Karczoch to roślina z rodziny astrowatych, która pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, najprawdopodobniej z Północnej Afryki. Zawiera dużą ilość cennych dla człowieka substancji, dlatego warto go spożywać, przede wszystkim w sezonie. Przygotowanie karczochów nie musi być trudne. Prezentujemy kilka przepisów na młode karczochy, dzięki którym urozmaicisz swoją kuchnię i zadbasz o swoje zdrowie.
Dlaczego warto jeść karczochy?
Karczochy zawierają mnóstwo cennych substancji. Niezwykle istotne jest ich działanie na wątrobę. Substancje zawarte w karczochu chronią ją, a także wspierają jej regenerację. Znajdziemy w nim inulinę i cynarynę, które działają oczyszczająco, hepatoprotekcyjnie, obniżają poziom złego cholesterolu, pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit, a także biorą udział w budowie jakościowego mikrobiomu jelit.
Dodatkowo karczoch stanowi naprawdę wartościowe urozmaicenie kuchni. Jego smak jest lekko cierpki i gorzkawy, można w nim rozpoznać orzechowe tony. Dobrze przyrządzony karczoch będzie doskonałym dodatkiem do wielu posiłków, zwłaszcza jeśli zostanie odpowiednio przygotowany. Do jedzenia nadają się wewnętrzne liście i łodyga karczocha, choć najbardziej znane jest oczywiście spożywanie serca karczocha. Oto kilka sposobów na to, jak go przyrządzić!
Przepisy na karczochy – dla początkujących i zaawansowanych
Poniżej znajdziesz przepisy na dania z karczochów. Roślina ta może w nich grać pierwsze skrzypce, jednak może być również ciekawym dodatkiem. Pamiętaj, że zanim zaczniesz gotować potrawy z karczocha, musisz go odpowiednio przygotować. Do jedzenia nie nadają się zewnętrzne, twarde liście, dlatego należy je wyrzucić. Karczoch zawiera również wewnętrzny włóknisty dławik, który można zjeść, ale tylko w przypadku bardzo młodych, delikatnych karczochów. Zabieramy się do gotowania!
Pieczone karczochy w ziołach oraz aromatyczny sos
To łatwe i dość efektowne danie, które możesz podać zarówno w formie przystawki, jak i lekkiej, letniej przekąski.
Składniki
- Kilka małych karczochów (zależnie od ilości osób, które chcesz poczęstować)
- Sól i pieprz
- Sok z cytryny
- Oliwa z oliwek
- Jogurt grecki
- Majonez
- Czosnek
- Natka pietruszki
przygotowanie karczochów:
Karczochy należy oczyścić z zewnętrznych liści i odciąć grubą część łodygi. Korzystamy tu głównie z serca karczocha. Po przekrojeniu (w zależności od wielkości karczochów) usuwamy włóknisty środek, może on nie występować w młodych warzywach. Przekrojoną na pół, najbardziej delikatną część karczocha wkładamy do miski z wodą i skrapiamy kilkoma kroplami cytryny. W ten sposób zapobiega się ciemnieniu warzywa. Tuż przed pieczeniem wyjmujemy karczochy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy łyżką oliwy, skrapiamy cytryną, dodajemy sól oraz pieprz. Tak przygotowane karczochy pieczemy 30 minut w 200 stopniach Celsjusza.
W międzyczasie przygotowujemy sos. W równych proporcjach mieszamy jogurt grecki oraz majonez. Dodajemy sól, pieprz, rozgniecione przez praskę 1-2 ząbki czosnku i drobno posiekaną natkę pietruszki. Kropimy sokiem z cytryny i mieszamy. Tuż po tym, jak warzywa staną się miękkie, wyjmujemy je z piekarnika i podajemy w towarzystwie sosu.
Makaron penne z karczochami i kremowym sosem
To danie może posłużyć jako klasyczne danie obiadowe o letnim charakterze.
składniki:
- Makaron penne
- Śmietanka 30%
- Tarty parmezan
- Kilka karczochów
- Mała cebula
- Cytryna
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
przygotowanie:
Makaron penne gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente. Po ugotowaniu odkładamy. W międzyczasie obieramy karczochy z twardych liści, serca karczocha koimy na pół. Kropimy sokiem z cytryny, dodajemy sól oraz pieprz. Przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażymy do momentu, w którym staną się lekko miękkie, warto to sprawdzić, wbijając widelec w serce karczocha. Na drugiej patelni smażymy posiekaną cebulę, którą następnie zalewamy śmietanką 30%. Rozpoczynamy proces redukcji sosu, trzymając go przez kilka minut na niewielkim ogniu, aż zacznie gęstnieć. Dodajemy usmażone karczochy i redukujemy sos do momentu zgęstnienia. Dodajemy ugotowany makaron, posiekaną natkę pietruszki i tarty parmezan do smaku. Mieszamy.
Risotto z karczochami
Składniki:
- Kilka młodych karczochów
- Ryż Arborio do risotto
- Bulion warzywny
- Cebula
- Tarty parmezan
- Natka pietruszki
- Masło
- Cytryna
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Karczochy obieramy, kroimy na pół, kropimy cytryną, dodajemy sól i pieprz. Smażymy kilka minut na niewielkiej ilości oliwy, aż warzywa staną się lekko miękkie. W międzyczasie roztapiamy na patelni łyżkę masła, podsmażamy posiekaną cebulą i wsypujemy na patelnię wybraną ilość ryżu do risotto (zależnie od ilości osób). Chwilę smażymy, po czym zalewamy ryż niewielką ilością bulionu. Na małym ogniu kontynuujemy proces, jeśli bulionu będzie zbyt mało, dodajemy kolejną niewielką ilość. Robimy to do momentu, w którym ryż stanie się al dente. Dodajemy do niego podsmażone karczochy, starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki i trzy spore łyżki masła. Mieszamy całość.
Codzienne dania z karczochami
Pamiętaj, że nie wszystkie Twoje dania z udziałem karczochów muszą być wykwintne i unikalne. To roślina, która świetnie sprawdzi się również w codziennej, zwykłej kuchni. Możesz ugotować je w lekko osolonej wodzie i zjeść z ulubionym sosem. Warto dodać je również do jajecznicy w lekko podsmażonej formie. Można również podać je w lekkiej formie, ugotowane, z dodatkiem oliwy i kilku kropel cytryny. Karczochy to świetna przystawka, ale także dodatek do dania głównego. Spróbuj go przyrządzić na kilka różnych sposobów, by wybrać swoją ulubioną formę!
Co robić, jeśli nie lubisz smaku karczochów?
Dania z karczochami mogą Cię zachwycić, jednak nie wszyscy kochają jego unikalny smak, to zrozumiałe. Jeśli jednak chcesz korzystać z jego wyjątkowych właściwości i dobrego dla organizmu ludzkiego składu, możesz zdecydować się na suplementy diety, które zostały przygotowane na bazie karczochów. Najczęściej występują w postaci kapsułek, które przyjmuje się zgodnie ze wskazaniami producenta. Nie poczujesz wówczas ani smaku, ani zapachu karczochów. Jeśli dania z przepisów nie trafią w Twoje kubki smakowe, bez obaw możesz przerzucić się na karczochowe suplementy diety.
Zobacz również: https://www.sklepzycia.pl/pl/n/Karczoch-hiszpanski-wlasciwosci-i-zastosowanie/255