Zamów telefonicznie: 881 946 770 | 538 484 240 (Pn-Pt: 9.00-16.00)

Nie przegap naszych promocji! Wielka wyprzedaż -30% na produkty

KODY RABATOWE

NAWET 10%

SKORZYSTAJ Z KODÓW RABATOWYCH

Ryboflawina – gdzie występuje i jaka jest jej rola w organizmie?

Ryboflawina – gdzie występuje i jaka jest jej rola w organizmie?

Ryboflawina jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety, ciało człowieka nie jest w stanie samodzielnie jej wytwarzać. Dlatego konieczne jest jej dostarczanie z zewnątrz. Głównym źródłem tej substancji powinno być pożywienie. Sprawdź, gdzie występuje ryboflawina i czym grozi jej niedobór.

Witaminy to różnorodne organiczne związki chemiczne, dzięki którym mogą zachodzić niezbędne procesy życiowe w komórkach. Biorą one udział m.in. w przemianach metabolicznych, reakcjach syntezy, oddychaniu komórkowym, przenoszeniu energii, a także wspierają funkcjonowanie poszczególnych układów i narządów wewnętrznych. Ważne jest dążenie do utrzymania ich optymalnego poziomu. Zarówno niedobór, jak i nadmiar skutkują szeregiem zaburzeń. Do tej pory poznano witaminy A, D, E, K, C oraz witaminy z grupy B. Do tych ostatnich należy m.in. ryboflawina. 

Ryboflawina, czyli witamina B2

Jest to organiczny związek, który stanowi połączenie rybitolu i flawiny. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że po wchłonięciu bardzo dobrze przenika do komórek. Nie jest jednak możliwe ich magazynowanie, ponieważ nadmiar usuwany jest z moczem. Witamina B2 jest obecna we wszystkich tkankach organizmu.

Witamina B2 jest produkowana w organizmie człowieka przez bakterie jelitowe. Odbywa się to w przewodzie pokarmowym. Niestety, ilość ta nie jest wystarczająca do pokrycia zapotrzebowania organizmu na tą substancję. Dlatego ważne jest dostarczanie jej z zewnątrz. Dobrym źródłem ryboflawiny jest pożywienie, ale zdarza się, że konieczna jest dodatkowa suplementacja.

Witamina B2 występuje w żywności naturalnie pod postacią trzech związków: wolnej postaci ryboflawiny, pochodnych dinukleotydu flawinoadeninowego (FAD) i mononukleotydu flawinowego (FMN). Natomiast zdarza się, że ta obecna w preparatach aptecznych pochodzi z roślin, które są specjalnie zmodyfikowane w celu wytwarzania jej w zwiększonej ilości.

Witamina B2 - wzór chemiczny

Witamina B2 - wzór chemiczny

Witamina B2 została odkryta w 1933 roku przez Richarda Kuhna. Biochemik pozyskał ją z serwatki mlecznej, białka jaja kurzego i drożdży. Wówczas też została zbadana dokładna struktura tej substancji. Natomiast w kolejnych latach poznano jej właściwości, a także wpływ na organizm człowieka.

Warto wspomnieć, że witamina B2 jest szeroko stosowana również w przemyśle spożywczym. Dzięki temu, że pod wpływem tlenu zmienia swój kolor na żółty (skąd też pochodzi jej nazwa, ponieważ w języku łacińskim flavus oznacza właśnie ten kolor), wykorzystuje się ją do barwienia pożywienia – przypraw, napojów oraz sproszkowanych mieszanek (zwłaszcza budyniów i kisielów). Witaminy B2 nie może zabraknąć też przy produkcji płatków zbożowych i kukurydzianych, napojów i masła orzechowego.

Witamina B2 – po co organizm jej potrzebuje?

Ryboflawina bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie człowieka. Pełni kilka ważnych ról, dlatego jej niedobór powoduje zaburzenia na różnych płaszczyznach. Witamina B2 działając na poziomie komórkowym, wspiera funkcjonowanie tkanek niemal wszystkich układów w ciele.

Witamina B2 odgrywa ważną rolę w procesach utleniania i redukcji. Jest w nich nośnikiem elektronów. Wchodzi także w skład koenzymów katalizujących. Katalizuje przemiany aminokwasów w węglowodany i tłuszcze, dzięki czemu organizm może magazynować energię.

Ryboflawina bierze udział nie tylko w przemianach aminokwasów, ale także witaminy B6, niacyny i kwasu foliowego. Uczestniczy również w przemianach hemoglobiny, czyli substancji niezbędnej w transporcie tlenu do wszystkich komórek w ciele.

Substancja ta wspomaga układ odpornościowy w walce z patogenami. Dzieje się to poprzez wpływ na migrację neutrofilii. Są to komórki należące do granulocytów. Stanowią pierwszą linię obrony organizmu, ponieważ reagują jako pierwsze, gdy drobnoustroje przedostaną się do organizmu i uruchamiają kolejne mechanizmy, mające na celu ich zlikwidowanie.

Ryboflawina jest potrzebna, aby utrzymać w dobrym stanie śluzówki przewodu pokarmowego, dróg oddechowych i nabłonek naczyń krwionośnych. Ponadto jest niezwykle ważna dla skóry. Wspiera jej funkcjonowanie oraz ogólną kondycję, a także procesy regeneracyjne.

Ryboflawina jest ważna również dla gospodarki hormonalnej. Uczestniczy w produkcji kortyzolu, który jest nazywany hormonem stresu. Ma jednak działanie przeciwzapalne. Witamina B2 wzmacnia działanie insuliny, co ma istotne znaczenie dla osób chorujących na cukrzycę lub zmagających się z insulinoopornością.

Witamina B2 ma również pozytywny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku. Dzięki niej poprawia się transport tlenu w soczewce. Ponadto substancja ta uczestniczy w przemianach witaminy A (retinolu), co pozwala utrzymać wrażliwość pręcików siatkówki oka na światło.

Witamina B2 a prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego

Nie można zapomnieć, że ryboflawina pełni ważną funkcję w układzie nerwowym – zarówno ośrodkowym, jak i obwodowym. Substancja ta bierze udział w produkcji neuroprzekaźników: acetylocholiny, noradrenaliny, serotoniny. Odpowiadają one za przewodzenie impulsów nerwowych w tkance nerwowej, a tym samym regulują działanie całego organizmu.

Witamina B2 niezbędnz ala prawdłowej pracy układu nerwowego

Witamina B2 niezbędna ala prawidłowej pracy układu nerwowego

Jakie jest zapotrzebowanie organizmu na witaminę B2?

Zapotrzebowanie na witaminę B2 zależy od wieku, płci i ogólnego stanu zdrowia. Dla zdrowych osób dorosłych zostało ono ustalone na (RDA):

  • 1,3 mg na dobę w przypadku mężczyzn

  • 1,1 mg na dobę w przypadku kobiet.

Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B2 dotyczy ciężarnych, kobiet karmiących piersią, osób bardzo aktywnych fizycznie, osób stosujących niektóre leki, osób u których stwierdzono niedobór witaminy B2. Zaleca się większe spożycie ryboflawiny w okresie intensywnego wzrostu.

Skutki niedoboru witaminy B2

Niedobór witaminy B2 może nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Niski poziom ryboflawiny powoduje:

  • zmiany w narządzie wzroku (pogorszenie ostrości wzroku, uszkodzenie rogówki, światłowstręt),

  • zapalenie śluzówki jamy ustnej,

  • opóźnienie wzrostu,

  • wypadanie włosów i pogorszenie kondycji skóry,

  • zaburzenia koncentracji i problemy z pamięcią,

  • bezsenność,

  • zawroty głowy,

  • dystrofię mięśni.

Przy niedoborze ryboflawiny wzrasta również ryzyko wystąpienia chorób układu nerwowego. 

Nadmiar ryboflawiny

Skutki nadmiaru ryboflawiny właściwie nie są obserwowane, ponieważ nie jest ona wchłaniana w dużych ilościach w przewodzie pokarmowym. Ustalono, że maksymalnie organizm może przyswoić 27 mg witaminy B2. Ponadto nadmiar tej substancji jest wydalany z moczem.

Źródła ryboflawiny w diecie

Ryboflawina jest obecna w wielu produktach spożywczych. Zaleca się, aby dieta była zróżnicowana, dobrze zbilansowana, dostosowana do potrzeb organizmu, a także różnorodna. Dzięki temu, że na talerzu znajduje się wiele różnych produktów spożywczych, istnieje wyższa szansa na dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.

Pokarmy bogate w witaminę B2

Pokarmy bogate w witaminę B2

Źródła ryboflawiny w pożywieniu to:

  • suche nasiona roślin strączkowych,

  • mleko,

  • przetwory mleczne,

  • produkty zbożowe,

  • migdały,

  • orzechy włoskie,

  • jaja,

  • mięso (różne rodzaje, zwłaszcza dziczyzna),

  • podroby (zwłaszcza wątróbka),

  • ryby (makrela, łosoś, pstrąg) i owoce morza (zwłaszcza małże),

  • warzywa (groszek zielony, brokuł, szpinak).

  • zielone części warzyw,

  • drożdże,

  • soja,

  • kasza gryczana i jaglana.

Niektóre produkty spożywcze są dodatkowo wzbogacane o ryboflawinę. Mowa przede wszystkim o płatkach śniadaniowych. 

Co wpływa na wchłanialność witaminy B2?

Witamina B2 jest wchłaniana w przewodzie pokarmowy, a dokładniej w jelicie cienkim. Aby poprawić ten proces, warto dostarczać ją organizmowi w towarzystwie innych witamin z grupy B, witaminy C, fosforu i selenu.

Warto pamiętać, że ryboflawina jest odporna na działanie wysokich temperatur, chociaż w czasie obróbki termicznej (zwłaszcza gotowania) następują jej straty. Substancja ta nie jest natomiast odporna na działanie promieni słonecznych. Pod ich wpływem ulega degradacji.

 

Ryboflawina – suplementacja 

Osoby ze zwiększonym zapotrzebowaniem na ryboflawinę mogą wspomóc się suplementami diety. Warto jednak pamiętać, aby chęć suplementacji zawsze skonsultować z lekarzem. Należy również wybierać preparaty wysokiej jakości, pochodzące ze sprawdzonego źródła.

Źródła:

  1. D. Różańska, R. Ilow, B. Regulska-Ilow, Wpływ procesów kulinarnych na zawartość wybranych witamin w żywności. Cz. II tiamina, ryboflawina, niacyna, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 2013, nr 3, s. 250-257.

  2. M. Jarosz i in., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.

  3. A. Gryszczyńska, Witaminy z grupy B - naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy, "Postępy Fitoterapii" 2009, nr 4, s. 229-238.

Przewiń do góry do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium