
Kategorie
Marka
-
Aliness (4)
-
Aura Herbals (5)
-
Bio Medical Pharma (1)
-
Carlson Labs (2)
-
CureSupport (1)
-
Dr Enzmann MithoPharma MSE (2)
-
Dr Mercola (1)
-
Dr. Jacobs (1)
-
Formeds Olicaps (2)
-
ForMeds PRENACAPS (1)
-
GAL (2)
-
Hepatica (1)
-
Holistic (2)
-
Holland and Barrett (5)
-
INTERCELL Pharma (3)
-
Jarrow Formulas (3)
-
Klaster Nutribiomed (1)
-
Kräuterhaus Sanct Bernhard (2)
-
MyVita Silver (2)
-
Natrol (1)
-
Nordic Naturals (68)
-
NOW Foods (15)
-
Nutergia Laboratoire (1)
-
Osavi (3)
-
PharmoVit (1)
-
Skoczylas (1)
-
Solgar (5)
-
Swanson (2)
-
YANGO (5)
Dostępność
Wysyłka w


Życiodajne tłuszcze NNKT
Omega-3 to najważniejsze z tzw. Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Pełnią wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Oprócz tych budulcowych, zajmują się również transportem i metabolizmem cholesterolu i tłuszczy. Są składnikami zaliczanymi do grupy egzogennych tzn. takich, których nasz organizm nie potrafi wytworzyć samodzielnie. Kwasy te przyczyniają się do funkcjonowania i usprawniania procesów życiowych. Kwasy omega-3 są składnikami siatkówki oka, komórek układu nerwowego, budowy fosfolipidów mitochondrialnych i mikrosomów.
Omega 3 właściwości
Omega 3 suplement
By zdrowie nam dopisywało powinniśmy spożywać kwasy omega-3 i 6 w odpowiednich proporcjach. Ich stosunek powinien wynosić 1:5 lub 1:6. Najczęściej jednak te proporcje wynoszą 1:15 lub nawet 1:20 - na co największy wpływ ma niestety żywność przetworzona.
Trzeba pamiętać, że NNKT ulegają zniszczeniu, w czasie podgrzewania. Dlatego najlepiej zaopatrzyć się w suplementy zdrowia, które w swoim składzie mają optymalną bezpieczną porcję dzienną.
Dla ich lepszej przyswajalności dobrze je zażywać z z witaminami A, D, E i K.
Jednym z największych źródeł omega-3 jest olej z niewielkiego skorupiaka – Kryla. Suplementy które zawierają go w swoim składzie, mogą pomóc pomagają w obniżeniu wysokiego poziomu trójglicerydów, łagodzą stany zapalne stawów oraz choroby oczu.
Kwasy znalazły również zastosowanie w kosmetykach. Działają przeciwstarzeniowo, wygładzając i zatrzymując wodę w tkankach. Niwelują zmiany trądzikowe i nierówności skóry. Doskonale ją nawilżają i regenerują.
Rodzaje kwasów Omega-3:
- kwas alfa-linolenowy (kwas ALA) – wytwarza energię
- kwas eikozapentaenowy (kwas EPA) – obniża ciśnienie, wpływa na układ nerwowy i łagodzi stany zapalne,
- kwas dokozaheksaenowy (kwas DHA) – wchodzi w skład tkanki mózgowej
Źródła omega 3 to przede wszystkim tłuste ryby morskie, olej z kryla, olej lniany, orzechy włoskie, zielone warzywa liściaste.
Wiele badań wskazuje na pozytywny wpływ kwasów tłuszczowych na wsparcie pracy mózgu, układu sercowo-naczyniowego, czy poprawę widzenia.
7 produktów z największą zawartością kwasów tłuszczowych Omega 3:
- Łosoś - ponad 1700 mg DHA/EPA w 100g
- Makrela - to prawie 1200 mg DHA/EPA w 100g
- Pstrąg - zawiera ponad 1000 mg DHA/EPA w 100g
- Sardynki - mają ponad 980 DHA/EPA w 100g, a poza tym prawie 500 mg ALA
- Olej lniany - to prawie 8000 mg w łyżce stołowej
- Nasiona Chia - 1900 mg ALA w łyżce stołowej
- Orzechy włoskie - garść orzechów zawiera 2800 mg ALA
W suplementach diety możemy znaleźć odpowiednio przeliczone porcje dzienne omega 3:
- olej z ryb (1000- 2000 mg.),
- olej z kryla ( 500- 1000 mg),
- olej z alg (100- 200 mg)
Kwasy tłuszczowe omega 3 - niedobór
Niedobory kwasów omega 3 skutkują utratą wody w organizmie, problemami skórnymi, utratą odporności, przygnębieniem, oraz problemami z kojarzeniem. Umiar w spożywaniu Omega-3 muszą zachować chorzy przyjmujący leki przeciwzakrzepowe, borykające się z hemofilią, lub niewydolnością wątroby.
Kwasy Omega 3 dla kobiet w ciąży
Wiele wątpliwości wzbudza spożywanie w czasie ciąży ryb, zwłaszcza gatunków morskich. Jest to związane z gromadzeniem u niektórych gatunków ryb pewnej ilości metali ciężkich. Zalecenia EFSA ( Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) - wskazują, że spożywanie umiarkowanej ilość ryb morskich przez kobiety ciężarne, daje jednak więcej korzyści korzyści niż ryzyko związane z ich przyjmowaniem. Wyliczono, że dzienny popyt dla pań w ciąży na DHA/EPA to 250 mg.
Zdrowa proporcja między omega-3 i omega-6
Kwasy omega-6 wielonienasycone kwasy tłuszczowe, również należą do grupy NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Organizm nie potrafi wytworzyć go samodzielnie, a jest niezastąpiony w ciele człowieka. Trzeba go suplementować, pamiętając że powinien towarzyszyć mu kwas omega-3.
Rodzaje kwasów Omega-6:
- kwas arachidowy (kwas AA, kwas ARA) – oddziałuje na błony komórkowe i naczynia krwionośne,
- kwas linolowy (kwas LA) – antyoksydant,
- kwas gammalinolenowy (kwas GLA) – korzystny wpływ na skórę.
Zbyt dużą ilość kwasów Omega-6 może wpływać na wysoki cholesterol, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, alergie i zaburzenia hormonalne.
Źródłem kwasów tłuszczowych omega 6 są między innymi:
- awokado,
- oleje roślinne,
- sezam,
- ziarna słonecznika,
- orzechy ziemne,
- pestki dyni,
- mięso
Kwasy tłuszczowe Omega 9
Omega-9 to kwas jednonienasycony, który może być wytwarzany przez nasz organizm, więc nie jest niezbędny dla nas tak jak inne tłuszcze, które pozyskujemy z pożywienia.
Możemy go znaleźć również w produktach, takich jak oleje roślinne, migdały i orzechy.