nam się z witaminą C jest cytryna. Jednak w rzeczywistości znajduje się ona dopiero w środku stawki.
Najlepsze źródła witaminy C - warzywa (100 g)
- natka pietruszki - 269 mg
- papryka - 125-200 mg
- brukselka - 56-145 mg
- kalarepa - 70-100 mg
- brokuły - 65-150 mg
- szpinak - 60-84 mg
Mniejsze, ale również istotne ilości witaminy C zawierają takie warzywa jak: kapusta, kalafior, fasolka szparagowa, pomidory, marchew, buraki, czy ziemniaki.
Żywność bogata w witaminę C
Najlepsze źródła kwasu askorbinowego - owoce (100g)
- owoce dzikiej róży - 250-800 mg
- czarne porzeczki - 150-300 mg
- truskawki - 46-90 mg
- kiwi - 80-90 mg
- grapefruit - 30-70 mg
- cytryny - 40-60 mg
Z uwagi na istotną zawartość witaminy C warto spożywać również takie owoce jak: pomarańcze, agrest, maliny, porzeczki czerwone, jabłka, gruszki, śliwki, banany.
Witamina C - dzienne zapotrzebowanie
Bardzo istotne jest to, by kwas askorbinowy dostarczać do organizmu w łącznych dawkach, by wypełnić całkowite zapotrzebowanie na witaminę C. Ile ono wynosi?
- Kobiety - 75 mg dziennie
- Mężczyźni - 90 mg dziennie
- Dzieci - 40-50 mg dziennie
W niektórych sytuacjach zalecane jest zwiększone spożycie witaminy C, jednak bardzo wysokie dawki kwasu askorbinowego warto zawsze skonsultować ze swoim lekarzem. Na podstawie wywiadu i wyników badań może on ocenić zapotrzebowanie na witaminę C. Optymalna dawka witaminy C to z kolei szansa na skorzystanie z jej dobroczynnego wpływu na ludzki organizm.
Nadmierne spożywanie witaminy C
Przedawkowanie witaminy C wcale nie jest łatwe, ponieważ ludzki organizm na bieżąco usuwa ją wraz z moczem i potem. Jednak zbyt duże dawki kwasu askorbinowego, których organizm nie zdoła usunąć wiążą się zaburzeniami i przykrymi dolegliwościami. Należą do nich:
- Dolegliwości związane z układem pokarmowym, m.in zaburzenia żołądkowo-jelitowe, biegunka, wymioty, bóle brzucha.
- Nadmiar witaminy C może się również objawiać wysypką na skórze.
- Ekstremalnie wysokie dawki witaminy C mogą prowadzić do powstawania kwasu moczowego, a w konsekwencji również kamieni nerkowych.
Witamina C lewoskrętna - czy pomaga w walce z chorobami nowotworowymi?
Już jakiś czas temu świat obiegła wiadomość, że specjalny rodzaj witaminy C - witamina C lewoskrętna pomaga w leczeniu chorób nowotworowych, jest wręcz panaceum, które wykluczy konieczność stosowania skomplikowanej farmakoterapii. Trzeba jednak wiedzieć, że wszystkie preparaty z tą witaminą zwierają kwas L-askorbinowy. Jednak "L" w nazwie substancji wcale nie oznacza "lewoskrętności", oznacza jedynie budowę chemiczną (konfigurację atomu węgla w łańcuchu bocznym). Nie istnieje prawoskrętna, czy lewoskrętna witamina C, a całe zamieszanie jest zarówno efektem marketingowym, jak i efektem pomieszania pojęć skręcalności optycznej i izometrii przestrzennej w budowie tej substancji.
Co prawda badania wykazują, że witamina C przyjmowana dożylnie może stanowić wsparcie w leczeniu tego typu chorób, jednak leczenie kwasem askorbinowym nie jest i nigdy nie było lekarstwem samym w sobie.
Naturalna witamina C - czym jest i czym się różni od wersji syntetycznej?
Bardzo często można spotkać również określenie witaminy C mianem "naturalnej" lub "syntetycznej". Różnica polega przede wszystkim na źródle pozyskania tej substancji. Naturalna wersja witaminy C jest pozyskiwana z kwiatów i roślin, które poddawane są obróbce po to, by możliwe było uzyskanie w ten sposób kwasu askorbinowego. Syntetyczna witamina C została natomiast spreparowana w laboratorium. Według badań obie wykazują takie samo chemiczne działanie.