Zamów telefonicznie: 881 946 770 | 538 484 240 (Pn-Pt: 9.00-16.00)

Nie przegap naszych promocji! Wielka wyprzedaż -30% na produkty

KODY RABATOWE

NAWET 10%

SKORZYSTAJ Z KODÓW RABATOWYCH

Hit dnia

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno to jeden z najcenniejszych surowców wykazujących działanie prozdrowotne. Substancja znana jest również pod innymi nazwami np. czarny kmin, kolendra siewna, kminek egipski i kąkolica. Nasiona rośliny znalazły szerokie zastosowanie nie tylko w ziołolecznictwie, ale także w kosmetyce. 

Czym jest czarnuszka?

Czarnuszka (Nigella) to roślina jednoroczna zaklasyfikowana do rodziny jaskrowatych. Można ją spotkać przede wszystkim w zachodniej Azji oraz basenie Morza Śródziemnego. W Polsce istnieje tylko jeden gatunek rosnący dziko - czarnuszka polna. Nie mniej jednak, ze względu na swoje właściwości, nasiona czarnuszki siewnej uprawiane są właściwe na całym świecie, a następnie poddawane obróbce, w celu uzyskania cennego oleju.

  • nowość
Czarnuszka egipska - olej z nasion - 60 kapsułek, Yango

Czarnuszka egipska - olej z nasion - 60 kapsułek, Yango

Cena: 29,67 zł
Dodaj do ulubionych
Black Cumin Seed Oil Czarnuszka (60 kaps) Life Extension

Black Cumin Seed Oil Czarnuszka (60 kaps) Life Extension

Cena: 55,90 zł
Dodaj do ulubionych
Czarnuszka prażona, nasiona, 100g, Astron

Czarnuszka prażona, nasiona, 100g, Astron

Cena: 7,90 zł
Dodaj do ulubionych
Następna
strona

Po raz pierwszy o czarnuszce wspomniano w 1588 r.  w dziele zatytułowanym Nowa kompletna księga ziół autorstwa Teodora Tabernaemontanusa. To właśnie on, na setki lat przed wynalezieniem nowoczesnych narzędzi badawczych, zwrócił uwagę na właściwości tej rośliny. Podkreślił jej uniwersalne działanie m.in. łagodzące na dolegliwości żołądkowe i bóle głowy.

Obecnie, olej z czarnuszki, ze względu na obecność w swoim składzie kwasów tłuszczowych oraz innych witamin i minerałów określany jest mianem "złota Egiptu" i z powodzeniem stosowany w kuchni i profilaktyce licznych schorzeń.

Skład oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki jest lekko gorzkawy w smaku i ma ciemnobrązowy kolor, czasami określany jako miodowy. Jego intensywny, lekko korzenny smak sprawia, że jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw. Skład oleju z czarnuszki to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. omega 3, 6 i 9) - ok. 85 proc. zawartości. Ponadto, tłoczony na zimno olej jest źródłem beta-karotenu, biotyny, witaminy E, fitosteroli, żelaza, magnezu, wapnia, cynku, selenu, saponin i aminokwasów.

Jak widać, korzystanie z nasion czarnuszki to idealny sposób na uzupełnienie ważnych dla zdrowia składników. Ważne jest jednak, aby oleju nie spożywały dzieci do 3. roku życia.

Właściwości oleju z czarnuszki

Aromatyczny olej z czarnuszki ma łagodny korzenno-pieprzny posmak, który może idealnie podkreślić smak i wzbogacić wartość odżywczą przygotowywanych potraw. Spożywany na zimno świetnie nadaje się do sałatek, surówek czy zup. Czarnuszka jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, w tym Omega 6 i 9 oraz kwasu palmitynowego. Jej ziarna posiadają cenne fosfolipidy i fitosterole. Olej z czarnuszki może być również stosowany zewnętrznie jako środek po oparzeniach, w przypadku zmian skórnych oraz jako środek do pielęgnacji włosów i skóry. BIO olej z czarnuszki dostępny jest w naszym sklepie w atrakcyjnych cenach, w postaci płynnej lub w formie kapsułek. Jest to suplement diety o zdrowych właściwościach i egzotycznym pochodzeniu. Zachęcamy do wypróbowania olejów i innych preparatów z czarnuszką, które pozytywnie wpływają na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. 

Olej z tej rośliny jest poddawany ciągłym badaniom. Obecnie naukowcy sprawdzają potencjał jego wykorzystania w niektórych chorobach nowotworowych.

Czarnuszka a układ pokarmowy

Ten cenny olej jest często rekomendowany osobom borykającym się z problemami żołądkowymi. Badania naukowe wykazały bowiem, że łagodzi on dolegliwe objawy wrzodów dwunastnicy i żołądka, zatrucia pokarmowego i refluksu. Co więcej, olej z czarnuszki wspiera organizm w walce z bakteriami Helicobacter Pylori, a także wspomaga pracę wątroby.

Czarnuszka a układ krążenia

Ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe, olej z czarnuszki skutecznie obniża poziom cholesterolu, a także glukozy we krwi. To wszystko sprawia, że może stanowić dobrą profilaktykę wielu chorób przewlekłych, w tym cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i zmniejsza ryzyko zawału serca [1,2, 3].

Ponadto, drogocenny olej z czarnuszki siewnej zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi i ogranicza możliwość rozwoju stanu zapalnego w naczyniach [1,2, 3].

Czarnuszka a odporność organizmu

Olej z rośliny, dzięki temu, że zawiera w składzie nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze i fitosterole wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Jego regularna suplementacja sprzyja powstawaniu przeciwciał, co zwiększa odporność przeciwko infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Jest to szczególnie ważne w sezonie jesienno-zimowym, gdy obserwuje się zwiększona liczbę zachorowań na przeziębienie i grypę.

Czarnuszka na włosy i skórę

Gęsty olej z czarnuszki to także remedium na poparzenia słoneczne i trudno gojące się rany np. po trądziku. Wspomaga również leczenie łupieżu, atopowego zapalenia skóry i liszaja. Stosowany w formie szamponów lub wcierek, zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów, dzięki czemu są one gęstsze, mocniejsze i bardziej lśniące.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

Korzystne działanie zdrowotne oleju z czarnuszki siewnej dostrzeżono już w starożytnym Egipcie, jest to więc roślina która towarzyszy człowiekowi od bardzo dawna. Również współcześnie czarnuszka siewna znajduje szerokie zastosowanie:

  • W medycynie naturalnej - olej stosowany może być na przykład do inhalacji przy chorobach układu oddechowego, pomaga też w alergiach i przy atopowym zapaleniu skóry;
  • W kosmetyce czarnuszka może być stosowana w formie peelingów i maseczek na skórę i włosy poprawiając ich wygląd i kondycję, pomaga też w stanach zapalnych skóry;
  • W kuchni olej z czarnuszki idealnie sprawdza się do sałatek, grzanek oraz kanapek nadając im korzenny posmak. Nie nadaje się on jednak do smażenia, należy go stosować wyłącznie na zimno.

Olej z czarnuszki nierafinowany - bogactwo drogocennych substancji

Olej z czarnuszki zawiera wiele składników, które dobroczynnie wpływają na organizm, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Wśród korzystnych dla zdrowia substancji, jakie zawiera czarnuszka można wymienić:

  • kwasy tłuszczowe,
  • fosfolipidy,
  • fitosterole,
  • flawonoidy,
  • saponiny,
  • białka,
  • witaminy,
  • minerały.

Olej z czarnuszki jako dodatek do diety

Dzięki takiemu składowi olej z czarnuszki stanowi doskonały dodatek do diety, który będzie wspomagał nasze zdrowie. Można przyjmować go zarówno w wygodnej formie kapsułek, jak i w postaci płynnej, zależnie od preferencji. W obu formach zachowuje on swoje drogocenne właściwości.

Zewnętrzne zastosowanie oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki może być również stosowany zewnętrznie: jako maseczki, wcierki i okłady. Dzięki zawartym w nasionach olejkom eterycznym wspaniale sprawdzi się jako olejek do masażu lub jako dodatek do relaksującej kąpieli.

Olej z czarnuszki w kapsułkach - wygodna forma suplementacji

Olej z czarnuszki ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych. jest stosowany jako środek na wrzody i liczne alergie. W licznych badaniach klinicznych i na zwierzętach wykazał zdolność do zahamowania rozwoju komórek nowotworowych, a nawet ich niszczenia. Obniża również poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie. Z kolei w kosmetyce jest stosowany jako środek na trądzik czy łupież. Doskonale sprawdza się także w kuchni- nadaje potrawom ciekawy, korzenny smak.

Przeciwwskazania do stosowania oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki został dokładnie przebadany pod kątem bezpieczeństwa stosowania. Nie wykazano jak dotąd poważnych skutków ubocznych związanych z jego doustną aplikacją. Nie mniej jednak spożywany w nadmiarze np. jako suplement diety, może powodować niedociśnienie, co daje objawy np. bólów głowy i brzucha.

Olejem z czarnuszki nie wolno także częstować kobiet w ciąży, ponieważ wykazuje on działanie przeciwskurczowe. Olej nie jest również wskazany dla dzieci poniżej 3. roku życia.

BIO olej z czarnuszki w asortymencie Sklepu Życia

Aby zachować jego prozdrowotne właściwości najlepiej przechowywać go w lodówce. Dzięki temu dłużej zachowa swoją cenność. Pamiętaj, aby kupować olej jedynie w zaufanych aptekach i sklepach zielarskich. Zapewnia to bezpieczeństwo i daje gwarancję najwyżej jakości.

Bibliografia:

  1. Borusiewicz M. i Janeczko Z. Nigella sativa L. - roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych. Postępy Fitoterapii, 2015, nr 4, s. 223-236. 
  2. Padhye S, Banerjee S, Ahmad A, Mohammad R, Sarkar FH. From here to eternity-the secret of Pharaohs: Therapeutic potential of black cumin seeds and beyond. Cancer Therapy,  2008, nr 6, s. 95–510.
  3. Bamosa AO, Kaatabi H, Lebdaa FM i wsp. Effect of Nigella sativa seeds on the glycemic control of patients with type 2 diabetes mellitus. Indian J Physiol Pharmacol, 2010, t. 54, nr 4, s. 344-54
Przewiń do góry do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium