Okres od jesieni do wiosny to czas przeziębień i grypy. Problemom zdrowotnym sprzyja niska temperatura powietrza i duża wilgotność. W takich warunkach drobnoustroje czują się doskonale i łatwo się rozprzestrzeniają. Możemy jednak uniknąć nieprzyjemnego przeziębienia, stosując tradycyjne metody zaczerpnięte z hinduskiej medycyny ludowej. Ajurweda oferuje wiele prostych i bardzo skutecznych sposobów na poprawę odporności organizmu, co pomoże uniknąć choroby lub znacznie złagodzi jej przebieg.
Zioła i wyciągi roślinne polecane przez specjalistów medycyny ajurwedyjskiej są łatwo dostępne i bezpieczne. Mogą je stosować zarówno dorośli, jak i dzieci. Naturalne leki na przeziębienie i grypę nie zawierają żadnych syntetycznych chemicznych komponentów, które są podstawą składu konwencjonalnych środków przeciwgrypowych i mogą powodować skutki uboczne. Warto wzmocnić swój organizm naturalnie, aby być zdrowym przez całą zimę. Sprawdź, co radzi ajurweda na przeziębienie i grypę.
Przyczyny przeziębień według ajurwedy
Starohinduska ajurweda zakłada, że składamy się z energii biologicznych zwanych doszami. Jest ich trzy- Vata, Pita, Kapha. Wszystkie trzy są nam potrzebne i spełniają w określone ważne funkcje w organizmie. Gdy zostaje zaburzona naturalna równowaga pomiędzy nimi, w ciele pojawia się choroba.
Na zachowanie balansu pomiędzy doszami ma wpływ wiele różnych czynników.
Są to między innymi:
- aktywność fizyczna,
- długość i jakość snu,
- sposób odżywiania,
- korzystanie z różnego rodzaju używek na przykład alkohol, papierosy, kofeina,
- pogoda,
- stan powietrza,
- czystość środowiska, w którym żyjemy.
Równowagę dosz przywraca się na zasadzie przeciwieństw. Do powstawania przeziębienia i grypy przyczynia się nadmiar dosz Kapha i Vata w organizmie. W Polskich warunkach pogodowych w okresie zimowym przeważa zimna i mokra pogoda. Aby zrównoważyć dosze i zapobiec chorobie, konieczne jest zwiększenie doszy Pitta, czyli ognia. Efekt taki uzyskamy, wzmacniając ogień trawienny zwany agni ciepłymi potrawami i rozgrzewającymi przyprawami jak na przykład imbir. Dodatkowo w naszym klimacie zaleca się także włączenie do diety na czas zimy naturalnych antybiotyków jak choćby czosnek.
Regularnie stosowane ajurwedyjskie receptury na poprawę odporności, pomogą uchronić się przed wirusami i bakteriami, lub złagodzić objawy choroby i przyspieszyć proces zdrowienia, jeśli już dopadło nas przeziębienie lub grypa.
Ajurwedyjskie przepisy na przeziębienie i grypę
Proste przepisy oparte w 100% na naturalnych składnikach pomogą wzmocnić system odpornościowy i uporać się z nieprzyjemnymi objawami przeziębienia. Ajurwedyjskie metody na przeziębienie to:
Herbatki imbirowe
Działają one rozgrzewająco, poprawiają trawienie, krążenie krwi i limfy, a także wykazują silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i immunostymulujące.
Wypróbuj jeden z leczniczych ajurwedyjskich naparów:
- pół łyżeczki sproszkowanego imbiru oraz pół łyżeczki cynamonu i łyżeczkę trawy cytrynowej zalewamy szklanką wrzątku i zaparzamy przez 10 minut.
- pół łyżeczki imbiru w proszku i pół łyżeczki kurkumy zalewamy szklanką wrzącej wody na 10 minut. Można także użyć świeżego imbiru i kurkumy- wówczas kroimy je drobno i gotujemy w szklance wody na małym ogniu przez około 5 minut.
- łyżeczkę sproszkowanego imbiru i 1,5 łyżeczki cynamonu oraz szczyptę kardamonu zaparzamy pod przykryciem przez 10 minut.
Do każdego z tych naparów możemy dodać nieco soku z cytryny oraz naturalnego miodu. Pijemy ciepłe, ale nie bardzo gorące.
Receptury te są naprawdę bardzo skuteczne. Od razu po wypiciu filiżanki naparu zauważymy zmniejszenie bólu gardła i ogólną poprawę samopoczucia. Leczniczo pijemy wybraną imbirową herbatkę dwa razy dziennie przez kilka dnia (najlepiej do ustąpienia objawów chorobowych), natomiast profilaktycznie raz dziennie przez całą zimę.
Naturalna witamina C
Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dbając o jej odpowiednią podaż, poprawimy swoją witalność, odporność organizmu i przyspieszymy jego regenerację.
Zanim sięgniemy po syntetyczne apteczne preparaty z witaminą C, korzystajmy z jej naturalnych bezpiecznych i sprawdzonych źródeł. Ajurweda jako bardzo bogate źródło witaminy C poleca roślinę o nazwie Amalaki. Można ją kupić w formie sproszkowanej samodzielnie lub w naturalnej ajurwedyjskiej mieszance Triphala.
Świetne źródła witaminy C znajdziemy również w rodzimej florze. Godne polecenia są naturalne soki i preparaty na przykład z dzikiej róży czy rokitnika.
Również nasza codzienna dieta powinna obfitować w witaminy i minerały. Znajdziemy je w świeżych owocach i warzywach.
Do tych najbogatszych w witaminę C należą:
- czarna porzeczka,
- papryka słodka,
- natka pietruszki,
- truskawki,
- owoce cytrusowe,
- jarmuż,
- kiwi,
- brokuły,
- brukselka,
- pomidory.
Pewną zawartość witaminy C wykazują właściwie wszystkie warzyw i owoce, dlatego włączmy je do swojego codziennego jadłospisu. Najlepiej jak najwięcej z nich spożywać na surowo, ponieważ witamina C jest wrażliwa na wysokie temperatury i w znacznej mierze ulega rozkładowi podczas gotowania.
Wywar z czosnku
Czosnek to jeden z najskuteczniejszych znanych od wieków naturalnych antybiotyków. Wykazuje on bardzo silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne, a także wzmacnia odporność organizmu.
Jeśli się zaziębimy, warto wypróbować wywar z czosnku, który znacznie przyspieszy powrót do zdrowia. Zrobimy go, gotując 4 zmiażdżone ząbki czosnku w szklance wody do momentu odparowania połowy wody.
Do wywaru dodajemy szczyptę soli i popijamy 2-3 razy dziennie małymi porcjami.
Profilaktycznie w okresie jesienno- zimowym warto co drugi dzień jeść wieczorem pieczywo z masłem klarowanym i ząbkiem czosnku.
Choć ajurwedy przestrzega przed nadmiernym spożywaniem czosnku i cebuli, ponieważ są to silnie działające środki, to jednak w naszym klimacie spożywane w rozsądnych ilościach, działają bardzo korzystnie.
Inhalacje i naturalne krople do nosa
Nic tak nie pomaga udrożnić zatkanego nosa, złagodzić bólu zatok czy kaszlu jak inhalacje z naturalnych olejków eterycznych.
Do szczególnie polecanych należą
- olejek eukaliptusowy,
- olejek cytrynowy,
- olejek z drzewa herbacianego,
- olejek sosnowy,
- olejek jodłowy,
- olejek cynamonowy,
- olejek imbirowy,
- olejek tymiankowy.
Kilka kropli wybranego olejku lub mieszankę kilku dodajemy do miski z bardzo ciepłą wodą. Następnie nachylamy się nad nią, zakrywamy głowę ręcznikiem i spokojnie oddychamy przez 10-15 minut. Pamiętajmy, że woda nie może być gorąca, a jedynie ciepła.
Już po wykonaniu pierwszej inhalacji nos będzie bardziej drożny, a odkrztuszanie wydzieliny łatwiejsze, więc będzie nam się lepiej oddychać. Inhalację wykonujemy dwa razy dziennie przez kilka dni (z reguły wyraźną poprawę widać po 5-7 dniach).
Na zatkany nos bardzo skuteczne są również naturalne krople do nosa. Zrobimy je po prostu z rozpuszczonego i lekko pogrzanego masła klarowanego. 3 do 5 kropli ghee wpuszczamy do obu dziurek nosa. Takie naturalne krople nawilżą śluzówkę i złagodzą podrażnienia oraz stan zapalny.
Jedz i odpoczywaj
W czasie przeziębienia lub grypy zwróćmy też szczególną uwagę na to, co jemy. Posiłki powinny być lekkie i złożone z naturalnych składników. Unikajmy cukru i przetworzonej żywności. Nie przejadajmy się.
Kolejną niezwykle istotną kwestią jest odpoczynek. Nie pracujmy, nie przemęczajmy się, nie wykonujmy żadnych ciężkich prac fizycznych ani forsownych ćwiczeń. Organizm musi się zregenerować i wypocząć. Połóżmy się do łóżka, ubierzmy ciepłe skarpetki i przykryjmy się kocem.
Pamiętajmy, że jeśli po kilku dniach nie poczujemy się lepiej, mamy wysoką gorączkę, problemy z oddychaniem lub inne bardzo niepokojące objawy, powinniśmy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Bibliografia
- Miller L, Miller B. Ajurweda i aromaterapia. Zielone Wydawnictwo, Kraków 2016, ISBN 978-83-65852-01-4.
- Welsch Claudia Dr. The Four Qualities of Effective Physicians: Practical Ayurvedic Wisdom for Modern Physicians. Wyd. Jessica Kingsley Publishers, Singing Dragon, London 2017, ISBN 978-18-4819-339-0
- Niedaszkowski Bartosz Joga i ajurweda. Przewodnik dla współczesnego człowieka. Wyd. Galaktyka, Łódź 2018, ISBN 978-83-7579-409-0.
- Lewkowicz- Mosiej Teresa, Leksykon roślin leczniczych, Wyd. Świat Książki, Warszawa 2003, ISBN 8373116443.