Sklep Życia
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Kategorie

Rola witaminy E – gdzie występuje i czym grozi niedobór?

Blog Sklep Życia
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!

Rola witaminy E – gdzie występuje i czym grozi niedobór?

Witamina E jest bardzo ważnym składnikiem. Dzięki niej organizm może funkcjonować bez zakłóceń. Jest ona potrzebna wszystkim komórkom w ciele człowieka. Każdy powinien dbać o jej prawidłowy poziom niedobór witaminy E lub jej nadmiar niosą za sobą nieprzyjemne skutki. Zobacz, jak dostarczać organizmowi witaminę E.

Witamina E to nie tylko jedna substancja. Pod tą nazwą kryje się grupa organicznych związków chemicznych. Są one spokrewnione ze sobą ze względu na funkcję, właściwości lub budowę chemiczną. Witamina E składa się z czterech tokoferoli i czterech tokotrienoli. Każdy z nich ma inną formę, które są oznaczane kolejnymi literami greckiego alfabetu. Dla organizmu człowieka najważniejszy jest alfa-tokoferol. Wykazuje on najwyższą aktywność biologiczną. Witamina E należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Często do jej opisania używa się określenia tokoferol.

 

Witamina E – po co jest potrzebna?

Witaminę E poznano już na początku XX. wieku. Jednak udało się ją wyizolować dopiero w 1936 roku. Grupa badaczy pod przewodnictwem Evansa dokonała tego z oleju z kiełków pszenicy. Dało to możliwość przeprowadzenia szeregu badań nad jej właściwościami i zastosowaniem. Nazwa tokoferol pochodzi z języka greckiego i oznacza “nieść narodziny”. Nie jest to przypadkowe określenie. Odkrycia witaminy E dokonano przy okazji testów nad płodnością zwierząt.

Witamina E

Rola witaminy E w organizmie człowieka jest nieoceniona. Pełni ona szereg ważnych funkcji. Dzięki niej mogą zachodzić ważne procesy życiowe. Ponadto witamina E jest niezbędna do ochrony komórek przed szkodliwymi czynnikami.

Witamina E wpływa na syntezę lipidów, a także metabolizm mięśni. Oznacza to, że dzięki niej w ich komórkach mogą zachodzić przemiany energii, a tym samym możliwe są ich wzrost, namnażanie i regeneracja.

Właściwości witaminy E powodują, że jest ona bardzo dobrym przeciwutleniaczem - właściwie jednym z najważniejszych dla organizmu człowieka. Substancja ta przeciwdziała utlenianiu się niektórych substancji, a tym samym zapobiega niszczeniu DNA komórek, ale także ich białek i błon komórkowych. Dlaczego obecność przeciwutleniaczy jest ważna? Ponieważ utlenianie przyspiesza procesy starzenia się, a także powoduje niekontrolowane namnażanie się, co jest przyczyną nowotworzenia.

Witamina E reaguje z wolnymi rodnikami tlenowymi dzięki obecności grupy hydroksylowej. Jest najważniejszym przeciwutleniaczem dla nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy A. Jej działanie jest wzmocnione w towarzystwie innych antyoksydantów (m.in. witaminy C).

Rolą witaminy E jest także stabilizowanie błon komórkowych oraz ochranianie ich. Niektórzy badacze wskazują na jej rolę w zapobieganiu chorobom układu krążenia, ponieważ ma wpływ na procesy krzepnięcia krwi. Nie wykazano jednak, aby jej stosowanie zmniejszało ryzyko wystąpienia zawału mięśnia sercowego.

[product id="5139,1127,776,923"]

Witamina E a płodność

Witamina E jest nazywana witaminą płodności. Już w pierwszych badaniach zaobserwowano, że jej brak w diecie zwierząt obniża ich zdolności reprodukcyjne. Jej wpływ na płodność zaobserwowano także u ludzi.

Witamina E wpływa zarówno na płodność kobiet, jak i mężczyzn. Takie działanie bierze się przede wszystkim z właściwości antyoksydacyjnych, dzięki którym wszystkie komórki w ciele są chronione – także plemniki i komórka jajowa. Zauważono także, że witamina E ma swój udział w procesie produkcji nasienia oraz aktywności plemników. Panowie, którzy chcą poprawić jakość spermy, powinni rozważyć dodatkową suplementację witaminy E. W przypadku kobiet zaobserwowano dobroczynny wpływ tej substancji na endometrium.

 

Witamina E w kosmetyce

Witamina E bywa też nazywana witaminą młodości. Na ten tytuł zasłużyła sobie również dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, które chronią komórki przed przedwczesnym starzeniem się. Jest ona bardzo chętnie wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym do produkcji różnego rodzaju preparatów do codziennej pielęgnacji.

Witamina e w kosmetologii

Rolą witaminy E jest nie tylko neutralizowanie wolnych rodników. Tokoferol obniża degradację erytrocytów. Tym samym krew wraz z tlenem i substancjami odżywczymi może docierać do wszystkich komórek. Witamina E może też penetrować barierę lipidową komórek skóry. Dobrze przenika też przez naskórek. Można powiedzieć, że wbudowuje się w przestrzenie międzykomórkowe. Tym samym zapewnia skórze właściwe odżywienie i nawilżenie oraz poprawia jej elastyczność, miękkość i sprężystość.

Wykazano także, że witamina E wspiera łagodzenie nieprzyjemnych dolegliwości. Wśród jej właściwości można wymienić:

  • blokowanie procesów zapalnych,
  • wspieranie regeneracji skóry,
  • działanie kojące,
  • wspieranie ochrony skóry przed szkodliwymi czynnikami,
  • zmniejszanie obrzęków,
  • wspieranie likwidowania przebarwień na skórze,
  • łagodzenie objawów kontaktowego zapalenia skóry,
  • wspieranie gojenia ran.

Odpowiedni poziom witaminy E wspiera ochronę skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Ponadto tokoferol jest często wykorzystywany do leczenia choróļ dermatologicznych – zwłaszcza trądziku.

Czy organizm może produkować witaminę E?

Organizm nie może sam produkować witaminy E. Dlatego, aby uniknąć niedoboru, konieczne jest dostarczanie jej z zewnątrz. Można to zrobić wraz z pożywieniem, co jest najbardziej rekomendowaną metodą. Dobrze zbilansowaną i zrównoważoną dietę mogą wspierać suplementy diety zawierające witaminę E.

Warto zdawać sobie sprawę, że witamina E pozostaje w organizmie człowieka przez krótki czas. Każdego dnia usuwane jest aż 60–70% tej substancji. Ulega również rozpadowi pod wpływem światła i procesów cieplnych, co ma znaczenie przy obróbce termicznej pożywienia. Natomiast formy beta, gamma i delta są od razu metabolizowane w wątrobie, a następnie wydalane z moczem lub żółcią.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E dla osób dorosłych to 12 mg na dobę. W osoczu krwi substancja ta utrzymuje się na poziomie 0,8 do 2 mg/dl. Objawy niedoboru witaminy E pojawiają się, gdy stężenie spada poniżej 0,5 mg/dl.

Gdzie występuje witamina E?

Naturalna witamina E występuje w następujących produktach spożywczych:

  • migdały,
  • orzechy (zwłaszcza ziemne i laskowe),
  • nasiona słonecznika,
  • oleje roślinne (zwłaszcza słonecznikowy, sojowy, szafranowy),
  • szpinak,
  • pomidory,
  • kiełki pszenicy,
  • wątróbka,
  • jaja,
  • masło,
  • razowe pieczywo,
  • przyprawy (curry, suszone oregano, słodka papryka),
  • marchew,
  • dynia,
  • czarna porzeczka,
  • maliny,
  • jagody,
  • kiwi,
  • brokuły,
  • szparagi,
  • czerwona papryka,
  • botwina,
  • jarmuż.

Źródła pokarmowe witaminy E

Źródła pokarmowe witaminy E

Warto pamiętać, że wchłanianie witaminy E jest lepsze, jeżeli zachodzi w towarzystwie tłuszczów (witamina E jest substancją dobrze rozpuszczalną w tłuszczach).

Suplementy diety z witaminą E

Sposobem dostarczania witaminy E organizmowi jest stosowanie suplementów diety.  Mają one postać kapsułek, tabletek, a także kropli. Często zawierają też inne substancje potrzebne komórkom: witaminę A, selen, witaminę D3.

 

Czym grożą niedobory witaminy E?

Niedobór witaminy E u osób dorosłych zdarza się rzadko. Jest jednak możliwy. Duże ryzyko istnieje wśród osób, które źle się odżywiają (np. eliminują z diety wiele produktów, nie dojadają), cierpią na biegunki tłuszczowe lub przebyli operację usunięcia części jelita. Zaburzenia wchłaniania mogą być też uwarunkowane genetycznie.

Objawy niedoboru witaminy E to:

  • problemy z płodnością,
  • przebarwienia na skórze,
  • pogorszenie kondycji skóry (zwłaszcza utrata jędrności),
  • osłabienie mięśni,
  • zanik mięśni,
  • uszkodzenie nerwów,
  • zbyt szybki rozpad czerwonych krwinek.

Niedobór witaminy jest szczególnie niebezpieczny dla małych dzieci. Może spowodować niedokrwistość, zaburzenia wzroku, zaburzenia wzrostu. U kobiet w ciąży skutkuje poronieniem.

Nadmiar witaminy E

Groźny może być też nadmiar witaminy E. Dlatego osoby stosujące dodatkową suplementację powinny zachować ostrożność przy dawkowaniu. Niepokojące objawy, które są skutkiem przyjmowania zbyt dużej ilości tokoferolu to: zaburzenia widzenia, osłabienie, problemy żołądkowe, bóle głowy.

Bibliografia:

  1. A. Zielińska i in., Tokoferole i tokotrienole jako witamina E, "Chemik" 2014, nr 7, s. 585-588.
  2. W. Czerwonka i in., Zastosowanie witaminy E w kosmetologii, "Kosmetologia Estetyczna" 2019, nr 1, s. 13-16.
  3. B. Milanovic, Witamina E - co kryje świat tokoferoli?, "Świat Przemysłu Farmaceutycznego" 2016, nr 3, s. 112-116.
  4. S. Witkowski, Tokotrienole - mniej znana strona witaminy E, "Herbalism" 2016, nr 1, s. 7-21.

Uwaga!
Powyższy wpis blogowy nie stanowi porady medycznej. Nie jest też opinią farmaceuty lub dietetyka dostosowaną do indywidualnej sytuacji osoby zainteresowanej. Informacje zawarte we wpisie to jedynie generalne zalecenia. Nie mogą one stanowić wyłącznej podstawy do:

  • stosowania określonej terapii,
  • zmiany nawyków,
  • dawkowania produktów leczniczych, itp.

Przed podjęciem działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą. Konieczne jest w takiej sytuacji uzyskanie fachowej porady dostosowanej do potrzeb osoby zainteresowanej.

Darmowa wysyłka
Darmowa wysyłka
Wysyłka gratis już od 200zł
Szybka dostawa
Szybka dostawa
Wysyłka w 24/48h w dni robocze
Bezpieczne Zakupy
Bezpieczne Zakupy
Nasz sklep jest szyfrowany SSL
Przyjazne wsparcie
Przyjazne wsparcie
Jesteśmy zawsze gotowi Ci pomóc
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium