BIO Olej z Czarnuszki Ölmühle Solling (250 ml)

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 82,99 zł 82.99
ilość szt.
Zyskujesz 80 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 5 (Ilość ocen: 0)
Producent: Ölmühle Solling
Kod produktu: D836-763B1

Rabat lojalnościowy do 7%

Darmowa dostawa przy zakupach powyżej 198zł

3% rabatu na pierwsze zakupy

Opis

BIO Olej z Czarnuszki 250 ml. Organiczny, tłoczony na zimno z upraw ekologicznych Ölmühle Solling.

Wytłoczony z dojrzałych egipskich nasion czarnuszki, w technologii na zimno. Zachowuje swój żółto-złoty kolor. W przeciwieństwie do innych, które często otrzymuje się z niedojrzałych i wcześnie zebranych nasion przez co oleje te mają czerwonawy kolor. Olej z czarnuszki z idealnie dojrzałych nasion, charakteryzuje się łagodniejszym smakiem i większą strawnością. Bogactwo cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych powoduje, że olej z czarnego kminu jest podatny na utlenianie. By je zachować powinien być spożywany na zimno. Olej z czarnego kminu stał się poszukiwany i popularny w codziennej kuchni.

Zawarte w nim kwasy tłuszczowe są zdominowane przez kwas linolowy ok. 60% (Omega 6), kwas oleinowy (Omega 9) i kwas palmitynowy. Szczególnie cenny jest występujący w nim kwas eikozadienowy. Ziarna (Nigella Sativa) czyli czarnuszki to także fosfolipidy i cenne fitosterole. Znajdziemy w jego składzie również flawonidy. Jest tu także wiele aminokwasów witamin i minerałów: A, E, F, B1, B6, B3, biotyna oraz magnez, wapń, żelazo, sód, potas, selen, cynk. 

Wyjątkowe składniki czarnuszki to:

Tymochinon  

Nigellon 

 

Czarnuszka_kwiaty_kmin

 

W dotychczasowych badaniach nie wykazano przeciwwskazań do stosowania czarnuszki czy oleju z czarnuszki. Jednakże w czasie karmienia piersią i w okresie ciąży warto jej spożywanie skonsultować z lekarzem. 

Czarnuszka wykazuje także wiele właściwości przy stosowaniu zewnętrznym. Może być przydatna w leczeniu zmian skórnych.  Używana jest jako balsam po oparzeniach słonecznych. 

 

Czarnuszka_kuchnia_zastosowanie

 

Zastosowanie w kuchni: 

Olej z czarnuszki można stosować tylko na zimno. Nadaje się zarówno jako dodatek do zup, sałatek, surówek, ale także polecany jest do bezpośredniego stosowania. Wyczuwalny jest jego korzenno-pieprzny smak, przez co z powodzeniem może zastępować pieprz. Nadaje się do potraw z kuchni śródziemnomorskiej, orientalnej oraz polskiej. 

Do użytku bezpośredniego zaleca się stosowanie: (dorośli) 1-3 łyżeczek oleju z czarnuszki codziennie (w czasie posiłków) lub 1 łyżeczkę na godzinę przed snem (przez 3 miesiące). Natomiast (dzieci) 1/2 łyżeczki do 12 roku życia. Początkowo może wystąpić syndrom nieprzyjemnego odbijania, który zawsze ustępuje po kilku dniach. 

Pochodzi z upraw ekologicznych  Egiptu.

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna 819 kcal,

Tłuszcz 91 g

kw. tł. nasycone 11 g,

kw. tł. jednonienasycone 20 g,

kw. tł. wielonienasycone 60 g,

Węglowodany 0 g,

Błonnik 0 g,

Białko 0 g,

Witamina E 21 mg.

Składniki: Olej z czarnego kminku (czarnuszki) z Egiptu na zimno tłoczony z upraw ekologicznych PL-EKO-04 Rolnictwo spoza UE

Pojemność netto: 250 ml

Środki ostrożności: Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Chronić przed światłem, przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Producent: Ölmühle Solling

Dystrybutor w Polsce:  

NOMAK
ul. Jaśkowicka 20 D
43-180 Orzesze

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry strony - przycisk do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium