Sklep Życia
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Kategorie

Dlaczego Sklep Życia?

Spirulina, znana na całym świecie substancja, została już określona jako przykład tzw. superfoods, czyli żywności na miarę XXI wieku. Dzięki wysokiej zawartości białka oraz niskiej kaloryczności, jest chętnie wykorzystywana jako uzupełnienie diety wegetariańskiej. Bogaty zestaw niezbędnych substancji jest doskonałym wzbogaceniem diety osób, które codziennie borykają się z dużym stresem. Liczne badania potwierdziły jej kompleksowe działanie oraz wysoką pozycję w kategorii najbardziej zrównoważonych źródeł cennych składników odżywczych.

Spirulina

Spirulina 500 kapsułek Aurospirul Spirulina 500 kapsułek Aurospirul
Cena:

225,00 zł

Cena regularna: 252,00 zł

Najniższa cena: 225,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Spirulina Organiczna (600 tabletek) Kenay Spirulina Organiczna (600 tabletek) Kenay
Marka: Kenay
Cena:

127,99 zł

Cena regularna: 139,00 zł

Najniższa cena: 127,99 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Spirulina Pacifica hawajska 600 tabletek 500mg, CyanoTech Spirulina Pacifica hawajska 600 tabletek 500mg, CyanoTech
Cena:

128,00 zł

Cena regularna: 144,40 zł

Najniższa cena: 125,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Spirulina BIO 400 tabletek MyVita Spirulina BIO 400 tabletek MyVita
Marka: MyVita
Cena:

28,89 zł

zobacz więcej

Co to jest Spirulina - właściwości

Alga o zielono-niebieskiej barwie, jest powszechnie znana od wielu lat. Jest bogatym źródłem:

  • białka,
  • cennych witamin, w tym A, B12, C, D, E, K,
  • węglowodanów
  • związków mineralnych i pierwiastków, takich jak wapń, żelazo, magnez, potas.

Ma także sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Specjalny rodzaj tych alg hodowanych na Hawajach to tzw. spirulina hawajska. Jest ona znacznie bogatsza w składniki odżywcze niż inne tanie i popularne odmiany spiruliny. Zawdzięcza to wyjątkowym warunkom klimatycznym i środowiskowym, czyli wysokiemu poziomowi nasłonecznienia oraz małemu zanieczyszczeniu wody.

Wybierając preparaty ze spiruliną, warto zwrócić szczególną uwagę na jakość. Tylko bowiem te najlepsze są całkowicie bezpiecznym suplementem diety. Są wolne od wszelkich zanieczyszczeń i cechują się wysoką przyswajalnością. Mogą być wykorzystywane jako dodatek do koktajli, sałatek, a także batonów energetycznych.

Regularna suplementacja tą algą wspiera większość układów, które wchodzą w skład organizmu człowieka. Do zalet jej stosowania należą m.in.:

  • obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu
  • działanie antywirusowe
  • wzmocnienie włosów, skóry oraz paznokci
  • utrzymanie właściwej wagi
  • ochrona komórek mózgowych
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy i udaru mózgu
  • działanie detoksykacyjne - wspomaga usuwanie metali ciężkich z organizmu

W naszym sklepie internetowym posiadamy szeroką ofertę produktów w korzystnych cenach. Zawierają one spirulinę w formie kapsułek, tabletek i proszku. Część z nich ma dodatek amli, czyli jednego z najbogatszych źródeł witaminy C. W niektórych spirulina występuje w połączeniu z chlorellą. Warto zwrócić uwagę na oferowaną przez nas naturalną spirulinę hodowaną w Bretanii na półwyspie Guerande. To jeden z niewielu preparatów ze świeżą algą, który produkowany jest bez podnoszenia temperatury. Dzięki temu jej aktywne składniki oraz bogactwo morskich oligoelementów zostaje zachowane.

Co wiemy na temat historii spiruliny - żródło

Szacuje się, że spirulina pojawiła się na ziemi już 3,5 miliarda lat temu. Te jednokomórkowe organizmy zdolne do fotosyntezy leżą u podstaw rozwoju wszystkich roślin lądowych. Wiadomo też, że ewolucja, którą zapoczątkowała spirulina, doprowadziła do pojawienia się żywych istot tlenowych. Jej zdolność do fotosyntezy pozwoliła bowiem przekształcić atmosferę w środowisko sprzyjające organizmom, które oddychają tlenem.

Zgodnie ze statystykami szacuje się, że 90% tlenu obecnego na Ziemi pochodzi właśnie z alg. Niebiesko-zielone mikroalgi występują na wszystkich kontynentach oprócz Antarktydy. Gatunek ten obejmuje ponad 1500 różnych odmian, jednak tylko 36 jest jadalna.

Naturalne środowisko występowania spiruliny to woda, która spełnia kilka warunków. Musi być przede wszystkim:

  • ciepła,
  • alkaliczna,
  • bogata w sole mineralne.

To właśnie środowisku spirulina zawdzięcza tak ogromną ilość istotnych dla człowieka składników odżywczych i witamin. Co ciekawe możemy znaleźć jej ślady nawet na pustyni. Po otrzymaniu dostępu nawet do znikomej ilości wody alga "ożywi się" i zyska możliwość ponownego wzrostu.

Spirulina w wysuszonej postaci jest jednak o wiele łatwiejsza do przechowania. Dlatego też wiele z naszych suplementów mogą Państwo kupić w postaci proszku. Będzie on miał najczęściej bardzo długą datę ważności.

Spirulina była znana w różnych zakątkach świata.

Znane historii spożywanie spiruliny sięga przynajmniej czasów panowania cesarza Azteków Montezumy. Władał on w latach 1466-1520. Jednym z ulubionych produktów władcy była ryba. Cesarz miał w zwyczaju wysyłać swoich kurierów na długie wyprawy, których dystans przekraczał 300 km. Podróżowali oni od cesarskiej stolicy aż do Zatoki Meksykańskiej, aby powrócić ze świeżo wyłowionymi rybami.

Podróżnicy ci byli w stanie przebyć tak niezwykłą, jak na tamte czasy odległość, dzięki prowiantowi z dodatkiem glonów. Nauczyli się przygotowywać sycący i pożywny posiłek. Spirulina była wówczas zbierana przez nich w postaci niebiesko-zielonego szlamu, przy użyciu bardzo drobnych siatek. Po zebraniu produktu suszyli go i rozrabiali z ziarnami zbóż. Całość doprawiali pieprzem i chilli. W ten sprytny sposób zoptymalizowali swoje siły w trakcie podróży. Nie musieli marnować zbyt wiele czasu na postój.

Niestety spirulina po pewnym czasie zniknęła z meksykańskich źródeł. Hiszpańscy konkwistadorzy po najechaniu tamtejszej ziemi wysuszyli jeziora, w których można było zebrać algi. Wykorzystali zasoby w postaci wody rdzennych mieszkańców do stworzenia pastwisk i pól uprawnych. Po kilkunastu latach spirulina została zapomniana. Pola uprawne wydawały plony jedynie w postaci kukurydzy, pomidorów i innych warzyw.

Kolejną ciekawostką, z którą związana jest historia tego produktu, może być wzmianka o pewnym francuskim inżynierze. Przejął on zakład produkcji wodorotlenku sodu w Meksyku. Miało to miejsce dokładnie w 1960 roku. Przedsiębiorca nie wiedział, w jaki sposób poradzić sobie z niebieskawym szlamem, który dostawał się do jego maszyn. Po pewnym czasie postanowił on spalić go razem z innymi odpadami fabrycznymi. Niedługo po tym spalony proszek, który pozostał po szlamie, zidentyfikowano jako spirulinę.

Czy spirulina posiada skutki uboczne lub wady? Kiedy nie powinniśmy jej przyjmować?

Spirulina jest powszechnie uważana za zdrowe i bezpieczne źródło witamin. Dostarczy dla naszego organizmu także kwasy tłuszczowe i roślinne białko. Okazuje się jednak, że może powodować pewne skutki uboczne. Przede wszystkim należy zadbać o to, aby spirulina, którą zażywamy, pochodziła z pewnego źródła. Suplementy diety, które nie posiadają informacji odnośnie do pochodzenia, powinny być omijane szerokim łukiem. Warto pamiętać o tym, że spirulina nie powinna być też zażywana przez osoby z niektórymi schorzeniami.

Spirulina może być zanieczyszczona toksynami.

Być może na pierwszy rzut oka brzmi to groźnie. Jednak dotyczy to jedynie produktu, który pochodzi z niecertyfikowanego źródła. Producenci suplementów zawsze udzielają szczegółowych informacji dotyczących ich produktu i dbają o zapewnienie najwyższej jakości. Zatem dopóki kupujemy naszą spirulinę za pośrednictwem sklepu z suplementami, nie musimy przejmować się toksynami.

Jak sprawy mają się ze spiruliną z niepewnych źródeł? Spirulina zebrana na własną rękę lub bez odpowiedniej selekcji stwarza znaczne ryzyko zanieczyszczenia. Glony, które rosną w zanieczyszczonym zbiorniku wodnym, mogą przenosić metale ciężkie i szkodliwe bakterie.

Ponadto spirulina zebrana w jej naturalnym środowisku, może wydzielać duże ilości mikrocystyny. Substancja ta jest naturalnym mechanizmem obronnym glonów przed drapieżnikami. Spożywanie jej w dużej ilości, jest w stanie uszkodzić wątrobę.

Spirulina, która trafia do naszego sklepu w postaci suplementów, dorasta w całkowicie kontrolowanym środowisku. Dlatego też ilość mikrocystyny w jej składzie, nie zagraża ludzkiemu organizmowi.

Może pogorszyć warunki odpornościowe organizmu

Osoby, które cierpią na przewlekłe choroby, powinny zasięgnąć szczegółowej porady lekarskiej. Jeżeli cierpisz na chorobę autoimmunologiczną, powinieneś unikać spiruliny i innych produktów z algami.

Ludzie, których kondycja fizyczna jest w całkowitej normie, nie muszą przejmować się skutkami ubocznymi. Należy jednak pamiętać o tym, że spirulina znacznie wzmacnia układ odpornościowy. Może tym samym pogorszyć niektóre choroby autoimmunologiczne. Każdy, kto cierpi na:

  • toczeń,
  • stwardnienie rozsiane,
  • reumatoidalne zapalenie stawów.

Powinien unikać spiruliny i innych produktów pochodnych od glonów w swojej diecie.

Może spowolnić krzepnięcie krwi

Spirulina ma działanie przeciwzakrzepowe. Oznacza to, że może rozrzedzić krew i wydłużyć czas potrzebny do jej zakrzepnięcia. Krzepnięcie w naturalny sposób zapobiega nadmiernemu krwawieniu, gdy doznamy obrażeń. Wszystkie osoby, które przyjmują leki rozrzedzające przepływ krwi, powinny wiedzieć, że spirulina może stanowić dla nich zagrożenie.

Zalecenia dotyczące zażywania

Spirulina jest jednym z suplementów diety, które można przyjmować przez cały rok. Jeżeli jednak chcemy bardziej skoncentrowanego spożycia przez krótszy okres, możliwe jest przyjęcie kuracji, która potrwa od miesiąca do trzech. Często zaleca się przyjmowanie podczas zmian sezonowych. Świetnie sprawdzi się, wzmacniając naszą odporność zimą lub jesienią.

Najlepiej przyjmować w porannych godzinach, niedługo po przebudzeniu. Warto podczas zażywania spiruliny wzbogacić ją naturalnym źródłem witamin. Dobrze jest zażyć spirulinę w towarzystwie szklanki świeżego soku z owoców. Zawsze należy pamiętać o tym, że korzyści płynące z suplementowania są maksymalizowane przez regularne spożywanie.

Jeżeli spirulina nie odpowiada nam smakowo, możemy rozmieszać ją z wyżej wspomnianym sokiem z wyciśniętych owoców. W przypadku tabletek nie powinny zachodzić problemy związane z przełykaniem. Spirulina w naszym sklepie pokryta jest otoczką ułatwiającą zażywanie.

Aby zachować wszelkie składniki i pozytywne właściwości algi, nie można jej podgrzewać, ani gotować.

W jaki sposób można spożyć sproszkowaną spirulinę?

Nasz sklep oferuje dwie najbardziej popularne formy spiruliny. Spirulina bio w proszku lub powlekane tabletki. Wiele osób zastanawia się nad tym, w jaki sposób można przyjmować swoją codzienną dawkę.

Dla osób, które poszukują szybkich i prostych rozwiązań, możemy zalecić dodanie łyżeczki spiruliny do szklanki wody i bezpośrednie wypicie. Należy mieć na uwadze to, że nie każdemu odpowiada zapach i smak. Woda rozrzedzi algi, jednak posiada neutralny wpływ na smak suplementu. Odpowiednią opcją może być przygotowanie szejka. Wystarczy wybrać swoje ulubione owoce, dodatki i dodać mleko lub napój sojowy. Bardzo popularnym szejkiem z udziałem spiruliny jest mieszanka bananów, jagód, jednej porcji suplementu i szklanki napoju migdałowego.

Pamiętajmy o tym, że nawet niewielka ilość głęboko pigmentowanej spiruliny zmieni kolor napoju w ciemnoniebieski, zielony lub nawet czarny. Po spożyciu spiruliny w formie przekąski warto przepłukać usta lub umyć zęby. Spirulina ma tendencję do pozostawiania odbarwień. Warto mieć przy sobie szczoteczkę, gdy zażywamy spirulinę, aby uniknąć niebiesko-zielonych zębów.

Jeżeli preferujesz wymieszać suplement w szklance soku, najlepiej sprawdzi się pomarańczowy lub ananasowy. Jedyną rzeczą, której nie chcesz w tym przypadku robić to wypróbowanie proszku spiruliny bez żadnych dodatków. Można to porównać do zjedzenia odrobiny samej mąki.

Bibliografia

https://algorigin.com/en/algae/spirulina/spirulina-history/
https://medlineplus.gov/druginfo/natural/923.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28245621
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18569007
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19432881

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium