Smalec gęsi jest tłuszczem, który znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni. Posiada również właściwości, dzięki którym wspiera organizm w stanach osłabienia i przeziębień. To jedna ze starych, ludowych metod, którą stosujemy do dziś. Czy właściwie? Tłuszcz ten zawiera wiele cennych składników i rzeczywiście może mieć istotny wpływ na zdrowie człowieka.
Czym jest smalec gęsi? Czy jest zdrowym tłuszczem?
Smalec z gęsi znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i domowej apteczce. Tłuszcz ten równie chętnie spożywamy, jak stosujemy zewnętrznie w stanach chorobowych. Niewątpliwie tłuszcz ten jest jednym z produktów, które mogą okazać się niezwykle pomocne utrzymaniu zdrowia. Warto więc w rozsądnych ilościach włączyć go do codziennej diety.
Smalec z gęsi, jak wskazuje nazwa produktu, jest wytapiany z gęsiego sadła. Jest bardziej wartościowy niż smalec wieprzowy. Dzieje się tak, ponieważ zawiera on mniejsze ilości tłuszczów nasyconych, a jednocześnie więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Spożycie smalcu gęsiego jest zatem bezpieczniejsze dla organizmu niż w przypadku smalcu wieprzowego. Nie należy go jednak spożywać bez ograniczeń. Nadal pozostaje bowiem tłuszczem zwierzęcym. Jest bardzo kaloryczny, a brak umiaru w jego spożywaniu może się przyczyniać do powstawania chorób cywilizacyjnych. W szczególności takich jak otyłość, czy problemy z sercem.
Co ciekawe, ostatnio coraz częściej możemy kupić smalec gęsi w sklepach ze zdrową żywnością. Nadal nie powinno to jednak sprawiać, że łyżeczkę smalcu gęsiego zastąpimy kilkoma lub kilkunastoma. W przypadku tego typu produktów zdecydowanie warto zachować umiar.
Smalec gęsi - właściwości i skład
Wiemy już, że smalec gęsi jest m.in. źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Oprócz nich zawiera również kilka cennych witamin, które sprawiają, że jest jednym ze zdrowszych form tłuszczu. Są to:
- Witamina A, która pozytywnie wpływa na mechanizm wzroku. Wspiera także zdrowie skóry i przyspiesza procesy gojenia się ran.
- Witamina E, która nazywana jest witaminą młodości. Ma bardzo dobry wpływ na skórę, a także spowalnia procesy starzenia.
- Witaminy z grupy B, które m.in. wpływają na procesy produkcji czerwonych krwinek. Działają także korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego.
- Cynk, który wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniami. Dodatkowo dobrze wpływa na zdrowie włosów i paznokci.
- Żelazo, które jest kluczowe dla produkcji czerwonych krwinek. Umożliwia transport tlenu z płuc do innych tkanek w ludzkim organizmie.
- Witamina D, która wzmacnia odporność i pomaga w utrzymaniu zdrowia kości. Na naszej szerokości geograficznej przez większość roku nie jesteśmy w stanie wytwarzać jej samodzielnie.
- Aminokwasy egzogenne, które w tym konkretnym przypadku odpowiadają za zdrowie wątroby. Warto przy tym wspomnieć, że egzogenne to te, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie.
Tak bogaty skład sprawia, że gęsi smalec ma dość szerokie zastosowanie. Doceniane jest jego działanie rozgrzewające, które szybko pomaga zwalczyć objawy przeziębienia. Wiele osób twierdzi, że to najbardziej wartościowy spośród wszystkich tłuszczy tego typu. W sieci można znaleźć informacje, że obniża on poziom cholesterolu. Do tego typu doniesień trzeba jednak podchodzić ostrożnie. Smalec gęsi jest tłuszczem wartościowym. Jednak jego nieostrożne spożywanie w zbyt dużych ilościach może wywołać negatywne skutki.
W jaki sposób stosować smalec z gęsi?
Szerokie stosowanie smalcu gęsiego to zasługa m.in. tego, że jest bardzo wszechstronny. Można go nie tylko spożywać, ale również stosować zewnętrznie. Jest często spotykany jako składnik kremów i maści rozgrzewających. Przy tego rodzaju kuracji również warto zachować ostrożność. Co prawda są to sposoby wypróbowane przez wiele lat. Już nasze babcie i prababcie stosowały bowiem specyfiki wytworzone z tego tłuszczu. Jednak obecnie należałoby je stosować zgodnie z aktualną wiedzą medyczną. I do tego najlepiej zgodnie z zasadą: „Po pierwsze nie szkodzić”.
Smalec gęsi możemy stosować w kuchni jako produkt do smażenia. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do różnego rodzaju potraw na zimno. Według wielu osób jego walory smakowe wzbogacają całe danie. Można go również spożywać w formie specjalnych mikstur, które tworzymy w zgodzie z określonymi przepisami kulinarnymi. Jednym z najpopularniejszych takich przepisów jest rozpuszczenie smalcu w gorącym mleku. Taki płyn dla wzmocnienia odporności lub zredukowania objawów przeziębienia należy wypić tuż przed snem.
Smalec gęsi stosowany zewnętrznie
Istnieje również możliwość zewnętrznego stosowania smalcu gęsiego. Wówczas smalec gęsi lekko można podgrzać, by zyskał nieco bardziej płynną konsystencję. Warto nim nacierać obolałe miejsca. Nic nie stoi na przeszkodzie, by odpowiednie substancje ze sobą pomieszać. Wzmocni to dodatkowo działanie gęsiego smalcu. Najczęstszym dodatkowym składnikiem, który miesza się ze smalcem z gęsi, jest żywokost lub czarci pazur. Każdy z tych składników jest naturalny. Razem tworzą preparaty, które w sposób bezinwazyjny mogą pomóc organizmowi.
Tłuszcz ten stosowany jest również do nacierania klatki piersiowej i pleców. Najczęściej używa się go w tym celu na noc. Wywołuje to efekt rozgrzewający, który pomaga zwalczyć uciążliwe stany chorobowe.
Smalec gęsi – przeciwwskazania
Smalec produkowany z tłuszczu gęsi nie jest produktem, którego można używać bez ograniczeń. Warto bowiem pamiętać, że jest to produkt kaloryczny. Mimo swoich właściwości prozdrowotnych może przyczyniać się np. do powstawania otyłości. Z racji dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych może podnosić poziom cholesterolu. Dlatego zdecydowanie należy używać go w rozsądnych ilościach. Tym samym nie powinny go spożywać osoby, które zmagają się ze zbyt wysokim cholesterolem.
Bibliografia:
- L. Schwingshackl, B. Bogensberger, A. Benčič i wsp., Effects of oils and solid fats on blood lipids: a systematic review and network meta-analysis, Journal of Lipid Research, 2018
- L. Hooper, N. Martin, O.F. Jimoh i wsp., Reduction in saturated fat intake for cardiovascular disease, Cochrane Database of Systematic Reviews, 2020.