



Olej z Czarnuszki Kräuterhaus Sanct Bernhard (250 ml)

Biologicznie aktywne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, bogactwo aminokwasów i aż 60% Omega 6. Olej uzyskany metodą delikatnego tłoczenia na zimno to także niezrównany aromat i lekko pikantny smak. Czarnuszka to fosfolipidy, cenne fitosterole oraz flawonidy.
Klienci kupili również
Opis
Olej z Czarnuszki. Tłoczony na zimno, aromatyczny zapach i pikantny smak Kräuterhaus Sanct Bernhard
Wytłoczony z dojrzałych egipskich nasion czarnuszki, w technologii na zimno. Zachowuje swój żółto-złoty kolor. W przeciwieństwie do innych, które często otrzymuje się z niedojrzałych i wcześnie zebranych nasion przez co oleje te mają czerwonawy kolor. Olej z czarnuszki z idealnie dojrzałych nasion, charakteryzuje się łagodniejszym smakiem i większą strawnością. Bogactwo cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych powoduje, że olej z czarnego kminu jest podatny na utlenianie. By je zachować powinien być spożywany na zimno. Olej z czarnego kminu stał się poszukiwany i popularny w codziennej kuchni.
Zawarte w nim kwasy tłuszczowe są zdominowane przez kwas linolowy ok. 60% (Omega 6), kwas oleinowy (Omega 9) i kwas palmitynowy. Szczególnie cenny jest występujący w nim kwas eikozadienowy. Ziarna (Nigella Sativa) czyli czarnuszki to także fosfolipidy i cenne fitosterole. Znajdziemy w jego składzie również flawonidy. Jest tu także wiele aminokwasów witamin i minerałów: A, E, F, B1, B6, B3, biotyna oraz magnez, wapń, żelazo, sód, potas, selen, cynk.
Wyjątkowe składniki czarnuszki to:
Tymochinon
Nigellon
W dotychczasowych badaniach nie wykazano przeciwwskazań do stosowania czarnuszki czy oleju z czarnuszki. Jednakże w czasie karmienia piersią i w okresie ciąży warto jej spożywanie skonsultować z lekarzem.
Czarnuszka wykazuje także wiele właściwości przy stosowaniu zewnętrznym. Może być przydatna w leczeniu zmian skórnych. Używana jest jako balsam po oparzeniach słonecznych.
Zastosowanie w kuchni:
Olej z czarnuszki można stosować tylko na zimno. Nadaje się zarówno jako dodatek do zup, sałatek, surówek, ale także polecany jest do bezpośredniego stosowania. Wyczuwalny jest jego korzenno-pieprzny smak, przez co z powodzeniem może zastępować pieprz. Nadaje się do potraw z kuchni śródziemnomorskiej, orientalnej oraz polskiej.
Do użytku bezpośredniego zaleca się stosowanie: (dorośli) 1-3 łyżeczek oleju z czarnuszki codziennie (w czasie posiłków) lub 1 łyżeczkę na godzinę przed snem (przez 3 miesiące). Natomiast (dzieci) 1/2 łyżeczki do 12 roku życia. Początkowo może wystąpić syndrom nieprzyjemnego odbijania, który zawsze ustępuje po kilku dniach.
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) - gatunek rośliny z rodziny jaskrowatych. Pochodzi z Europy Południowej i Azji Zachodniej. W Polsce jest uprawiana i czasami przejściowo dziczejąca.
Kulinarnie: czarne nasiona służą jako dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina oraz w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego używanego w cukiernictwie.
Zawiera 28% nasyconych kwasow tłuszczowych, 53% kwasu linolowego, 25% kwasu olejowego, 4% kwasu alfa-linolenowego, 0,5-1,5% olejku eterycznego, witaminę E (tokoferole), witaminę A (karotenoidy), biotynę, mikroelementy i pierwiastki śladowe.
Kategoria: olej schnący
Trwałość: po otwarciu ok. 3-4 miesięcy
Wytrzymałość na temperatury: nie ogrzewać
Kraj pochodzenia: Egipt
Skład: 100 % naturalny olej z czarnego kminu (czarnuszki) na zimno tłoczony.
Wartość odżywcza 100 ml
Wartość energetyczna 3393 kj / 825 kcal
Białko 0 g
Węglowodany 0 g
Tłuszcz 91,7 g
w tym:
kwasy tł. nasycone 13,8 g
kwasy tł. jednonienasycone 23,9 g
kwasy tł wielonienasycone 53,8 g
Błonnik 0 g
Sód 0 g
Producent: Kräuterhaus Sanct Bernhard
Dystrybutor w Polsce:
NOMAK
ul. Jaśkowicka 20 D
43-180 Orzesze