Smalec gęsi znalazł zastosowanie w wielu różnych dziedzinach życia ludzkiego. Używa się go w kuchni jako dodatek do wielu dań. Jest również częstym składnikiem domowych apteczek, a nawet zamiennikiem niektórych kosmetyków. Przypisuje się jej właściwości pomagające w leczeniu przeziębień i kaszlu. Ma również działanie uśmierzające ból i łagodzące objawy innych dolegliwościach. Często stosuje się także smalec gęsi na żylaki. Jak działa w tym zakresie i czy rzeczywiście może pomóc?
Czym jest gęsi smalec?
Gęsi smalec, jak sama nazwa wskazuje, to substancja wytapiana z gęsiego sadła. Uważa się go za jeden z najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych. Dlatego chętnie używany jest w kuchni jako dodatek do dań. Można też z powodzeniem na nim smażyć różnego rodzaju potrawy. Dodatkowo przypisuje się mu wiele cennych właściwości. Może być środkiem pomocnym przy przeziębieniach, obolałych w tym czasie mięśniach, czy też przy uciążliwym kaszlu. Wśród najważniejszych składników należy wymienić:
- Witaminę A, która wspiera wzrok, a także pozytywnie oddziałuje na zdrowie skóry. Istotnym aspektem jej działania jest również przyspieszanie gojenia się ran.
- Witaminę E, czyli witaminę młodości. Spowalnia procesy starzenia, a także wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym.
- Witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego. Biorą również udział w procesie produkcji czerwonych krwinek.
- Cynk, który jest niezwykle ważnym składnikiem diety z punktu widzenia zdrowia włosów, skóry i paznokci. W dodatku wpływa na wzmocnienie odporności i chroni przed infekcjami.
- Żelazo, dzięki któremu możliwy jest proces transportu tlenu w przestrzeni organizmu. Z płuc dostaje się on do reszty tkanek. Żelazo to również produkcja czerwonych krwinek, dzięki czemu ogranicza się np. ryzyko anemii.
- Witaminę D, która jest jedną z najważniejszych witamin dla człowieka. Niezwykle ważna z punktu widzenia zdrowia kości, a także odporności.
- Aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie może wytworzyć samodzielnie. W tym przypadku wspierają pracę wątroby.
Kiedy i jak używać smalcu gęsiego?
Smalec gęsi może być stosowany w kuchni. Jednak warto pamiętać, że nie należy go spożywać w zbyt dużych ilościach. To kaloryczny produkt, który zawiera również dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Jedzony w nadmiarze, może przynosić negatywne skutki. Bardzo ważna dla zdrowia jest zbilansowana dieta.
Można go również używać – po uprzednim podgrzaniu – do nacierania obolałych miejsc. Może przynosić ulgę w przypadku kaszlu, jeśli zmagamy się z grypą lub przeziębieniem. Częstym sposobem jest używanie smalcu gęsiego jako środka do robienia okładów i owijanie obolałych miejsc bandażem. Tego rodzaju okłady zostawia się również na noc.
Gęsim smalcem można smarować również plecy, by swoim efektem rozgrzewającym pomógł w przypadku uciążliwych bólów kręgosłupa.
Czy warto stosować smalec gęsi na żylaki?
Smalec gęsi, a konkretnie wytworzone na jego bazie maści, są bardzo często używany na obolałe i zmęczone nogi. Równie często stosuje się smalec gęsi na żylaki i pajączki naczyniowe. Ogromne znaczenie ma tu jego efekt rozgrzewający, a także łagodzący i redukujący obrzęki. Dzięki takiemu działaniu możliwe jest szybkie osiągnięcie ulgi. Pozwala na spokojną noc bez bólu nóg nawet po intensywnym, męczącym dniu.
Smalec gęsi – kiedy warto uważać?
Główny powód, dla którego przy smalcu gęsim należy zachować ostrożność, to jego kaloryczność. Kolejnym są składniki, które spożywane w nadmiarze mogą prowadzić do chorób cywilizacyjnych, np. do otyłości. Smalec gęsi uważany jest za o wiele zdrowszy niż wieprzowy. Porównanie składu każe wyciągnąć takie wnioski. Jednak jego nadmierne spożycie może również prowadzić do negatywnych skutków. Wśród nich należy wymienić m.in. ryzyko podniesienia poziomu cholesterolu przy nadmiernym spożyciu.
Bibliografia:
- L. Schwingshackl, B. Bogensberger, A. Benčič i wsp., Effects of oils and solid fats on blood lipids: a systematic review and network meta-analysis, Journal of Lipid Research, 2018
- L. Hooper, N. Martin, O.F. Jimoh i wsp., Reduction in saturated fat intake for cardiovascular disease, Cochrane Database of Systematic Reviews, 2020.