Sklep Życia
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Kategorie

Dlaczego Sklep Życia?

Kwas L-askorbinowy / kwas askorbinowy to organiczny związek chemiczny znany powszechnie jako witamina C. Ta niezwykle ważna dla organizmu substancja w dużej mierze odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Nie tylko bowiem wspomaga pracę układu krążenia, wspiera odporność czy ułatwia gojenie się ran, ale również wykazuje działanie antyoksydacyjne i regenerujące. Dlaczego jeszcze warto uzupełniać niedobory kwasu askorbinowego?

Kwas L-askorbinowy

Kwas askorbinowy - co to jest?

Kwas l-askorbinowy to związek chemiczny powstający naturalnie wskutek fermentacji glukozy. Pierwszy raz został wyizolowany w 1928 roku przez pochodzącego z Węgier biochemika Alberta Szenta-Görgyiego, który właśnie za ten proces otrzymał nagrodę Nobla. Witamina C ma postać białego proszku o nieco kwaśniejszym smaku. Większość zwierząt potrafi samodzielnie ją wytworzyć, jednak ludzki organizm nie jest jej w stanie w taki sam sposób syntetyzować. Wyodrębnioną witaminę C nazwano kwasem askorbinowym ze względu na szkorbut wywoływany znaczącym niedoborem tej witaminy. Tego typu związek pełni zarówno funkcję regulatora smaku, jak i ważnego przeciwutleniacza. Wszelkie niedobry kwasu askorbinowego należy na bieżąco uzupełniać spożywając świeże owoce i warzywa lub stosując właściwą suplementację.

Kwas askorbinowy - występowanie

Naturalna witamina C występuje w warzywach i owocach. Przede wszystkim można ją odnaleźć w owocach cytrusowych, czerwonej i czarnej porzeczce, truskawkach, jagodach, jabłkach, a także w kiwi. Bogatym źródłem tej substancji są również warzywa, zwłaszcza papryka, natka pietruszki, kalafior, cebula, szpinak oraz kapusta kiszona. Najwięcej witaminy C znajduje się jednak w wywodzącej się z Barbadosu aceroli. Pojedynczy owoc dostarcza bowiem tyle samo związku organicznego, co kilogram cytryn. 

Znaczenie kwasu l-askorbinowego

Kwas askorbinowy jest substancją bardzo nietrwałą, która szybko rozkłada się pod wpływem światła, powietrza lub temperatury. Niestety, ale wykazuje też wysoką odporność na zniszczenie, przez co można się jej łatwo pozbyć nawet podczas krojenia, gotowania czy marynowania warzyw lub owoców. Zbyt długie przetrzymywanie żywności bądź przechowywanie w niewłaściwych warunkach także przyczynia się do utraty tej cennej substancji. Aby zadbać o właściwy poziom witaminy C w organizmie koniecznie trzeba pamiętać o dostarczeniu jej w postaci syntetycznego kwasu askorbinowego. 

Rola kwasu askorbinowego w organizmie

Kwas askorbinowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Skutecznie działa bowiem na wielu polach, jednocześnie opowiadając za podstawowe procesy zachodzące w naszym ciele. Regularne przyjmowanie witaminy C:

  • usprawnia asymilację żelaza;
  • korzystnie wpływa na odporność, poprzez pobudzanie produkcji białych krwinek;
  • aktywuje enzymy;
  • wspomaga zwalczanie wodnych rodników, chroniąc przy tym organizm przed nowotworami;
  • utrzymuje dobrostan tkanki łącznej;
  • wspiera regenerację organizmu;
  • ułatwia gojenie się skaleczeń oraz ran;
  • chroni przed miażdżycą;
  • usprawnia syntezę kortykosteroidów i neuroprzekaźników;
  • wspomaga proces zrastania się kości;
  • aktywuje syntezę kolagenu;
  • wspiera układ krążenia;
  • ułatwia niszczenie bakterii powodujących próchnicę;
  • wspomaga odporność;
  • korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze; 
  • zmniejsza stężenie glukozy we krwi;
  • wspiera zwalczanie stanów depresyjnych;
  • wspomaga układ nerwowy;
  • chroni przed negatywnym działaniem promieniowania UVA i UVB.

Kwas L-askorbinowy - zastosowanie w kosmetologii

Kwas askorbinowy wykorzystywany jest również w kosmetologii. Można go odnaleźć w wielu specjalistycznych preparatach przeciwstarzeniowych oraz produktach wspierających proces wytwarzania kolagenu. Witamina C pomaga utrzymać zdrową, rozświetloną cerę, a także redukuje skutki stresu oksydacyjnego. Warto też zauważyć, że ta cenna substancja znacząco ułatwia eliminację nieestetycznych przebarwień oraz zmian potrądzikowych. Kwas askorbinowy dodawany jest więc do balsamów, serum, kremów do twarzy oraz maseczek. Często stosuje się go przy zabiegach medycyny estetycznej. 

Komu grozi niedobór kwasu askorbinowego?

Na niedobór witaminy C narażone są głównie osoby, które na co dzień nie stosują zasad zdrowej, zbilansowanej diety lub spożywają potrawy niezawierające odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Kwasu askorbinowego w organizmie przeważnie brakuje także pacjentom borykającym się z przewlekłymi chorobami, chronicznym stresem, częstymi stanami zapalnymi lub będącymi po zabiegach bądź operacjach. Zwiększone dawki witaminy C najczęściej przepisywane są również kobietom w ciąży, matkom karmiącym piersią, sportowcom, seniorom oraz dzieciom z alergiami. Na kwas L-askorbinowy powinny też zwrócić szczególną uwagę osoby obciążone nałogami, w tym alkoholicy i palacze. 

Objawy niedoboru kwasu askorbinowego

Długotrwały niedobór kwasu askorbinowego może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Deficyt witaminy C w organizmie objawia się:

  • chronicznym zmęczeniem i osłabieniem;
  • spadkiem apetytu;
  • owrzodzeniem lub krwawieniem dziąseł;
  • spadkiem odporności;
  • zaburzeniami syntezy kolagenu;
  • skłonnością do powstawania siniaków;
  • spadkiem elastyczności skóry;
  • kruchością naczyń krwionośnych;
  • bólami reumatycznymi;
  • skłonnością do przebarwień;
  • powolnym gojeniem się ran;
  • niedokrwistością;
  • widocznym pękaniem naczyń krwionośnych;
  • zaburzeniami przemian cholesterolu;
  • niepoprawnym zrastaniem kości;
  • obrzękami stawów;
  • szkorbutem.

Kwas askorbinowy - czy jest szkodliwy?

Nadmiar kwasu L-askorbinowego jest naturalnie wydalany z moczem, dzięki czemu nie powoduje znaczących zaburzeń zdrowotnych. Suplementacja większymi dawkami może jednak doprowadzić do zakwaszenia moczu sprzyjającego wytwarzaniu się kamieni nerkowych i wytrącaniu moczanów. Przedawkowanie witaminy C często powoduje też biegunki, bóle brzucha, wymioty lub nudności. 

Kwas L-askorbinowy - dawkowanie

Dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy zależy głównie od płci, wieku, stanu zdrowotnego, trybu życia oraz aktywności fizycznej. W pełni zdrowy, dorosły człowiek powinien przyjmować od 50 do 200 mg witaminy C na dobę. Przy grypie, przeziębieniu lub innych infekcjach bakteryjnych lekarz może przepisać suplementację większymi dawkami kwasu askorbinowego. Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta również u sportowców i osób żyjących w ciągłym napięciu. 

Suplementacja kwasu askorbinowego

Suplementacja witaminą C wskazana jest w przypadku znaczącego niedoboru tej substancji, w okresie większej zachorowalności na przeziębienie i grypę, a także w ramach zbilansowanego, zdrowego stylu życia. Regularne przyjmowanie preparatów z kwasem askorbinowym efektywnie uzupełnia wszelkie deficyty tego związku w organizmie. 

Kwas askorbinowy w tabletkach i kapsułkach

Kwas askorbinowy dostępny jest w wygodnej formie tabletek i kapsułek. Preparaty z witaminą C są wyjątkowo łatwo przyswajalne i nie posiadają syntetycznych bądź chemicznych substancji. Warto jednak zwrócić uwagę, że poszczególne suplementy zawierają w składzie zróżnicowane stężenie kwasu L-askorbinowego. Im większa zawartość w kapsułce, tym mniejszą liczbę tabletek należy dziennie przyjmować. 

Kwas askorbinowy o przedłużonym uwalnianiu

Witamina C w kapsułkach o przedłużonym uwalnianiu doskonale wspiera prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Mechanizm działania tego typu preparatów opiera się na stopniowej syntezie kwasu askorbinowego, dzięki czemu cały proces wchłaniania trwa nieustannie przez kilka godzin. Suplementy z witaminą C o przedłużonym uwalnianiu znacząco ułatwiają przyswajanie tej substancji przez organizm. 

Kwas askorbinowy w proszku

Kwas askorbinowy w proszku pozyskiwany jest bezpośrednio z kapusty lub innych naturalnych składników odżywczych. Preparat można dodawać do soku lub wody, co w dużym stopniu ułatwia jego przyjmowanie. 

Witamina C znajduje się w składzie wielu preparatów stosowanych na grypę, przeziębienie czy odporność. Przyjmując kilka środków jednocześnie należy więc pamiętać, aby nie przekraczać zalecanej dawki kwasu askorbinowego. Decydując się na suplementację koniecznie trzeba przestrzegać zaleceń producenta wybranego preparatu. 

 

Bibliografia:

Granger M, Eck P. Dietary Vitamin C in Human Health. Adv Food Nutr Res. 2018;83:281-310. doi: 10.1016/bs.afnr.2017.11.006. Epub 2018 Feb 16. PMID: 29477224.

Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017 Aug 12;9(8):866. doi: 10.3390/nu9080866. PMID: 28805671; PMCID: PMC5579659.

Sauberlich HE. Pharmacology of vitamin C. Annu Rev Nutr. 1994;14:371-91. doi: 10.1146/annurev.nu.14.070194.002103. PMID: 7946525.

Knight J, Madduma-Liyanage K, Mobley JA, Assimos DG, Holmes RP. Ascorbic acid intake and oxalate synthesis. Urolithiasis. 2016 Aug;44(4):289-97. doi: 10.1007/s00240-016-0868-7. Epub 2016 Mar 22. PMID: 27002809; PMCID: PMC4946963.

Lykkesfeldt J, Tveden-Nyborg P. The Pharmacokinetics of Vitamin C. Nutrients. 2019 Oct 9;11(10):2412. doi: 10.3390/nu11102412. PMID: 31601028; PMCID: PMC6835439.

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium