Sklep Życia
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Kategorie

Dlaczego Sklep Życia?

 

Glutation

Lipocaps Glutation Liposomalny (90 kapsułek) Formeds Lipocaps Glutation Liposomalny (90 kapsułek) Formeds
Marka: ForMeds
Cena:

99,99 zł

Cena regularna: 124,99 zł

Najniższa cena: 124,99 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Glutathione + L-cysteine + witamina C 100 kapsułek Life Extension Glutathione + L-cysteine + witamina C 100 kapsułek Life Extension
Cena:

87,79 zł

Cena regularna: 97,55 zł

Najniższa cena: 90,72 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
  • nowość

Glutation zredukowany

Glutation to białko wytwarzane przez komórki wszystkich organizmów. Jest substancją istotną dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim dla ochrony przed zagrożeniami związanymi z pracą serca. Co ważne, wspiera on działanie przeciwutleniaczy i ma właściwości detoksykacyjne.

Co to jest glutation

Glutation to naturalnie występujący związek chemiczny. Pełni kluczową funkcję w organizmach żywych, zwłaszcza w ludzkim ciele. Jest to tripeptyd, co oznacza, że składa się z trzech aminokwasów: cysteiny, glicyny i glutaminianu. Jego chemiczna formuła to C₅H₉NO₄S.

Glutation pełni wiele istotnych funkcji. Działa jako naturalny przeciwutleniacz, pomagając w zwalczaniu wolnych rodników, które mogą uszkadzać komórki i DNA. Chroni organizm przed stresem oksydacyjnym.

Uczestniczy w procesie detoksykacji organizmu, pomagając w usuwaniu szkodliwych substancji chemicznych i toksyn. Nawet tak silnych, jak metale ciężkie i leki.

Glutation odgrywa istotną rolę we wspieraniu funkcji układu immunologicznego. Pomaga organizmowi w walce z infekcjami i chorobami. Jest też niezbędny do syntezy białek i DNA. To kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania komórek i ich podziału.

Reguluje wiele procesów metabolicznych związanych z przemianą tlenową, co ma wpływ na dostarczanie energii komórkom.

Glutation występuje naturalnie w organizmach ludzi i zwierząt. Znajduje się także w pewnych produktach spożywczych, takich jak awokado, szpinak, czosnek i cebula. Ponadto są dostępne na rynku suplementy z tym zwizakiem. Mogą one być stosowane z powodzeniem w celach zdrowotnych.

Zdrowotne właściwości glutationu

Suplement glutation składa się z trzech aminokwasów i ma szereg właściwości zdrowotnych. Jego pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu został potwierdzony licznymi badaniami. Jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamując działanie wolnych rodników. Dzięki temu zapobiega starzeniu się komórek.

Dodatkowo jest pomocny w walce z chorobami, wirusami i bakteriami. Zwiększając produkcję białych krwinek, glutation wspiera działanie układu immunologicznego. Substancja ta wykazuje również działanie detoksykacyjne. Rozpuszcza nagromadzone w organizmie toksyny, umożliwiając ich wydalenie, a także oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji. Odpowiada za prawidłową pracę wątroby.

Kto powinien suplementować glutation

Suplementacja tego związku może być rozważana przez pewne grupy osób, które są bardziej narażone na niedobór. Oto kilka przykładów sytuacji, w których suplementacja glutationem może być rozważana:

  1. Osoby starsze. Poziom glutationu w organizmach często maleje wraz z wiekiem. Osoby starsze mogą rozważyć suplementację. Głównie w celu wsparcia układu odpornościowego, ochrony przed stresem oksydacyjnym i ogólnego zdrowia.

  2. Osoby ze stanami chorobowymi. Niektóre choroby przewlekłe mogą prowadzić do obniżenia poziomu glutationu w organizmach. Osoby z takimi schorzeniami powinny skonsultować się z lekarzem w sprawie suplementacji.

  3. Osoby narażone na toksyny w miejscu pracy lub osoby palące papierosy, mogą rozważyć suplementację.

  4. Sportowcy. Wysiłek fizyczny, zwłaszcza intensywny trening, może prowadzić do zwiększonego zużycia glutationu. Niektórzy sportowcy mogą rozważyć suplementację w celu wsparcia regeneracji organizmu po treningu.

  5. Osoby z niedoborem glutationu. W niektórych rzadkich przypadkach ludzie mogą mieć genetyczne niedobory enzymów zaangażowanych w produkcję glutationu. W takich przypadkach lekarz może zalecić suplementację.

Należy jednak pamiętać, że suplementacja może nie być konieczna lub korzystna dla każdego. Zawsze warto konsultować się z lekarzem, aby ustalić, czy jest ona potrzebna i w jakiej dawce. Ponadto, suplementy glutationu są dostępne w różnych formach. Najczęściej spotykane są kapsułki, proszki lub zastrzyki. Dlatego ważne jest wybranie odpowiedniej formy i dawki pod nadzorem profesjonalisty.

W jakich pokarmach jest glutation

Glutation jest obecny w wielu pokarmach, zwłaszcza w tych bogatych w aminokwasy, które są jego składnikami. Mowa o cysteinie, glicynie i glutaminianie:

  • awokado,
  • szpinak,
  • czosnek,
  • cebula,
  • brokuły,
  • jaja,
  • ryby i mięso,
  • owoce cytrusowe,
  • orzechy.

Warto zauważyć, że ilość glutationu w tych produktach może się różnić. Głównie w zależności od sposobu przygotowania potrawy i warunków uprawy roślin. Jednak spożywanie różnorodnych produktów spożywczych, które zawierają aminokwasy niezbędne do syntezy glutationu, może przyczynić się do utrzymania prawidłowego poziomu tego związku w organizmie.

Dodatkowo organizm jest w stanie syntetyzować glutation, o ile dostarcza się odpowiednie ilości składników odżywczych. Dlatego dieta bogata w różnorodne źródła białka i aminokwasów może pomóc w utrzymaniu jego odpowiednich poziomów.

Niski poziom glutationu - skutki

Wraz z wiekiem oraz z ekspozycją na czynniki zewnętrze poziom glutationu w organizmie maleje. Dzieje się tak głównie ze względu na:

  • stres,
  • dietę złożoną z niezdrowych i przetworzonych produktów,
  • choroby,
  • zmęczenie,
  • promieniowanie.

Czym skutkuje jego niedobór? Obniżony poziom tej substancji może świadczyć o trudnościach w usuwaniu wolnych rodników z organizmu. Objawami niedoboru glutationu mogą być:

  • kłopoty z trawieniem,
  • niska odporność,
  • zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu narządów wewnętrznych.

Glutation - suplementacja diety

Jednym z naturalnych sposobów podnoszenia poziomu glutationu jest przyjmowanie cysteiny i białek w nią bogatych. Pomagają one komórkom w jej samoistnej produkcji. Warto wzbogacić swoją dietę o dodatkowe produkty, takie jak:

  • awokado,
  • kapusta,
  • szparagi,
  • brokuły,
  • cebula,
  • czosnek,
  • brukselka,

aby podnieść jego poziom w organizmie.

Jakie są przeciwwskazania do suplementacji glutationu

Suplementacja glutationem może być korzystna dla wielu osób. Jednak istnieją też pewne sytuacje, w których może być przeciwwskazana lub wymagać ostrożności. Przeciwwskazania i uwagi dotyczące suplementacji obejmują:

  1. Alergie i nadwrażliwość. Niektóre osoby mogą być nadwrażliwe lub uczulone na składniki suplementu. W takich przypadkach przyjmowanie może wywoływać reakcje alergiczne. Należą do nich świąd, wysypka, obrzęk lub trudności w oddychaniu.

  2. Interakcje lekowe. Glutation zredukowany może oddziaływać z niektórymi lekami. Osoby przyjmujące określone specyfiki lub mające schorzenia zdrowotne powinny skonsultować się z lekarzem..

  3. Cystynuria. Osoby z rzadkim schorzeniem genetycznym znanym jako cystynuria mogą mieć zwiększone ryzyko kamicy nerkowej. Suplementacja glutationem może dodatkowo podnieść ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych.

  4. Choroby wątroby. Pacjenci z zaawansowanymi schorzeniami wątroby, takimi jak marskość wątroby, mogą mieć zaburzoną zdolność do przekształcania glutationu. Suplementacja może być przeciwwskazana w tych przypadkach.

  5. Bezpieczeństwo suplementacji w czasie ciąży i karmienia piersią nie jest jeszcze w pełni zbadane. Dlatego zawsze warto skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji w tych okresach.

  6. Niewłaściwe dawkowanie glutationu może wywołać skutki uboczne. Dlatego zawsze należy przestrzegać zaleceń zawartych na etykiecie suplementu lub wskazanych przez lekarza.

Glutation - podsumowanie

Glutation to związek chemiczny, który stanowi kluczowy element obrony organizmu przed stresem oksydacyjnym. Składa się z trzech aminokwasów: cysteiny, glicyny i glutaminianu. Jego główne właściwości obejmują:

  • ochronę komórek przed uszkodzeniami wynikającymi z działania wolnych rodników,
  • udział w procesach detoksykacji,
  • wsparcie układu immunologicznego,
  • regulację procesów metabolicznych.

W organizmach ludzkich i zwierzęcych glutation występuje naturalnie. Jego poziom może jednak maleć w miarę procesu starzenia.

Można go znaleźć w różnych produktach spożywczych, takich jak:

  • awokado,
  • szpinak,
  • czosnek,
  • cebula,
  • brokuły,
  • jaja,
  • ryby,
  • mięso,
  • owoce cytrusowe.

Suplementacja glutationem może być rozważana w przypadku osób narażonych na stres oksydacyjny. Wskazaniem będzie także osłabiony układ immunologiczny. Warto jednak skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji. Zwłaszcza jeśli istnieją przeciwwskazania lub obawy dotyczące ewentualnych interakcji lekowych. 

Zawsze należy przestrzegać zaleceń dotyczących dawkowania, aby uniknąć ewentualnych skutków ubocznych. Dieta bogata w produkty spożywcze zawierające aminokwasy niezbędne do produkcji glutationu może również pomóc w utrzymaniu jego prawidłowego poziomu w organizmie.

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium