Zamów telefonicznie: 881 946 770 | 538 484 240 (Pn-Pt: 9.00-16.00)

Nie przegap naszych promocji! Wielka wyprzedaż -30% na produkty

KODY RABATOWE

NAWET 10%

SKORZYSTAJ Z KODÓW RABATOWYCH

Dzień Matki 2023

https://www.sklepzycia.pl/pl/searchquery/kenay/1/phot/5?url=kenay

Choć lecytyna kojarzy się z substancją, która przeznaczona jest głównie dla osób starszych i tych, które miewają problemy z pamięcią i koncentracją, to w rzeczywistości jest przeznaczona dla wszystkich. Może być przyjmowana jako suplement diety, a sprawdza się zawsze w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego, ponieważ dobrze wpływa na układ nerwowy i wspiera jego funkcjonowanie. To jednak nie wszystkie godne uwagi funkcje lecytyny.

Czym jest lecytyna?

Po raz pierwszy lecytyna została odnaleziona w 1846 roku, a wyizolowano ją z żółtka jaja kurzego. Dalsze badania wykazały, że jest to składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jednocześnie jest to jedna z najbardziej wszechstronnych substancji, która ma znaczenie dla ludzkiego organizmu. Jeden z najważniejszych składników produktu do fosfatydylocholina, która jest fosfolipidem obecnym w każdej komórce ludzkiego organizmu, przede wszystkim jako składnik błon komórkowych.

Oznacza to, że lecytyna jest bardzo ważnym składnikiem budulcowym organizmu, a wśród jej najważniejszych funkcji można wymienić:

  • Stanowienie bariery ochronnej dla ścian żołądka i udział w przemianach cholesterolu;
  • Poprawę krążenia krwi;
  • Pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację;
  • Przyspieszanie regeneracji organizmu, również po intensywnym wysiłku fizycznym;
  • Opóźnianie procesów starzenia;
  • Stanowienie składnika budulcowego mózgu i tkanki nerwowej;
  • Ochronę wątroby dzięki przyspieszaniu procesów detoksykacji i regeneracji;
  • Pozytywny wpływ na stan osób, które zmagają się z zaburzeniami maniakalno-depresyjnymi.

Mimo bardzo szerokiego zastosowania lecytyny należy pamiętać, że jest to suplement diety i nie może on funkcjonować jako substytut zróżnicowanej diety. Najlepsze efekty przychodzą przy stosowaniu odpowiedniej suplementacji, wraz z którą dbamy o dietę, odpoczynek i odpowiednią ilość aktywności fizycznej, które są składnikami zdrowego trybu życia.

Jakie są rodzaje lecytyny?

Wyróżniamy trzy rodzaje lecytyny:

  • słonecznikowa;
  • rzepakowa;
  • sojowa.

Różnice, które między nimi występują, polegają przede wszystkim na zawartości kwasów tłuszczowych. Lecytyna sojowa i lecytyna słonecznikowa zawierają przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-6. Z kolei w lecytynie rzepakowej możemy odnaleźć kwasy tłuszczowe omega-3. Kapsułki z lecytyną dobrze sprawdzają się jako uzupełnienie diety również dlatego, że pozwalają na lepszą rozpuszczalność tych witamin, które potrzebują do rozpuszczenia tłuszczu. Takie witaminy to m.in. witamina A, D, E oraz K.

Suplementy diety z lecytyną - dlaczego warto?

Suplementy diety powinny być uzupełnieniem codziennej zdrowej diety, nigdy jej zamiennikiem. Jednak warto rozważyć suplementację lecytyny, ponieważ niesie ze sobą szereg korzyści. Możemy oczywiście dostarczać ją do organizmu za pomocą diety. Wówczas warto spożywać żółtka jaj, ziarna słonecznika, rzepak, soję, orzechy, nabiał, pieczywo pełnoziarniste, czy wątrobę. Spore ilości lecytyny zawiera również awokado, a także oliwki. Jeśli dieta uboga jest w te produkty, istotne może być włączenie suplementów diety, oczywiście przy założeniu nieprzekraczania zalecanej dziennej porcji. Dlaczego warto to robić?

  • Lecytyna wspiera pracę mózgu i układu nerwowego, jest również elementem budulcowym tkanki mózgu. Buduje osłonkę mielinową, a finalnie dzięki temu możliwe jest prawidłowe przekazywanie informacji w mózgu.
  • Lecytyna wspiera płodność u mężczyzn, m.in. ze względu na udział w produkcji płynu nasiennego.
  • Lecytyna wpływa na pobudzenie aktywności makrofagów i limfocytów. Walczą one z drobnoustrojami i tworzą ważną dla organizmu pamięć immunologiczną. Dzięki niej organizm zyskuje wiedzę, jak podczas kolejnego ataku poradzić sobie z określonym zagrożeniem.
  • Lecytyna pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, ułatwiając trawienie. Dzięki jej działaniu organizm jest w stanie szybciej wchłaniać składniki odżywcze, które zawarte są w pożywieniu.
  • Lecytyna może pomagać w łagodzeniu stanów zapalnych skóry, również wtedy, gdy występuje trądzik różowaty, czy łuszczyca.

To najważniejsze powody, dla których suplementowanie lecytyny lub też przyjmowanie jej z pożywieniem, jest niezwykle ważne dla funkcjonowania organizmu człowieka.

Jakie suplementy z lecytyną warto kupić?

Zawartość lecytyny w kapsułce jest nie bez znaczenia - duża ilość substancji pomoże uzupełnić ewentualne niedobory i przynieść oczekiwane korzyści. Stąd też jednym z bardziej rozsądnych zakupów jest lecytyna 1200 forte.

  • W składzie tego rodzaju kapsułek znajduje się przede wszystkim lecytyna sojowa, a jedna kapsułka zawiera aż 1200 mg tej substancji.
  • Lecytyna 1200 to suplement diety, który jest w stanie szybko zaspokoić ludzkie zapotrzebowanie na ten składnik;
  • Lecytyna zawarta w kapsułkach to naturalna substancja. Dowodem na to jest m.in. fakt, że ze względu na naturalne pochodzenie składnika - właśnie lecytyny sojowej - mogą wystąpić różnice w odcieniu kapsułek.
  • Poza naturalną substancją fosfolipidową otrzymywaną z oleju sojowego - lecytyną sojową - w tego typu suplementach znajdują się wyłącznie składniki otoczki kapsułki, czyli żelatyna, glicerol i substancja wiążąca. Wśród składników preparatu nie ma innych dodatków, a skład kapsułek jest prosty, transparentny i zdrowy.
  • Wśród suplementów, które w jednej kapsułce zawierają 1200 mg lecytyny, można znaleźć również preparaty na bazie lecytyny słonecznikowej. Ona również wykazuje się cennymi dla organizmu właściwościami. Przed decyzją o zakupie konkretnej substancji warto sprawdzić zawartość kwasów tłuszczowych.

Nawet rozsądny i zrównoważony sposób żywienia może zakładać włączenie do diety najważniejszych suplementów. Lecytyna z pewnością należy do tej grupy, które niosą najwięcej korzyści dla organizmu. Mogą stanowić ważne uzupełnienie diety i wsparcie organizmu.

Źródła:

  1. I. Podgórska, M. Olszak, E. Solarska, Lecytyna – znaczenie i zastosowanie, "Przemysł Spożywczy" 2015, nr 11, s. 36-38.
  2. M. Kucia, Właściwości oraz zastosowanie fosfatydylocholiny roślinnej w medycynie, farmacji i kosmetologii, "Kosmetologia Estetyczna" 2018, nr 1, s. 29-35.

 

Przewiń do góry do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium