Istnieją cztery rodzaje gojnika, który nazywany jest również Szałwią Libańską. Możemy spotkać gojnik syryjski, macedoński, górski i hyzopolistny. Gojnik rośnie zarówno na południu Europy, jak i w północnych obszarach Afryki. To głównie w tych rejonach doskonale znane są właściwości przeciwzapalne, jakie ma ziele gojnika. Ceni się go również za właściwości antyoksydacyjne i fakt, że podnosi naturalną odporność organizmu. Czy poza tymi niewątpliwymi korzyściami może być pomocny również przy cukrzycy?
Właściwości gojnika – co warto o nich wiedzieć?
Gojnik znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Gojnik zawiera kilka cennych grup substancji o działaniu prozdrowotnym. Należą do nich:
- polifenole;
- proteiny;
- terpeny;
- flawonoidy glikozydowe;
- cenne pierwiastki: potas, magnez, żelazo, fosfor, miedź i cynk.
Jest to oczywiście zależne od tego, jaki rodzaj gojnika badamy. Dlatego przed wyborem warto sięgnąć do ulotki i zapoznać się z działaniem danego preparatu.
Gojnik może być niezwykle pomocny dla ludzkiego organizmu, ponieważ:
- wspiera regenerację organizmu;
- działa uspokajająco: reguluje poziom dopaminy i serotoniny w naszym organizmie;
- wspiera procesy myślowe;
- poprawia samopoczucie i dodaje energii;
- redukuje uczucie zmęczenia, a także poprawia witalność,
- łagodzi ewentualne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, pobudza apetyt,
- wspomaga działanie układu moczowego.
Gojnik a cukrzyca
Warto wiedzieć również, że stosowanie gojnika sprawia, że organizm jest nieco lepiej zabezpieczony przed konsekwencjami związanymi z cukrzycą typu 2. Dodatkowo gojnik nie zawiera w swoim składzie cukrów. Dlatego bez obaw mogą sięgać po niego osoby, które chorują na cukrzycę. Co więcej, gojnik jest wręcz zalecany diabetykom, ponieważ pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi.
Gojnik a poziom glukozy we krwi – najważniejsze informacje
Stosowanie gojnika zdecydowanie korzystnie wpływa na organizm, który zmaga się z cukrzycą.
- Przy diecie cukrzycowej niezwykle ważne jest dostarczanie odpowiedniej ilości energii i składników pokarmowych. Dzięki temu organizm może sprawnie funkcjonować. Stosowanie gojnika wspiera ten proces.
- Osoby z nadwagą i otyłością, które zmagają się z cukrzycą, muszą dbać o redukcję, a następnie utrzymanie właściwej masy ciała. Kluczowa jest dieta, ale również wsparcie za pomocą odpowiednich środków. Naturalne substancje, takie jak gojnik, mogą ten proces skutecznie wesprzeć.
Warto jednak pamiętać, że gojnik ma właściwości pobudzające apetyt. W związku z tym nie należy go traktować bezpośrednio jako wsparcie procesu odchudzania. Może jedynie pomóc organizmowi znieść stan, w którym otrzymuje on mniejsze ilości energii w postaci kalorii, niż miało to miejsce wcześniej.
Jak stosować ziele gojnika?
Istnieją trzy podstawowe sposoby stosowania gojnika. Dzięki temu łatwo dobrać formę stosowania do potrzeb własnego organizmu.
Herbata z gojnika to napój o szerokich właściwościach
Pierwszym z nich jest gojnik w formie suszonej i tworzenie z niego specjalnego naparu. Już 10 minut wystarczy, by gojnik przygotować w odpowiedniej formie i pić tak, jak herbatę. Charakterystyczny posmak zioła sprawia jednak, że nie wszystkim tego rodzaju napar smakuje.
Gojnik na skórę
Gojnik możemy stosować również w formie maści i kremów. W takiej postaci, zwłaszcza w towarzystwie żywokostu, staje się on skutecznym specyfikiem na bóle stawów. Stosowany miejscowo pomaga się uporać z uciążliwymi dolegliwości kręgosłupa, kolan, czy stawu biodrowego.
Z gojnika tworzy się również olejki. Tego rodzaju preparat przeznaczony jest do stosowania zewnętrznego. Olejek z gojnika wykorzystuje się również w kosmetykach takich jak balsamy, kremy, serum pod oczy. Dzięki niemu skóra może wyglądać bardziej świeżo i promiennie.
Bibliografia:
- J. Podgórska, Prozdrowotne działanie gojnika, Naturoterapia w praktyce, 2020.
- H. Różański, Gojnik – Sideritis w praktycznej fitoterapii oraz jako składnik herbatki górskiej Malotira.