Sklep Życia
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Kategorie

Dlaczego Sklep Życia?

Karczoch, czyli cynara scolymus, najbardziej ceniony jest w krajach śródziemnomorskich. To właśnie stamtąd zaczął rozprzestrzeniać się i docierać do innych państw. Ceniony był już w antycznym Rzymie, ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. W XX wieku naukowcy odkryli co stoi za niezwykłymi właściwościami tej rośliny - cynaryna.

Karczoch

Karczoch – tabletki pełne zdrowia

Karczoch zwyczajny to warzywo niezwykle cenione w krajach śródziemnomorskich. To właśnie tam najczęściej wykorzystywany jest w kuchni. Należy do rodziny astrowatych i ma dość charakterystyczny kształt i smak. Okazuje się jednak, że karczoch zawiera wiele cennych substancji. To właśnie dzięki nim znajduje zastosowanie jako suplement diety. Wyciąg z karczocha może być substancją pomocną przy problemach trawiennych i dolegliwościach wątroby. Ponadto pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Za jego dobroczynnym działaniem stoi m.in. substancja o nazwie cynaryna.

Karczoch zwyczajny – co warto o nim wiedzieć - właściwości warzywa

Karczoch to bogactwo substancji, które mogą oczyszczająco działać na organizm. Mają one również pozytywny wpływ na komórki wątroby i funkcjonowanie układu pokarmowego. Wspierają trawienie i prawidłowy przepływ soków trawiennych w przewodzie pokarmowym. Działanie karczocha może ograniczać także rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Pozwala to stopniowo oczyszczać organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Do najważniejszych składników karczocha hiszpańskiego możemy zaliczyć:

  • Potas, magnez, fosfor i wapń. Ta grupa wspiera organizm w sytuacjach zmęczenia i nawracającego stresu. Regularne dostarczanie tych składników i unikanie niedoborów może ograniczać ryzyko pojawienia się miażdżycy. Ponadto te pierwiastki działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, poprawiają działanie mięśni i ograniczają występowanie skurczów. Dzięki nim lepiej funkcjonuje układ kostny i gospodarka hormonalna. Karczoch ma go całkiem sporo.
  • Witaminę C oraz E. Karczoch ma ich niewielkie ilości, ale nie są one bez znaczenia. Wspierają m.in. układ odpornościowy oraz procesy metaboliczne.
  • Inulina, czyli wielocukier, który nie jest trawiony w ludzkim organizmie. Jego działanie jest o niezwykle szerokie: zwiększa uczucie sytości i ma wpływ na poprawę perystaltyki jelit. Wpływa pozytywnie także na mikrobiom jelitowy, dzięki procesom, które zwiększają w jelicie ilość dobrych bakterii. To ma znaczenie dla pracy jelit, układu pokarmowego i układu wydalniczego. Dzieje się tak dlatego, że obecna w organizmie człowieka inulina staje się pokarmem dla najważniejszych bakterii tworzących mikrobiom.
  • Kwas 1,5-dikawoilochinowy (cynaryna). To czarny koń wśród tych substancji, które znajdują się w składzie karczocha. Pobudza ona produkcję żółci i zmniejsza ryzyko otłuszczenia wątroby, wspierając dodatkowo jej regenerację. Dlatego wielokrotnie podkreśla się, jakie znaczenie może mieć wyciąg z karczocha na poprawną pracę wątroby. Dodatkowo cynaryna znacząco obniża poziom cholesterolu LDL.
  • Polifenole, które działają przeciwutleniająco. Cenne są również ich właściwości przeciwstarzeniowe. Kwasy fenolowe i ich pochodne stanowią ok. 2% składu karczocha. Wśród nich znajduje się m.in. kwas chlorogenowy, kwas kawowy, czy wspomniana wyżej cynaryna.
  • Liście karczocha wspierają także wydzielanie żółci. Mają także dobry wpływ na miąższ wątroby i wspomagają jej detoksykację. Funkcjonowanie układu pokarmowego wspierane jest również poprzez usprawniony proces przepływu soków trawiennych. Ma to miejsce przy regularnym spożywaniu karczocha.

To wszystko jest dowodem na to, że karczochy mogą sprawdzić się nie tylko w kuchni. Warto jednak pamiętać, że są one urozmaiceniem posiłków, a stosowane jako suplement diety mogą wspierać organizm. Jednak nigdy nie powinny całkowicie zastępować zróżnicowanej diety, która dla zdrowia organizmu jest kluczowa.

Karczoch – tabletki dla układu pokarmowego i wątroby

Wskazane jest oczywiście spożywanie karczocha w postaci naturalnej, jako ciekawego dodatku do wielu dań. Jednak można postawić również na suplement diety. Zwłaszcza że sezon na zbiór tej rośliny jest ograniczony i nie zawsze można go dostać w jego najzdrowszej formie. Karczoch w postaci tabletek to najczęściej prosty skład wspierający organizm (ale nie zastępujący zróżnicowanej diety).

  • Wyciąg z karczocha (z liści karczocha) – wspiera wątrobę, trawienie i pracę całego układu pokarmowego. Przyczyna się do utrzymania właściwego poziomu lipidów i cholesterolu. Wspiera także pracę układu krążenia i serca.
  • Sole magnezowe kwasów tłuszczowych – substancja, która umożliwia formowanie tabletek, ale również ułatwia ich połykanie. Sole magnezowe kwasów tłuszczowych są również niezwykle istotne i pomocne w procesie produkcji suplementów.
  • Substancja przeciwzbrylająca - dwutlenek krzemu; substancje glazurujące: sorbitole i kwasy tłuszczowe i substancja wypełniająca. Są to składniki, które umożliwiają formowanie tabletek, ich przechowywanie i wygodne przyjmowanie.

Karczoch zwyczajny – tabletki. Kiedy i jak zażywać?

Wyciąg z liści karczocha dostępny w postaci kapsułek to wygodna forma przyjmowania substancji. Pomaga w utrzymaniu zdrowia wątroby i układu pokarmowego. Działa ogólnie oczyszczająco. Ma korzystny wpływ na część układów w ciele człowieka i wspierają je w sposób naturalny. Wyciąg z liści karczocha powinno się przyjmować zgodnie ze wskazaniami producenta. Ważne, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji.

Karczoch z reguły jest rośliną bezpieczną i rzadko wywołuje skutki uboczne. Nie powinno się stosować tego produktu w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek jej składnik. Może to bowiem wywołać działanie niepożądane.

Warto również pamiętać, że nie jest to substytut, zamiennik zróżnicowanej diety. Do codziennej diety powinno włączać się również produkty, które dostarczą wszystkich niezbędnych substancji i pozwolą na zdrowe funkcjonowanie organizmu.

Produkty z karczocha - przeciwwskazania

Suplementy diety zawierające wyciągi z karczocha mają szerokie zastosowanie. Są ogólnie uważane za bezpieczne dla większości osób. Szczególnie gdy są przyjmowane zgodnie z zaleceniami na opakowaniu lub zgodnie z zaleceniami lekarza. Jednak istnieją pewne przeciwwskazania i potencjalne skutki uboczne, które mogą wystąpić u niektórych osób. 

Karczocha nie powinny stosować:

  • osoby uczulone na rośliny z rodziny astrowatych,
  • osoby z kamicą żółciową,
  • osoby z niedrożnością dróg żółciowych,
  • kobiety w ciąży.

Osoby z problemami zdrowotnymi z drogami żółciowymi powinny unikać suplementów z karczocha bez konsultacji z lekarzem. Może on bowiem stymulować produkcję żółci, co może prowadzić do bólu lub zaostrzenia tych schorzeń.

Roślina może wpływać na poziom cukru we krwi, co może być problematyczne dla osób z cukrzycą. Osoby z cukrzycą lub te przyjmujące leki przeciwcukrzycowe powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji.

Karczoch - podsumowanie właściwości

Karczoch (Cynara scolymus) to roślina z rodziny astrowatych. Jest ona ceniona zarówno ze względu na swoje walory kulinarno-gastronomiczne, jak i właściwości zdrowotne. Jest często spożywany jako warzywo, a także wykorzystywany do produkcji suplementów diety. A to ze względu na wiele korzyści, jakie może przynieść dla zdrowia.

Karczoch jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak:

  • błonnik,
  • witamina K,
  • witamina C,
  • witaminy z grupy B,
  • potas,
  • magnez,
  • fosfor.

Jest również źródłem przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i polifenole. Karczoch i jego liście zawierają błonnik, który może pomóc w uczuciu sytości, co może wspierać proces utraty wagi. Składniki karczocha mogą pomagać w oczyszczaniu i ochronie wątroby przed szkodliwymi substancjami. Zawarte w karczochu witaminy i przeciwutleniacze pomagają w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego.

Bibliografia:

  1. M. Michalak-Majewska, D. Teterycz, Karczoch zwyczajny innowacyjny surowiec o szerokim zastosowaniu, 1/2018.
  2. R. Nurzyńska-Wierdak, A. Sałata, R. Stepaniuk, Prozdrowotne właściwości karczocha zwyczajnego (Cynara Scolymus L., Asteraceae), 2018.
  3. B. Wójcik-Stopczyńska, Karczoch zwyczajny – więcej niż warzywo, Panacea – leki ziołowe nr 3-4 (60-61), lipiec-grudzień 2017.
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium