Kategorie
Marka
Wysyłka w
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Dlaczego Sklep Życia?
Działamy od 2016 roku, mamy więc już 7 lat doświadczenia na polskim rynku.
Większość naszych produktów jest dostępna od ręki, dlatego możesz liczyć na ekspresową dostawę!
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 239 zł!
Błonnik to bardzo ważny składnik diety człowieka. Pomimo iż nie jest przekształcany w energię w naszym organizmie i nie jest zdefiniowane jego dzienne zapotrzebowanie, to pełni on istotną funkcję w wielu ważnych dla zdrowia procesach. Ma ogromny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, spowolnienie absorpcji węglowodanów, czy odżywienie korzystnych dla nas bakterii. Niestety, standardowa dieta zazwyczaj jest uboga w błonnik pokarmowy, dlatego nierzadko wymagana jest jego suplementacja.
Błonnik
45,00 zł
56,00 zł
18,99 zł
9,50 zł
49,90 zł
109,00 zł
49,99 zł
Błonnik
Błonnik pokarmowy - jaką rolę spełnia w organizmie?
Z chemicznego punktu widzenia błonnik to grupa węglowodanów złożonych. Nie ulegają one ani trawieniu, ani wchłanianiu przez nasze jelita. Dlaczego więc jego spożywanie może być korzystne? Wynika to w wyjątkowych właściwości tego włókna roślinnego. Dzięki temu, że nie jest wchłaniany w przewodzie pokarmowym, może zmniejszać wartość kaloryczną spożywanych posiłków. Zwiększa ich objętość, wywołując uczucie sytości, jednak nie powoduje tycia.
Właściwości błonnika
Błonnik pokarmowy redukuje wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów z pożywienia. Może mieć to wpływ na ich poziom we krwi. Działa on niczym gąbka. Wchłania rozmaite substancje, które później razem z nim są wydalane. Błonnik wpływa także na spowolnienie rozkładu i wchłaniania spożywanych razem z nich węglowodanów. Zmniejsza przy okazji ich indeks glikemiczny. Powoduje to ich wolniejsze przedostawanie się do krwi i mniejsze, bardziej zrównoważone wyrzuty insuliny. Dzięki temu stosowanie wysoko błonnikowej diety jest polecane osobom starającym się pozbyć zbędnych kilogramów. Dobry będzie także dla diabetyków. Może pomóc im w redukcji dawek stosowanej insuliny, przez wywoływanie mniejszych skoków glukozy.
Wśród zbawiennych właściwości na ludzki organizm trzeba wymienić jego rolę w prawidłowym działaniu układu trawiennego. Jako wypełnienie treści jelitowej, które nie ulega rozkładowi. Wręcz przeciwnie. Pęcznieje po zaabsorbowaniu wody.
Zdrowy układ pokarmowy
Błonnik pokarmowy stanowi istotną część treści jelitowej, która następnie kierowana jest do okrężnicy. Dzięki temu wpływa on na zapobieganie zaparciom, przyspiesza perystaltykę jelit i pasaż treści przez układ trawienny. Utrudnia również wchłanianie niepożądanych substancji z pożywienia. Takich jak np. węglowodory wielopierścieniowe, konserwanty czy nadmiaru sodu. A to poprzez skrócenie czasu ekspozycji ścian jelita na dany czynnik (przyspieszona perystaltyka).
Jeszcze jednym, coraz bardziej docenianym zadaniem błonnika, jest odżywanie symbiotycznych bakterii żyjących w jelicie grubym. Coraz więcej słyszymy o bakteriach probiotycznych, wymagających prebiotyków, a błonnik pokarmowy właśnie spełnia zadanie tych ostatnich. Co to oznacza? Dzięki jego wysokiej zawartości w diecie bakterie probiotyczne mają dostarczoną pożywkę. Sam błonnik naturalny nie jest trawiony w naszym jelicie cienkim. Natomiast bakterie żyjące w znajdującym się później jelicie grubym potrafią zrobić z niego źródło energii. Produkują w zamian np. kwas masłowy oraz niektóre witaminy.
Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny - różnice i działanie
Wyróżniamy dwa podstawowe typy błonnika - rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Różnią się one zarówno swoimi właściwościami fizycznymi, jak i rolą, jaką odgrywają w naszym organizmie. Jednak oba rodzaje są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała.
Błonnik nierozpuszczalny
Błonnik nierozpuszczalny to między innymi:
- celuloza,
- skrobia oporna,
- hemiceluloza,
- ligniny,
składające się na ściany komórkowe roślin. Można go przyrównać do gąbki - wchłania wodę, pęcznieje, ale nie rozpuszcza się w kontakcie z nią. Jest bardzo korzystny dla działania układu wydalniczego. Zwiększa objętość stolca, przyspiesza perystaltykę i spowalnia wchłanianie węglowodanów, tłuszczu i niektórych substancji szkodliwych.
Sprzyja "wymiataniu" wszelkich złogów jelitowych, co ma bardzo korzystny wpływ na kondycję i funkcjonowanie jelit. To właśnie najlepszy błonnik pokarmowy na zaparcia. Pomaga w regularnym wypróżnianiu i działa profilaktycznie zapobiegając hemoroidom. Ten rodzaj włókna wpływa również na bardzo szybkie odczuwanie sytości po posiłku. Dzieje się tak, pomimo iż sam w sobie nie jest trawiony przez organizm.
Błonnik rozpuszczalny
Błonnik rozpuszczalny to z kolei szereg związków, do których można zaliczyć:
- gumy roślinne,
- pektyny,
- śluzy,
- inulinę,
- beta-glukan.
Ten typ błonnika pęcznieje i znacząco zwiększa swoją objętość w kontakcie z wodą. Tworzy swoistą galaretkę bądź żel. To właśnie błonnik pokarmowy rozpuszczalny ma największy wpływ na obniżenie glikemii po posiłku. Wpływa także na obniżenie wchłanialności cholesterolu czy trójglicerydów.
Działa również na spowolnienie pasażu jelitowego, czyli spowalnianie opróżniania żołądka. Dzięki temu pozytywnie wpływa na uczucie sytości po posiłku, co szczególnie docenią osoby na diecie. Spowolnienie przepływu pokarmów przez żołądek i jelita to również lepsze wchłanianie treści pokarmowych. To z kolei korzystnie wpływa na zdrowie. Błonnik rozpuszczalny to także większa produkcja kwasów żółciowych i ich późniejsze wydalanie. Także ten rodzaj błonnika służy jako pożywka dla dobroczynnych bakterii żyjących w jelicie grubym.
Błonnik na odchudzanie - czy skuteczny?
Błonnik pokarmowy w powszechnym mniemaniu sprzyja utrzymaniu smukłej sylwetki, jak i odchudzaniu. Czy faktycznie ma on takie działanie? Tak i jest ono wielopłaszczyznowe. Wykazują je równie oba rodzaje błonnika. Do najważniejszych sposobów, w jakie pomaga on w walce z nadmiarowymi kilogramami, należą:
- zwiększenie objętości spożywanych posiłków. Mimo iż błonnik pokarmowy zasadniczo nie wykazuje wartości kalorycznej, to wydatnie zwiększa objętość jedzenia. Dzięki niemu szybciej napełniamy żołądek, co prowadzi do poczucia sytości. A właśnie uczucie "pełnego brzucha" jest dla wielu sygnałem, żeby skończyć posiłek.
- spowalnianie pasażu jelitowego. Błonnik rozpuszczalny dzięki swojemu wpływowi na pasaż jelitowy przyczynia się do wolniejszego opróżniania zawartości żołądka. Przedłuża to uczucie po posiłkowej sytości. Zapobiega to podjadaniu, które jest jednym z największych problemów podczas odchudzania.
- zmniejsza indeks glikemiczny spożywanych posiłków. Pomaga to utrzymać w ryzach glikemię po posiłkach. Zapobiega wyrzutom insuliny i w konsekwencji ponownemu odczuwaniu głodu. Jest to również działanie redukujące ryzyko zachorowania na cukrzycę.
- ogranicza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów z przyjmowanych posiłków. Jak wiadomo, to właśnie tłuszcze są najbogatszym w kalorie rodzajem pożywienia.
- pomaga w lepszym wchłanianiu niektórych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały.
- posiłki bogate w błonnik wymagają starannego i długiego żucia, co wydłuża czas ich spożywania. To natomiast może prowadzić do szybszego odczuwania sytości. Zazwyczaj jemy zbyt szybko, co zwiększa ilość spożywanych kalorii.
Jak go suplementować - jest błonnik w proszku, w tabletkach i do picia?
Niestety, we współczesnej zachodniej diecie niedobory błonnika pokarmowego są dość powszechnym zjawiskiem. Choć najlepszym rozwiązaniem byłoby uzupełnianie go z dietą, to nie zawsze jest to możliwe i osiągalne. Z tego względu wiele osób sięga po suplementy z błonnikiem. Większość z obecnych na rynku preparatów występuje w postaci tabletek lub proszków rozpuszczalnych w wodzie. Przeznaczone są do mieszania z potrawami. Popularne są też produkty jako kapsułki, a nawet błonnik do picia. Właściwie wszystkie obecne na rynku substancje działają podobnie. Dlatego przede wszystkim należy kierować się rodzajem błonnika zastosowanego w danym produkcie. Czy jest to błonnik pokarmowy rozpuszczalny, czy nierozpuszczalny.
Błonnikwitalny i pokarmowy - produkty
Ostatnio coraz popularniejsze staje się suplementowanie jednego rodzaju błonnika, tzw. błonnika witalnego. Czym on jest? Błonnik witalny to ekstrakt z dwóch bogatych w ten składnik roślin - babki płesznik i babki jajowatej. Są one o tyle wyjątkowe, że w dużej mierze składają się one z błonnika właśnie. Zarówno nasiona, jak i łuski. Dzięki temu świetnie sprawdzają się w kuchni, jako źródło błonnika dla osób na dietach niskowęglowodanowych. Dobre są także przy uzupełnianiu niedoborów w spożyciu tego ważnego składnika. Dlatego większość preparatów zawierających błonnik w tabletkach oparta jest właśnie o błonnik witalny. Stanowi on łatwodostępne i dobrze zbilansowane źródło włókien pokarmowych. Błonnik witalny zawiera oba typy błonnika. Dzięki temu jego dodanie do posiłku przyniesie korzyści wynikające z obu rodzajów. Jest to bezpieczny błonnik dla dzieci - pod warunkiem nieprzekraczania dziennego zapotrzebowania. Wynosi ono od 20 do 40 gram dziennie.
Nadmiar i niedobór błonnika - konsekwencje
Niedobory tego ważnego makroskładnika manifestują się przede wszystkim pod postacią problemów z:
- trawieniem,
- właściwym i regularnym wypróżnianiem,
- bólami brzucha.
Długotrwała dieta o niewystarczającej podaży błonnika stanowi czynnik ryzyka raka jelita grubego. Może być ono wówczas narażone na długotrwałe oddziaływanie toksyn z pożywienia, czy bakterii gnilnych. Niedobory tego składnika pokarmowego to również większe ryzyko zachorowania na cukrzycę, problemy z lipidemią, czy nawet hemoroidy.
Dzienna porcja błonnika
Warto mieć na uwadze, że choć korzystny dla zdrowia, błonnik również należy spożywać z rozwagą. Przekraczanie 40 gramowej dziennej podaży może prowadzić do problemów ze strony układu trawiennego, włącznie z zaparciami. Długotrwałe nadmierne spożywanie tego składnika może prowadzić do niedoborów niektórych składników pokarmowych, których wchłanianie błonnik utrudnia. Dotyczy to np. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. To samo tyczy się witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A,D,E,K i niektórych minerałów. Przed sięgnięciem po bogaty w błonnik suplement, warto się zastanowić, dobrać odpowiednią dla zdrowia porcję.
Dlaczego warto sięgać po naturalny błonnik?
Opisane powyżej posiadane przez błonnik właściwości nie pozostawiają złudzeń - jest to niezbędny element diety. Odpowiednie (ale nie przesadne) wzbogacenie diety w błonnik pokarmowy może przynieść wiele korzyści dla organizmu:
- lepszą pracę układu trawiennego,
- poprawę kontroli apetytu,
- zmniejszony poziom cholesterolu i trójglicerydów,
- prewencję cukrzycy typu 2,
- prawidłowo odżywione bakterie probiotyczne w jelitach,
- obniżenie kaloryczności posiłków.
Warto dokładać starań, by mieścić się w zalecanych widełkach porcjowania tego ważnego składnika diety. Zarówno zbyt niska jego ilość, jak i zbyt wysokie spożywanie produktów bogatych w błonnik może mieć negatywne konsekwencje. Dobrej jakości suplementy pomogą świadomie wpływać na jego podaż w diecie. Przy odpowiednim ich doborze można będzie czerpać tylko korzyści z jego właściwości.