Nie przegap naszych promocji! Wielka wyprzedaż -30% na produkty

KODY RABATOWE

NAWET 10%

SKORZYSTAJ Z KODÓW RABATOWYCH

DO KOŃCA ROKU

Zamów telefonicznie: 881 946 770 | 538 484 240 (Pn-Pt: 9.00-16.00)

Lukrecja znana jest od wieków i uznaje się ją za jedną z najstarszych roślin leczniczych. Była stosowana przez Egipcjan już ponad 2500 lat temu, cenili ją sobie również Grecy, Rzymianie i Chińczycy. Z jej wyjątkowych właściwości korzysta się zarówno w medycynie, kosmetyce, jak i w przemyśle spożywczym. Leczniczą mocą odznacza się zwłaszcza korzeń lukrecji. Roślina ta jest naturalną substancją słodzącą, która w postaci sproszkowanej może służyć jako zamiennik cukru. Ma unikalny skład o prozdrowotnym działaniu, z tego względu stosuje się ją przy różnych schorzeniach. Pomaga przy przeziębieniu, w schorzeniach wątroby, w stanach zapalnych, a także w wielu innych problemach. --part--

Czym jest lukrecja?

Lukrecja jest to rodzaj byliny wieloletniej, która występuje w Azji oraz Europie Południowej. Rośnie na wysokość do 1,5 m, jej łodyga jest rozgałęziona, a kwiaty, listki i strąki owocowe są zebrane w grona. Charakterystyczną cechą rośliny są owalne liście do 5 cm, których dolna powierzchnia jest lepka w dotyku. W ziołolecznictwie używa się korzenia i wyciągu wodnego (tak zwany sok lukrecjowy). Korzeń po wysuszeniu przybiera żółty kolor, produkuje się z niego ekstrakty, odwary oraz suplementy diety w różnych postaciach. Można wymienić aż 30 gatunków tej rośliny, aczkolwiek popularnością cieszy się zwłaszcza lukrecja uralska i lukrecja gładka.

Lukrecja- składniki aktywne

Składnikiem aktywnym znajdującym się w korzeniu lukrecji są saponozydy, a zwłaszcza glicyryzyna. Występuje ona w postaci kwasu i soli potasowej, wapniowej czy amonowej. Właśnie ta substancja odpowiedzialna jest za słodki smak lukrecji, a także jej właściwości: antyalergiczne, przeciwłojotokowe, przeciwobrzękowe, przeciwdrobnoustrojowe, wykrztuśne, immunostymulujące, i przeciwzapalne. Co ciekawe, jest ona aż 50- krotnie słodsza od tradycyjnego cukru. Oprócz tego w korzeniu znajduje się cenne źródło flawonoidów, które działają rozkurczająco na mięśnie przewodu pokarmowego oraz oskrzeli. Poza tym w jej składzie zawarte są: hydroksykumaryny, izoflawony, fitosterole, polisacharydy, aminokwasy, olejki eteryczne. Tak unikalny i bogaty skład sprawił, że jest to roślina bardzo często wybierana w ziołolecznictwie oraz kosmetyce.

Lukrecja- właściwości

Lukrecja ma niezwykle charakterystyczny zapach, poza tym jest słodka, a przy tym pikantna w smaku. Korzeń po wysuszeniu nie tylko zmienia kolor na żółty, ale także znika jego zapach. Roślina ta znana jest z tego, że wspiera proces leczenia choroby żołądka oraz dwunastnicy. Odznacza się działaniem przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i rozkurczowym. Prowadzi do wyniszczenia Helicobakter Pylori, odznacza się wysoką skutecznością nawet w przypadku lekoopornych szczepów bakterii. Działa pomocniczo przy infekcjach dróg oddechowych, miażdżycy czy chorobie wrzodowej. Wpływa pozytywnie na narząd mowy, przywracając głos, kiedy gardło odmawia już posłuszeństwa. Oprócz tego łagodzi objawy chronicznego zmęczenia, wspiera proces odchudzania. Wykorzystywana również jako wsparcie w leczeniu przewlekłego zapalenia wątroby. Jest także dobrym rozwiązaniem, aby ochraniać się przed rozwojem choroby Alzheimera i polepszyć swoją pamięć długotrwałą. Może być używana także w okresach zwiększonego ryzyka infekcji, przeziębień i zachorowań na grypę, czyli podczas jesieni i zimy, gdyż wspiera system odpornościowy. Polecana także jako substancja pomocna przy różnego rodzaju alergiach, także dla dzieci. Co ważne, korzeń rośliny ma właściwości ochraniające przed próchnicą. Stosowana  także w łagodzeniu objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego, łagodzenia uderzeń gorąca w trakcie menopauzy, a także przy reumatyzmie. Substancje zawarte w korzeniu wykazują działanie hamujące rozwój nowotworu skóry. Lukrecja może być również używana w trakcie odchudzania, gdyż przyspiesza ten proces.

Korzeń lukrecji a nadciśnienie

Wysokie dawki korzenia lukrecji stosowane przez dłuższy czas mogą przyczynić się do nadciśnienia. Jest to związane z tym, że znajdujący się w roślinie kwas glizyryzynowy hamuje przemianę koryzolu oraz zwiększa jego poziom, powodując pseudoaldasteronizm. Hormon ten przyczynia się do zatrzymania sody oraz wody w organizmie, a przy tym utraty potasu, co natomiast wpływa niekorzystnie na zdrowie. Przez takie działanie powstaje właśnie hipokaliemia, hiperatremia, nadciśnienie tętnicze oraz obrzęki.

Lukrecja a odchudzanie

Osoby chcące pozbyć się zbędnych kilogramów i uzyskać atrakcyjną sylwetkę, mogą sięgnąć po lukrecję. Substancje zawarte w korzeniu wpływają na zmniejszenie się poziomu odkładającej się tkanki tłuszczowej w takich miejscach, jak obszar jamy brzusznej. Oprócz tego roślina reguluje poziom cukru we krwi. Suplementacja tym ziołem będzie również korzystna dla układu pokarmowego, ponieważ pobudza go do działania oraz przyspiesza oczyszczanie wątroby z nadmiaru tłuszczu. Lukrecja jest także polecanym sposobem na wzdęcia, zmniejsza apetyt, z uwagi na swój słodki smak, niweluje chęć sięgnięcia po słodkie przekąski.

Lukrecja w kosmetyce

Roślina znalazła wiele zastosowań i jest bardzo często wybierana także w kosmetyce. Jej skład odpowiada za hamowanie utraty wody z tkanek, poza tym ma właściwości nawilżające oraz kojące skórę. Kosmetyki z lukrecją są propozycją zwłaszcza dla osób o cerze suchej oraz wrażliwej. Zioło zmniejsza zaczerwienienie oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Odznacza się także działaniem antybakteryjnym i przeciwłojotokowym, nadaje się więc również do cery trądzikowej i tłustej. Korzeń lukrecji działa antyoksydacyjne, z tego względu znajduje się często w składzie produktów przeciwzmarszczkowych. Doskonale uelastycznia skórę i zmniejsza widoczne przebarwienia. Jest obecny też w pastach do zębów oraz płynach do płukania jamy ustne, ze względu na swoje właściwości antybakteryjne. Lukrecja przeciwdziała rozwojowi próchnicy, warto więc ją podawać dzieciom.

Lukrecja w przemyśle spożywczym

Lukrecja w swoim smaku jest podobna do anyżu. To roślina niezwykle słodka, z tego względu jest bardzo dobrym zamiennikiem cukru, a przy tym o wiele zdrowszym. W przemyśle spożywczym dodawana jest do różnego rodzaju słodyczy, w tym żelków i cukierków, dzięki niej nabierają one czarnej barwy. Cukierki z lukrecją są dobrą propozycją dla tych najmłodszych, ponieważ hamują rozwój próchnicy. Co ciekawe, roślina ta znalazła zastosowanie również jako dodatek do trunków. Jest ona składnikiem greckiej ouzo czy włoskiego likieru sambuca.

Wywar z lukrecji

Wywar z lukrecji pity regularnie pomaga łagodzić podrażnienia żołądka, oprócz tego wspiera gojenie się ran powstających przez wrzody. Można go przygotować z połowy łyżki zmielonych korzeni lukrecji, trzeba je zalać zimną wodą, po czym gotować na wolnym ogniu ok. 7 minut. Następnie należy wywar odstawić do przestudzenia, po czym odcedzić. Taki wywar powinno się pić 2 razy dzienne, aż dolegliwości ustąpią. Substancje zawarte w korzeniu ochraniają również wątrobę przed niebezpiecznymi toksynami i metalami ciężkimi.

Lukrecja-przeciwwskazania

Lukrecję nie powinny stosować takie osoby jak:

  • kobiety w ciąży oraz karmiące piersią
  • chorujące przewlekle i przyjmujące stałe leki
  • dzieci do 4. roku życia
  • z zaburzeniami równowagi wodnoelektrolitowej
  • niewydolnością nerek
  • chorzy na marskość wątroby
  • nadciśnieniem tętniczym
  • przyjmujące leki antyarytmiczne, sterydowe, moczopędne

Przyjmując preparaty zawierające lukrecję, trzeba pamiętać o tym, aby nie spożywać ich dłużej aniżeli przez 4 tygodnie. Stosowanie lukrecji w większej dawce, niż ta dozwolona może prowadzić do pewnych efektów niepożądanych, jak: podwyższenie ciśnienie, zawroty głowy, obrzęki, arytmia serca.

Dawkowanie lukrecji

Lukrecja dostępna jest w postaci suszonego korzenia (rozdrobnionego lub w proszku) albo tabletek. Dawkowanie korzenia lukrecji nie może przekraczać 5-15 g na dobę, czyli 200–600 mg glicyryzyny. W przypadku kapsułek należy przyjmować jedną tabletkę dziennie podczas posiłku. Nie powinno się przyjmować paru form lukrecji, w tym samym czasie, gdyż zwiększa to ryzyko przedawkowania. Zawsze należy kierować się wskazówkami z etykiety produktu.

 

Bibliografia:

  1. Lamer-Zarawska E, Kowal-Gierczak B, Niedworok J. Fitoterapia i leki roślinne. PZWL, Warszawa 2012; 265-6.
  2. Frohne D. Leksykon roślin leczniczych. MedPharm Polska, Wrocław 2010; 258-62.
  3.  Nowiński M. Dzieje upraw i roślin leczniczych. PWRiL, Warszawa 1983; 96-7.
  4. K. Kucharska-Ambrożej, Aktualny stan wiedzy na temat chemizmu i aktywności biologicznej lukrecji gładkiej Glycyrrhiza glabra L., "Postępy Fitoterapii", nr 18 (2) 2017.
  5. Pyrzanowska J, Piechal A, Blecharz-Klin K i wsp. Interakcje leków roślinnych stosowanych w chorobach układu pokarmowego. Herba Pol 2006; (52):75-96.
  6. S. Klasik-Ciszewska, W. Wojnar, I. Kaczmarczyk-Sedlak, Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra L.) i jej zapobiegawczy wpływ na rozwój osteoporozy, "Postępy Fitoterapii", nr 17 (2) 2016.
  7. Pator WJ. Pierwszy polski słownik ziołolecznictwa. SPAR, Warszawa 1992; 80.
Przewiń do góry do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium