Sklep Życia
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Kategorie

Dlaczego Sklep Życia?

Teaflawina w prezencie

Maślan sodu, zwany również kwasem masłowym, jest istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada on za sprawną pracę układu trawiennego i łagodzi dolegliwości jelitowe. Można znaleźć go w niektórych roślinach, warzywach, owocach i nasionach. Gdy nie jest dostarczany poprzez pożywienie, warto rozważyć jego suplementację. Niedobory mogą prowadzić do zaparć, biegunek oraz gorszego samopoczucia. 

Maślan Sodu

Bicaps Butyric Maślan Sodu 60 kapsułek – Formeds Bicaps Butyric Maślan Sodu 60 kapsułek – Formeds
Cena:

47,99 zł

( 1 szt. = 0,80 zł )
szt.
zobacz więcej
Maślan sodu forte 60 kapsułek UNS Maślan sodu forte 60 kapsułek UNS
Cena:

45,00 zł

( 1 szt. = 0,75 zł )
szt.
zobacz więcej
Doctor Life Maślan Post & Pre Biotic, 90 g Doctor Life Maślan Post & Pre Biotic, 90 g
Cena:

77,00 zł

( 1 kg = 855,56 zł )
szt.
zobacz więcej
Maślan sodu (90 kaps) Yango Maślan sodu (90 kaps) Yango
Marka: YANGO
Cena:

32,89 zł

( 1 szt. = 0,37 zł )
szt.
zobacz więcej
Maślan Sodu 550 mg (Kwas masłowy 170 mg), 100 kaps. Aliness Maślan Sodu 550 mg (Kwas masłowy 170 mg), 100 kaps. Aliness
Marka: Aliness
Cena:

39,90 zł

( 1 szt. = 0,40 zł )
szt.
zobacz więcej
Maślan sodu 600 mg 90 kapsułek Aura Herbals Maślan sodu 600 mg 90 kapsułek Aura Herbals
Cena:

38,99 zł

( 1 szt. = 0,43 zł )
szt.
zobacz więcej
MyVita, Kwas masłowy (Maślan sodu), 120 kapsułek MyVita, Kwas masłowy (Maślan sodu), 120 kapsułek
Marka: MyVita
Cena:

56,00 zł

( 1 szt. = 0,47 zł )
szt.
zobacz więcej
MyVita, Kwas masłowy (Maślan sodu), 60 kapsułek MyVita, Kwas masłowy (Maślan sodu), 60 kapsułek
Marka: MyVita
Cena:

36,00 zł

( 1 szt. = 0,60 zł )
zobacz więcej

Czym jest maślan sodu?

Maślan sodu to sól sodowa kwasu masłowego. Jest organicznym kwasem tłuszczowym, który występuje naturalnie w masłach, mleku oraz pewnych innych produktach mlecznych. Jest używany w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym. Głównie jako regulator kwasowości (pH), konserwant oraz do regulacji tekstury i smaku produktów.

Maślan sodu jest solą o smaku podobnym do soli kuchennej, choć jest nieco mniej słony. Jest szeroko stosowany w produkcji żywności. Zwłaszcza w produktach piekarniczych jak ciasta i ciastka. Może bowiem poprawić konsystencję i trwałość tych produktów. Ponadto może być używany jako regulator kwasowości w produktach spożywczych. Pomaga bowiem utrzymać stabilny poziom pH w żywności.

Jednak należy używać maślanu sodu z umiarem. Nadmierne jego spożycie może wpłynąć negatywnie na zdrowie. Zwłaszcza w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Producenci żywności muszą dostosowywać jego ilość w produktach, aby spełnić odpowiednie wytyczne zdrowotne i smakowe.

Związek ten jest wytwarzany w jelicie grubym i bierze udział w procesie trawienia. Zdarza się jednak, że jego poziom jest zbyt niski. Wynika to przede wszystkim z nieodpowiedniej diety, ale także z niezdrowego trybu życia. Na braki kwasu masłowego są narażone osoby:

  • żyjące w długotrwałym stresie,
  • cierpiące na problemy ze snem,
  • unikające aktywności fizycznej. 

Obecność maślanu sodu chroni przed stanami zapalnymi w układzie pokarmowym. Zabezpiecza zatem przed poważnymi schorzeniami. Coraz częściej wykorzystuje się go także w terapii niektórych dolegliwości, takich jak np. zespół jelita drażliwego.

Jak działa maślan sodu - właściwości

Produkcja kwasu masłowego odbywa się w jelicie grubym i jest uzależniona od poziomu pH. Bakterie, które go wytwarzają, funkcjonują w kwaśnym środowisku, a więc przy niskim odczynniku pH. Maślan sodu jest odpowiedzialny za fermentację niestrawnych włókien błonnika. Pochodzą one najczęściej z posiłków bogatych w złożone węglowodany. Dzięki temu usprawnia proces trawienia i zapobiega zaparciom oraz wzdęciom.

Związek pełni także funkcję ochronną i przyczynia się do utrzymania bariery między krwioobiegiem a okrężnicą. Co więcej, przyspiesza on regenerację. Dlatego tak chętnie stosuje się go przy regularnych stanach zapalnych dróg pokarmowych. Redukuje dolegliwości bólowe i ułatwia powrót do zdrowia. 

Na co jest dobry maślan sodu

Maślan sodu działa w kilku kluczowych dla zdrowia obszarach. Jego regularne przyjmowanie może usprawnić pracę całego organizmu, polepszyć samopoczucie i podnieść komfort życia. Z uniwersalnych korzyści, które zapewnia, mogą skorzystać zarówno osoby w wieku produkcyjnym, jak i seniorzy.

Układ trawienny

Dolegliwości ze strony układu trawiennego mogą przydarzyć się w najmniej oczekiwanej chwili. Aby zabezpieczyć się przed nudnościami, biegunką czy zaparciami, warto zadbać o prawidłowy poziom kwasu masłowego. Sprawne jelita łatwiej poradzą sobie z pożywieniem i zminimalizują ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych problemów zdrowotnych.

maślanu sodu mogą skorzystać wszyscy, którzy zmagają się z regularnymi problemami układu pokarmowego. Pacjenci cierpiący na zespół jelita drażliwego lub powracające stany zapalne wykorzystują związek jako wsparcie podczas terapii. Nie tylko usprawnia on proces trawienia, ale także przyspiesza regenerację i zmniejsza dyskomfort. 

Układ nerwowy

Kwas masłowy wykazuje działanie uszczelniające i chroni mózg przed infekcjami. Co więcej, ulepsza funkcje kognitywne i reguluje pracę układu nerwowego. W niektórych przypadkach może także wykazywać właściwości antydepresyjne i wpływać na poprawę nastroju. Chętnie wykorzystują go seniorzy, u których ułatwia on zapamiętywanie i skupianie uwagi. 

Naturalne źródła maślanu sodu

Kwas masłowy jest wytwarzany przez bakterie jelitowe w kwasowym środowisku. Mimo to wiele osób zmaga się jego z niedoborami, które przyczyniają się do biegunek czy zaparć. Warto zatem zadbać o to, by dieta była bogata w maślan sodu.

Występuje on w:

  • otrębach pszennych,
  • brązowym ryżu,
  • chlebie pełnoziarnistym,
  • roślinach strączkowych,
  • cebuli,
  • czosnku,
  • szparagach.

Niektóre produkty zawierają jednak tylko niewielkie ilości kwasu masłowego. Aby uzyskać pewność, że do organizmu trafia odpowiednia jego ilość, można zdecydować się na suplementację. Uzupełni ona zbilansowaną dietę i usprawni funkcjonowanie całego ciała. 

Kto powinien sięgnąć po kapsułki z kwasem masłowym?

Z prozdrowotnego wpływu maślanu sodu może skorzystać każdy, kto poszukuje sposobu na podniesienie komfortu życia. Związek ten oddziałuje na cały organizm, dlatego jest wykorzystywany przy różnych dolegliwościach. Kiedy najczęściej się go stosuje?

Nieprawidłowa dieta

Z suplementów z kwasem masłowym powinni skorzystać wszyscy, których jadłospis nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na związek. Zmniejszenie produkcji maślanu sodu może wynikać także z:

  • chorób przewlekłych,
  • infekcji,
  • zaburzeń pH w jelicie grubym.

Preparaty zawierające kwas masłowy mogą być stosowane podczas okresów obniżonej odporności. Sprawdzą się tez jako wsparcie dla osób, które nieprawidłowo się odżywiają.

Choroby przewlekłe

O dodatkowej suplementacji mogą pomyśleć pacjenci zmagający się z dolegliwościami ze strony układu trawiennego i pokarmowego. Powody, dla których często sięga się po maślan sodu w tabletkach lub kapsułkach to:

  • nieszczelność jelit,
  • zespół jelita drażliwego,
  • powracające zaparcia i biegunki.

Ryzyko chorób neurologicznych

Ze względu na wpływ na układ nerwowy jest ona zalecany również seniorom i osobom żyjącym w stresie. Kwas masłowy jest wsparciem przy chorobach neurologicznych i może minimalizować ryzyko ich wystąpienia. Dodatkowo poprawia funkcje kognitywne i wspiera zapamiętywanie.

Utrata masy ciała

Wpływ maślanu sodu na utratę masy ciała jest wciąż badany. Jednak coraz częściej mówi się o wykorzystywaniu go przy takich chorobach jak cukrzyca czy otyłość. Może przynieść realne efekty w postaci spadku wagi. Zwłaszcza w połączeniu z odpowiednią dietą i zwiększoną aktywnością fizyczną 

Maślan sodu — dawkowanie i sposób przyjmowania

Przyjmując suplementy z maślanem sodu, należy pamiętać, by stosować się do zaleceń producenta. Proponowane dawki różnią się między poszczególnymi produktami, dlatego określenie jednej, precyzyjnej ilości jest niemożliwe. U osób dorosłych najczęściej wykorzystuje się ok. 150-350 mg kwasu masłowego na dobę. Aby zmaksymalizować przyswajalność, zwykle rozdziela się dzienną porcję na dwie kapsułki. 

Suplementy w kapsułkach

Maślan sodu w tabletkach to najchętniej wybierana forma suplementacji. Niewielkie, szczelnie zamykane opakowanie ułatwia przemieszczanie się wraz z produktem. Dzięki temu preparat może być spożywany także podczas wyjazdów wakacyjnych czy też służbowych. W kapsułce znajduje się precyzyjnie odmierzona ilość substancji, co ułatwia prawidłowe stosowanie. 

Kto nie powinien przyjmować maślanu sodu?

Kwas masłowy jest naturalnym związkiem występującym w organizmie. Jednak nie każdy powinien stosować suplementy diety z tą substancją. Preparaty nie są dedykowane małym dzieciom. Szczególną ostrożność muszą zachować także kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Czy maślan sodu ma skutki uboczne

W umiarkowanych ilościach jest on uważany za bezpieczny dla zdrowia i nie wykazuje znanych skutków ubocznych. Jednak, jak w przypadku wielu substancji, istnieją pewne kwestie, które warto wziąć pod uwagę.

Jeśli spożywasz duże ilości tabletek lub kapsułek z maślanem sodu, to może prowadzić to do nadmiernego spożycia sodu. To z kolei może wpływać na ciśnienie krwi i zdrowie serca. Osoby z problemami zdrowotnymi związanymi z nadmiernym spożyciem sodu powinny ograniczać jego ilość w diecie.

Niektóre badania sugerują, że spożywanie nadmiernych ilości tej substancji może prowadzić do tycia. A to dlatego, że może on wpłynąć na apetyt i preferencje smakowe.

U niektórych osób nadmierne spożycie kwasu masłowego może prowadzić do biegunki lub innych problemów żołądkowo-jelitowych. To może być spowodowane indywidualną wrażliwością.

Maślan sodu może mieć interakcje z niektórymi lekami. Warto więc skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji.

Maślan sodu - podsumowanie

Maślan sodu, znany również jako octan sodu, jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Jest to sól sodu kwasu octowego i ma postać białego, krystalicznego proszku. Bywa używany jako substytut soli kuchennej. A to ze względu na jego zdolność do konserwowania żywności i podtrzymywania smaku.

W umiarkowanych ilościach jest uważany za bezpieczny i nie wykazuje znanych skutków ubocznych. Niemniej jednak nadmierna konsumpcja sodu może prowadzić do problemów zdrowotnych. Nawet tak poważnych, jak nadciśnienie tętnicze i choroby serca. Ponadto może wpływać na enzymy trawienne i apetyt, co może zwiększyć ryzyko otyłości.

Niektóre osoby mogą doświadczać problemów żołądkowo-jelitowych. Istnieją także interakcje maślanu sodu z niektórymi lekami. Dlatego warto skonsultować się z lekarzem, jeśli jest się na jakimkolwiek leczeniu. Umiarkowane spożycie kwasu masłowego i dbałość o zrównoważoną dietę są kluczowe dla utrzymania zdrowia i unikania chorób.

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium