Sklep Życia
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Kategorie

Witaminy w ciąży - czy warto suplementować

Blog Sklep Życia
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!

Podczas ciąży istotne jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, w tym witamin. Mają one kolosalne znaczenie w procesie rozwoju płodu, a także utrzymania zdrowia kobiety w ciąży.

Jakie witaminy powinny być przyjmowane przez kobiety w ciąży

Oto kilka ważnych witamin, które powinny być uwzględnione w diecie lub suplementacji przez kobiety w ciąży:

Kwas foliowy (kwas foliowy lub foliany)

Kwas foliowy (witamina B9) odgrywa kluczową rolę w ciąży. A to ze względu na jego wpływ na wzmocnienie układu nerwowego u rozwijającego się dziecka. Kształtowanie się układu nerwowego ma miejsce we wczesnym etapie ciąży. Dzieje się to często, zanim kobieta zorientuje się, że jest przy nadziei. Dlatego suplementacja kwasem foliowym jest zalecana przed poczęciem i w pierwszych tygodniach po zapłodnieniu.

Kwas foliowy odgrywa kluczową rolę w procesie podziału komórek i syntezie DNA. Regularne spożycie wystarczającej ilości kwasu foliowego pomaga zmniejszyć ryzyko wad cewy nerwowej u dziecka. Głownie takich jak spina bifida (rozszczep kręgosłupa) czy anencefalii (nieprawidłowy rozwój mózgu).

 Kwas foliowy

Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek. Odgrywa także kluczową rolę w syntezie białek, metabolizmie aminokwasów i tworzeniu nowych komórek. Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju zarówno u matki, jak i u dziecka.

Kwas foliowy to jedna z najważniejszych witamin dla kobiet w ciąży. Pomaga w rozwoju układu nerwowego u rozwijającego się dziecka. Zalecana dawka kwasu foliowego wynosi 400-800 mikrogramów dziennie.

 

Witamina D

Witamina D pomaga we wchłanianiu wapnia i fosforu. To zaś jest niezbędne do prawidłowego rozwoju kości u dziecka. Jest syntezowana w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego, ale w niektórych przypadkach może być konieczna suplementacja.

Witamina D pomaga we wchłanianiu wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego. Te składniki odżywcze są niezbędne do prawidłowego rozwoju i utrzymania zdrowych kości. Zarówno u matki, jak i u rozwijającego się płodu. Odgrywa także kluczową rolę w rozwoju układu kostnego u dziecka.

Ma także istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Dostateczne stężenie witaminy D może pomóc w zmniejszeniu ryzyka infekcji. Zarówno u matki, jak i u dziecka.

Witamina D

Niedobór witaminy D może być przyczyną podwyższonego ciśnienia krwi w czasie ciąży.

Zalecana dawka witaminy D może się różnić w zależności od indywidualnych potrzeb. Ogólnie można przyjąć, że wynosi od 600 do 2000 jednostek (IU) dziennie. W celu dobrania prawidłowej ilości warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę.

Żelazo

Żelazo jest niezwykle ważne w czasie ciąży. A to ze względu na jego kluczową rolę w produkcji czerwonych krwinek i dostarczaniu tlenu. Zarówno matce, jak i rozwijającemu się płodowi. 

W czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na żelazo. Jest ono bowiem niezbędne do produkcji hemoglobiny, która transportuje tlen.

Zbyt niski poziom żelaza może prowadzić do niedokrwistości. To stan, w którym organizm nie ma wystarczającej ilości zdrowych czerwonych krwinek. Niedokrwistość w ciąży może powodować zmęczenie, osłabienie i negatywnie wpływać na rozwój płodu.

 Żelazo

W ciągu ostatnich dwóch trymestrów ciąży organizm matki gromadzi większe zapasy żelaza, aby sprostać zwiększonemu zapotrzebowaniu. Zwiększone zapasy żelaza mogą być wykorzystywane podczas porodu i laktacji, kiedy potrzeby organizmu matki są wyższe.

Żelazo jest niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu u rozwijającego się płodu. Niedobór żelaza w czasie ciąży może wpływać na funkcjonowanie poznawcze i neurologiczne dziecka.

Zalecana dawka żelaza wynosi 27 mg dziennie.

 

Witamina C

Witamina C jest znana ze swojej roli we wzmacnianiu układu odpornościowego. W czasie ciąży organizm matki może być bardziej podatny na infekcje. Dlatego istotne jest dostarczanie witaminy C, która pomaga w ochronie przed infekcjami.

Pomaga ona także w lepszym wchłanianiu żelaza. Szczególnie z pożywienia roślinnego. Takie żelazo jest trudniej przyswajalne niż żelazo z pokarmów odzwierzęcych. Dlatego spożywanie witaminy C wraz z posiłkiem może zwiększyć przyswajalność żelaza roślinnego.

Witamina C

Witamina C odgrywa istotną rolę w produkcji kolagenu. Jest on niezbędny do tworzenia tkanki łącznej, w tym skóry, naczyń krwionośnych, ścięgien i kości. W czasie ciąży organizm matki musi dostosować się do rozwoju płodu, co wymaga odpowiedniej produkcji kolagenu.

 

Witamina C działa jako silny antyoksydant. Pomaga w zwalczaniu wolnych rodników, które mogą powodować stres oksydacyjny. Ten zaś może prowadzić do uszkodzenia komórek i tkanek. Dlatego istotne jest utrzymanie równowagi antyoksydantów w organizmie w czasie ciąży.

Zalecana dawka witaminy C wynosi około 85 mg dziennie.

Witaminy w ciąży - Witamina B12

Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek. Pomaga w syntezie kwasu nukleinowego i metabolizmie kwasów tłuszczowych. Te zaś są niezbędne dla dojrzewania czerwonych krwinek i transportu tlenu.

Jest ona także istotna dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego. Bierze udział w produkcji mieliny, substancji izolującej nerwy, która jest kluczowa dla przewodzenia impulsów nerwowych.

Żywność bogata w witaminę B12

Witamina B12 jest ważna dla właściwego metabolizmu. Bierze udział w przemianie aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Jest to istotne dla procesów energetycznych w organizmie matki i utrzymania zdrowego rozwoju płodu.

Niedobór witaminy B12 może powodować:

  • zmęczenie,
  • osłabienie,
  • zaburzenia nastroju,
  • zaburzenia neurologiczne.

W trakcie ciąży zapotrzebowanie na witaminę B12 może wzrosnąć.

Zalecana dawka witaminy B12 wynosi około 2,6 mikrogramów dziennie

 

Witamina B6

Witamina B6 jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Odgrywa ona także ważną rolę w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Jest niezbędna do przemiany aminokwasów, syntezy hemoglobiny i regulacji poziomu cukru we krwi. Zalecana dawka witaminy B6 wynosi około 1,9 mg dziennie.

Witamina B6 ma wpływ na zdrowie układu odpornościowego. Pomaga w produkcji limfocytów (komórek odpornościowych), które są odpowiedzialne za zwalczanie infekcji. Prawidłowy poziom witaminy B6 wspomaga odporność matki i może wpływać na zdrowie płodu.

 Witamina B6

Witamina B6 może pomóc w zmniejszeniu nasilenia porannych mdłości i wymiotów. A są one zmorą kobiet we wczesnej fazie ciąży. Szczególnie często występują w pierwszym trymestrze ciąży.

Witamina B6 jest ważna w syntezie kolagenu. To białko jest odpowiedzialne za zdrową skórę, włosy i paznokcie. Przy odpowiednim poziomie witaminy B6, może być wspierane zdrowie tkanek skórnych u matki i płodu.

Witaminy w ciąży - podsumowanie

Witaminy w ciąży spełniają wiele ważnych dla prawidłowego rozwoju płodu funkcji. Dlatego dla kobiet w ciąży kluczowe jest dbanie o ich prawidłowy poziom. To bardzo ważne zarówno dla przyszłej mamy, jak i dziecka. Jeśli nie udaje się dostarczyć ich z pożywieniem, niezbędna może okazać się suplementacja.

Warto jednak pamiętać, że każda kobieta w ciąży jest inna. Dlatego przed rozpoczęciem suplementacji witaminowej zawsze warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę. Pomoże on dostosować dawkowanie witamin i innych składników odżywczych dla kobiet w ciąży.

Darmowa wysyłka
Darmowa wysyłka
Wysyłka gratis już od 200zł
Szybka dostawa
Szybka dostawa
Wysyłka w 24/48h w dni robocze
Bezpieczne Zakupy
Bezpieczne Zakupy
Nasz sklep jest szyfrowany SSL
Przyjazne wsparcie
Przyjazne wsparcie
Jesteśmy zawsze gotowi Ci pomóc
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium