
Kategorie
Dostępność
Wysyłka w


Moringa
Moringa, czyli "żołnierz" elitarnego oddziału "Superfoods"
Podstawowe informacje na temat moringa
Drzewo moringa zwane jest także jako "drzewo chrzanowe", ze względu na specyficzny smak swoich korzeni. Wysokość moringi, która występuje na trzech kontynentach - w Azji, Ameryce Południowej oraz Afryce, dochodzi do 10 metrów. Praktycznie wszystkie elementy drzewa moringi (kwiaty, liście, kora, korzenie, pędy oraz owoce), ze względu na swoje wartości, wykorzystywane są w lecznictwie, kuchni, kosmetyce, chemii przemysłowej, a także jako pasza dla zwierząt hodowlanych.
Moringa - jej tajny skład oraz właściwości
Moringa olejodajna ma swoim składzie dużo przeciwutleniaczy, związki białka, ponad 25 razy więcej żelaza, niż np. szpinak. Tak wielkie zagęszczenie żelaza, skutecznie zwalcza uczucie znużenia i przemęczenia. W dalszej kolejności należy wymienić również takie pierwiastki jak: potas, mangan, wapń, bor czy chrom. Potas wykorzystywany jest w procesach syntezy białek oraz m. in. jako substrat w trakcie produkcji energii przez komórki. Mangan i wapń odpowiadają za dobry stan naszych stawów i kości. W walce ze stresem pomocny jest z kolei chrom, który dodatkowo wspiera przemianę materii zachodzącą w organizmie. Bor jest nieoceniony we wszelkich procesach prawidłowego funkcjonowania mózgu człowieka, żaden inny produkt natury nie zawiera więcej tego pierwiastka. To nie wszystko, bowiem moringa, to też prawdziwa bomba witaminowa (A, C, E), przez co polepsza odporność organizmu oraz stan zdrowia skóry. Moringa olejodajna, jako źródło antyoksydantów, sprzyja stabilizacji stanów cukrzycowych czy minimalizuje problemy z układem krwionośnym i sercem (sprzyja obniżeniu cholesterolu). W "cudownym drzewie" znajdziemy także kwasy tłuszczowe omega, jak i aminokwasy. Duża zawartość błonnika to kolejna zaleta moringi, dzięki czemu poprawie ulega m. in. funkcjonowanie układu pokarmowego. Dowiedziono także bezsprzecznie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości moringi.
Różne formy, podobne działanie
- ekstraktu z moringi wraz z domieszką granatu i imbiru (Fitnox) - porcjowanie to 5 ml dziennie,
- kapsułki z moringi (Aurospirul) - dziennie od 2 do maksymalnie 6 kapsułek,
- proszek z liści moringi (Hanoju) - sposób użycia: porcję 6 g proszku rozmieszać w napoju, najlepiej wodzie i spożyć 0,5 h przed posiłkiem,
- tabletki BIO Moringa - maksymalnie 2 tabletki dziennie na ok. 0,5 h przed posiłkami,
- kapsułki ze sproszkowanych liści moringi (Yango) - sugerowane porcjowanie: 2-4 kapsułek na dobę,
- olej z moringi do stosowania zewnętrznego - sposób użycia: wetrzeć w skórę, w tym również głowy.
Preparaty z moringi są bezwzględnie zakazane do stosowania przez kobiety w ciąży, z uwagi na fakt, że niosą ryzyko niepożądanych skurczów macicy, jakie w efekcie mogą doprowadzić do poronień.
Moringa - "i do tańca, i do różańca"
Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, moringa pod różnymi postaciami, jest nieocenionym składnikiem diety, który zyskuje coraz większą popularność. Bardzo ciekawym produktem jest też olej z pestek owoców moringi. Można go używać zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni. Doskonale nadaje się do wcierania w powierzchnię skóry w trakcie masażu, przez którą przenikają do organizmu cenne substancje, a sama skóra zostaje odpowiednio nawilżona. W kuchni zazwyczaj spożywa się olej z moringi na zimno, jako wartościowy dodatek do różnych dań. Owoce i pędy moringi można jeść po ugotowaniu, a także łączyć z nabiałem (np. z jogurtem, serkiem) bądź przyrządzać na ich bazie soki warzywno-owocowe. Za sprawą wysokiej wartości odżywczej, moringa jest zaliczana do elitarnego grona tzw. pożywienia "superfoods", obok takich naturalnych produktów jak: nasiona goji, zielony jęczmień, czosnek czy jagody.