Sklep Życia
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Kategorie

Eksperci Sklepu Życia – pytania i odpowiedzi na temat witaminy E

Blog Sklep Życia
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!

Na co działa witamina E?

  • Witamina E ma silne działanie przeciwutleniające, co oznacza, że skutecznie pomaga ochronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki mogą powodować uszkodzenia komórek, a następnie przyspieszać proces starzenia. Witamina E pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia, ogranicza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także chorób układu krążenia.
  • Działanie witaminy E skupia się również wokół pozytywnego wpływu na skórę, pomaga w jej ochronie przed szkodliwym skutkiem promieniowania UV i zapobiega wysuszaniu. Pozytywnie wpływa także wygląd włosów, skóry oraz paznokci. 
  • Ogranicza także ryzyko występowania chorób, ponieważ stanowi wsparcie dla układu odpornościowego. Odpowiedni poziom witaminy E znacznie ograniczy infekcje oraz przeziębienia.
  • Witamina E może również wpływać na kształtowanie płodności i rozwoju zarodka, ponieważ udział w procesie produkcji hormonów płciowych. 

Jakie są objawy braku witaminy E?

Do najczęstszych objawów niedoboru witaminy E należą:

  • zaburzenia neurologiczne, związane z osłabieniem mięśni, zaburzeniami równowagi oraz problemami ze wzrokiem;
  • zmniejszona odporność i częstsze infekcje;
  • problemy z układem krążenia, m.in. zaburzenia rytmu serca, podwyższone ciśnienie krwi, a także osłabienie mięśnia sercowego;
  • upośledzenie wzrostu i rozwoju u dzieci;
  • zaburzenia płodności; niedobór witaminy E może prowadzić do zmniejszenia liczby i ruchliwości plemników u mężczyzn.

W czym jest najwięcej witaminy E?

Do najlepszych źródeł witaminy E należą:

  • Oleje roślinne: olej z nasion słonecznika, olej sojowy, olej z kiełków pszenicy, olej kukurydziany.
  • Orzechy i nasiona, m.in. orzechy laskowe, orzeszki ziemne, migdały, nasiona słonecznika.
  • Zielone warzywa: szpinak, brokuły, jarmuż, różne rodzaje sałat.
  • Owoce: truskawki, kiwi, maliny, borówki amerykańskie.
  • Mięso i ryby: łosoś, tuńczyk, wołowina, kurczak.

Ponadto w celu suplementacji witaminy E można dobrać odpowiednie suplementy diety. 

Zobacz również: https://www.sklepzycia.pl/rola-witaminy-e-gdzie-wystepuje-i-czym-grozi-niedobor

Witamina E

Kiedy brać witaminę E?

Witaminę E można przyjmować o dowolnej porze dnia, jednak najbardziej wskazane jest, by robić to wraz z posiłkiem, zwłaszcza jeśli jest on bogaty w tłuszcze. Witamina E najlepiej się wówczas wchłania. 

Czy witamina E jest dobra na stawy?

Witamina E może mieć korzystny wpływ na stawy i kości. Jest to przede wszystkim związane z jej działaniem antyoksydacyjnym, co pomaga chronić ciała komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki są związane z przewlekłym stanem zapalnym, który może dotyczyć również kości i stawów. W związku z tym ta witamina może zapobiegać stanom zapalnym, a w konsekwencji wpływać na poprawę funkcjonowania stawów.

Dodatkowo wykazano, że witamina E może zwiększać gęstość kości, przez co polecana jest przy osteoporozie oraz jako wsparcie mocnych i zdrowych kości.

Jak sprawdzić poziom witaminy E?

W celu sprawdzenia poziomu witaminy E można wykonać następujące badania:

  • Test krwi – wykaże on ilość tokoferoli, które są częściami witaminy E. Będą się znajdować w osoczu krwi.
  • Test w surowicy, przy którym określana jest ilość witaminy E w surowicy. 
  • Test z moczu, który również określi ilość tokoferoli i będzie wskaźnikiem oceny poziomu witaminy E. 

Są to najbardziej precyzyjne metody oceny poziomu, jednak jeśli nie chcemy wykonywać takich badań, możemy polegać na obserwacji własnego ciała, a także przyjrzeć się własnej skórze. Warto jednak pamiętać, że jest to wówczas wyłącznie orientacyjna ocena poziomu.

W jakim oleju jest najwięcej witaminy E?

Olej z pszenicy zawiera najwięcej witaminy E wśród wszystkich olejów roślinnych. Tuż za nim w tym zakresie plasuje się olej z orzechów włoskich, a następnie wymienić można olej z nasion słonecznika. 

Pokarmy bogate w witaminę E

Czy nadmiar witaminy E szkodzi?

Nadmiar witaminy E może się okazać szkodliwy dla organizmu. Szacuje się, że dzienna porcja tej witaminy u osoby dorosłej nie powinna przekraczać 1000 mg. Długotrwałe przekraczanie zalecanej dziennej porcji może prowadzić do następujących skutków ubocznych:

Problemy z krzepliwością krwi.

  • Problemy trawienne.
  • Problemy z poziomem niektórych witamin, m.in. A i K. Zbyt duża ilość witaminy E może doprowadzić do problemów związanych z wchłanianiem innych witamin. 
  • Problemy skórne. 

Jaka witamina E jest najlepsza?

Każda forma witaminy E ma swoje unikalne właściwości, jednak z punktu widzenia suplementacji, najlepszą z nich jest alfa-tokoferol. Jest to najbardziej bioaktywna i najczęściej występująca forma tej witaminy. Warto jednak wiedzieć, że zażywanie wyłącznie jednej formy witaminy, nadal może prowadzić do jej niedoborów. Dlatego przy decyzji o suplementacji, warto wybrać preparat wyłącznie z dobrym składem – jest to wystarczające działanie, by skutecznie uzupełnić niedobory.

Co niszczy witaminę E?

Witamina E jest wrażliwa na działanie niektórych czynników, wśród których możemy wymienić tlen, wysoką temperaturę, metal, a także światło. Każdy z tych czynników może doprowadzić do utlenienia i w konsekwencji zniszczenia witaminy E. Aby temu zapobiec, należy przechowywać produkty z witaminą E w miejscach z ograniczonym dostępem światła, nie w metalowych pojemnikach, z ograniczonym dostępem do tlenu, a także nie poddawać ich długotrwałej obróbce termicznej.

Jakich witamin nie można ze sobą łączyć?

Jest kilka flagowych przykładów witamin, których nie należy ze sobą łączyć. Najczęściej dlatego, że wzajemnie osłabiają lub całkowicie eliminują swoje działanie. Innym czynnikiem ryzyka jest wywoływanie zaburzeń wchłaniania, przez co może dojść niedoborów lub nadmiarów określonych witamin. Do najbardziej znanych przykładów takich par należy zaliczyć:

  • Witamina D i K. Witamina D zwiększa wchłanianie witaminy K i może doprowadzić do jej nadmiaru. 
  • Witamina C i B12. Witamina C zmniejsza wchłanianie witaminy B12. 
  • Witamina E i K, ponieważ witamina E może wpływać na metabolizm witaminy K. 
  • Witamina A i D, ze względu na ryzyko niedoboru witaminy D. 

Do jakich chorób może przyczynić się niedobór witaminy E?

Niedobór witaminy E może przyczynić się do kilku chorób. Są to głównie:

  • Choroba niedokrwienna serca;
  • Choroba Alzheimera;
  • Neuropatia;
  • Choroba Parkinsona;
  • Niepłodność;
  • Niewłaściwe działania układu odpornościowego;
  • Zaburzenia widzenia. 

Czy jest witamina E jako lek?

Witamina E jest suplementem diety, a nie lekiem. Jej zadaniem jest wsparcie organizmu, nie należy jej traktować jako środek leczniczy i stosować do leczenia jakichkolwiek chorób. Witamina E może być składnikiem preparatów leczniczych, jednak wówczas są one najczęściej przepisywane przez specjalistę. 

Jaki owoc ma witaminę E?

Wśród owoców niekwestionowanym królem witaminy E jest awokado. Zaraz za nim drugie miejsce zajmuje mango. Duże ilości witaminy E znajdują się również w kiwi, jagodach, malinach oraz truskawkach.  

Awokado-źródło witaminy E

Jaka jest najlepsza witamina E?

Każda forma witaminy E ma swoje unikalne właściwości, jednak z punktu widzenia suplementacji, najlepszą z nich jest alfa-tokoferol. Jest to najbardziej bioaktywna i najczęściej występująca forma tej witaminy. Warto jednak wiedzieć, że zażywanie wyłącznie jednej formy witaminy, nadal może prowadzić do jej niedoborów. Dlatego przy decyzji o suplementacji, warto wybrać preparat z dobrym składem – jest to wystarczające działanie, by skutecznie uzupełnić niedobory.

Co powoduje nadmiar witaminy E?

Nadmiar witaminy E nazywany jest hipowitaminozą E. Jest to jednak stosunkowo rzadkie zjawisko i występuje najczęściej wtedy, gdy zażywa się witaminę E w bardzo wysokich ilościach. Skutkiem takiego działania mogą być efekty uboczne. Wśród najczęściej wymienianych znajdują się problemy z krzepliwością krwi, a także wzrost ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Z czym nie łączyć witaminy E?

Witaminy E nie należy łączyć z niektórymi lekami przeciwzakrzepowymi, m.in. z warfaryną. Może to bowiem zwiększać ryzyko występowania krwawień, zwłaszcza jeśli zażywamy bardzo duże ilości witaminy E. Część witamin może również ograniczać wchłanianie witaminy E, przykładowo witamina A, czy żelazo. Nie wywołuje to jednak skutku niebezpiecznego dla organizmu.

Kiedy nie brać witaminy E?

Istnieją pewne sytuacje, które ograniczają możliwość zażywania witaminy E. Należą do nich planowane zabiegi operacyjne, ponieważ witamina E może wywoływać problemy z krzepliwością krwi. Nie powinny jej zażywać także osoby, które mają takie problemy na co dzień. Zbyt duże ilości witaminy E mogą powodować problemy z układem sercowo-naczyniowym. Dużych ilości tej witaminy powinny również unikać kobiety w ciąży, a także kobiety karmiące piersią.

Ponadto witaminy E nie należy łączyć z niektórymi lekami. Wśród nich znajdują się również aspiryna i leki przeciwzapalne. 

Jaką formą witamina E najlepsza?

Każda forma witaminy E ma swoje unikalne właściwości, jednak z punktu widzenia suplementacji, najlepszą z nich jest alfa-tokoferol. Jest to najbardziej bioaktywna i najczęściej występująca forma tej witaminy.

Jak długo można stosować witaminę E?

Nie ma górnego limitu, który określałby możliwość zażywania tej witaminy. Jednak dla zachowania bezpieczeństwa nie należy przekraczać dziennych zalecanych ilości. Długotrwałe przyjmowanie zbyt dużej ilości witaminy E, może doprowadzić do skutków ubocznych. Dodatkowo czas przyjmowania witaminy E należy uzależnić od stanu organizmu I dopasować do jego potrzeb.

Co powoduje niedobór witaminy E?

Niedobór witaminy E może wynikać z kilku różnych czynników. Należy do nich zaliczyć:

  • Problemy z wchłanianiem witaminy E. Najczęściej są one wywołane chorobami układu pokarmowego.
  • Dieta uboga w produkty, w których znajdują się duże ilości witaminy E. Należą do nich między innymi oleje roślinne.
  • Niektóre operacje chirurgiczne, w tym również usunięcie żołądka. Tego rodzaju sytuacje, mogą ograniczać wchłanianie do organizmu niektórych substancji.
  • Zwiększone zapotrzebowanie na witaminy, które nie jest zaspokojone. Przykładem takiej sytuacji jest ciąża, która wymaga od organizmu bardziej wytężonej pracy, a więc i bardziej szczegółowej suplementacji. 
  • Stosowanie niektórych leków, wśród których należy wymienić leki przeciwdepresyjne, przeciwpadaczkowe, a także przeciwzakrzepowe.
Darmowa wysyłka
Darmowa wysyłka
Wysyłka gratis już od 200zł
Szybka dostawa
Szybka dostawa
Wysyłka w 24/48h w dni robocze
Bezpieczne Zakupy
Bezpieczne Zakupy
Nasz sklep jest szyfrowany SSL
Przyjazne wsparcie
Przyjazne wsparcie
Jesteśmy zawsze gotowi Ci pomóc
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium