Działanie kwasu alfa-liponowego w organizmie człowieka podobne jest do działania witamin. Ten kwas tłuszczowy wykazuje przede wszystkim silne właściwości antyoksydacyjne i wspiera wątrobę w jej pracy. Jego zastosowanie jest dość szerokie. Dlatego kwas ALA jako suplement diety może wspierać organizm w wielu różnych obszarach.
Na czym polega działanie kwasu ALA?
Kwas ALA zaliczany jest do grupy kwasów karboksylowych. Działa wszechstronnie w organizmie człowieka, podobnie jak witaminy. Można dostarczać go z pomocą pożywienia. Dodatkowo organizm ludzki jest w stanie syntezować go samodzielnie. Kwas alfa-liponowy nazywany jest królem antyoksydantów, ponieważ jego działanie w tym obszarze jest wyjątkowe skuteczne. Bez wątpienia jest pogromcą wolnych rodników, których obecność odpowiada za wiele chorób związanych ze stresem oksydacyjnym. Kwas alfa-liponowy wpływa również na układ nerwowy (regeneracja nerwów), ponieważ zmniejsza ryzyko uszkodzenia włókien nerwowych. Chroni śródbłonek naczyń krwionośnych i prowadzi do redukcji stanów zapalnych. Kwas alfa-liponowy wybrać można na sprzymierzeńca w walce z poszczególnymi dolegliwościami:
- Kwas ALA wspiera walkę z otyłością, poprawiając metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Dodatkowo ogranicza powstawanie w organizmie chemeryny, która może być związana z predyspozycjami do otyłości.
- Stosowanie kwasu alfa-liponowego jest uzasadnione w profilaktyce cukrzycy za sprawą zwiększania wrażliwości na insulinę. Dzięki niemu mięśnie i wątroba są w stanie szybciej wychwycić glukozę we krwi.
- Kwas alfa-liponowy skutecznie wpływa również na spowolnienie procesów starzenia. Potrafi zwiększać skuteczność takich substancji jak witamina C, czy witamina E, która nazywana jest witaminą młodości. Ma to również związek z unieszkodliwianiem wolnych rodników.
- Kwas alfa-liponowy zwiększa również ilość L-cysteiny, dzięki czemu może wpływać na pracę wątroby. Jest to bowiem substancja, która buduje keratynę i glutation. Dzięki temu może zwiększać się odporność organizmu, a także mogą rosnąć właściwości ochronne wątroby. Dzięki temu możliwe jest przeciwdziałanie chorobom nerek.
- Kwas ALA bardzo często stosowany jest przez sportowców, ponieważ poprawia funkcjonowanie mięśni. Wpływa pozytywnie również na pracę mózgu i układu nerwowego. Naturalnie obniża się poziom cukru we krwi.
Naturalne źródła kwasu ALA
Źródła kwasu alfa-liponowego to m.in. suplementy diety. Z powodzeniem można go jednak szukać również w naturalnym pożywieniu. Jego zauważalne ilości znajdziemy w takich produktach jak:
- Mięso czerwone, a największe ilości w wątrobie oraz wołowinie;
- Zielone warzywa liściaste, m.in. sałata i szpinak;
- Drożdże;
- Ryż brązowy;
- Brokuły;
- Owoce cytrusowe;
- Orzechy;
- Czerwone wino.
Część z tych produktów, m.in. orzechy, szpinak, czy brokuły, warto włączyć do swojej diety ze względu na szereg innych, wartościowych substancji, które się w nich znajdują. Przy okazji dostarczają one również kwas ALA. Dzięki temu poszczególne procesy w ciele człowieka przebiegają sprawniej i efektywniej.
Kwas ALA – przeciwwskazania
Dla większości osób kwas alfa-liponowy okaże się bezpieczny i nie wywoła żadnych skutków ubocznych. Nie oznacza to jednak, że nie należy obserwować swojego organizmu przy zażywaniu kwasu ALA. Ostrożność powinny zachować osoby, które zażywają na stałe leki. Warto sprawdzić, czy kwas ALA nie wchodzi z nimi w reakcję. Gdyby po zażyciu kwasu ALA wystąpiły bóle głowy lub nudności, należy przerwać suplementację.
Najczęstsze działania niepożądane, które pojawiają się po zażyciu kwasu ALA, są związane z jego przyjmowaniem zbyt długo lub w zbyt dużych ilościach. Najczęstsze objawy to:
- biegunki;
- wymioty;
- nudności;
- bóle brzucha;
- skórne reakcje alergiczne.
Bibliografia:
- B. Berkson, Fenomen kwasu alfa-liponowego, Biały Wiatr, Warszawa 2014.
- NeuroExpert. Encyklopedia Neurofizjologii, ALA | Kwas alfa-liponowy