



Komosa ryżowa QUINOA 250 g Intenson
Klienci kupili również
Opis
Komosa ryżowa QUINOA 250 g Intenson
Quinoa, zwana komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim, jest źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Jest doskonałym dodatkiem do dań warzywnych i mięsnych jako zamiennik ryżu i kasz. Produkt przeznaczony również dla wegan i wegetarian.
Niezwykle wszechstronny produkt, a jej delikatny, lekko orzechowy smak świetnie komponuje się z wieloma daniami. Można serwować ją na ciepło i na zimno, w daniach słonych i słodkich; jako składnik sałatek, dodatek do zup, zapiekanek, warzywnych kotlecików czy też deserów. Można uprażyć ją tak jak ryż / kaszę, można przygotować ją podobnie jak risotto. Polecana jest jako baza do dziecięcych kaszek, choć i dorośli generalnie taką kaszką nie pogardzą. Można też przygotować pyszne koktajle z dodatkiem komosy miksując ją z naszym ulubionym sokiem owocowym czy też warzywnym, dodając też np. nieco soku z cytryny, co daje nam prawdziwą bombę witaminową. Quinoę można też lekko uprażyć, dzięki czemu będzie ciekawym dodatkiem smakowym np. do porannego musli czy granoli, lub konsumować ją na surowo, w postaci niezwykle pożywnych kiełków (8 do 12 godzin moczenia + minimum 24h kiełkowania).
Podobno regularne spożywanie komosy obniża ryzyko zachorowania na choroby układu wieńcowego i cukrzycę (zawarte w jej nasionach substancje wyrównują również poziom cukru we krwi), uszczelnia naczynia krwionośne. Jest idealnym posiłkiem dla karmiących matek, wspomaga bowiem wytwarzanie pokarmu, a jako iż jest lekkostrawnym, bezglutenowym, super zdrowym i nieuczulającym produktem – jest godnym polecenia składnikiem diety niemowląt i dzieci.
Wartość odżywcza 100 g produktu
Wartość energetyczna |
1613 kJ / 382 kcal |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
6,1 g 1,6 g |
Węglowodany - w tym cukry |
64 g 0 g |
Błonnik |
7,0 g |
Białko |
14 g (28%*) |
Sól |
0,01 g |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Składniki: 100% quinoa (komosa ryżowa)
Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam oraz produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.
Sposób użycia: Produkt gotowy po uprzednim przygotowaniu: Ziarna quinoa należy wypłukać przed gotowaniem pod bieżącą wodą (jeżeli woda się nie pieni, wystarczy jedno płukanie, w przeciwnym razie płuczemy 2 – 3 razy). 1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (500 ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Gdy z ziaren wyłaniają się małe białe ogonki oznacza to, że komosa jest prawie gotowa. Po ugotowaniu odstawić na 15 minut.
Środki ostrożności: Przechowywać w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Producent: Intenson Europe sp. z o.o.