Witamina słońca D3 FORTE w kroplach 20 ml Dr Jacobs
Opis
Suplement diety - Witamina słońca D3 FORTE w kroplach 20 ml Dr Jacobs
Dla odporności, zębów i kości. Produkt odpowiedni dla wegetarian. 20 ml na 600 porcji dziennych po 2000 j.m. (IU)
Witamina D powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych. W naszej strefie geograficznej jest to możliwe od kwietnia do września w godz. 10-15 przy min. 15-minutowym dziennym eksponowaniu przynajmniej przedramion i nóg. Jeżeli jednak w tych miesiącach brak słońca, nie przebywamy na nim lub stosujemy kremy z filtrem (mogą one ograniczyć wytwarzanie witaminy D nawet o 90%), niski poziom witaminy D może już wczesną jesienią odbić się negatywnie na odporności. Przez pozostałą cześć roku wytwarzanie witaminy D w skórze praktycznie nie zachodzi. W naszym klimacie zbyt mała podaż witaminy D jest więc powszechna.
Zdolność wytwarzania witaminy przez skórę zmniejsza się także wraz z wiekiem, co może prowadzić do zmniejszenia wchłaniania wapnia, ważnego dla kości oraz funkcjonowania mięśni (witamina D bierze udział we wchłanianiu wapnia). O wiele więcej słońca do wytwarzania witaminy D w skórze potrzebują osoby ze śniadą i ciemną cerą.
Żywność niskiej jakości oraz wysoko przetworzona może nie zapewniać odpowiedniej ilości witaminy D. A i przy dobrym odżywianiu pokarmy mogą zapewnić zwykle tylko ok. 30% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Ze względu na powyższe, w naszym klimacie bardzo ważna jest jej suplementacja witaminą D. I nie dotyczy to tylko rosnących dzieci i nastolatków, ale każdego.
Tylko jedna kropla Witaminy słońca D3 FORTE zawiera aż 2000 j.m. witaminy D3.
Jest to ilość zapewniająca odpowiedni poziom tej witaminy nawet u osób z zupełnym brakiem jej endogennego wytwarzania oraz szybkie uzupełnienie w przypadku jej niedoborów.
Olej MCT
W produktach Dr. Jacob’s z witaminami A, D, E i K w płynie stosujemy frakcję kwasów tłuszczowych MCT, pozyskiwaną z oleju kokosowego. W przeciwieństwie do samego oleju kokosowego, bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe, które, jako produkt spożywczy, nie są korzystne dla zdrowia, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT mają wiele korzystnych właściwości zdrowotnych oraz dietetycznych, z których wiele jest potwierdzona naukowo. Jedną z nich jest to, że MCT nie wpływa negatywnie na profil lipidowy krwi i nie zwiększa ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia.
Zastosowanie MCT ma bardzo korzystny wpływ na trwałość witamin rozpuszczonych w tym oleju. W porównaniu z innymi olejami, MCT ma także znacznie większą odporność na jełczenie. Dzięki temu witaminy Dr. Jacob’s mogą mieć maksymalny dopuszczalny termin przydatności do spożycia (2 lata) i zachowują świeżość długo od momentu pierwszego otwarcia buteleczki. Olej MCT nie ma smaku, co jest ważne w przypadku podawania witamin małym dzieciom.
Witamina D ma naukowo potwierdzony korzystny wpływ:
- dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego,
- dla utrzymania zdrowych kości i zębów,
- przyczynia się do normalnego wzrostu i rozwoju kości u dzieci,
- dla utrzymania prawidłowej funkcji mięśni,
- dla dobrego wchłaniania wapnia oraz fosforu,
- dla prawidłowego poziomu wapnia we krwi,
- bierze udział w prawidłowych podziałach komórek.
Do buteleczki Witamina słońca D3 FORTE dołączona jest nakrętka z praktyczną pipetką ułatwiającą precyzyjne porcjowanie.
Składniki: Wysokiej jakości olej MCT z kokosa (93%), przeciwutleniacz: tokoferol (naturalna witamina E), cholekalcyferol (witamina D3).
Produkt odpowiedni dla wegetarian - w przeciwieństwie do innych produktów z witaminą D3, ta zawarta w produkcie Witaminy słońca D3 FORTE pozyskiwana jest z lanoliny z wełny owczej (ekstrahowana za pomocą naświetlania promieniami UV).
Jak przyjmować D3 Witamina słońca Dr. Jacob's:
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia dla osób powyżej 11 roku życia: 1 kropla dziennie na łyżeczce lub wprost do ust.
Taka porcja zawiera 50 μg witaminy D3 (2000 j.m.), co odpowiada 1000% zalecanego dziennego spożycia (RWS - referencyjne wartości spożycia) oraz 50% bezpiecznej dziennej porcji (UL) dla osób powyżej 11 roku życia oraz 100% bezpiecznej dziennej porcji dla dzieci od 1 do 11 roku życia.
Dla dzieci do 18 roku życia D3 Witamina słońca nie powinna być przyjmowana razem i innymi produktami zawierającymi witaminę D.
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę D3 mają osoby otyłe i z przewlekłymi procesami zapalnymi.
U dzieci do 1 roku życia stosować pod kontrolą lekarza.
Okres ciąży i karmienia - przyjmowanie preparatów z witaminą D podczas ciąży i karmienia powinno być skonsultowane z lekarzem. Długotrwałe przyjmowanie nadmiernych porcji dziennych witaminy D podczas ciąży i karmienia może mieć negatywny wpływ na płód i noworodka. Nadmiar witaminy D może być przyczyną deformacji płodu i chorób kości u noworodka.
Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności bezpieczny poziom spożycia (UL**) witaminy D ze wszystkich źródeł dla dorosłych i dzieci od 11 roku życia wynosi 100 μg (mikrogram). Dla dzieci od 1 do 10 roku życia – 50 μg.
Kropla Witamina słońca D3 FORTE zawiera 50 μg, co jest równowartością 2000 j.m. (IU)**** witaminy D i stanowi 1000% zalecanej dziennej dawki (RWS) oraz 50% bezpiecznego poziomu spożycia dla dorosłych i jego 100% dla dzieci.
Ustalony przez EFSA poziom braku obserwowanych działań niepożądanych (no observed adverse effect level – NOAEL) wynosi dla witaminy D 250 µg/dzień. Witamina D ma bardzo niskie ryzyko przekroczenia UL.
Wiek |
Zalecane dzienne spożycie witaminy D* |
Maksymalna bezpieczna ilość dzienna witaminy D (UL)** |
Dzieci od 1 do 10 roku życia |
5 μg*** = 200 j.m. (IU)**** |
50 μg = 2000 j.m. |
Osoby powyżej 11 roku życia |
5 μg = 200 j.m. |
100 μg = 4000 j.m. |
Kobiety w ciąży i karmiące |
5 μg = 200 j.m. |
100 μg = 4000 j.m. |
*przy braku syntezy endogennej; **maksymalna bezpieczna dawka dzienna; ***mikrogram; **** jednostka międzynarodowa (international unit) określająca ilość substancji aktywnej
Przechowywanie:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 10 do 25 °C, ale nie w lodówce. Chronić przed światłem słonecznym. Zużyć w ciągu 6 miesięcy.
Informacje o witaminie D
Ocenia się, że ok. 80-100% dobowego zapotrzebowania na witaminę D3 pochodzi z biosyntezy w skórze, a tylko w niewielkim stopniu wspomagane jest przez źródła pokarmowe. Dieta bazująca na żywności niskiej jakości lub wysoce przetworzonej praktycznie nie zawiera tej witaminy.
Witamina D powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych (wytwarzanie endogenne). W naszej strefie geograficznej jest to możliwe od kwietnia do września w godz. 10-15 przy min. 15-minutowym dziennym eksponowaniu przynajmniej przedramion i nóg. Nadmiar witaminy D wytworzonej w ten sposób magazynowany jest w tkance tłuszczowej i uwalniany do krwiobiegu przez około dwa miesiące. Jeżeli jednak w tych miesiącach brak słońca, nie przebywamy na nim lub stosujemy kremy z filtrem (mogą one ograniczyć wytwarzanie witaminy D nawet o 90%), niski poziom witaminy D może już wczesną jesienią może być niewystarczający dla wsparcia odporności. Skóra o bardzo ciemnej karnacji produkuje witaminę D około sześciu razy wolniej, na skutek pochłaniania promieniowania UV przez melaninę. Przez pozostałą cześć roku wytwarzanie witaminy D w skórze praktycznie nie zachodzi. W naszym klimacie zbyt mała endogenna podaż witaminy D jest więc powszechna.
Zdolność wytwarzania witaminy przez skórę zmniejsza się także wraz z wiekiem, co może prowadzić do braku wsparcia dla wchłaniania wapnia, ważnego dla kości oraz funkcjonowania mięśni (witamina D bierze udział we wchłanianiu wapnia).
Zbyt mało witaminy D
Przyczyny niewystarczającej ilości witaminy D to mała jej ilość w diecie oraz zbyt mała ekspozycja na słońce. Jednak przyczyną mogą być także różne zaburzenia wchłaniania lub przemiany witaminy D w wątrobie i nerkach, w jej aktywne biologicznie metabolity. W takich przypadkach należy podjąć leczenie.
Wymagającymi wizyty u lekarza objawami długotrwałego niedoboru witaminy D mogą być:
- krzywica (u dzieci i młodzieży),
- rozmiękanie kości (osteomalacja),
- osteoporoza u dorosłych,
- złamania, skrzywienia i zwyrodnienia układu kostnego, zniekształcenia sylwetki,
- bóle kości i stawów,
- złe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego,
- zapalenie spojówek,
- stany zapalne skóry,
- osłabienie organizmu i zmniejszenie odporności,
- ciągłe uczucie zmęczenia,
- depresja,
- pogorszenie słuchu,
- osłabienie i wypadanie zębów,
- zwiększenie ryzyka chorób autoimmunologicznych, zwłaszcza cukrzycy typu I, choroby Leśniowskiego-Crohna, niektórych rodzajów nowotworów.
Osoby z chorobą Parkinsona i stwardnieniem rozsianym mają niższe stężenie witaminy D w surowicy.
Przedawkowanie witaminy D
Przedawkowanie witaminy D nie jest możliwe poprzez zbyt duże wystawienie skóry na promienie słoneczne. Witaminę D przedawkować można jedynie przez nadmierne jej spożycie, np. długotrwałe przekraczanie maksymalnej bezpiecznej ilości 100 μg dziennie (4000 j.m.). Jednak zdarza się to bardzo rzadko, gdyż wymaga to bardzo dużych porcji witaminy D, nawet ok. 1 250 μg (50 000 j.m.) dziennie. Jednakże w niektórych chorobach np. gruźlicy czy sarkoidozie, objawy zatrucia mogą spowodować porcje dzienne nawet o wiele mniejsze, np. powyżej 25 μg (1000 j.m.) na dobę. Dlatego nie należy spożywać skoncentrowanych postaci witaminy w przypadku takich chorób.
Przy długotrwałym przekraczaniu maksymalnej bezpiecznej ilości witaminy D wystąpić może hiperkalcemia (nadmierny poziom wapnia w surowicy krwi), co może powodować:
- ciągłe poczucie pragnienia,
- częste oddawanie moczu,
- uczucie otępienia, niepokoju,
- osłabienie i łatwe męczenie się,
- brak apetytu, wymioty,
- świąd skóry,
- bóle głowy,
- powstawanie kamieni nerkowych lub zwapnienie nerek (w dłuższym czasie)
- nadciśnienie.
Jednakże, w niektórych przypadkach zalecane jest okresowe przekraczanie nawet maksymalnej bezpiecznej ilości dziennej – decyzję taką zawsze podejmuje lekarz.
Producent: Dr Jacobs
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!