
Kategorie
Marka
Forma podania aminokwasu
Wysyłka w


Arginina (L-arginina) należy do aminokwasów endogennych. W pewnym stopniu może być zatem syntetyzowana samodzielnie przez organizm. Poprawia działanie układu krążeniowego, wspiera budowę masy mięśniowej i bierze udział w licznych procesach fizjologicznych. Czasem wytwarzana przez nas ilość substancji może być niewystarczająca w stosunku do zapotrzebowania. Wówczas warto rozważyć skorzystanie z suplementacji argininy.
Arginina — właściwości
L-arginina znalazła zastosowanie w wielu elementach ludzkiego ciała i wspiera je na różnych obszarach. Pełni istotną funkcję przy tzw. cyklu mocznikowym, który jest niezbędny dla usuwania toksycznego amoniaku z organizmu. Odpowiedni poziom aminokwasu jest konieczny, by wątroba mogła poprawnie funkcjonować. Bierze także udział w syntezie i uwalnianiu hormonu wzrostu, dlatego jest szczególnie ważny podczas procesu dorastania.
Arginina poprawia działanie układu odpornościowego i umożliwia prawidłową reakcję organizmu na wirusy i bakterie. Dzięki temu walka z infekcjami przebiega sprawniej, a czas leczenia ulega skróceniu. Aminokwas ma także znaczący wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego i odpowiada za prawidłową pracę serca. Potrafi zmniejszyć śmiertelność wynikającą z chorób tego narządu i reguluje ciśnienie krwi. Dodatkowo minimalizuje szansę na wystąpienie zawału.
Do pozytywnych właściwości argininy należy również jej wpływ na układ pokarmowy. Poprawia stan mikroflory jelitowej i wspomaga ciągłość bariery jelitowej, by nie uległa ona przerwaniu. Jej skuteczność została potwierdzona nawet przy znacznym wysiłku fizycznym. Ponadto l-arginina poprawia wydolność psychofizyczną i obniża zawartość tkanki tłuszczowej. Z tych względów jest doceniana przede wszystkim przez sportowców i osoby aktywne fizycznie.
L-arginina a potencja
Aminokwas jest uznawany za naturalny środek poprawiający potencję. Ułatwia uzyskanie erekcji i utrzymanie jej w odpowiedniej formie. Ponadto dzięki swojemu pochodzeniu, arginina jest jedną z bezpieczniejszych substancji, która wspomaga potencję. Wykazuje również pozytywny wpływ na nasienie, dlatego może być stosowana jako pomoc w zwiększeniu płodności u mężczyzn.
Arginina — działanie aminokwasu
Odpowiedni poziom argininy w organizmie ma pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego ciała. Działa ona kompleksowo, dlatego wiele obszarów jest zależnych od jej stężenia. Wśród rezultatów, jakich możemy się spodziewać po przyjęciu aminokwasu, znajdują się:
- przyspieszona regeneracja po treningu
- zwiększona efektywność ćwiczeń
- szybsze gojenie się ran oraz pokonywanie infekcji
- pomoc w usunięciu mocznika, oraz pozostałych toksyn z organizmu
- poprawa pracy wątroby
- wzmocnienie układu odpornościowego
- poprawa przy problemach z erekcją
- wspomaganie ciągłości bariery jelitowej
Pożądane skutki argininy sprawiły, że szybko stała się popularnym suplementem. Choć organizm jest w stanie samodzielnie ją syntetyzować, to wraz z wiekiem możliwości jej produkcji stopniowo spadają. Niedobory aminokwasu mogą pojawić się także z powodu nieodpowiedniej diety lub innych zaburzeń. Jeśli taka sytuacja ma miejsce, warto skonsultować się z lekarzem i dopasować odpowiednią suplementację argininy.
L-arginina — w czym występuje?
Największe zawartości aminokwasu znajdują się w produktach wysokobiałkowych. Posiłki bogate w l-argininę powinny zatem składać się m.in. z: mięsa wołowego, jajek oraz mleka. Spore jej ilości możemy odnaleźć także w rybach, np. w łososiu. Do swojej diety warto włączyć także kaszę gryczaną, chleb wiejski, bułki pszenne, a także różne rodzaje orzechów i nasion.
Arginina w kosmetyce
L-arginina to prekursor tlenku azotu, dlatego wykazuje pozytywne właściwości po nałożeniu na skórę. Potrafi przyspieszyć gojenie zranionego naskórka i skraca czas regeneracji. Działa również jako środek poprawiający ukrwienie — z tego względu jest stosowana przy szamponach, odżywkach oraz wcierkach dla włosów zniszczonych, wymagających odnowy. Wykorzystuje się ją w produktach oferujących wzmocnienie i przyspieszenie wzrostu włosa. Oddziałuje ona bezpośrednio na korzeń kosmyka i spowalnia proces łysienia.
Nakładanie na włosy produktów z aminokwasem w składzie pozwala na uzyskanie efektu zwiększonej objętości i poprawia kondycję kosmyków. Może także zmniejszyć ich wypadanie, pobudzić nowe włosy do wzrostu oraz wspomóc ich elastyczność. Umożliwia to uzyskanie sprężystej i przyjemnej w dotyku fryzury.
Aminokwas dobrze sprawdza się także u osób, które zmagają się z suchą i problematyczną skórą. Arginina w kosmetykach nawilża i regeneruje naskórek, przez co możemy cieszyć się gładkim i przyjemnym w dotyku ciałem. Jest polecana szczególnie dla tych, którzy posiadają AZS — łagodzi jego objawy i pomaga "uspokoić" skórę.
Ze względu na swoje naturalne pochodzenie, arginina jest chętnie użytkowana w produktach mających spowolnić proces starzenia. Nałożona na ciało pobudza produkcję kolagenu, dzięki czemu skóra staje się jędrna i napięta. Wygładza powstałe niedoskonałości i ujednolica jej kolor. W zwiększonych dawkach l-arginina jest stosowana także jako peeling enzymatyczny.
Arginina — dawkowanie
Ilość dawek dostarczanych do organizmu w formie suplementów jest zależna od kilku czynników. Przede wszystkim, powinna być ona dopasowana do poziomu niedoboru aminokwasu. Nie bez znaczenia pozostają również waga osoby przyjmującej preparat oraz zalecenia producenta. Przyjmuje się, że optymalna wartość argininy w ciągu doby wynosi 5g.
Aminokwas powoduje zwiększenie poziomu insuliny we krwi, dlatego produkty zawierające go powinno spożywać się raczej w godzinach porannych lub popołudniowych, nie później niż 2 godziny przed planowanym snem.
Przeciwwskazania do przyjmowania argininy
Choć aminokwas w pozytywny sposób oddziałuje na wiele narządów w ciele, to istnieją pewne sytuacje, w których suplementacja argininą może być szkodliwe. Zabrania się stosowania preparatów u kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących, bez uprzedniej konsultacji z lekarzem. Należy także zapoznać się ze składem przez zażyciem suplementu, gdyż uczulenie na którykolwiek z elementów dyskwalifikuje z możliwości jego spożywania.
L-arginina — preparaty w kapsułkach i tabletkach
Dla osób, które nie mogą dostarczać organizmowi odpowiednich dawek argininy poprzez pożywienie, przygotowano suplementy diety z tym składnikiem. Aminokwas dostępny w formie tabletek to proste rozwiązanie jego niedoboru w ciele. Zażycie jednej lub więcej tabletek dziennie (w zależności od zaleceń producenta) umożliwia zaspokojenie dziennego zapotrzebowania. Aby osiągnąć najlepsze efekty, produkt powinien być stosowany nie później niż dwie godziny przed snem.
Arginina w kapsułkach zapewnia komfort użytkowania i może być łatwo przenoszona wraz ze sobą. Niewielkich rozmiarów pojemniki mieszczą się w niemal każde miejsce i ułatwiają zażywanie preparatu. Prosta formuła sprawia, że suplementacja zajmuje zaledwie chwilę i pozwala na natychmiastowy powrót do codziennych zajęć. Przyswajalna forma argininy przyspiesza jej wchłanianie i sprawnie uzupełnia wszelkie niedobory.
Bibliografia:
- Bogdański P., Pupek-Musialik D., Jabłecka A., Bryl W., Suplementacja L-argininy w nadciśnieniu tętniczym - fakty i kontrowersje, Nadciśnienie Tętnicze 2001, 5 (2), 133–139.
- Chęciński P., Badania nad skutecznością suplementacji L-argininy u chorych z miażdżycowym niedokrwieniem kończyn dolnych. Ordynator Leków 2002; 3: 7–9.
- Kostka-Trąbka E., Arginina – znany aminokwas o nowych możliwościach zastosowań klinicznych, Ordynator Leków 2002, 3, 2-7.
- McNeal C.J., Meininger C.J., Reddy D., Wilborn C.D., Wu G., Safety and Effectiveness of Arginine in Adults. J Nutr. 2016; 146(12): 2587S-2593S.
- Rytlewski K., Olszanecki R., Zdebski Z., Badania kliniczne nad znaczeniem egzogennej L -argininy w przebiegu ciąży. W: Zdebski Z., Lauterbach R., Rytlewski K., Tomaszczyk J. (red.), Probl. Perinat. Klin., Wydawnictwo Studio PIN, Kraków 2001, 308–323
- Ścibior D., Czeczot H., Arginina – metabolizm i funkcje w organizmie człowieka. Postępy Hig. Med. Dośw. 2004, 58, 321–332.
- Zozulińska D., Majchrzak A., Znaczenie argininy w patologii przewlekłych powikłań cukrzycy, Diabetologia Doświadczalna i Kliniczna, 2004, 4, 5.