Zamów telefonicznie: 881 946 770 | 538 484 240 (Pn-Pt: 9.00-16.00)

Nie przegap naszych promocji! Wielka wyprzedaż -30% na produkty

KODY RABATOWE

NAWET 10%

SKORZYSTAJ Z KODÓW RABATOWYCH

Karczoch, czyli cynara scolymus, najbardziej ceniony jest w krajach śródziemnomorskich. To właśnie stamtąd zaczął rozprzestrzeniać się i docierać do innych państw. Ceniony był już w antycznym Rzymie, ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. W XX wieku naukowcy odkryli co stoi za niezwykłymi właściwościami tej rośliny - cynaryna

 

Cynaryna - jaki ma wpływ na ludzkie ciało?

Jest ona główną substancją czynną karczochów. Znajduje się ona w liściach karczocha. Wyizolowana została ona w 1840 roku, jednak pełna informacja o jej stanie chemicznym pojawiła się dopiero w 1954 roku.

Obecne badania wykazują, że odpowiada ona za utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i lipidów we krwi oraz stężenia trójglicerydów. Substancja ta powoduje, że cholesterol jest powoli syntezowany w wątrobie i sprawia, że trójglicerydy są szybciej usuwane z organizmu. Szacuje się, że regularne spożywanie cynaryny, może nawet o 60% obniżyć poziom cholesterolu.

Utrzymywanie odpowiedniego poziomu cholesterolu w organizmie przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu krążenia. Przede wszystkim zapobiega powstawaniu różnego rodzaju zmian miażdżycowych, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu lub zawału serca.

Ekstrakt (wyciąg) z karczocha

Ekstrakt z liści karczocha lub jego korzeni wspomaga pracę wątroby, wpływa na jej regenerację i lepsze ukrwienie. Cynaryna pomaga również w usuwaniu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu. Każdego dnia człowiek styka się z toksynami spożywanymi wraz z pokarmami czy też występującymi we wdychanym powietrzu, dlatego istotne jest ich regularne usuwanie. Karczoch wykazuje także zdolności hepatoochronne, czyli skutecznie chroni komórki wątroby przed działaniem różnych szkodliwych czynników.

Wyciąg z karczocha wspiera wytwarzanie żółci i soków trawiennych. Badania wykazują, że zawarta w nim cynyaryna posiada ona właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. To natomiast sprawiło, że obecnie jest ona składnikiem wielu kosmetyków przeciwtrądzikowych.

Głównymi cechami cynaryny, którą zawiera wyciąg z liści karczocha, są:

  • wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
  • przyspieszanie regeneracji wątroby oraz lepsze jej ukrwienie (karczoch może też chronić komórki wątroby),
  • poprawa funkcjonowania organizmu poprzez usunięcie toksyn,
  • ochrona ścianek wątroby przed substancjami toksycznymi,
  • właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne,
  • poprawa funkcjonowania układu pokarmowego,
  • wspieranie wydzielania soków trawiennych (co ma wpływ na prawidłowe trawienie).

 

Karczoch może być stosowany przez osoby, które:

  • prowadzą nieregularny tryb życia,
  • chcą chronić komórki budujące wątrobę,
  • mają wysoki cholesterol,
  • chcą poprawić trawienie,
  • zmagają się z nadmiarem tkanki tłuszczowej.

 

Ekstrakt z karczocha i wpływ na proces odchudzania

Karczoch jest polecany osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy między innymi dlatego, iż w 100 g produktu, ma jedynie 47 kcal. Nie jest to jednak najważniejsza kwestia, czyniąca go rośliną polecaną na odchudzanie. Jest tak przede wszystkim dlatego, iż zawiera on w swoim składzie aż cztery substancje, które mają bardzo pozytywny wpływ na cały proces odchudzania.

Pierwszą substancją wspomagającą utratę kilogramów, jest cynaryna. Ma ona bardzo pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Poleca się jej spożywania osobom, które mają problem ze spowolnionym metabolizmem oraz dość częstymi zaparciami. Dzięki niej trawienie jest znacznie usprawnione, a jednocześnie przyspieszeniu ulega metabolizm lipidów w organizmie. Substancja, którą zawiera wyciąg z liści karczocha, kontroluje również hormony, które są odpowiedzialne za regulowanie poziomu glukozy. Wzmocnione działanie synergiczne możemy uzyskać łącząc karczocha z innymi naturalnymi suplementami na odchudzanie.

Karczoch na odchudzanie jest polecany również ze względu na zawartość kwasu chlorogenowego, który jest antyoksydantem. Dzięki niemu zmniejsza się absorpcja cukrów w przewodzie pokarmowym co sprawia, że organizm jest niejako zmuszony do korzystania ze wcześniej nagromadzonych zapasów takich jak tłuszcze oraz węglowodany.

W karczochu znajduje się również niacyna, znana także jako witamina B3. Wpływa ona między innymi na przyspieszenie metabolizmu i bierze udział w procesie przemiany kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów. Wśród warzyw karczoch jest jednym z najbogatszych źródeł niacyny.

Substancją mającą wpływ na proces odchudzania, jest również inulina. Ze względu na swoje właściwości, przypomina nieco błonnik. Ma ona zdolności do wiązania dużych ilości wody oraz do tego, by pęcznieć pod jej wpływem w żołądku. Dzięki temu pomaga ona utrzymywać uczucie sytości na długi czas. Jest ona również prebiotykiem. Prebiotyk to naturalna pożywka dla bakterii jelitowych, które mają bardzo pozytywny wpływ na system immunologiczny jelit.

Karczoch posiada w swoim składzie wiele naturalnych antyoksydantów. Wśród nich można wymienić: rutynę, cynarynę, kwercetynę, antocyjany, luteolinę, kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwas galusowy, czy też sylimarynę. Stanowią one barierę dla wolnych rodników. Spożywanie karczochów i zawartych w nich antyoksydantów ma zatem wpływ na opóźnienie procesu starzenia się skóry.

Spożywanie karczochów jest polecane również osobom cierpiącym na cukrzycę. Zawarta w tych warzywach inulina, reguluje poziom glukozy. Natomiast kwas chlorogenowy wpływa na obniżenie wchłaniania cukrów w przewodzie pokarmowym oraz na zwiększenie tolerancji glukozy. Karczochy mają również bardzo niski indeks glikemiczny, wynoszący jedynie 18.

Karczoch jako warzywo czy suplement diety?

Karczoch nie powinien być spożywany przez osoby, które chorują na kamicę moczanową. Pozostali jak najbardziej powinny włączyć go do swojej codziennej diety - zwłaszcza ludzie, którzy mają nieregularny tryb życia. Karczoch w jego naturalnej postaci należy obrać celem wydobycia jego "serca". Następnie warzywo poddaje się obróbce termicznej. Można go ugotować bądź też upiec w piekarniku. Szybszym i wygodniejszym rozwiązaniem jest suplementacja gotowych produktów. Wysokiej jakości suplement diety znajdziesz w asortymencie Sklepu Życia.

Ziele, sok, a może tabletki?

Karczoch zwyczajny w surowej postaci nie zawsze jest dostępny w sklepie. Natomiast obecnie warzywo to poddaje się przetwórstwu, celem otrzymania zbilansowanych produktów, służących jako suplementy diety. Zakupić można zatem sok z karczocha, ziele karczocha czy też karczocha w postaci tabletek. Warto jednak pamiętać, że suplementacja nie może zastąpić zróżnicowanej diety.

Tabletki z karczocha - wygoda i skuteczność

Tabletki z karczocha są skoncentrowane na wieloskładnikowym działaniu. Podobnie jak sok czy też ziele, wykazują one działanie w zakresie przyspieszenia metabolizmu czy też zmniejszenia poziomu glukozy. Wyciąg z karczocha w nich zawarty to skoncentrowana postać rośliny, o takim samym działaniu. Ma właściwości bardzo do niej zbliżone.

Osoby, które zdecydowały się na karczocha w formie tabletek nie mogą przekraczać zalecanej dobowej dawki. Powinny także trzymać się zróżnicowanej diety.

Przewiń do góry do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium