Nie przegap naszych promocji! Wielka wyprzedaż -30% na produkty z kategorii lorem

bezpłatna dostawa od 198 zł

jakość obsługi klienta

szybka wysyłka

rabaty na stałe aż do 10%

30 dni na zwrot

Zamów telefonicznie: 881 946 770 | 538 484 240 (Pn-Pt: 9.00-16.00)

Hit dnia

Omega 3 DHA EPA / Produkty

Życiodajne tłuszcze NNKT

Omega-3 to najważniejsze z tzw. Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Pełnią wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Oprócz tych budulcowych, zajmują się również transportem i metabolizmem cholesterolu i tłuszczy. Są składnikami zaliczanymi do grupy egzogennych tzn. takich, których nasz organizm nie potrafi wytworzyć samodzielnie. Kwasy te przyczyniają się do funkcjonowania i usprawniania procesów życiowych. Kwasy omega-3 są składnikami siatkówki oka, komórek układu nerwowego, budowy fosfolipidów mitochondrialnych i mikrosomów.

 

Olej z kryla dla dzieci DR MERCOLA 60 kapsułek

Olej z kryla dla dzieci DR MERCOLA 60 kapsułek

Cena: 141,95 zł 144,99 zł
szt.
Dodaj do ulubionych
  • promocja
Omega Woman (120 kaps) Nordic Naturals

Omega Woman (120 kaps) Nordic Naturals

Cena: 109,99 zł
szt.
Dodaj do ulubionych
Następna
strona

Omega 3 właściwości

Omega 3 suplement

By zdrowie nam dopisywało powinniśmy spożywać kwasy omega-3 i 6 w odpowiednich proporcjach. Ich stosunek powinien wynosić 1:5 lub 1:6. Najczęściej jednak te proporcje wynoszą 1:15 lub nawet 1:20 - na co największy wpływ ma niestety żywność przetworzona.

Trzeba pamiętać, że NNKT ulegają zniszczeniu, w czasie podgrzewania. Dlatego najlepiej zaopatrzyć się w suplementy zdrowia, które w swoim składzie mają optymalną bezpieczną porcję dzienną.

Dla ich lepszej przyswajalności dobrze je zażywać z z witaminami A, D, E i K.

Jednym z największych źródeł omega-3 jest olej z niewielkiego skorupiaka – Kryla. Suplementy które zawierają go w swoim składzie, mogą pomóc pomagają w obniżeniu wysokiego poziomu trójglicerydów, łagodzą stany zapalne stawów oraz choroby oczu.

Kwasy znalazły również zastosowanie w kosmetykach. Działają przeciwstarzeniowo, wygładzając i zatrzymując wodę w tkankach. Niwelują zmiany trądzikowe i nierówności skóry. Doskonale ją nawilżają i regenerują.

Rodzaje kwasów Omega-3:

  • kwas alfa-linolenowy (kwas ALA) – wytwarza energię
  • kwas eikozapentaenowy (kwas EPA) – obniża ciśnienie, wpływa na układ nerwowy i łagodzi stany zapalne,
  • kwas dokozaheksaenowy (kwas DHA) – wchodzi w skład tkanki mózgowej

Źródła omega 3 to przede wszystkim tłuste ryby morskie, olej z kryla, olej lniany, orzechy włoskie, zielone warzywa liściaste.

Wiele badań wskazuje na pozytywny wpływ kwasów tłuszczowych na wsparcie pracy mózgu, układu sercowo-naczyniowego, czy poprawę widzenia.

7 produktów z największą zawartością kwasów tłuszczowych Omega 3:

  1. Łosoś - ponad 1700 mg DHA/EPA w 100g
  2. Makrela - to prawie 1200 mg DHA/EPA w 100g
  3. Pstrąg - zawiera ponad 1000 mg DHA/EPA w 100g
  4. Sardynki - mają ponad 980 DHA/EPA w 100g, a poza tym prawie 500 mg ALA
  5. Olej lniany - to prawie 8000 mg w łyżce stołowej
  6. Nasiona Chia - 1900 mg ALA w łyżce stołowej
  7. Orzechy włoskie - garść orzechów zawiera 2800 mg ALA

W suplementach diety możemy znaleźć odpowiednio przeliczone porcje dzienne omega 3:

  • olej z ryb (1000- 2000 mg.),
  • olej z kryla ( 500- 1000 mg),
  • olej z alg (100- 200 mg)

Kwasy tłuszczowe omega 3 - niedobór

Niedobory kwasów omega 3 skutkują utratą wody w organizmie, problemami skórnymi, utratą odporności, przygnębieniem, oraz problemami z kojarzeniem. Umiar w spożywaniu Omega-3 muszą zachować chorzy przyjmujący leki przeciwzakrzepowe, borykające się z hemofilią, lub niewydolnością wątroby.

Kwasy Omega 3 dla kobiet w ciąży

Wiele wątpliwości wzbudza spożywanie w czasie ciąży ryb, zwłaszcza gatunków morskich. Jest to związane z gromadzeniem u niektórych gatunków ryb pewnej ilości metali ciężkich. Zalecenia EFSA ( Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) - wskazują, że spożywanie umiarkowanej ilość ryb morskich przez kobiety ciężarne, daje jednak więcej korzyści korzyści niż ryzyko związane z ich przyjmowaniem. Wyliczono, że dzienny popyt dla pań w ciąży na DHA/EPA to 250 mg.

Zdrowa proporcja między omega-3 i omega-6

Kwasy omega-6 wielonienasycone kwasy tłuszczowe, również należą do grupy NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Organizm nie potrafi wytworzyć go samodzielnie, a jest niezastąpiony w ciele człowieka. Trzeba go suplementować, pamiętając że powinien towarzyszyć mu kwas omega-3.

Rodzaje kwasów Omega-6:

  • kwas arachidowy (kwas AA, kwas ARA) – oddziałuje na błony komórkowe i naczynia krwionośne,
  • kwas linolowy (kwas LA) – antyoksydant,
  • kwas gammalinolenowy (kwas GLA) – korzystny wpływ na skórę.

Zbyt dużą ilość kwasów Omega-6 może wpływać na wysoki cholesterol, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, alergie i zaburzenia hormonalne.

Źródłem kwasów tłuszczowych omega 6 są między innymi:

  • awokado,
  • oleje roślinne,
  • sezam,
  • ziarna słonecznika,
  • orzechy ziemne,
  • pestki dyni,
  • mięso

Kwasy tłuszczowe Omega 9

Omega-9 to kwas jednonienasycony, który może być wytwarzany przez nasz organizm, więc nie jest niezbędny dla nas tak jak inne tłuszcze, które pozyskujemy z pożywienia.

Możemy go znaleźć również w produktach, takich jak oleje roślinne, migdały i orzechy.

Przewiń do góry do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium