Glutation - siła z wnętrza komórki 0

Glutation to drobnocząsteczkowy związek trzech aminokwasów tzw. tripeptyd, występujący w każdej żywej komórce. To niedoceniane do niedawna białko ma niebywały potencjał antyoksydacyjny, tworzy także bardzo ważny element tarczy ochronnej dla naszego organizmu. Jest białkiem, zmagazynowanym w największym stężeniu w wątrobie (w ponad 60 procentach), w której z kolei powstaje najwięcej wolnych rodników. 

 

 

czytaj całość »
Zapamiętaj - Lecytyna 0

Lecytyna kojarzy się głównie z preparatem poprawiającym pamięć. Jak się jednak okazuje, ma ona dużo więcej zastosowań i pozytywnych dla naszego zdrowia właściwości. Poza wspomaganiem koncentracji i procesów zapamiętywania, wspomaga również wątrobę, uczestniczy w przemianie materii i chroni ściany żołądka. Ponieważ w większości składa się z tłuszczów, wspomaga wchłanianie witamin w nich rozpuszczalnych. Spowalnia również procesy starzenia.

czytaj całość »
Bacopa Monnieri - na pamięć i nie tylko... 0

Nazwana na cześć wyższego stanu świadomości „Brahman” lub świadomość Boga. Jest jednym z najpotężniejszych „toników mózgu” w ajurwedzie. Co ciekawe liść rośliny przypomina móżdżek i faktycznie stosowany jest jako podpora pamięci i rozwoju inteligencji, a także w celu rozluźnienia centralnego układu nerwowego.

czytaj całość »
Triphala - trzy owoce dla zdrowia 0

Ajurweda to myśl medyczna wywodząca się z Indii. Założeniem Ajurwedy jest, jedność człowieka z wszechświatem i wiara, że człowiek jest odzwierciedleniem kosmosu w mikroskali. Stąd wniosek by żyć w zgodzie z naturą, nie zmieniając jej, ale czerpiąc z jej bogactwa. To właśnie z Ajurwedy pochodzi Triphala, preparat składający się z trzech sproszkowanych owoców: Behady (Bibhitaki), Harady (Haritaki) i Amli (Amalaki).

czytaj całość »
Kryl - paliwo dla mózgu 0

Kryl, w polskiej nomenklaturze zwany również Szczętkiem, to niewielkich rozmiarów skorupiak żyjący w czystym środowisku Antarktydy. Wyglądem przypomina, coraz popularniejszą na naszych stołach, krewetkę. Osiąga od sześciu do sześciu i pół centymetra długości. Waży zaledwie około dwóch gramów. Żyje w olbrzymich ławicach, najchętniej w wodach, które latem wolne są od stałego lodu, a zamarzają jedynie zimą.

czytaj całość »
Micelizacja - w służbie przyswajalności 0

Wiele suplementowanych przez nas substancji, jest trudno rozpuszczalnych się w wodzie, co powoduje, że często nie są przyswajane na zadowalającym poziomie. Część z nich potrzebuje do tego tłuszczu, co stanowi jeszcze większe utrudnienie w ich absorbowaniu przez organizm.

Ponieważ ciało ludzkie w ok 80% składa się z wody, to właśnie na niej opiera się transport składników odżywczych. Krew, która pełni funkcje transportowe, składa się z wody w około 60%, więc substancje, które ma przenosić muszą się w niej dobrze rozpuszczać. 

czytaj całość »
Colostrum - siła matki 0

Colostrum jest zwane również siarą bydlęcą lub młodziwem. Jest to wydzielina gruczołów mlekowych, jaką można zaobserwować u ssaków tuż przed porodem i do kilku dni po nim. Różni się ona znacznie od mleka, zarówno konsystencją (jest gęsta) jak i kolorem (jest żółta). Płyn ten ma za zadanie wzmocnić odporność noworodka i uchronić go przed infekcjami, których niebezpieczeństwo w pierwszych dniach życia jest największe i najbardziej groźne. Colostrum niejako aktywuje system odporności czynnej noworodka.

czytaj całość »
Kolagen, czyli młodość 0

Kolagen – czyli substancja młodości – jest w ostatnich latach wyjątkowo cenionym składnikiem suplementów i kosmetyków pomagających utrzymać młody wygląd skóry oraz sprawność tkanek. Jego nazwa pochodzi od greckiego „kolla”, czyli „klej”, oraz „gennan”, czyli „produkować”. Kolagen syntezowany jest przez fibroblasty. Składa się on z aminokwasów endogennych, takich jak prolina, arginina, lizyna i hydroksyprolina. Stanowi około jedną trzecią wszystkich tkanek obecnych w organizmie człowieka.

czytaj całość »
Witamina E - witamina młodości i płodności 0

Liczne badania prowadzone nad witaminą E potwierdziły, że ma ona właściwości terapeutyczne i zapobiega pojawianiu się wielu chorób, zwłaszcza tych występujących w podeszłym wieku. Uważa się, że jej stosowanie zmniejsza ryzyko powstawaniu nowotworów, a co najważniejsze również wspomaga ich leczenie. Polecana jest osobom, u których stwierdzono zbyt duże stężenie cholesterolu, jak również w profilaktyce zakrzepicy.

czytaj całość »
Boswellia, czyli sprawne stawy i nie tylko 0

Coraz częściej na rynkach zachodnich doceniane są tradycyjne, znane od wieków na Wschodzie naturalne składniki mające dobroczynny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Jednym z nich jest boswellia – gatunek kadzidłowca, drzewa rosnącego w Afryce, Indiach oraz Arabii, gdzie od wieków było stosowane w medycynie naturalnej i medycynie ajurwedyjskiej. Preparaty z boswellią są dostępne na rynku jako suplementy, pomagając przede wszystkim przy zapaleniach kości i stawów.

czytaj całość »
Kwas Alfa Liponowy 0

Kwas Alfa Liponowy zalicza się do nasyconych kwasów tłuszczowych. Występuje również pod nazwą: kwas tioktanowy. Kwas alfa liponowy swoją budową i działaniem przypomina witaminy, jednak w odróżnieniu od nich może być z powodzeniem produkowany przez nasz organizm, a także dostarczany z pożywieniem. Jego najbogatszym źródłem są szpinak, nerki i serce wołowe, a również brokuły. Po co więc go suplementować? Okazuje się, że jednak w kilku przypadkach warto.

czytaj całość »
Mitochondria i mitoceutyki 0

Mitochondria są to organelle, których funkcja jest ściśle związana z procesami oddychania komórkowego. Organelle to każda struktura znajdująca się wewnątrz komórki (w cytoplazmie), oddzielona od niej błoną komórkową. Organelle są wyspecjalizowane do konkretnych zadań. Bardzo ważną rolę pełnią jedne z nich tzn. mitochondria, które są miejscem generowania energii dla komórki. Tworzą także pewnego rodzaju warunki do przemian oddechowych z udziałem tlenu. Energia wytwarzana w mitochondriach jest magazynowana w postaci wysokoenergetycznych wiązań, które budują ATP. ATP, czyli Adenozyno-5′-trifosforan, stanowi nośnik energii chemicznej, używanej w metabolizmie komórki. Najogólniej mitochondria są centrami energetycznymi komórek.

czytaj całość »
Aminokwasy - przegląd, część 1 0

Na rynku suplementów można znaleźć wiele produktów zawierających wyodrębnione aminokwasy. Ale czym tak naprawdę są i dlaczego zaleca się ich przyjmowanie? W poniższym tekście postaramy się odpowiedzieć na te pytania i przedstawić krótki przegląd aminokwasów.

czytaj całość »
Cysteina - aminokwas piękna 0

Czy wiesz, że łamliwość paznokci, rozdwajające się końcówki włosów oraz wiele trudnych do rozpoznania na pierwszy rzut oka zmian skórnych, jest skutkiem niedoboru pewnego aminokwasu?

Okazuje się, że cysteina bo o niej mowa, ma zdecydowanie więcej interesujących nas prozdrowotnych właściwości. Stanowi chociażby, naturalną ochronę przed toksycznym działaniem papierosów, alkoholu i metali ciężkich.

czytaj całość »
Mocny kolorek - Astaksantyna 0

Mało kto wie, że przyjmowanie astaksantyny w dawce 4mg dziennie chroni przed napromieniowaniem w czasie badania tomograficznego, a największe stężenie zbawiennych kwasów tłuszczowych w całym organizmie człowieka występuje w siatkówce oka. Dlatego astaksantyna działa ochronnie na plamkę żółtą. To jednak nie wszystkie właściwości, tego niezwykłego związku z grupy naturalnych barwników tzw. karotenoidów.

czytaj całość »
Kurkumina - naturalne lekarstwo z kurkumy 0

W ostatnich latach największa liczba badań nad zdrowotnymi właściwościami roślin dotyczyła właśnie kurkumy, a właściwie kurkuminy. Co charakterystyczne i powtarzalne, wskazują one jednoznacznie, że wywiera duże korzyści dla całego ciała i mózgu. Kurkumina ma silne działanie przeciwzapalne będąc bardzo silnym antyoksydantem.

czytaj całość »
Pożyteczny jak Krzem 0

O krzemie najczęściej słyszeliśmy w kontekście pierwiastków chemicznych. Wielu z nas słyszało o krzemie w komputerach, jednak co bardzo ciekawe mało kto słyszał jak ważnym składnikiem naszego ciała jest ten pierwiastek, a zwłaszcza jak duże znaczenie ma w tworzeniu i jakości tkanki łącznej. Równie ważną rolę ma dla utrzymania zdrowych kości i w procesie tworzenia kolagenu ale to nie wszystko...

czytaj całość »
Czerwona maca - działanie i właściwości 0

Ten rodzaj macy jest bowiem bogatszy w składniki, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Badanie nad Czerwoną Macą, opublikowane w biologii i Endokrynologii Rozrodu Dziennik 2005; donosi, że w ciągu 42 dni: " Własnie Czerwona Maca a nie Żółta czy Czarna spowodowały znaczne skrócenie rozmiarów prostaty u szczurów." 

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl