Zamów telefonicznie: 881 946 770 | 538 484 240 (Pn-Pt: 9.00-16.00)

Nie przegap naszych promocji! Wielka wyprzedaż -30% na produkty

KODY RABATOWE

NAWET 10%

SKORZYSTAJ Z KODÓW RABATOWYCH

Jakie witaminy na odporność warto suplementować?

Jakie witaminy na odporność warto suplementować?

Do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego potrzebny jest odpowiedni poziom witamin i minerałów. Substancje te wspierają syntezę komórek oraz ich walkę z patogenami. Niedobór podstawowych składników odżywczych osłabia organizm i zwiększa jego podatność na infekcje. Zobacz, które witaminy poprawiają odporność organizmu.

 

Jesień i zima to czas zmniejszonej odporności organizmu. Osłabieniu sprzyjają warunki atmosferyczne, zmiana diety, częste przebywanie w zamkniętych i zatłoczonych pomieszczeniach, niska aktywność fizyczna na świeżym powietrzu oraz zwiększone zanieczyszczenie środowiska. Jest to również okres, który sprzyja aktywności wirusów odpowiedzialnych za infekcje dróg oddechowych. Dlatego często trzeba dodatkowo wzmocnić układ immunologiczny, aby poprawić jego funkcjonowanie, a tym samym zmniejszyć ryzyko zachorowania. Istotną rolę w tym procesie odgrywają witaminy, które można znaleźć w pożywieniu, ale także suplementach diety.

Polecane witaminy

Układ odpornościowy – jakie jest jego działanie?

Układ immunologiczny człowieka pełni bardzo ważną funkcję, ponieważ chroni organizm przed czynnikami, które mogą mu zagrażać. Mowa przede wszystkim o drobnoustrojach (bakteriach, wirusach, grzybach), ale też pasożytach, toksynach, ciałach obcych i innych szkodliwych substancjach. Ich obecność stwarza zagrożenie nie tylko dla zdrowia, ale często także dla życia. Dlatego istotne jest utrzymanie naturalnych barier ochronnych w dobrej kondycji.

 

Układ odpornościowy składa się z kilku narządów i struktur, których zadaniem jest wytworzenie komórek odporności (limfocytów B, limfocytów T, monocytów, granulocytów, komórek NK, komórek NHC, makrofagów), przeciwciał, cytokin, a także filtracja krwi. Są to m.in. naczynia limfatyczne, węzły chłonne, śledziona, szpik kostny, grasica. Nie można zapomnieć o tym, że również skóra i błony śluzowe chronią organizm człowieka przed wniknięciem patogenów – stanowią pierwszą linię obrony, dlatego odporność zależy również od tego, czy są one utrzymywane w dobrej kondycji.

 

Odporność organizmu dzieli się na:

  • wrodzoną (nieswoistą),
  • nabytą (swoistą).

 

Odporność nieswoista to głównie komórki wytwarzane przez organizm oraz różnego rodzaju naturalne reakcje pozwalające pozbyć się patogenów. Jest ona obecna od samego początku. Rozwija się już na etapie życia płodowego. Natomiast kończy się kształtować razem z okresem dojrzewania.

 

Odporność swoista zależy przede wszystkim od przeciwciał. Jest ona skierowana wobec konkretnych typów antygenów. Rozwija się przez całe życie. Wpływ na jej kształtowanie się ma kontakt z patogenami – po przechorowaniu choroby, po przyjęciu szczepionki lub podaniu surowicy krwi. Przeciwciała są również przekazywane dziecku razem z mlekiem matki.

 

Na osłabienie układu immunologicznego ma wpływ wiele czynników. Są to: wiek (jest ona słabsza u dzieci i osób starszych), choroby przewlekłe, stres, używki, zła dieta, brak ruchu, przemęczenie. Istotną rolę odgrywają też niedobory witamin, które uniemożliwiają komórkom odpornościowym prawidłowe funkcjonowanie.

Witaminy wspierające odporność organizmu

Witaminy to organiczne związki chemiczne, które mają pochodzenie naturalne lub są otrzymywane syntetycznie. Część z nich może być produkowana samodzielnie przez organizm (w procesach, w których przekształcane są inne substancje). Jednak zwykle ilości te nie są wystarczające, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu. Dlatego należy dostarczać je z zewnątrz. Każda z witamin ma wielokierunkowe działanie i wspiera różne procesy w organizmie. Za wzmocnienie odporności odpowiadają głównie:

Witamina C

To inaczej kwas askorbinowy. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie. Jest bardzo wrażliwa na działanie czynników zewnętrznych, takich jak: światło słoneczne, powietrze i wysoka temperatura. W wielu preparatach, które stymulują układ odpornościowy, jest podstawowym składnikiem.

 

Witamina C jest zaliczana do silnych przeciwutleniaczy. Ma zdolności antyoksydacyjne, czyli niszczy wolne rodniki tlenowe przyczyniające się do uszkodzenia komórek – w tym także komórek układu odpornościowego. Nad jej wpływem na odporność przeprowadzono wiele badań. Wykazano w nich, że regularna suplementacja zwiększa aktywność makrofagów i granulocytów, a także chroni je przed stresem oksydacyjnym. Szczególne korzyści zaobserwowano u sportowców, którzy są bardziej narażeni na ich uszkodzenie w wyniku intensywnego wysiłku fizycznego. W niektórych przypadkach witamina C przyczynia się też do skrócenia czasu trwania infekcji (badania są jednak sprzeczne). Ponadto substancja ta wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, wspiera gojenie się ran, utrzymuje tkankę łączną w dobrym stanie i sprzyja wchłanianiu żelaza.

Witamina D

Na wzmocnienie odporności ma również wpływ witamina D. Składa się na nią kilka związków chemicznych, z których największe znaczenie mają ergokalcyferol i cholekalcyferol. Zalicza się ją do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Możliwa jest synteza skórna witaminy D. Zachodzi ona pod wpływem promieni słonecznych (dokładniej promieni ultrafioletowych B). Ilość powstała na skutek tego procesu pokrywa nawet 90% zapotrzebowania. Jednak ze względu na warunki geograficzne konieczna jest dodatkowa suplementacja witaminy D.

 

Witamina D wywiera wpływ na komórki odpornościowe. Większość z nich na swojej powierzchni posiada receptory witaminy D. Ponadto substancja ta odpowiada za transkrypcję genów tych komórek oraz osłabia procesy zapalne toczące się w organizmie.

Witamina A

Odporność dziecka i osoby dorosłej zależy także od prawidłowego poziomu witaminy A. Substancja ta jest zaliczana do retinoidów. Jej główną aktywną formą jest beta-karoten. Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie.

 

Witamina A zapewnia prawidłowy stan nabłonka, czyli pierwszej bariery ochronnej organizmu. Dzięki temu patogeny mają utrudnioną drogę do przedostania się do jego wnętrza. Zaobserwowano też, że jej niedobory zmniejszają aktywność fagocytarną makrofagów oraz liczbę limfocytów T.

Witamina E

Witamina E to inaczej tokoferol. Jest rozpuszczalna w tłuszczach. Działa pozytywnie na układ immunologiczny, dzięki temu, ze ma właściwości antyoksydacyjne. Tym samym chroni jego komórki przed uszkodzeniami. Bierze także udział w ich wzroście. Witamina E zapewnia prawidłową przepuszczalność błon komórkowych.

Jak dostarczać organizmowi witaminy wspierające układ odpornościowy?

Witaminy, które wzmacniają układ immunologiczny, należy dostarczać organizmowi przede wszystkim wraz z pożywieniem. Zbilansowana dieta jest w stanie w znacznym stopniu pokryć zapotrzebowanie. Aby znalazły się w niej wszystkie niezbędne substancje, do jadłospisu trzeba włączyć: tłuste ryby, oleje roślinne, świeże owoce i warzywa (nawet 5 porcji dziennie), orzechy, nasiona, strączki, produkty pełnoziarniste i dobrej jakości nabiał. Warto jednak pamiętać, że nie zawsze to wystarcza. Dlatego w okresie jesienno-zimowym, gdy odporność jest szczególnie osłabiona, warto włączyć dodatkową suplementację preparatami w formie tabletek, olejków lub płynów.

Kiedy przyjmować witaminy na odporność?

Wzmacnianie odporności powinno odbywać się przez cały rok, ponieważ musi być ona utrzymana w dobrej kondycji przez cały czas, a nie tylko w momentach jej osłabienia. Jednak szczególnie ważne są działania podejmowane w jesienią i zimą, gdy panuje okres zwiększonej zachorowalności. Ponadto budowanie odporności powinno być bardziej intensywne w okresie rekonwalescencji po chorobie – zwłaszcza gdy prowadzona była antybiotykoterapia. Bezsprzecznie trzeba wprowadzić dodatkową suplementację po stwierdzeniu niedoborów którejkolwiek z witamin.

Z jakimi substancjami łączyć witaminy na odporność?

Warto także wiedzieć, co jeszcze wspomaga odporność. Bardzo ważne w jej budowaniu są składniki roślinne (m.in. jeżówka purpurowa, czarny bez, dzika róża, acerola) i naturalne (m.in. mleczko pszczele). Warto sięgać także po produkty spożywcze i suplementy, które zawierają cynk. Pierwiastek ten wspiera produkcję limfocytów oraz warunkuje prawidłową pracę grasicy. Nie można zapomnieć o probiotykach. Pozwalają one zachować naturalną mikroflorę jelit, a tym samym chronią organizm przed szkodliwymi substancjami, które dostają się do organizmu drogą pokarmową.

Bibliografia

  1. E. Dymarska i in., Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej, “Problemy Higieny i Epidemiologii” 2016, nr 97, s. 297-307.
  2. M. Zielińska-Pisklak, Ł. Szeleszczuk, M. Kuras, Rola witaminy C i cynku we wspomaganiu układu odpornościowego, “Lek w Polsce” 2013, nr 11-12, s. 64-70.
  3. A. Kościej, U. Skotnicka-Graca, I. Ozga, Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci, “Problemy Higieny i Epidemiologii” 2017, nr 98, s.110-117.
  4. K.A. Lisowska, E. Bryl, Rola witaminy D w rozwoju chorób autoimmunologicznych, “Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2017, nr 71, s. 797-810.
  5. K. Jankowska, Natalia Suszczewicz, Naturalne metody wspomagania odporności w walce z koronawirusem, “Wiedza Medyczna - numer specjalny” 2020, s. 46-65.
  6. M. Myszka, M. Klinger, Immunomodulacyjne działanie witaminy D, “Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej”  2014, nr 68, s. 865-878.
  7. H. Szajewska, Praktyczne zastosowanie probiotyków, "Gastroenterologia Kliniczna" 2014, t. 6, nr 1, s. 16-23.
  8. J. Drąg, A. Goździalska, J. Jaśkiewicz, Niedobory witaminy D a konsekwencje zdrowotne, “Państwo i Społeczeństwo” 2015, nr 3, s. 113-126.

 

 

Przewiń do góry do góry
{nocache:bc651c403f1aaf177e8410bc1db78976#0}
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium