Olej z ostropestu
Ostropest zasobny jest w szereg substancji, które korzystnie wpływają na ludzki organizm, m.in. witaminę C, K, fitosterole, flawonoidy i kwasy organiczne. Olej z ostropestu bogaty jest także w wielonienasycone kwasy omega-6 i kwas oleinowy - omega-3.
Olej z ostropestu w kuchni
Korzystny profil kwasów tłuszczowych oraz obecność innych cennych substancji sprawia, że olej z ostropestu warto włączyć do codziennej diety. Z uwagi jednak na dużą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, najlepiej spożywać go na zimno, np. jako dodatek do sałatek i surówek.
Olej z ostropestu w kosmetyce
Olej z ostropestu wykorzystywany jest w wielu kosmetykach, w szczególności o działaniu nawilżającym i regeneracyjnym. Poprawia kondycję cery suchej i zmęczonej, odżywia paznokcie i przesuszone włosy. Polecany szczególnie do farbowanych i zniszczonych włosów.
Olej konopny
Olej konopny jest jednym z najbardziej wartościowych naturalnych olejów. Jest nie tylko świetnym źródłem kwasów tłuszczowych, ale także zawiera beta-sitosterol, który wykazuje zdolność redukowania cholesterolu.
Olej konopny w kuchni
To zatem świetnym dodatek do wielu dań, który podnosi znacząco walory zdrowotne i smakowe. Aby zachować wszystkie jego prozdrowotne właściwości, należy stosować go wyłącznie na zimno. Będzie idealnym dodatkiem do past twarogowych, warzywnych czy jako baza do pesto. Ma bardzo charakterystyczny smak, niektórzy wyczuwają w nim orzechowy posmak.
Olej konopny w kosmetyce
W kosmetyce olej konopny wykorzystuje się do produkcji m.in. balsamów, kremów mydeł oraz preparatów przeznaczonych dla niemowląt i dzieci. Jego działanie obejmuje m.in.:
- odbudowę płaszcza hydrolipidowego naskórka,
- łagodzenie stanów zapalnych,
- działanie przeciwstarzeniowe,
- odżywienie i poprawę kolorytu skóry,
- stymulację wzrostu włosów,
- przywrócenie elastyczności i blasku włosom.
Olej lniany
Oprócz wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, olej lniany zawiera duże ilości witaminy E, błonnik, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Jest także bogaty w prozdrowotne lignany.
Olej lniany w kuchni
W kuchni świetnie sprawdzi się jako baza do sosów. Można wykorzystać go także do koktajli warzywnych, owocowych, dipów i past. Na jego podstawie stworzyć można masło orzechowe albo majonez.
Olej lniany w kosmetyce
Ponadto olej lniany wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków pielęgnujących skórę i włosy. Można stosować go także samodzielnie do olejowania włosów albo zabezpieczania końcówek. Sprawdzi się także w przypadku cery suchej, dojrzałej i zniszczonej. Wbrew pozorom przyniesie korzyści również skórze tłustej, gdyż normalizuje wydzielanie sebum.
Olej kokosowy
Olej kokosowy bogaty jest w cenne witaminy, m.in. B2, B6, E, C oraz potas, magnez, wapń, fosfor, sód, żelazo, cynk i kwas foliowy. Zawiera również nasycone kwasy tłuszczowe w tym kwas laurynowy występujący w podobnych proporcjach wyłącznie w mleku matki.
Olej kokosowy w kuchni
W temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję i nadaje się do smarowania pieczywa. Dzięki wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie utleniają się, jest idealny do smażenia nawet w wysokich temperaturach, gdyż nie traci swoich cennych właściwości i nie staje się toksyczny.
Olej kokosowy w kosmetyce
Z kolei jego działanie pielęgnacyjne obejmuje m.in.:
- łagodzenie podrażnień i przyspieszenie procesów gojenia,
- odżywienie i nawilżenie skóry,
- redukcję zmian trądzikowych,
- ochronę przeciwsłoneczną - wykazuje takie samo działanie, jak krem z filtrem SPF 10.
Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki ma lekko gorzki smak i korzenny, intensywny zapach. W 85% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera też beta-karoten, biotynę, witaminę E, fitosterole i minerały: magnez, wapń, sód, potas, cynk i selen.
Olej z czarnuszki w kuchni
Bez wątpienia warto włączyć olej z czarnuszki do codziennej diety. Można spożywać go bezpośrednio, regularnie pijąc określone dawki albo stosować jako dodatek do potraw. Świetnie sprawdzi się jako przyprawa do past kanapkowych, makaronów albo sałatek.
Olej z czarnuszki w kosmetyce
Właściwości kosmetyczne oleju z czarnuszki obejmują:
- przyspieszenie procesów regeneracji naskórka,
- wzmocnienie bariery ochronnej skóry i ochrona przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych,
- hamowanie rozwoju trądziku,
- łagodzenie objawów alergii skórnych.
Olej z pestek dyni
Olej z pestek dyni jest cennym źródłem witamin i minerałów, dzięki czemu poprawia odporność i korzystnie wpływa na układ krążenia. Jest cennym źródłem witamin z grupy B i witaminy A, E, C i D, a także żelaza, wapnia, potasu i magnezu.
Olej z pestek dyni w kuchni
Olej z pestek dyni charakteryzuje się orzechowym posmakiem i intensywnym zapachem. Można skropić nim surówki, sałatki albo pełnoziarniste pieczywo. Świetnie smakuje jako dodatek do zup, w szczególności kremów. Podkreśla także smak deserów, w tym lodów.
Olej z pestek dyni w kosmetyce
Jego stosowanie rekomenduje się w przypadku cery dojrzałej i wymagającej rewitalizacji, ponieważ uelastycznia skórę i spowalnia procesy starzenia. Sprawdza się również w walce z cellulitem i redukuje widoczność rozstępów.
Regularnie nakładany na włosy przywróci im blask i zapobiegnie wypadaniu oraz rozdwajaniu się końcówek. Podobnie działa na paznokcie, które wzmacnia i odżywia.