BIO Olej Kokosowy - Ölmühle Solling 1000ml
Opis
BIO olej kokosowy zimnotłoczony „Virgin Coconut oil " 1000 ml. Sri Lanka.
BIO olej kokosowy tłoczony na zimno z całego orzecha. Proces ten pozwala na zachowanie cennych składników, niepowtarzalnego smaku i aromatu oraz co najważniejsze zachowanie wszystkich cennych wartości.
Niezwykłe właściwości olej kokosowy zawdzięcza połączeniu zdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych (roślinne nasycone kwasy tłuszczowe nie mają nic wspólnego ze zwierzęcymi) z innymi wartościowymi składnikami m.in. witaminami: B1, B2, B3, B6, C, E, oraz kwasem foliowym, potasem, wapniem, magnezem, żelazem, fosforem i cynkiem.
Prawdziwą tajemnicą jest jednak kwas laurynowy. W takiej proporcji (olej kokosowy zawiera aż 50% kwasu laurynowego) występuje on w naturze jeszcze tylko w mleku matki. Olej z miąższu kokosa to także inne cenne kwasy tłuszczowe takie jak: kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy.
Szlachetna odmiana kokosów "Thambili" ze Sri Lanki zwana też "king coconut"
Niemiecka firma Ölmühle Solling zajmuje się produkcją olejów z certyfikatami BIO już od kilkunastu lat. Od początku działalności postawiono na najwyższą jakość produktów i procesów wytwarzania. Nim rozpoczęto produkcję oleju kokosowego przez 10 lat specjaliści z Ölmühle Solling pracowali nad technologią pozyskiwania oleju, która zagwarantuje zachowanie wszystkich naturalnych składników oraz smak, zapach i aromat. We współpracy z Kokosowym Instytutem Badawczym (CRI) na Sri Lance, w 2002 roku udało się wdrożyć nowatorski i delikatny proces produkcji z pierwszego tłoczenia oleju kokosowego. Technologię zaprezentowano w 2004 roku.
Od 1996 roku firma należy do Stowarzyszenia Naturland. Zgodnie z wytycznymi organizacji produkcja odbywa się w sposób rzemieślniczy, począwszy od wyboru surowców, produkcji oleju na małych prasach ślimakowych na filtracji i butelkowaniu kończąc. Ölmühle Solling zwraca szczególną uwagę na surowce, nasiona i orzechy, z których produkuje swoje oleje.
Każdy słoik ma oznaczenie cerfyfikatu produktu BIO (DE-ÖKO-005). Oznacza to, że zawartość spełnia najwyższe normy jakościowe i konsument ma gwarancję satysfakcji i pełnego bezpieczeństwa spożywanego produktu.
Olej z owoców palmy kokosowej zawiera naturalnie występujące w nim witaminy C, A i B oraz wapń, fosfor i potas.
Produkt najwyższej jakości nadaje się doskonale do lekkiego smażenia, duszenia, pieczenia oraz w zastępstwie masła do smarowania chleba.
BIO OLEJ KOKOSOWY to produkt:
- w 100 % naturalny, nieprzetworzony chemicznie
- tłoczony na zimno (pierwsze tłoczenie)
- ekologiczny
- bez środków konserwujących
- bez sztucznych barwników
- bez cholesterolu
- niebielony
- nierafinowany
- bez cukru
- bogaty w średniołańcuchowe kwasy nasycone (MCT), w tym kwas laurynowy (ok 50%)
- certyfikowany i dopuszczony do obrotu przez Unię Europejską
- rozlewany w Niemczech z zachowaniem surowych norm higienicznych
Składniki: 100% olej kokosowy z upraw ekologicznych DE-ÖKO-005/ Rolnictwo spoza UE
Kraj pochodzenia surowca: Sri Lanka
Objętość netto: 1000 ml
Środki ostrożności: Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Chronić przed światłem, przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Producent: Ölmühle Solling, Niemcy
Dystrybutor w Polsce:
NOMAK
ul. Jaśkowicka 20 D
43-180 Orzesze
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!