



Miód Spadziowy, iglasty 400 g - Miody Bieszczadzki
Miód spadziowy charakteryzuje specyficzny, łagodny, lekko żywiczny smak. Miody spadziowe są z reguły mało słodkie, mogą mieć lekko kwaśny lub gorzkawy posmak. Od miodu nektarowego odróżnia go większa lepkość i gęstość oraz wyższa zawartość związków azotowych, mineralnych, dekstryn, enzymów, kwasów organicznych i substancji antybiotycznych.
Klienci kupili również
Opis
Miód spadziowy iglasty, 400g, Miody Bieszczadzkie
W Polsce występują dwa gatunki miodów spadziowych; jest to tzw. spadź liściasta (pochodzi najczęściej z drzew lipy) oraz spadź iglasta. Miody spadziowe są zbierane przez pszczoły z wydzielin pasożytujących na liściach tych drzew owadów: (mszyc lub czerwców), zmieszanych z wyciekającym – na skutek nakłucia owadów – sokiem komórkowym.
Miód spadziowy z drzew iglastych jest barwy ciemnej od zgniło - zielonej, poprzez brązową do prawie czarnej.
Charakteryzuje go specyficzny, łagodny, lekko żywiczny smak. Miody spadziowe są z reguły mało słodkie, mogą mieć lekko kwaśny lub gorzkawy posmak. Od miodu nektarowego odróżnia go większa lepkość i gęstość oraz wyższa zawartość związków azotowych, mineralnych, dekstryn, enzymów, kwasów organicznych i substancji antybiotycznych.
W Polsce przeważają miody ze spadzi jodłowej i świerkowej. Krystalizacja miodów spadziowych z drzew iglastych przebiega nierównomiernie. Przeważnie ulega on rozwarstwieniu na część stałą i płynną.
Należy pamiętać, iż spadź nie występuje corocznie. W niektórych regionach Polski występuje raz na kilka lat i dlatego miód spadziowy jest jednym z droższych miodów w Polsce. Świeża spadź ma barwę jasną, potem ciemnieje pod wpływem światła i tlenu.
Miód spadziowy z drzew iglastych, to miód bogaty w żelazo.
Składniki: miód spadziowy z drzew iglastych
Masa netto: 400g
Producent:
Gospodarstwo Pasieczne Piotr Cieśla
Bachórz 52 A,
36-068 Bachórz