
Kategorie
Marka
Dostępność
Wysyłka w
Promocja


Olej z czarnuszki do picia
Olej z czarnuszki był znany już od tysięcy lat. Roślina z rodziny jaskrowatych była chętnie wykorzystywana. Głównie ze względu na prozdrowotne właściwości oleju, który z niej wytwarzano. Po raz pierwszy w literaturze wspomniano o czarnuszce już w 1588 roku! Dzisiaj o działaniu oleju z czarnuszki wiemy jeszcze więcej. Zastosowanie oleju jest szerokie. Jednak nie wszyscy wiedzą, że picie oleju z czarnuszki jest często wskazane. Dlaczego warto pić olej z czarnuszki i w jaki sposób może to wpłynąć na organizm?
Czym jest olej z czarnuszki? - opis składników
Olej z czarnuszki jest tłoczony z nasion czarnuszki siewnej, zaliczanej do rodziny jaskrowatych. Funkcjonuje również pod innymi nazwami, takimi jak: kolendra siewna, kminek egipski, kąkolnica, czy kmin czarny. Rośnie przede wszystkim w Azji i krajach, które leżą w basenie Morza Śródziemnego. Czarnuszka ma wiele odmian. Jedna z nich rośnie dziko również w Polsce, jest to czarnuszka polna.
Olej z nasion czarnuszki to substancja, która dobroczynnie działa na wiele układów w organizmie człowieka. Dzieje się tak ze względu na wyjątkowy skład, w ramach którego warto wyróżnić kilka substancji:
- Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, które dominują w składzie oleju. Stanowią aż 85% całości. Wspomagają pracę układu krwionośnego, wyróżniają się działaniem przeciwzakrzepowym, wspierają serce. Mają wpływ na proces regeneracji komórek, a także wpływają na obniżanie ciśnienia krwi. Są to jednocześnie kwasy egzogenne, których organizm nie może syntezować samodzielnie. Dlatego warto szukać produktów, które dostarczą go w pożądanych ilościach.
- Fitosterole, które wpływają na poprawne działanie układu odpornościowego i pokarmowego. Ich ważnym zadaniem jest również ograniczanie wchłaniania cholesterolu w jelicie cienkim.
- Biotyna, która wpływa na stabilizację poziomu glukozy we krwi. Ma także związek z poprawną pracą tarczycy. To jednak nie wszystko. Biotyna ma ogromne znaczenie dla zdrowia włosów, skóry i paznokci.
- Olej z czarnuszki zawiera szereg witamin: A, E, F, B1, B3, B6, C.
- Spożywanie oleju z czarnuszki dostarcza również niezbędnych minerałów. Wśród nich znajdują się potas, magnez, sód, żelazo i cynk.
- Olej z czarnuszki ma działanie przeciwskurczowe, przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. A to dzięki zawartości Tymochinonu, tymolu oraz tymohydrochinonu. Za ich sprawą olej ma także działanie antybakteryjne, antyhistaminowe i przeciwgrzybicze.
Picie oleju z czarnuszki – co trzeba wiedzieć?
Olej z czarnuszki bardzo często stosuje się w formie suplementów. Wtedy wraz z innymi prozdrowotnymi substancjami, zamknięty jest w specjalnych kapsułkach. Można również stosować olej z czarnuszki w kuchni, dodając go do różnego rodzaju potraw. Najczęściej stosuje się go do m.in. sałatek, koktajli, czy przeróżnych past. Tutaj należy jednak uważać. Ma on bowiem bardzo wyrazisty, intensywny smak, który nie każdemu może odpowiadać.
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by olej z nasion czarnuszki pić bezpośrednio.
Kto może pić olej z czarnuszki - właściwości i działanie
Właściwości oleju z czarnuszki sprawiają, że sprawdzi się jako wsparcie dla osób zmagających się z cukrzycą. Może być pomocny również w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Warto go stosować profilaktycznie. Sprzyja osobom, które chcą zadbać o swoją odporność. Przyda się także w walce z alergiami, a także pomoże obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Jak działa picie oleju z czarnuszki?
- Tymochinon może być wsparciem przy różnego rodzaju alergiach. Nadaje olejowi z czarnuszki charakterystycznego zapachu, ponieważ jest olejkiem eterycznym. Substancja ta jest w stanie łagodzić katar sienny, ułatwiać oddychanie, a także wpływać łagodząco na oskrzela. Ma ona działanie przeciwzapalne, dlatego wpływa na skrócenie infekcji górnych dróg oddechowych. Mówi się nawet o tym, że jest on najcenniejszym składnikiem oleju z czarnuszki.
- Olej z czarnuszki ma działanie żółciopędne i wiatropędne. To oznacza, że może być stosowany przez osoby zmagające się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Rozkurcza mięśnie gładkie, dlatego sprawdzi się przy wzdęciach i zaparciach. Może również łagodzić objawy refluksu. W zakresie układu pokarmowego działa również na wątrobę, stanowiąc jej ochronę.
- Olej z czarnuszki stosowany jest również ze względu na wsparcie układu sercowo-naczyniowego. Ogromne znaczenie ma w tym przypadku obecność Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych w jego składzie. Już kilka kropli oleju z czarnuszki dziennie może wpływać na elastyczność naczyń krwionośnych. Olej z czarnuszki obniża także ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu.
- Regularne picie oleju z czarnuszki wpływa także na układ odpornościowy. Zwiększa się poziom limfocytów T. To właśnie one są odpowiedzialne za odpowiedź układu immunologicznego w przypadku różnego rodzaju infekcji. To dlatego picie oleju z czarnuszki jest wskazane w okresie jesienno-zimowym.
- Olej z czarnuszki obniża poziom glukozy we krwi. Jego picie może stanowić wsparcie w przypadku cukrzycy typu II.
- Olej z czarnuszki to również doskonała ochrona przed stresem oksydacyjnym, który może wywołać szereg schorzeń.
Okazuje się zatem, że składniki oleju to doskonale dobrana drużyna, która działa wspólnie na rzecz ochrony i wsparcia organizmu.
Jaki olej z czarnuszki do picia?
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno powinien znaleźć się jako składnik obowiązkowy domowej lodówki. To bardzo ważne, ponieważ wysoka temperatura może odbierać mu jego cenne właściwości. Staje się on wówczas bezużyteczny. Dodatkowo warto zwracać uwagę na to, by był to świeży, nierafinowany i niefiltrowany olej. Warto przechowywać olej w temperaturze pokojowej. Ważna jest również butelka, w której przechowywany jest olej z czarnuszki. Aby ograniczyć dostęp promieni słonecznych do produktu, butelka powinna być wykonana z ciemnego szkła.
Przyjmowanie oleju z czarnuszki w formie płynnej – w jakich ilościach go spożywać?
Zalecana porcja oleju z czarnuszki do picia w ciągu dnia to 1-2 łyżki stołowe. Powinno się spożywać olej rano i wieczorem, dzieląc wspomnianą porcję na pół. Smak oleju jest delikatnie ostry, ale przy tym bardzo aromatyczny i korzenny. Wiele zależy również od poszczególnych partii ziarna. Po połknięciu oleju w gardle może zostać na chwilę charakterystyczny posmak i delikatne szczypanie. Warto wiedzieć, że nie należy to do skutków ubocznych działania oleju i jest zupełnie normalnym zjawiskiem.
Zobacz również: https://www.sklepzycia.pl/blog/olej-z-czarnuszki-na-twarz
Stosowanie oleju z czarnuszki – przeciwwskazania
Spożywanie oleju jest bezpieczne i nie powinno wywoływać skutków ubocznych. Jednak warto pamiętać, że olej z czarnuszki może wykazywać działanie przeciwskurczowe. W związku z tym powinny go unikać kobiety w ciąży. Nie powinno się go także podawać dzieciom poniżej 3. roku życia.
Kwestię spożywania oleju należy przedyskutować z lekarzem. Również wtedy, gdy występują jakiekolwiek choroby przewlekłe i stany wymagające leczenia farmakologicznego. Dotyczy to zwłaszcza osób, które zmagają się z zaburzeniami krzepliwości krwi. Olej z nasion czarnuszki ma działanie przeciwzakrzepowe, a to może zmierzać do ryzyka krwotoku. Nie zaleca się również ciągłego przekraczania zalecanej dziennej porcji oleju.
Olej z czarnuszki - podsumowanie
Olej z czarnuszki to naturalny olej roślinny otrzymywany z nasion czarnuszki (Nigella sativa). Jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak kwasy tłuszczowe, antyoksydanty i fitosterole. Wykazuje potencjalne korzyści zdrowotne, w tym wspieranie układu immunologicznego, przeciwdziałanie stanom zapalnym, poprawę zdrowia skóry oraz wsparcie procesów trawiennych. Może mieć również działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Bibliografia:
- M. Borusiewicz, Z. Janeczko, Nigella sativa L. - roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 2015.
- A. Tavakkoli, V. Mehdian, B. M. Razavi, H. Hosseinzadeh, Review on Clinical Trials of Black Seed (Nigella sativa) and Its Active Constituent>, Thymoquinone, Journal of Pharmacopuncture, 2017.
- M.F. Ahmad, F.A. Ahmad, S. A. Ashraf, et al., An updated knowledge of Black seed (Nigella sativa Linn.): Review of phytochemical constituents and pharmacological properties, Journal of Herbal Medicine, 2021.