Nie przegap naszych promocji! Wielka wyprzedaż -30% na produkty

KODY RABATOWE

NAWET 10%

SKORZYSTAJ Z KODÓW RABATOWYCH

Zamów telefonicznie: 881 946 770 | 538 484 240 (Pn-Pt: 9.00-16.00)

Lecytyna to grupa fosfolipidów pochodzących zarówno z organizmów zwierzęcych, jak i roślinnych. Stanowi budulec wszystkich ludzkich komórek oraz wykazuje dobroczynny wpływ na koncentrację i pamięć, przez co jest kojarzona głównie z osobami starszymi. Lecytyna reguluje również stężenie cholesterolu oraz usprawnia pracę wątroby, układu pokarmowego i odpornościowego. --part--

Lecytyna - rodzaje i pozyskiwanie

Lecytyna została odkryta w 1846 roku w żółtkach kurzych jaj. Późniejsze badania potwierdzały coraz to nowe funkcje, jakie ta substancja odgrywa w organizmie. Znalazła zastosowanie zarówno w farmaceutyce, jak i przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Dziś w przemyśle najczęściej pozyskuje się ją jako produkt uboczny rafinacji olejów.

Najpopularniejsze źródła pozyskiwania lecytyny:

  • Słonecznika
  • Soi
  • Rzepaku

Kwasy omega w lecytynie

Lecytyna składa się w mniej więcej jednej trzeciej z olejów, niezależnie od pochodzenia. Jednakże każdy rodzaj lecytyny zawiera inne proporcje kwasów tłuszczowych. W słonecznikowej i sojowej znajdziemy przewagę kwasów tłuszczowych omega-6 zaś w rzepakowej większość stanowią kwasy omega-3. Lecytyna, jak każdy tłuszcz, wpływa na przyswajalność witamin A, D, E, K,  które rozpuszczają się właśnie w tłuszczach.

Lecytyna w żywności

Lecytyna występuje w wielu powszechnie spożywanych pokarmach jak jaja kurze, wątróbka, orzechy, ryby czy siemię lniane. Znajdziemy ją także w kiełkach pszenicy i pieczywie pełnoziarnistym.

Lecytyna spożywcza występuje również jako dodatek w wielu towarach spożywczych np. wyrobach cukierniczych i piekarniczych.

Cholina - cenny składnik lecytyny

Lecytyna to organiczny związek chemiczny, zaliczany do fosfolipidów, w związku z czym posiada resztę fosforanową. Bardzo często stanowi ją cholina, która ma udokumentowany pozytywny wpływ na zdrowie. Cholina może powodować zwiększenie syntezy acetylocholiny, która wpływa na szybkość przekazywania impulsów nerwowych. Jednocześnie resztą fosforanową lecytyny może być także inozytol lub seryna.

Lecytyna w ludzkim organizmie

Lecytyna to ważny składnik budulcowy  organizmu, w tym układu nerwowego. Posiada również funkcję transportową.

W ludzkim ciele lecytyna buduje błony komórkowe, osłonki mielinowe, bierze udział w wielu procesach przemiany materii. Jest niezbędna do funkcjonowania mózgu wraz z całym układem nerwowym. Zwiększa ogólne pobudzenie układu nerwowego.

Lecytyna dla osób starszych

Dzięki temu, że lecytyna buduje osłonki mielinowe komórek nerwowych, ma bezpośredni wpływ na umiejętność zapamiętywania, koncentracji i  prędkości uczenia się nowych rzeczy. Z tego powodu poleca się ją nie tylko osobom starszym, u których procesy zapamiętywania ulegają naturalnemu spowolnieniu, ale także uczniom oraz osobom intensywnie pracującym umysłowo.

Lecytyna jest stosowana jako substancja zapobiegająca rozwojowi choroby Alzheimera, zarówno profilaktycznie, przed pojawieniem się pierwszych symptomów choroby,  jak i podczas jej trwania dla spowolnienia rozwoju choroby.

Lecytyna a układ nerwowy

Wpływ lecytyny na układ nerwowy nie zawężą się jedynie do wspomagania pamięci. Zauważono również pozytywny wpływ lecytyny na walkę z bodźcami stresowymi.

Lecytyna a choroba dwubiegunowa

Lecytyna to suplement polecany także osobom chorującym na chorobę afektywną dwubiegunową, jako profilaktyka przed kolejnym okresem manii lub depresji. Lecytyna wspomaga procesy poznawcze i stabilizuje nastrój, tym samym może zapobiegać albo minimalizować skalę występowania urojeń oraz zaburzeń psychoruchowych.

Lecytyna w trosce o układ pokarmowy i wątrobę

Lecytyna wpływa także na układ pokarmowy.  Chroni ściany żołądka i ułatwia trawienie oraz wchłanianie substancji odżywczych z układu pokarmowego. Występuje także w wątrobie, gdzie wspomaga procesy usuwania toksyn z organizmu.  Chroni wątrobę przed marskością oraz zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Ze względu na swój dobroczynny wpływ na wątrobę jest szczególnie polecanym składnikiem dla osób obciążających regularnie wątrobę lekami.

Wpływ lecytyny na jelita

Lecytyna zawiera w swoim składzie fosfatydylocholinę, która buduję warstwę śluzu w jelitach, chroniąc je przed bakteriami i innymi drobnoustrojami. Wykazuje także działanie przeciwzapalne w jelitach.

Lecytyna a układ krwionośny

Lecytyna usprawnia także układ krwionośny, dzięki czemu poprawia się wydolność organizmu, a proces starzenia się jest spowalniany. Lecytyna ma wpływ na gospodarkę cholesterolem, zmniejszając stężenie „złego” cholesterolu, a zarazem zwiększając ilość pożądanego cholesterolu, czyli HDL.

Szczególnie cenna jest lecytyna sojowa, której dodatkowym plusem jest obniżanie stężenia trójglicerydów w organizmie, dzięki czemu przyczynia się do profilaktyki miażdżycy i choroby wieńcowej.

Lecytyna a odporność

Lecytyna wspomaga również układ odpornościowy poprzez pobudzanie aktywności limfocytów i makrofagów, których rolą jest walka z drobnoustrojami oraz tworzenie pamięci immunologicznej, dzięki której organizm wie, jak następnym razem poradzić sobie z danym drobnoustrojem.

Lecytyna na potencję

Lecytyna jest także znanym sposobem na poprawienie sprawności seksualnej mężczyzn. Jej duże ilości są zawarte w nasieniu. Występuje naturalnie w lukrecji, która jest znanym od wieków sposobem na wzrost potencji. Lecytyna może zwiększyć ilość wytwarzanego nasienia oraz ilości plemników w nim zawartym. Również ich ruchliwość staje się większa na skutek stosowania preparatów z lecytyną.

Lecytyna dla regeneracji ciała

Osoby uprawiające regularnie sport docenią lecytynę zwłaszcza za przyspieszanie procesów regeneracyjnych w ciele. W związku z tym preparat z lecytyną jest także polecany osobom zmagającym się z rekonwalescencją.

Lecytyna dla dzieci?

Lecytyna to preparat przeznaczony dla osób dorosłych. Nie zaleca się podawania jej dzieciom. Z tego powodu nie jest polecana również kobietom w ciąży oraz karmiącym matkom.

Ile lecytyny potrzebujemy?

Dorosła osoba powinna przyjmować około 2,5 gramów lecytyny na dobę. Ta ilość jednak wzrasta wraz ze wzrostem długotrwałego, wzmożonego wysiłku umysłowego- wtedy sama lecytyna występująca w pożywieniu może nie starczać. Lecytynę należy stosować zgodnie z własnym zapotrzebowaniem. Nie ma stałej wartości, jaką należałoby przyjmować poza żywnością przez cały rok.

Lecytyna w płynie lub proszku

Lecytyna w suplementach przybiera różne formy, dzięki którym każdy może wybrać idealną dla siebie. Najłatwiej przyswajalna jest lecytyna w płynie, ale spotkać można także lecytynę w proszku czy kapsułkachLecytynę w proszku rozpuszcza się wcześniej w szklance wody i dokładnie miesza przed wypiciem.

Lecytyna w tabletkach

Lecytyna w tabletkach to najprostszy sposób stosowania, zwłaszcza dla osób młodych. Osoby w podeszłym wieku mogą mieć problem z przełykaniem tabletek, co należy wziąć pod uwagę, wybierając konkretny suplement. Różne produkty zawierają różną dawkę lecytyny w jednej porcji, dzięki czemu możemy wybrać odpowiedni produkt do swojej codziennej aktywności umysłowej, jak i fizycznej.

Jak suplementować lecytynę?

Lecytynę należy zawsze stosować zgodnie z zaleceniami producenta, nie przekraczając dziennej dawki. W sytuacjach, w których lecytyna jest częścią leczenia danego schorzenia, o przebiegu procesu decyduje lekarz, dobierając odpowiednią dawkę i sposób podania do konkretnej jednostki.

Przekroczenie zalecanej dawki lecytyny może skończyć się nieprzyjemnościami ze strony układu pokarmowego, a w dalszej perspektywie zaburzeniami pracy serca i niskim ciśnieniem krwi. W rzadkich przypadkach nawet stanami lękowymi.

Lecytyna - przeciwwskazania

Lecytyna nie jest polecana osobom z zaburzeniami krzepnięcia krwi, zwłaszcza że często występuje w łączonych preparatach wraz z witaminą E, która jest znana jako substancja rozrzedzająca krew.

Oczywiste jest, że w preparatach wspomagających działanie organizmu mogą być zawarte różnego rodzaju substancje uczulające, dlatego, aby mieć pewność, że dany suplement jest dla nas bezpieczny, zawsze należy zapoznać się z ulotką. Część alergenów można rozpoznać już po nazwie np. lecytyna sojowa nie może być stosowana u osób uczulonych na soję.

Bibliografia:

Yang X, Wang X, Chen XY, Ji HY, Zhang Y, Liu AJ. Pinocembrin⁻Lecithin Complex: Characterization, Solubilization, and Antioxidant Activities. Biomolecules. 2018 Jun 19;8(2):41. doi: 10.3390/biom8020041. PMID: 29921807; PMCID: PMC6023000.

Stremmel W, Gauss A. Lecithin as a therapeutic agent in ulcerative colitis. Dig Dis. 2013;31(3-4):388-90. doi: 10.1159/000354707. Epub 2013 Nov 14. PMID: 24246994.

Nadri T, Towhidi A, Zeinoaldini S, Martínez-Pastor F, Mousavi M, Noei R, Tar M, Mohammadi Sangcheshmeh A. Lecithin nanoparticles enhance the cryosurvival of caprine sperm. Theriogenology. 2019 Jul 15;133:38-44. doi: 10.1016/j.theriogenology.2019.04.024. Epub 2019 Apr 23. PMID: 31055160.

Okuro PK, Malfatti-Gasperini AA, Vicente AA, Cunha RL. Lecithin and phytosterols-based mixtures as hybrid structuring agents in different organic phases. Food Res Int. 2018 Sep;111:168-177. doi: 10.1016/j.foodres.2018.05.022. Epub 2018 May 17. PMID: 30007673.

 

Przewiń do góry do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium