Kategorie
Marka
Dostępność
Wysyłka w
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Dlaczego Sklep Życia?
Działamy od 2016 roku, mamy więc już 7 lat doświadczenia na polskim rynku.
Większość naszych produktów jest dostępna od ręki, dlatego możesz liczyć na ekspresową dostawę!
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 239 zł!
Witamina B1
Witamina B1
Witamina B1, czyli tiamina stanowi niezbędny składnik odżywczy. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu na wielu poziomach:
- wspiera układ odpornościowy,
- sprzyja produkcji energii pochodzącej z węglowodanów,
- kontroluje pracę mięśnia sercowego,
- wspomaga aparat ruchu.
W 1912 roku polski biochemik Kazimierz Funk wyizolował tiaminę z otrąb ryżu. Jest pierwszą witaminą z grupy B odkrytą przez naukowców, dlatego została oznaczona numerem 1. Nie może jej zabraknąć w codziennej diecie. Doskonale rozpuszcza się w wodzie i pomaga przekształcić pokarm w energię (w postaci ATP).
Niedobór tiaminy może prowadzić do wielu poważnych schorzeń. najpoważniejsze z nich to:
- zaburzenie czucia,
- utrata apetytu,
- przewlekłe zmęczenie,
- drażliwość,
- osłabiony refluks
- i wielu innych.
Jej zbyt niski poziom prowadzi także do groźnej choroby znanej pod nazwą Beri Beri. Jeśli zawartość witaminy B we krwi okaże się zbyt niska, warto rozważyć opcję przyjmowania suplementów diety.
Znaczenie tiaminy dla organizmu - właściwości
Witamina B1 (tiamina) w aktywnej postaci pirofosforanu tiaminy (TPP) jest odpowiedzialny za przemiany węglowodanowe. Zachodzą one w komórkowych mitochondriach. Pirofosforan tiaminy zapewnia więc odpowiednią funkcję białek. Objawy niedoboru tego związku wiążą się zatem z upośledzeniem metabolizmu cukrów, aminokwasów i tłuszczów.
Witamina B1 uczestniczy w oksydacyjnej dekarboksylacji kwasu pirogronowego i alfa-ketoglutarowego. Tym samym zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się tych związków w mięśniach. Tiamina bierze również udział w cyklu pentozowym. Powstaje w nim ryboza niezbędna do syntezy nukleotydów, czyli cząsteczek DNA.
Obecność B1 w ludzkim organizmie jest warunkiem syntezy wysokoenergetycznych rybonukleotydów. Między innymi takich jak ATP i GTP oraz koenzymów NADPH. Są to kluczowe związki odpowiedzialne za oddychanie wewnątrzkomórkowe.
Udział witaminy B1 w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego możliwy jest dzięki przemianom metabolicznym węglowodanów. A warto podkreślić, że mózg człowieka najwięcej energii czerpie właśnie z cukrów. Niedobór B1 może zatem prowadzić do obniżenia przewodnictwa nerwowego. To z kolei prowadzi do nieodwracalnych zmian w budowie komórek nerwowych.
Zapotrzebowanie na witaminę B1
Zapotrzebowanie organizmu na tiaminę jest proporcjonalne do zapotrzebowania energetycznego.
Zasoby tej witaminy w organizmie człowieka kształtują się na stałym poziomie wynoszącym ok. 30 mg, natomiast okres półtrwania tiaminy wynosi 9-18 dni. Do wyczerpania zapasów tiaminy dochodzi zazwyczaj w ciągu 3 miesięcy od momentu wstrzymania podaży.
- dzieci 1-3 lata - 0,5 mg; 4-6 lata - 0,6 mg; 7- 9 lat - 0,9 mg
- chłopcy: 10-18 lat - 1,2 mg
- dziewczęta - 10-18 lat - 1,1 mg
- kobiety: 1,1 mg
- kobiety w ciąży: 1,4 mg
- kobiety karmiące piersią - 1,5 mg
- mężczyźni: 1,3 mg
Warto również pamiętać, że zapotrzebowanie na witaminę B1 może się okresowo zmieniać. Głównie w zależności od aktualnego stanu zdrowia i prowadzonego trybu życia,
Zwiększone zapotrzebowanie na wit. B1 obserwuje się u:
- kobiet w ciąży,
- osób bardzo aktywnych fizycznie,
- osób narażonych na silny stres,
- osób uskarżających się na zaburzenia koncentracji,
- osób cierpiących z powodu nadczynności tarczycy.
Witamina B1 powinna odgrywać istotną rolę w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych u osób starszych. Badania wykazały, że zbyt niski jej poziom może być związany z chorobą Alzheimera [2]. Objawy niedoboru tiaminy często prowadzą bowiem do szybszego pojawienia się symptomów otępienia starczego [2].
Tiamina i jej niedobór
Zapasy witaminy B1 w ludzkim organizmie są ograniczone. Tiamina przechowywana jest w mięśniach szkieletowych, w sercu, mózgu oraz w nerkach. I to właśnie w obrębie tych organów może dojść do rozwoju patologii.
Z czego może wynikać niedobór witaminy B1?
- niewłaściwie zbilansowanej diety,
- upośledzonego wchłaniania,
- zwiększone wydalanie przez nerki,
- zwiększonego zapotrzebowania (podczas diety wysokowęglowodanowej, w ciąży),
W krajach wysokorozwiniętych niedobór witaminy B1 będący wynikiem niedożywienia, pojawia się stosunkowo rzadko. Występuje natomiast w różnych stanach zdrowia, a najczęstszymi przyczynami są:
- nadużywanie alkoholu,
- choroby przewlekłe (np. cukrzyca, nowotwory).
Wtórny niedobór tiaminy pojawia się niekiedy przy ostrej niewydolności serca. Może wystąpić także w trakcie długotrwałego stosowania preparatów moczopędnych.
Na braki witaminy B1 w organizmie narażone są również:
- osoby w podeszłym wieku,
- osoby pozostające pod wpływem chronicznego stresu,
- sportowcy.
Choroba beri beri
Beri beri to schorzenie pojawiające się w wyniku niedoboru witaminy B1. Jest to skrajna postać awitaminozy, która może prowadzić nawet do śmierci. Beri beri zaburza pracę najważniejszych układów ludzkiego organizmu - nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego.
Może powodować:
- drżenie,
- mrowienie,
- osłabienie lub zanik mięśni,
- zaburzenie pamięci,
- oczopląs,
- liczne dolegliwości ze strony układu pokarmowego (wymioty, biegunka).
Inne objawy niedoboru witaminy B1
- problemy z koncentracją,
- uczucie przewlekłego zmęczenia,
- depresja,
- brak apetytu,
- nudności i wymioty,
- opuchlizna kończyn dolnych i górnych,
- zaburzenia widzenia,
- duszności,
- przyspieszona praca mięśnia sercowego,
- obniżenie libido.
Objawy niedoboru witaminy B1 w układzie nerwowym
Witamina B1 (tiamina) reguluje przede wszystkim prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Pierwsze objawy niedoboru witaminy B1 mogą dotyczyć głównie samopoczucia i zachwiania funkcji poznawczych. Wykazano, że niedobór witamin z grupy B powoduje utratę apetytu. Jest to związane z upośledzeniem pracy podwzgórza, czyli części mózgu odpowiedzialnej za uczucie sytości. Ponadto, w zależności od stopnia niedoboru, może pojawić się efekt zmęczenia i senności. Warto również wspomnieć o rozdrażnieniu. W zaawansowanych stadiach niedoboru witaminy B1 może nieść za sobą ryzyko rozwoju poważnych zaburzeń psychicznych [2].
Przewlekłe deficyty witaminy B1 korelują dodatnio z chorobami neurodegeneracyjnymi. Osłabia się wówczas neuroprotekcja, czyli ochrona komórek nerwowych przed działaniem szkodliwych czynników. Ma to ogromne znaczenie w przyspieszeniu rozwoju takich schorzeń jak np.:
- choroba Alzheimera,
- choroba Parkinsona,
- choroba Huntingtona
- zespół Wernickego-Korsakowa.
Objawy niedoboru witaminy B1 w układzie mięśniowym
Zbyt niski poziom witaminy B1 utrzymujący się przewlekle, może spowodować zaburzenia ze strony aparatu ruchu. Mowa tutaj przede wszystkim o uczuciu mrowienia w kończynach górnych i dolnych. U małych dzieci bardzo często upośledza to koordynację ruchową. Wpływa także negatywnie na zachowanie płynności takich czynności jak chodzenie [1,2].
Nauka zna także przypadki pojawienia się parestezji, czyli kłucia i pieczenia rąk i nóg. Jest ona wynikiem uszkodzenia nerwów obwodowych [2]. W wyniku niedoboru witaminy B1 może rozwinąć się również osłabienie mięśni.
Osoby, które cierpią na długotrwałe niedobory witaminy B1, powinny znajdować się pod stałą kontrolą lekarza.
Nadmiar tiaminy w organizmie
Niezwykle trudno zaobserwować objawy związane ze zbyt dużym spożyciem tiaminy. Witamina B1 ma ograniczoną zdolność wchłaniania z przewodu pokarmowego. Jej nadmiar jest łatwo wydalany z moczem.
Skutki uboczne przyjmowania B1 mogą być związane z indywidualną nadwrażliwością lub alergią.
Najczęściej występują:
- drżenie mięśni,
- zawroty głowy,
- arytmia serca,
Należy jednak pamiętać, że bardzo trudno jest przedawkować witaminę B1.
Tiamina (witamina B1) – występowanie
Witamina B1 występuje przede wszystkim w produktach zbożowych, szczególnie w otrębach. Sporo jest jej także w suchych nasionach roślin strączkowych. Znaczące ilości tiaminy znajdują się również w chudym mięsie wieprzowym. Zawierają ją także drożdże piwne, produkty zbożowe i orzechy.
W nieco mniejszych ilościach tiamina znajduje się w takich produktach jak:
- zielony groszek
- fasola,
- szparagi,
- brukselka,
- kalafior,
- kapusta włoska i czerwona,
- kiełki soi,
- owoce (banany, mandarynki, porzeczki).
Warto pamiętać, że ilość tiaminy w produktach spożywczych zmniejsza się w procesie obróbki. W związku z tym suplement diety jest jedną z najlepszych opcji jej uzupełniania.
Suplementy z witaminą B1
Preparaty zawierające witaminę B1 będą dobre dla osób chcących wesprzeć prawidłową pracę układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Doskonale sprawdzają się w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania na tiaminę. Między innymi w okresie ciąży, intensywnego wysiłku psychicznego lub fizycznego.
Tiamina (witamina B1) w kapsułkach dla wegan i wegetarian
Dostępne są różne formy suplementów diety zawierających wit. B1. Najczęściej spotyka się wygodne w dawkowaniu i łatwe do połknięcia kapsułki.
Osoby unikające podczas diety produktów pochodzenia zwierzęcego mogą również wybrać tabletki z witaminą B1 z otoczką z pullulanu. Jest on otrzymywany w procesie naturalnej fermentacji lub z celulozy.
Suplementy z witaminą B1
W zależności od indywidualnych potrzeb, można wybrać preparaty:
- wegańskie,
- bezglutenowe,
- bez dodatków sztucznych wypełniaczy, przeciwzbrylaczy i barwników, tj. stearynian magnezu, dwutlenek krzemu, dwutlenek tytanu,
- wolne od dodatku soi.
Suplementy z witaminą B1 mogą również zawierać kwas alfa-liponowy. Sspomaga on ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami. Produkty takie mogą także zawierać inulinę, która pełni rolę błonnika pokarmowego i jest niezwykle skuteczna w walce z zaburzeniami wagi.
Bibliografia
- Gryszczyńska A. Witaminy z grupy B - naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy. Postępy Fitoterapii, 2009, nr 4, s. 229-238.
- Bubko I., Gruber B. i Anuszewska E. Rola tiaminy w chorobach neurodegeneracyjnych. Postepy Hig Med Dosw, 2015, nr 69, s. 1096-1106.