Producenci
Promocje
Organiczna Chlorella (600 tabletek) KenayAG
Organiczna Chlorella (600 tabletek) KenayAG
208,55 zł 182,75 zł
szt.
Maitake ekstrakt z grzybów 400 mg 90 tab. Hanoju
Maitake ekstrakt z grzybów 400 mg 90 tab. Hanoju
94,99 zł 49,99 zł
szt.
Spirulina organiczna w proszku (200 g) KenayAG
Spirulina organiczna w proszku (200 g) KenayAG
69,99 zł 60,34 zł
szt.
Spirulina Organiczna (180 tabletek) KenayAG
Spirulina Organiczna (180 tabletek) KenayAG
61,98 zł 52,69 zł
szt.
Organiczna Chlorella w proszku (100 g) KenayAG
Organiczna Chlorella w proszku (100 g) KenayAG
51,41 zł 45,05 zł
szt.
BILDI AMD 120kaps. - Dr Enzmann
BILDI AMD 120kaps. - Dr Enzmann
297,00 zł 288,79 zł
szt.
Choleo PRO 30 kapsułek YANGO
Choleo PRO 30 kapsułek YANGO
69,00 zł 59,99 zł
szt.
Mangostan ekstrakt 10:1 - 100 kapsułek YANGO
Mangostan ekstrakt 10:1 - 100 kapsułek YANGO
71,00 zł 61,99 zł
szt.
L-Leucyna 400mg 90 kaps. Hanoju
L-Leucyna 400mg 90 kaps. Hanoju
77,90 zł 64,99 zł
szt.
Naturalny koncentrat Jodu BIO JOD 150 ml - IODICA
Naturalny koncentrat Jodu BIO JOD 150 ml - IODICA
69,00 zł 64,89 zł
szt.
APCC - reishi, kordyceps, shitake, chaga (100 kaps) YANGO
APCC - reishi, kordyceps, shitake, chaga (100 kaps) YANGO
107,97 zł 104,99 zł
szt.
L-Arginina 400mg 90 kapsułek
L-Arginina 400mg 90 kapsułek
79,89 zł 69,99 zł
szt.

Dla Babci i Dziadka - Czarnuszka + Maca

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 179,99 zł 179.99
ilość szt.
Zyskujesz 170 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 4 (Ilość ocen: 0)
Producent: NOMAK
Kod produktu: 01DA-304B6

Rabat lojalnościowy do 7%

Darmowa dostawa przy zakupach powyżej 198zł

3% rabatu na pierwsze zakupy

Opis

BIO Olej z Czarnuszki Ölmühle Solling (250 ml) + BIO Maca sproszkowany korzeń (250g) Kräuterhaus Sanct Bernhard

1. Produkt - BIO Olej z Czarnuszki (250 ml.) tłoczony na zimno z upraw ekologicznych Ölmühle Solling.

Wytłoczony z dojrzałych egipskich nasion czarnuszki, w technologii na zimno. Zachowuje swój żółto-złoty kolor. W przeciwieństwie do innych, które często otrzymuje się z niedojrzałych i wcześnie zebranych nasion przez co oleje te mają czerwonawy kolor.

Olej z czarnuszki z idealnie dojrzałych nasion, charakteryzuje się łagodniejszym smakiem i większą strawnością. Bogactwo cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych powoduje, że olej z czarnego kminu jest podatny na utlenianie. By je zachować powinien być spożywany na zimno. Olej z czarnego kminu stał się poszukiwany i popularny w codziennej kuchni.

Zawarte w nim kwasy tłuszczowe są zdominowane przez kwas linolowy ok. 60% (Omega 6), kwas oleinowy (Omega 9) i kwas palmitynowy. Szczególnie cenny jest występujący w nim kwas eikozadienowy. Ziarna (Nigella Sativa) czyli czarnuszki to także fosfolipidy i cenne fitosterole. Znajdziemy w jego składzie również flawonidy. Jest tu także wiele aminokwasów witamin i minerałów: A, E, F, B1, B6, B3, biotyna oraz magnez, wapń, żelazo, sód, potas, selen, cynk. 

Wyjątkowe składniki czarnuszki to:

Tymochinon  

Nigellon 

Czarnuszka_kwiaty_kmin

W dotychczasowych badaniach nie wykazano przeciwwskazań do stosowania czarnuszki czy oleju z czarnuszki. Jednakże w czasie karmienia piersią i w okresie ciąży warto jej spożywanie skonsultować z lekarzem. 

Czarnuszka wykazuje także wiele właściwości przy stosowaniu zewnętrznym. Może być przydatna w redukowaniu zmian skórnych. Używana jest jako balsam po oparzeniach słonecznych. 

Czarnuszka_kuchnia_zastosowanie

Zastosowanie w kuchni: 

Olej z czarnuszki można stosować tylko na zimno. Nadaje się zarówno jako dodatek do zup, sałatek, surówek, ale także polecany jest do bezpośredniego stosowania. Wyczuwalny jest jego korzenno-pieprzny smak, przez co z powodzeniem może zastępować pieprz. Nadaje się do potraw z kuchni śródziemnomorskiej, orientalnej oraz polskiej. 

Do użytku bezpośredniego zaleca się stosowanie: (dorośli) 1-3 łyżeczek oleju z czarnuszki codziennie (w czasie posiłków) lub 1 łyżeczkę na godzinę przed snem (przez 3 miesiące). Natomiast (dzieci) 1/2 łyżeczki do 12 roku życia. Początkowo może wystąpić syndrom nieprzyjemnego odbijania, który zawsze ustępuje po kilku dniach. 

Pochodzi z upraw ekologicznych  Egiptu.

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna 819 kcal,

Tłuszcz 91 g

kw. tł. nasycone 11 g,

kw. tł. jednonienasycone 20 g,

kw. tł. wielonienasycone 60 g,

Węglowodany 0 g,

Błonnik 0 g,

Białko 0 g,

Witamina E 21 mg.

Olej z czarnego kminku (czarnuszki) z Egiptu na zimno tłoczony z upraw ekologicznych PL-EKO-04 Rolnictwo spoza UE

Producent: Ölmühle Solling GmbH

Dystrybutor w Polsce: 

NOMAK  
ul. Jaśkowicka 20 D  
43-180 Orzesze

 

+

2. Produkt - Suplement diety - BIO Maca, sproszkowany korzeń - Teraz 250g.

Maca (wym. Maka). Rosła dość powszechnie w Andach od co najmniej 2000 lat. Była wykorzystywana już przez Inków, w codziennej diecie i celach zdrowotnych. Obecnie uprawiana jest na płaskowyżu Junin w Peru, na wysokości do 5000 m. n.p.m.

Są to tereny ze względu na silne wiatry i ekstremalne wahania temperatury, na których praktycznie oprócz tej rośliny,nie rośnie nic. Wniosek jest prosty, maca jest bardzo odporna na skrajne warunki atmosferyczne, a mimo to czuje się doskonale. Najcenniejszą częścią rośliny jest bulwiasty korzeń, który wyglądem przypomina dużą rzodkiew.

Maca

BIO Maca pochodzi z certyfikowanych ekologicznych gospodarstw rolnych, a sam produkt nie zawiera pestycydów, herbicydów, ani żadnych innych sztucznych nawozów. Organiczna Maca jest wolna od konserwantów, a w procesie produkcji jest suszona na słońcu.

Korzeń macy jest bardzo odżywczy. W końcu gleba wulkaniczna, na której rośnie, jest szczególnie bogata w minerały, pierwiastki śladowe i składniki odżywcze występujące wysoko w Andach. Ma w swoim składzie sporą ilość białka, dużo żelaza, potas, cynk, magnez, wapń, węglowodany, fosfor, sód jod i większość witamin ( A, B1, B2, B3, B12, witaminę C, witaminę D i E)

Zawiera także alkaloidy, kwasy tłuszczowe, beta-ekdyzon (przyspieszacz syntezy białek), saponiny, garbniki, węglowodany i aminokwasy. Ten niezwykły korzeń zawiera aż 19 aminokwasów.

Polecamy 3 do 5g (od 1/2 łyżeczki do 1 łyżeczki) macy jako dodatek do deserów, koktajli lub jogurtu.

Spośród witamin obecnych w mace wymienić należy następujące:

witamina A - ok. 0,07 mg/100 g,witamina B1 - ok. 0,15 mg/100 g,witamina B2witamina B6 - ok. 0,31 mg/100 g, witamina C - ok. 3,1 mg/100 g,witamina E

Sole mineralne, jakie zawiera korzeń macy to:

  • wapń - ok. 260 mg/100 g,
  • żelazo - ok. 17 mg/100 g,
  • miedź - ok. 6 mg/100 g,
  • cynk - ok. 4 mg/100 g,
  • mangan - ok. l mg/100 g,
  • potas - ponad 2 g /100 g.

Maca zawiera:  alkaloidy, aminokwasy, beta-ekdyzon, węglowodany, kwasy tłuszczowe, glukozynolany, p-metoksybenzyl izotiocyjanianu, białko, saponiny, sitosterole, stigmasterol, garbniki, witamina A, witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina C, witamina E oraz minerały: żelazo, magnez, potas, wapń, sód, fosfor, jod, cynk.

Składniki: 100% sposzkowany korzeń Maca

Polecamy 3 do 5g (od 1/2 łyżeczki do 1 łyżeczki) macy jako dodatek do deserów, koktajli lub jogurtu.

Zawartość netto: 250 g

Kraj pochodzenia: Peru

Środki ostrożności: Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Chronić przed światłem, przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Producent: KräuterhausSanct Bernhard 

Dystrybutor w Polsce: 

NOMAK 
ul. Jaśkowicka 20 D 
43-180 Orzesze

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl