Sklep Życia
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Kategorie

Dlaczego Sklep Życia?

Lukrecja znana jest od wieków i uznaje się ją za jedną z najstarszych roślin leczniczych. Była stosowana przez Egipcjan już ponad 2500 lat temu, cenili ją sobie również Grecy, Rzymianie i Chińczycy. Z jej wyjątkowych właściwości korzysta się zarówno w medycynie, kosmetyce, jak i w przemyśle spożywczym. Leczniczą mocą odznacza się zwłaszcza korzeń lukrecji. Jest to też naturalna roślina słodząca, która w postaci sproszkowanej może służyć jako zamiennik cukru. Ma unikalny skład o prozdrowotnym działaniu, z tego względu stosuje się ją przy różnych schorzeniach. Pomaga przy przeziębieniu, w chorobach wątroby, w stanach zapalnych, a także w wielu innych problemach.

Lukrecja

Lukrecja - właściwości

Lukrecja znana jest od wieków i uznaje się ją za jedną z najstarszych roślin leczniczych. Była stosowana przez Egipcjan już ponad 2500 lat temu. Cenili ją sobie również Grecy, Rzymianie i Chińczycy. Z jej wyjątkowych właściwości korzysta się zarówno w medycynie, kosmetyce, jak i w przemyśle spożywczym. Leczniczą mocą odznacza się zwłaszcza korzeń lukrecji. Jest to też naturalna roślina słodząca, która w postaci sproszkowanej może służyć jako zamiennik cukru. Ma unikalny skład o prozdrowotnym działaniu, z tego względu stosuje się ją przy różnych schorzeniach. Pomaga przy przeziębieniu, w chorobach wątroby, w stanach zapalnych, a także w wielu innych problemach.

Czym jest lukrecja?

Lukrecja jest to rodzaj byliny wieloletniej, która występuje w Azji oraz Europie Południowej. Rośnie na wysokość do 1,5 m, jej łodyga jest rozgałęziona. Kwiaty, listki i strąki owocowe są zebrane w grona. Charakterystyczną cechą rośliny są owalne liście do 5 cm, których dolna powierzchnia jest lepka w dotyku. W ziołolecznictwie używa się korzenia i wyciągu wodnego. Korzeń po wysuszeniu przybiera żółty kolor. Produkuje się z niego ekstrakty, odwary oraz suplementy diety w różnych postaciach. Można wymienić aż 30 gatunków tej rośliny. Aczkolwiek popularnością cieszy się zwłaszcza lukrecja uralska i gładka.

Lukrecja- składniki aktywne

Składnikiem aktywnym znajdującym się w korzeniu są saponozydy, a zwłaszcza glicyryzyna. Występuje ona w postaci kwasu i soli potasowej, wapniowej czy amonowej. Właśnie ta substancja odpowiedzialna jest za słodki smak. Ma także działanie: antyalergiczne, przeciwłojotokowe, przeciwobrzękowe, przeciwdrobnoustrojowe, wykrztuśne, immunostymulujące, i przeciwzapalne. Co ciekawe, jest ona aż 50- krotnie słodsza od tradycyjnego cukru.

Oprócz tego korzeń lukrecji jest cennym źródłem flawonoidów. Działają one rozkurczająco na mięśnie przewodu pokarmowego oraz oskrzeli. Poza tym w składzie zawarte są: hydroksykumaryny, izoflawony, fitosterole, polisacharydy, aminokwasy, olejki eteryczne. Unikalny i bogaty zestaw składników sprawia, że jest to roślina bardzo często wybierana w ziołolecznictwie oraz kosmetyce.

Lukrecja- jakie ma właściwości?

Lukrecja ma niezwykle charakterystyczny zapach, poza tym jest słodka, a przy tym pikantna w smaku. Korzeń po wysuszeniu nie tylko zmienia kolor na żółty, ale także znika jego zapach. Roślina ta znana jest z tego, że wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Jest dobra przede wszystkim dla układu pokarmowego. Wspiera proces leczenia choroby żołądka oraz dwunastnicy. Odznacza się działaniem przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i rozkurczowym. Prowadzi do wyniszczenia Helicobakter Pylori, odznacza się wysoką skutecznością nawet w przypadku lekoopornych szczepów bakterii.

Działa pomocniczo przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Może być stosowana jako środek wykrztuśny. Wpływa pozytywnie na narząd mowy, przywracając głos, kiedy gardło odmawia już posłuszeństwa. Może być używana także w okresach zwiększonego ryzyka infekcji, przeziębień i zachorowań na grypę.Wspiera bowiem skutecznie system odpornościowy. Polecana także jako substancja pomocna przy różnego rodzaju alergiach, także dla dzieci.

Działanie produktów z lukrecją

Dzięki swoim właściwościom lukrecja łagodzi objawy chronicznego zmęczenia, wspiera i przyspiesza proces odchudzania. Wykorzystywana również jako wsparcie w leczeniu przewlekłego zapalenia wątroby i w profilaktyce miażdżycy. Jest także dobrym rozwiązaniem, aby ochraniać się przed rozwojem choroby Alzheimera i polepszyć swoją pamięć długotrwałą. Co ważne, korzeń rośliny ma właściwości ochraniające przed próchnicą. Stosowanie tego zioła zalecane jest także w łagodzeniu objawów:

  • zespołu napięcia przedmiesiączkowego,
  • uderzeń gorąca w trakcie menopauzy,
  • przy reumatyzmie.

Wpływ korzenia lukrecji na nadciśnienie

Wysokie dawki korzenia stosowane przez dłuższy czas mogą przyczynić się do nadciśnienia tętniczego. Jest to związane z tym, że znajdujący się w roślinie kwas glizyryzynowy hamuje przemianę koryzolu. Zwiększa także jego poziom. To z kolei przyczynia się do zatrzymania sodu oraz wody w organizmie przy jednoczesnej utracie potasu. Stan ten ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie. Prowadzi do rozwoju nadciśnienia i obrzęków.

Lukrecja a odchudzanie

Do stosowania korzenia lukrecji zachęcane są osoby, które są w procesie odchudzania. Substancje w nim zawarte zmniejszają poziom tkanki tłuszczowej - zwłaszcza tej zgromadzonej na brzuchu. Ponadto działanie tego typu ziół wspomaga regulowanie poziomu cukru we krwi. Suplementacja przynosi korzyści dla układu pokarmowego. Pobudza go do działania oraz przyspiesza oczyszczanie wątroby z nadmiaru tłuszczu. Korzeń lukrecji dobrze radzi sobie z nadmiernym apetytem oraz ochotą na słodkie. Ma silnie słodki smak, dlatego niweluje chęć sięgnięcia po słodkie przekąski.

Lukrecja w kosmetyce

Roślina znalazła wiele zastosowań i jest bardzo często wybierana także w kosmetyce. Jej skład odpowiada za hamowanie utraty wody z tkanek. Poza tym ma właściwości nawilżające oraz kojące skórę. Lukrecję dodaje się do kosmetyków przeznaczonych głównie dla osób o cerze suchej oraz wrażliwej. Zioła tego typu zmniejszają zaczerwienienie oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Odznaczają się także działaniem antybakteryjnym i przeciwłojotokowym. Ze względu na ten profil działania korzeń się do cery trądzikowej i tłustej.

Korzeń lukrecji działa antyoksydacyjne, z tego względu znajduje się często w składzie produktów przeciwzmarszczkowych. Doskonale uelastycznia skórę i zmniejsza widoczne przebarwienia. Jest obecny też w pastach do zębów oraz płynach do płukania jamy ustnej. Przeciwdziała rozwojowi próchnicy, warto więc ją podawać dzieciom produkt do mycia zębów, który ją zawiera.

Lukrecja w przemyśle spożywczym

Lukrecja w swoim smaku jest podobna do anyżu. To roślina niezwykle słodka, z tego względu jest bardzo dobrym zamiennikiem cukru. A przy tym jest o wiele zdrowszym. W przemyśle spożywczym dodawana jest do różnego rodzaju słodyczy, w tym żelków i cukierków. Dzięki niej nabierają one czarnej barwy. Cukierki z lukrecją są dobrą propozycją dla tych najmłodszych, ponieważ hamują rozwój próchnicy. Co ciekawe, korzeń tej rośliny jest stosowany również jako dodatek do trunków. Jest ona składnikiem greckiej ouzo czy włoskiego likieru sambuca.

Wywar z korzenia lukrecji

Wywar pity regularnie pomaga łagodzić podrażnienia żołądka. Oprócz tego wspiera gojenie się ran powstających przez wrzody. Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • szklankę zimnej wody,
  • pół łyżki zmielonego korzenia.

Pół łyżki zmielonych korzeni lukrecji zalej szklanką zimnej wody. Następnie powinieneś gotować powoli pod przykryciem przez około 7 minut. Po tym czasie musisz odstawić na 15 minut do przestudzenia, po czym odcedzić. Taki wywar możesz pić 2 razy dziennie, aż dolegliwości ustąpią. Pamiętaj, że korzeń lukrecji ma substancje, które ochraniają wątrobę przed niebezpiecznymi toksynami i metalami ciężkimi.

Lukrecja-przeciwwskazania

Po pierwsze, lukrecja może zawierać związek chemiczny zwanego glicyryzyną. Może on wpływać na poziom potasu w organizmie. Długotrwałe spożycie dużych ilości lukrecji lub zawierających ją suplementów może prowadzić do:

  • zwiększonego zatrzymywania wody,
  • podwyższonego ciśnienia krwi,
  • obniżonego poziomu potasu

i innych niekorzystnych skutków dla zdrowia. Dlatego osoby z nadciśnieniem, niewydolnością serca, chorobą nerek, niskim poziomem potasu lub które przyjmują leki moczopędne, powinny ograniczać spożycie lukrecji.

Po drugie, może ona oddziaływać z niektórymi lekami i suplementami. Dlatego warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, aby sprawdzić, czy nie ma potencjalnych interakcji.

Wreszcie, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, powinieneś skonsultować się z lekarzem przed spożyciem lukrecji. Nie ma bowiem wystarczających danych dotyczących jej wpływu na rozwijający się płód lub niemowlę.

Przeciwwskazania do stosowania korzenia lukrecji to:

  • ciąża i okres karmienia piersią
  • przyjmowanie leków na stałe (zwłaszcza leki antyarytmiczne, sterydowe, moczopędne)
  • wiek poniżej 4. roku życia
  • zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej
  • niewydolność nerek
  • marskość wątroby
  • nadciśnienie tętnicze

Preparatów z lukrecją nie należy spożywać dłużej niż przez 4 tygodnie. Stosowanie lukrecji w większej dawce, niż ta dozwolona może powodować działania niepożądane, jak:

  • podwyższenie ciśnienie,
  • zawroty głowy,
  • obrzęki,
  • arytmia serca.

W razie wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Dawkowanie lukrecji

Lukrecja dostępna jest w postaci suszonego korzenia (rozdrobnionego lub w proszku) albo tabletek. Dawkowanie korzenia nie może przekraczać 5-15 g na dobę, czyli 200–600 mg glicyryzyny. W przypadku kapsułek należy przyjmować jedną tabletkę dziennie podczas posiłku. Nie powinno się przyjmować paru form lukrecji, w tym samym czasie, gdyż zwiększa to ryzyko przedawkowania. Zawsze należy kierować się wskazówkami z etykiety produktu.

Bibliografia:

  • Lamer-Zarawska E, Kowal-Gierczak B, Niedworok J. Fitoterapia i leki roślinne. PZWL, Warszawa 2012; 265-6.
  • Frohne D. Leksykon roślin leczniczych. MedPharm Polska, Wrocław 2010; 258-62.
  •  Nowiński M. Dzieje upraw i roślin leczniczych. PWRiL, Warszawa 1983; 96-7.
  • K. Kucharska-Ambrożej, Aktualny stan wiedzy na temat chemizmu i aktywności biologicznej lukrecji gładkiej Glycyrrhiza glabra L., "Postępy Fitoterapii", nr 18 (2) 2017.
  • Pyrzanowska J, Piechal A, Blecharz-Klin K i wsp. Interakcje leków roślinnych stosowanych w chorobach układu pokarmowego. Herba Pol 2006; (52):75-96.
  • S. Klasik-Ciszewska, W. Wojnar, I. Kaczmarczyk-Sedlak, Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra L.) i jej zapobiegawczy wpływ na rozwój osteoporozy, "Postępy Fitoterapii", nr 17 (2) 2016.
  • Pator WJ. Pierwszy polski słownik ziołolecznictwa. SPAR, Warszawa 1992; 80.

 

 

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium