
Kategorie
Marka
-
Alcea Natural (2)
-
Aliness (20)
-
Aurospirul (3)
-
BeOrganic (1)
-
Bio-Las (3)
-
BIOLIT (1)
-
Botanical Research (1)
-
Doctor s Best (1)
-
Everest Ayurveda (1)
-
Formeds Bicaps (2)
-
Galactopharm (2)
-
Genactiv (4)
-
Hanoju (1)
-
Hepatica (2)
-
Herballine (2)
-
Himalaya (2)
-
Holistic (7)
-
Holland and Barrett (4)
-
INTERCELL Pharma (1)
-
Inwent Herbs (1)
-
Jarrow Formulas (2)
-
Kenay (1)
-
Kräuterhaus Sanct Bernhard (1)
-
Living Food (2)
-
MITRA (1)
-
Mix Brands (1)
-
MyVita Silver (4)
-
Narum (4)
-
Natur Planet (1)
-
Nordic Naturals (1)
-
NOW Foods (4)
-
Nutergia Laboratoire (2)
-
Osavi (1)
-
Panaseus (2)
-
PharmoVit (1)
-
Pharmovit Clean Label (1)
-
Rokitnik i Przyjaciele (2)
-
Share (2)
-
Swanson (7)
-
UNS Supplements (5)
-
YANGO (9)
-
Zielarnia Suwalska (4)
-
Ziółko (1)
Forma podania
Dostępność
Wysyłka w


Zdrowe jelita mają niebagatelny wpływ na ogólne samopoczucie i kondycję organizmu. Problemy jelitowe czy żołądkowe to zjawisko, z którym spotyka się wielu z nas, z różnych powodów. Istnieje sporo naturalnych substancji wykazujących pozytywne działanie na układ trawienny, dlatego chcąc go wesprzeć, warto się im przyjrzeć. --part--
Problemy jelitowe
Dolegliwości ze strony układu trawiennego mogą wynikać z wielu schorzeń, jelita wrażliwego lub zaburzenia prawidłowego przebiegu procesów trawiennych. Zwykle objawiają się one bólami brzucha, wzdęciami, biegunkami, zaparciami, skurczami jelit czy nudnościami. W kategorii problemy jelitowe znajdują się suplementy diety w formie kapsułek, tabletek, herbatek czy ziół renomowanych marek.
Usprawnienie trawienie
Czynniki, które prowadzą do najczęstszych zaburzeń gastrycznych to m. in. syntetyczne dodatki do żywności, barwniki, konserwanty, substancje spulchniające, alkohol czy niektóre leki przeciwzapalne i przeciwbólowe. Zaburzenia procesu trawienia wywołują także błędy związane ze spożywaniem posiłków, np. brak umiaru w jedzeniu czy nadmiar tłuszczu i białek w diecie. Aby pomóc przywrócić prawidłowe trawienie, warto sięgnąć po preparaty, które w składzie zawierają skuteczne substancje regulujące pracę układu pokarmowego. Co zawierają tego typu suplementy diety?
Błonnik
Wiąże wodę i zapobiega nadmiernemu odwodnieniu mas kałowych, co zmniejsza ryzyko zatwardzeń. Drażni ściany jelita oraz pobudza ruchy perystaltyczne, co usprawnia wydalanie i zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu schorzeń.
Lukrecja
Roślina ta regeneruje uszkodzoną śluzówkę żołądka zwłaszcza po zatruciu pokarmowym, ale także w przypadku zgagi czy wrzodów. Ponadto lukrecja wykazuje działanie ochronne na wątrobę i zapobiega wrzodom.
Szałwia
Łagodzi wiele dolegliwości związanych z układem trawiennym, m. in. biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, zgagę, nudności czy zatrucia pokarmowe. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz żółci, ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.
Enzymy trawienne
Wspomagają proces rozkładu spożywanych pokarmów oraz wchłanianiu dostarczanych substancji odżywczych. Są one zaangażowane w proces trawienia już od momentu, kiedy pokarm znajdzie się w ustach.
Probiotyki - suplementacja
Probiotyki są żywymi drobnoustrojami, które spożywane w optymalnej ilości, korzystnie wpływają na zdrowie układu trawiennego. Najczęściej są to bakterie kwasu mlekowego - Lactobacillus, których cenne właściwości znane są ludziom już od starożytności, ale także szczepy Bifidobacterium czy drożdże Saccharomyces boulardii. W suplementach diety znaleźć można także beta-glukan, który pomaga przywrócić i utrzymać równowagę flory bakteryjnej, a także wpływa korzystnie na poprawę układu odpornościowego
Probiotyki - działanie
Probiotyki wykazują wielokierunkowe działanie:
- pomagają w przywróceniu równowagi mikroflory jelitowej po antybiotykoterapii,
- w obrębie przewodu pokarmowego tworzą barierę ochronną, przeciwko bakteriom chorobotwórczym,
- stymulują pracę układu odpornościowego,
- wpływają korzystnie na trawienie oraz wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia,
- regulują pracę jelit,
- produkują substancje, które hamują albo zabijają rózwój szkodliwych drobnoustrojów.
Wykorzystywane do produkcji suplementów diety szczepy bakterii probiotycznych, muszą spełniać szereg warunków, m. in.:
- odporność na działanie żółci i kwasu żołądkowego,
- stabilność genetyczna,
- zdolność do produkcji substancji, które wykazują działanie przeciwustrojowe,
- brak działania patogennego czy rakotwórczego,
- trwałość i żywotność ze względu na przechowywanie w niekorzystnym środowisku, np. laboratorium.
Oprócz probiotycznych suplementów diety, w ofercie sklepu znajdują się także synbiotyki - preparaty, które zawierają probiotyk oraz prebiotyk.
Suplementy na oczyszczanie jelit
W jelitach codziennie gromadzą się złogi, gazy i toksyny, które odbijają sie negatywnie na zdrowiu i samopoczuciu. Ich właściwie oczyszczanie z wykorzystaniem ekstraktów roślinnych może pomóc odzyskać uczucie lekkości i pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości.
Mięta pieprzowa
Wspomaga naturalne oczyszczanie jelit, pobudzając układ trawienny i wydalniczy do pracy. Zapobiega zaparciom i dostarcza organizmowi wiele związków, korzystnie wpływających na cały układ trawienny.
Dzika róża
Reguluje pracę jelita grubego, oczyszcza zachyłki jelita, ale jest także źródłem naturalnej witaminy C (jej obecność zapobiega tworzeniu się w jelitach niekorzystnie działających nitrozoamin) oraz innych związków, pozytywnie oddziałujących na cały organizm.
Prawoślaz
Pomaga w stanach zapalnych układu trawiennego, wrzodach żołądka, podrażnieniach i nadkwaśności. Śluz z tej rośliny pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. Reguluje wyróżnienia i zapobiega zaparciom. Bardzo często wykorzystuje się go do produkcji herbatek oczyszczających.
Kwas kaprylowy
Wykazuje zdolność do łączenia się z błonami komórek drożdżowych, wywołując ich rozerwanie i niszcząc. Dzięki temu polecany jest pomocniczo w przypadku grzybicy układu pokarmowego, gdyż oczyszcza go z drożdżaków i łagodzi nieprzyjemne dolegliwości. Ponadto pobudza regenerację nabłonka jelita grubego i zapobiega chorobom bakteryjnym.
Bibliografia
1. Aktualny stan wiedzy na temat chemizmu i aktywności
biologicznej lukrecji gładkiej Glycyrrhiza glabra L., Kamila Kucharska Ambrożej,
2. Fitoterapia i suplementacja diety w chorobach górnego
odcinka przewodu pokarmowego, Krzysztof Błecha,
3. Suplementacja wspomagająca profilaktykę i leczenie
kandydozy, Sylwia Jopkiewicz,
4. Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Katarzyna Mojka.