Zamów telefonicznie: 881 946 770 | 538 484 240 (Pn-Pt: 9.00-16.00)

Nie przegap naszych promocji! Wielka wyprzedaż -30% na produkty

KODY RABATOWE

NAWET 10%

SKORZYSTAJ Z KODÓW RABATOWYCH

Dostępne promocjeDostępne promocje
Dysmutaza ponadtlenkowa TetraSOD 60 kapsułek Kenay
Dysmutaza ponadtlenkowa TetraSOD 60 kapsułek Kenay
93,00 zł 85,56 zł
szt.
Pharmovit Kelp północnoatlantycki 260mg 120 kapsułek
Pharmovit Kelp północnoatlantycki 260mg 120 kapsułek
29,99 zł 27,99 zł
szt.
Diabetes BilDi Max 30 kapusłek Dr Enzmann
Diabetes BilDi Max 30 kapusłek Dr Enzmann
262,00 zł 248,90 zł
szt.
Insuliniv 90 kapsułek Yango
Insuliniv 90 kapsułek Yango
46,90 zł 42,00 zł
Berberyna Rebersa 300 kapsułek,  Kenay
Berberyna Rebersa 300 kapsułek, Kenay
141,59 zł 130,26 zł
szt.
ACEROLA 25% ekstrakt z owoców aceroli 50g Kenay
ACEROLA 25% ekstrakt z owoców aceroli 50g Kenay
17,89 zł 16,46 zł
Brahmi - 90 kapsułek Ekstrakt 20:1 PharmoVit
Brahmi - 90 kapsułek Ekstrakt 20:1 PharmoVit
36,99 zł 31,58 zł
szt.
Bicaps Boswellia 60 kapsułek – Formeds
Bicaps Boswellia 60 kapsułek – Formeds
46,99 zł 37,59 zł
szt.

Witamina C - właściwości, zastosowanie, dawkowanie

Witamina C - właściwości, zastosowanie, dawkowanie

Witamina C - właściwości, zastosowanie, dawkowanie

Witamina C (kwas askorbinowy) to substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Jest jednocześnie jedną z najpopularniejszych i najczęściej przyjmowanych w ramach suplementacji witamin. Człowiek nie jest w stanie wytworzyć witaminy C samodzielnie, dlatego konieczne jest jej dostarczanie wraz z pożywieniem i odpowiednimi suplementami. Właściwości witaminy C mają ogromne przełożenie na jakość codziennego funkcjonowania, ale również częstotliwość i czas zmagania się z różnego rodzaju infekcjami.

 

Witamina C (kwas askorbinowy) - właściwości

Rola witaminy C w organizmie człowieka jest ogromna i wcale nie ogranicza się do walki z przeziębieniami i infekcjami. Wręcz przeciwnie - jest to jej jedynie niewielki procent zasług dla funkcjonowania człowieka. Oprócz tego jest skutecznym składnikiem w codziennej diecie, dzięki któremu w organizmie zachodzi szereg przyjaznych dla nas procesów. Co daje dostarczanie do organizmu witaminy C?

  • Witamina C bierze udział w procesie syntezy kolagenu, dzięki czemu odpowiada za prawidłowy stan tkanki łącznej.

  • Wpływa na odpowiedni proces gojenia się ran i znacząco go przyspiesza.

  • Witamina C ułatwia odpowiednie przyswajanie żelaza, które również ma wpływ na odpowiednie funkcjonowanie ludzkiego organizmu.

  • Ma zdolności aktywacyjne wielu enzymów.

  • Ma wpływ na psychikę człowieka - działania stabilizująco.

  • Działanie witaminy C wzmacnia również dziąsła i redukuje ryzyko powstawania próchnicy.

  • Wzmacnia naczynia krwionośne, a także układ odpornościowy w walce z patogenami.

  • Ma znaczenie w syntezie neuroprzekaźników, dzięki czemu wspiera pracę mózgu.

  • Chroni komórki przed wolnymi rodnikami i ma silne działanie przeciwutleniające.

  • Zapobiega odwapnieniu kości i poprawia stan chrząstek stawowych.

  • Poprawia pracę układu krążenia.

  • Reguluje nadciśnienie tętnicze, a także hamuje utlenianie cholesterolu LDL, tym samym zmniejszającym zmiany miażdżycowe.

  • Skraca czas infekcji i przeziębień.

Jak widać kwas askorbinowy ma ogromne znaczenie dla poprawnego funkcjonowania całego organizmu ludzkiego. Warto dbać o jego odpowiedni poziom i suplementować wraz z pożywieniem i dobrymi preparatami.

Witamina C

Niedobór witaminy C w organizmie

Witamina C spełnia wiele różnych funkcji w poszczególnych procesach w ciele człowieka. Jej niedobór może się wiązać z wieloma problemami dla konkretnych układów. Wiele zależy też od tego, czy niedobór witaminy C ma charakter przejściowy, czy też jest to przewlekły niedobór witaminy C. Do najbardziej charakterystycznych objawów niedoboru kwasu askorbinowego należą:

  • Osłabienie organizmu i predyspozycje do szybszego męczenia się, nawet podczas niewielkiego wysiłku fizycznego.

  • Bóle mięśni i stawów, które trudno powiązać z jakimikolwiek uszkodzeniami mechanicznymi.

  • Obniżenie odporności i częstsze infekcje oraz zapalenie błony śluzowej.

  • Brak apetytu.

  • Trudności w gojeniu się ran, a także znaczące zwiększenie predyspozycji do pojawiających się na ciele siniaków.

  • Krwawienie dziąseł, w dużej mierze spowodowane ich rozpulchnieniem. Osłabienie naczyń krwionośnych.

  • Nieprawidłowe zrastanie się kości po złamaniach.

  • Szybsze starzenie się skóry, a także jej zauważalna suchość i trudności z jej odpowiednim nawilżeniem za pomocą preparatów pielęgnacyjnych.

To jednak nie wszystko, ponieważ osłabienie działania poszczególnych mechanizmów może wywołać bardziej poważne dolegliwości, które są znacznie trudniejsze do zwalczenia. Niedobory witaminy C mogą wywołać szkorbut, zmiany w strukturze kości i chrząstek, a także przyczynić się do rozwoju astmy.

 

Przewlekły niedobór kwasu askorbinowego

Witaminę C warto przyjmować również ze względu na jej znaczące działanie profilaktyczne. Przyjmowanie witaminy C może nas bowiem uchronić przed miażdżycą, czy chorobami związanymi z nadciśnieniem tętniczym. Odpowiednie dawkowanie witaminy C jest również ważne dla utrzymania całego organizmu w dobrej kondycji i zwiększenia szansy na uchronienie się przed chorobą nowotworową. Przewlekły niedobór kwasu askorbinowego może bowiem prowadzić do powstania właśnie takich dolegliwości.

Jak dostarczać witaminę C do organizmu?

Kwas askorbinowy występuje w pożywieniu i tym sposobem najłatwiej dostarczyć go do organizmu. Niezwykle ważna jest przy tym odpowiednio zbilansowana dieta, która jest bogata w produkty zawierające duże dawki witaminy C. Co jeść, by witamina C z pożywienia mogła gościć w naszym organizmie? Z pewnością jednym z produktów, który najbardziej kojarzy nam się z witaminą C jest cytryna. Jednak w rzeczywistości znajduje się ona dopiero w środku stawki.

Najlepsze źródła witaminy C - warzywa (100 g)

  • natka pietruszki - 269 mg

  • papryka - 125-200 mg

  • brukselka - 56-145 mg

  • kalarepa - 70-100 mg

  • brokuły - 65-150 mg

  • szpinak - 60-84 mg

Mniejsze, ale również istotne ilości witaminy C zawierają takie warzywa jak: kapusta, kalafior, fasolka szparagowa, pomidory, marchew, buraki, czy ziemniaki.

Żywność bogata w witaminę C

Żywność bogata w witaminę C

 

Najlepsze źródła kwasu askorbinowego - owoce (100g)

  • owoce dzikiej róży - 250-800 mg

  • czarne porzeczki - 150-300 mg

  • truskawki - 46-90 mg

  • kiwi - 80-90 mg

  • grapefruit - 30-70 mg

  • cytryny - 40-60 mg

Z uwagi na istotną zawartość witaminy C warto spożywać również takie owoce jak: pomarańcze, agrest, maliny, porzeczki czerwone, jabłka, gruszki, śliwki, banany.

Witamina C - dzienne zapotrzebowanie

Bardzo istotne jest to, by kwas askorbinowy dostarczać do organizmu w łącznych dawkach, by wypełnić całkowite zapotrzebowanie na witaminę C. Ile ono wynosi?

  • Kobiety - 75 mg dziennie

  • Mężczyźni - 90 mg dziennie

  • Dzieci - 40-50 mg dziennie

W niektórych sytuacjach zalecane jest zwiększone spożycie witaminy C, jednak bardzo wysokie dawki kwasu askorbinowego warto zawsze skonsultować ze swoim lekarzem. Na podstawie wywiadu i wyników badań może on ocenić zapotrzebowanie na witaminę C. Optymalna dawka witaminy C to z kolei szansa na skorzystanie z jej dobroczynnego wpływu na ludzki organizm.

Nadmierne spożywanie witaminy C

Przedawkowanie witaminy C wcale nie jest łatwe, ponieważ ludzki organizm na bieżąco usuwa ją wraz z moczem i potem. Jednak zbyt duże dawki kwasu askorbinowego, których organizm nie zdoła usunąć wiążą się zaburzeniami i przykrymi dolegliwościami. Należą do nich:

  • Dolegliwości związane z układem pokarmowym, m.in zaburzenia żołądkowo-jelitowe, biegunka, wymioty, bóle brzucha.

  • Nadmiar witaminy C może się również objawiać wysypką na skórze.

  • Ekstremalnie wysokie dawki witaminy C mogą prowadzić do powstawania kwasu moczowego, a w konsekwencji również kamieni nerkowych.

Witamina C

Witamina C lewoskrętna - czy pomaga w walce z chorobami nowotworowymi?

Już jakiś czas temu świat obiegła wiadomość, że specjalny rodzaj witaminy C - witamina C lewoskrętna pomaga w leczeniu chorób nowotworowych, jest wręcz panaceum, które wykluczy konieczność stosowania skomplikowanej farmakoterapii. Trzeba jednak wiedzieć, że wszystkie preparaty z tą witaminą zwierają kwas L-askorbinowy. Jednak "L" w nazwie substancji wcale nie oznacza "lewoskrętności", oznacza jedynie budowę chemiczną (konfigurację atomu węgla w łańcuchu bocznym). Nie istnieje prawoskrętna, czy lewoskrętna witamina C, a całe zamieszanie jest zarówno efektem marketingowym, jak i efektem pomieszania pojęć skręcalności optycznej i izometrii przestrzennej w budowie tej substancji.

Co prawda badania wykazują, że witamina C przyjmowana dożylnie może stanowić wsparcie w leczeniu tego typu chorób, jednak leczenie kwasem askorbinowym nie jest i nigdy nie było lekarstwem samym w sobie.

Naturalna witamina C - czym jest i czym się różni od wersji syntetycznej?

Bardzo często można spotkać również określenie witaminy C mianem "naturalnej" lub "syntetycznej". Różnica polega przede wszystkim na źródle pozyskania tej substancji. Naturalna wersja witaminy C jest pozyskiwana z kwiatów i roślin, które poddawane są obróbce po to, by możliwe było uzyskanie w ten sposób kwasu askorbinowego. Syntetyczna witamina C została natomiast spreparowana w laboratorium. Według badań obie wykazują takie samo chemiczne działanie.

Przewiń do góry do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium