Nie przegap naszych promocji! Wielka wyprzedaż -30% na produkty z kategorii lorem

bezpłatna dostawa od 198 zł

jakość obsługi klienta

szybka wysyłka

rabaty na stałe aż do 10%

30 dni na zwrot

Zamów telefonicznie: 881 946 770 | 538 484 240 (Pn-Pt: 9.00-16.00)

Hit dnia

L-cysteina to jeden z niezbędnych aminokwasów, które występują w organizmie człowieka i jest odpowiedzialny za szereg korzyści zdrowotnych. Osobom, które poszukują naturalnych źródeł L-cysteiny (np. w diecie) lub wspomagają się jej suplementacją zwykle zależy na poprawie wyglądu i kondycji skóry, wzmocnieniu włosów i oczyszczenia ciała ze szkodliwych toksyn i metali ciężkich. L-cysteina wspomaga również odporność i może zapobiegać niepłodności u mężczyzn. 

 

L-Cysteina 500mg 90 kapsułek

L-Cysteina 500mg 90 kaps. Hanoju

L-Cysteina 500mg 90 kaps. Hanoju

Marka: Hanoju
Cena: 91,71 zł 101,90 zł
szt.
  • promocja
L-Cysteine 500 mg, 100 kaps Vege Aliness

L-Cysteine 500 mg, 100 kaps Vege Aliness

Marka: Aliness
Cena: 35,91 zł 39,90 zł
szt.
  • promocja
Następna
strona

Czym jest L-cysteina?

L-cysteina to aminokwas endogenny, który we współpracy z glicyną i glutaminą tworzą jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, jakim jest glutation. Poziom glutationu w komórkach organizmu uważa się z kolei za jeden z czynników odpowiedzialnych za długość życia!  Zdrowy organizm samodzielnie produkuje L-cysteinę. Powstaje ona z seryny i metioniny (innych aminokwasów). Osoby z niedoborem witamin z grupy B, są bardziej narażone na zbyt niski poziom L-cysteiny. W grupie ryzyka są również osoby starsze i dzieci. L-cysteina odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie – jest budulcem keratyny (białka odpowiedzialnego za budowę skóry, włosów i paznokci) i wspomaga syntezowanie się kolagenu, który odpowiada za zdrowie stawów i kondycję skóry.

Właściwości L-cysteiny

L-cysteina może wspomagać naturalną walkę organizmu z wolnymi rodnikami. Ich nadmiar powoduje stres oksydacyjny – niebezpieczny stan, który w dużym skrócie, powoduje niszczenie zdrowych komórek organizmu, a co za tym idzie – powoduje przedwczesne starzenie się. Do powstania nadmiaru wolnych rodników w szczególności nie powinny dopuszczać osoby zmagające się z miażdżycą, czy też chorobami autoimmunologicznymi np. Alzheimerem, reumatoidalnym zapaleniem stawów i Parkinsonem. L-cysteina to jeden z dobroczynnych aminokwasów, które mogą pomóc w zwalczaniu nadprodukcji wolnych rodników (szczególnie tych, które powstały w skutek wysiłku fizycznego). Podsumowując, jedną z niezwykłych właściwości L-cysteiny jest pomoc w zwiększeniu naturalnych zdolności antyoksydacyjnych organizmu i jednoczesne zmniejszenie produkcji wolnych rodników.

L-cysteina a odporność

Suplementacja L-cysteiny może wpłynąć na poprawę odporności – osoby z wirusem HIV, którego jednym ze skutków jest znaczne obniżenie odporności – nierzadko przyjmują L-cysteinę w formie suplementu. Przyjmowanie L-cysteiny jest również zalecane okresowo – w czasie zwiększonego ryzyka zachorowania na przeziębienie i grypę.

Udział L-cysteiny w syntezie kolagenu

L-cysteina ma również znaczenie dla zdrowia i wyglądu włosów, skóry i paznokci. Wynika to z faktu, że ten aminokwas bierze czynny udział w produkcji keratyny, a także ma wpływ na syntezę kolagenu. Ich właściwy poziom ma realny, jak nie największy, wpływ na wygląd cery, wytrzymałość paznokci i dobrą kondycję włosów. Poza aspektem stricte pielęgnacyjnym, kolagen odpowiada również za prawidłowy stan ścięgien i żył. To właśnie dlatego odpowiednia dieta i opcjonalnie uzupełnienie jej o dodatkową suplementację L-cysteiny są polecane dla osób zagrożonych miażdżycą. Dodatkowo, opisywany aminokwas ma również wpływ na kontrolowanie poziomu cukru we krwi – osoby chore na cukrzycę i zmagające się z insulinoodpornością powinny większą uwagę zwrócić na składniki odżywcze zawierające L-cysteinę, lub uzupełnić swoją dietę o dodatkowe źródła jej pozyskiwania (np. suplementacja).

L-cysteina i działanie detoksykacyjne

L-cysteina jest jednym z najważniejszych składników glutationu. Jest on najsilniejszym, naturalnym antyoksydantem. Osoby uzależnione, zmagające się z powrotem do zdrowia w procesie terapii odwykowej, często (nawet ze wskazań lekarza), decydują się na suplementację L-cysteiną w tabletkach lub kapsułkach. Pozwala ona wspomóc oczyszczanie ciała z toksyn w przebiegu zatruć alkoholowych lub lekami (np. paracetamolem). Działanie detoksykujące może dodatkowo zapobiegać trudnych i poważnym chorobom nowotworowym, wrzodziejącemu zapalenia jelita grubego, a odpowiednie stężenie L-cysteiny w ciele może mieć również wpływ na minimalizowanie ryzyka niepłodności u mężczyzn. Działanie detoksykujące polega na zwiększeniu produkcji glutationu, którego zbyt mały poziom często jest diagnozowany przy zatruciach (toksycznymi związkami chemicznymi, lekami i alkoholem). Mało tego! L-cysteina wiąże się z zatruwającymi organizm metalami ciężkimi, dzięki czemu są one łatwiej usuwane z organizmu w procesie metabolizmu. L-cysteina może zatem chronić nerki i wątrobę przed uszkodzeniami powstałymi w wyniku np. zatrucia lekami, lub zatrucia alkoholowego.

L-cysteina w kosmetyce

Osoby, które narzekają na kondycję włosów mogą podejrzewać, że pośrednią przyczyną ich złego wyglądu może okazać się nieprawidłowy poziom L-cysteiny. Z uwagi na fakt, że bierze ona niemały udział podczas naturalnej produkcji keratyny – jej dodatkowa suplementacja (np. L-cysteina - tabletki, kapsułki) może zmniejszyć łamliwość i wypadanie włosów.

L-cysteina na włosy – jakich efektów można się spodziewać?

Przy prawidłowym poziomie L-cysteiny włosy są nie tylko miękkie, gładki i błyszczące, ale również mocniejsze i mniej podane na łamliwość – nawet podczas zabiegów stylizacyjnych z użyciem wysokich temperatur. To co istotne – dodatkowe spożycie L-cysteiny (dieta lub suplementacja) jest polecane tylko wtedy, gdy włosy są w złej kondycji!

Naturalne źródła L-cysteiny – występowanie aminokwasu w produktach spożywczych

L-cysteina to aminokwas, który znajduje się w wielu produktach spożywczych, w tym: w mięsie, produktach mlecznych, jajach, orzechach, nasionach i roślinach strączkowych. L-cysteinę można również znaleźć w popularnych wśród sportowców i kulturystów koktajlach białkowych. W wielu przypadkach, takich jak np. zatrucia alkoholowe, naprawdę ciężko jest zadbać o właściwy poziom L-cysteiny wyłącznie za pomocą zmiany diety z uwagi na jej stosunkowo niską zawartość w artykułach spożywczych. Niejednokrotnie jej stężenie w produktach jadalnych jest niewystarczające by osiągnąć docelowe, silne działanie odtruwające. To właśnie dlatego osoby, którym zależy na szybkich i wymiernych efektach - często sięgają po dodatkowe sposoby na zwiększenie poziomu L-cysteiny w organizmie.

Suplementacja L-cysteiny – dawkowanie, stężenie substancji czynnej

W przypadku suplementacji L-cysteiną nie ma odgórnych, szczegółowych zaleceń dotyczących dawkowania. Aby zdrowy organizm mógł wytworzyć aminokwas L-cysteinę, potrzebne mu będą również inne witaminy. Do takich zalicza się na przykład witaminy z grupy B, czyli witamina B12 i witamina B6, a także odpowiednią ilość kwasu foliowego. Można je znaleźć w naturalnych produktach spożywczych (np. fasola, soczewica, szpinak, banany, tuńczyk i łosoś). Osoby, które mają dietę ubogą w produkty takie jak np. kurczak, indyk, jogurt, ser, jajka, nasiona słonecznika i rośliny strączkowe - mogą mieć zbyt niski poziom L-cysteiny  wtedy można rozważyć zwiększenie dawki, ale zawsze należy przestrzegać zaleceń producenta, umieszczonych na opakowaniu.

Tabletki i kapsułki z L-cysteiną

W zależności od wyboru stężenia L-cysteiny w suplemencie (niektóre kapsułki mają stężenie 150 mg, inne aż 600 mg), można łatwo dopasować właściwą dawkę.

L-cysteina - podsumowanie

Przed podjęciem decyzji o suplementacji L-cysteiny warto pamiętać, że podobnie jak każdy inny suplement, może ona wchodzić w interakcję z innymi lekami (w szczególności prednizonu i innymi leki hamującymi układ odpornościowy). Interakcja suplementu z podanymi lekami może potęgować ich działanie. Osoby chore i przyjmujące leki powinny zasięgnąć porady lekarza przez rozpoczęciem przyjmowania suplementu. Jak dotąd, brak również badań nad wpływem suplementacji L-cysteiny u kobiet w ciąży, matek karmiących. Przedawkowanie L-cysteiny może powodować zwiększenie ryzyko udaru, chorób serca i zawału. Pierwsze objawy przyjęcia zbyt wysokiej dawki suplementu mogą powodować silne bóle głowy, nudności i problemy z układem trawiennym (biegunka). Czasami występuje również reakcja alergiczna w postaci drobnej wysypki na ciele. Z uwagi na dość poważne, możliwe działania niepożądane – zawsze należy przestrzegać zaleceń producenta w kwestii dawkowania.  

Przewiń do góry do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium