Kategorie
Marka
Dostępność
Wysyłka w
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Dlaczego Sklep Życia?
Działamy od 2016 roku, mamy więc już 7 lat doświadczenia na polskim rynku.
Większość naszych produktów jest dostępna od ręki, dlatego możesz liczyć na ekspresową dostawę!
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 239 zł!
Witamina B1
39,90 zł
85,00 zł
27,80 zł
31,90 zł
31,90 zł
36,99 zł
29,90 zł
31,90 zł
Witamina B1
Witamina B1, czyli tiamina stanowi niezbędny składnik odżywczy. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu na wielu poziomach:
- wspiera układ odpornościowy,
- sprzyja produkcji energii pochodzącej z węglowodanów,
- kontroluje pracę mięśnia sercowego,
- wspomaga aparat ruchu.
W 1912 roku polski biochemik Kazimierz Funk wyizolował tiaminę z otrąb ryżu. Jest pierwszą witaminą z grupy B odkrytą przez naukowców, dlatego została oznaczona numerem 1. Nie może jej zabraknąć w codziennej diecie. Doskonale rozpuszcza się w wodzie i pomaga przekształcić pokarm w energię (w postaci ATP).
Niedobór tiaminy może prowadzić do wielu poważnych schorzeń. najpoważniejsze z nich to:
- zaburzenie czucia,
- utrata apetytu,
- przewlekłe zmęczenie,
- drażliwość,
- osłabiony refluks
- i wielu innych.
Jej zbyt niski poziom prowadzi także do groźnej choroby znanej pod nazwą Beri Beri. Jeśli zawartość witaminy B we krwi okaże się zbyt niska, warto rozważyć opcję przyjmowania suplementów diety.
Znaczenie tiaminy dla organizmu - właściwości
Witamina B1 (tiamina) w aktywnej postaci pirofosforanu tiaminy (TPP) jest odpowiedzialny za przemiany węglowodanowe. Zachodzą one w komórkowych mitochondriach. Pirofosforan tiaminy zapewnia więc odpowiednią funkcję białek. Objawy niedoboru tego związku wiążą się zatem z upośledzeniem metabolizmu cukrów, aminokwasów i tłuszczów.
Witamina B1 uczestniczy w oksydacyjnej dekarboksylacji kwasu pirogronowego i alfa-ketoglutarowego. Tym samym zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się tych związków w mięśniach. Tiamina bierze również udział w cyklu pentozowym. Powstaje w nim ryboza niezbędna do syntezy nukleotydów, czyli cząsteczek DNA.
Obecność B1 w ludzkim organizmie jest warunkiem syntezy wysokoenergetycznych rybonukleotydów. Między innymi takich jak ATP i GTP oraz koenzymów NADPH. Są to kluczowe związki odpowiedzialne za oddychanie wewnątrzkomórkowe.
Udział witaminy B1 w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego możliwy jest dzięki przemianom metabolicznym węglowodanów. A warto podkreślić, że mózg człowieka najwięcej energii czerpie właśnie z cukrów. Niedobór B1 może zatem prowadzić do obniżenia przewodnictwa nerwowego. To z kolei prowadzi do nieodwracalnych zmian w budowie komórek nerwowych.
Zapotrzebowanie na witaminę B1
Zapotrzebowanie organizmu na tiaminę jest proporcjonalne do zapotrzebowania energetycznego.
Zasoby tej witaminy w organizmie człowieka kształtują się na stałym poziomie wynoszącym ok. 30 mg, natomiast okres półtrwania tiaminy wynosi 9-18 dni. Do wyczerpania zapasów tiaminy dochodzi zazwyczaj w ciągu 3 miesięcy od momentu wstrzymania podaży.
- dzieci 1-3 lata - 0,5 mg; 4-6 lata - 0,6 mg; 7- 9 lat - 0,9 mg
- chłopcy: 10-18 lat - 1,2 mg
- dziewczęta - 10-18 lat - 1,1 mg
- kobiety: 1,1 mg
- kobiety w ciąży: 1,4 mg
- kobiety karmiące piersią - 1,5 mg
- mężczyźni: 1,3 mg
Warto również pamiętać, że zapotrzebowanie na witaminę B1 może się okresowo zmieniać. Głównie w zależności od aktualnego stanu zdrowia i prowadzonego trybu życia,
Zwiększone zapotrzebowanie na wit. B1 obserwuje się u:
- kobiet w ciąży,
- osób bardzo aktywnych fizycznie,
- osób narażonych na silny stres,
- osób uskarżających się na zaburzenia koncentracji,
- osób cierpiących z powodu nadczynności tarczycy.
Witamina B1 powinna odgrywać istotną rolę w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych u osób starszych. Badania wykazały, że zbyt niski jej poziom może być związany z chorobą Alzheimera [2]. Objawy niedoboru tiaminy często prowadzą bowiem do szybszego pojawienia się symptomów otępienia starczego [2].
Tiamina i jej niedobór
Zapasy witaminy B1 w ludzkim organizmie są ograniczone. Tiamina przechowywana jest w mięśniach szkieletowych, w sercu, mózgu oraz w nerkach. I to właśnie w obrębie tych organów może dojść do rozwoju patologii.
Z czego może wynikać niedobór witaminy B1?
- niewłaściwie zbilansowanej diety,
- upośledzonego wchłaniania,
- zwiększone wydalanie przez nerki,
- zwiększonego zapotrzebowania (podczas diety wysokowęglowodanowej, w ciąży),
W krajach wysokorozwiniętych niedobór witaminy B1 będący wynikiem niedożywienia, pojawia się stosunkowo rzadko. Występuje natomiast w różnych stanach zdrowia, a najczęstszymi przyczynami są:
- nadużywanie alkoholu,
- choroby przewlekłe (np. cukrzyca, nowotwory).
Wtórny niedobór tiaminy pojawia się niekiedy przy ostrej niewydolności serca. Może wystąpić także w trakcie długotrwałego stosowania preparatów moczopędnych.
Na braki witaminy B1 w organizmie narażone są również:
- osoby w podeszłym wieku,
- osoby pozostające pod wpływem chronicznego stresu,
- sportowcy.
Choroba beri beri
Beri beri to schorzenie pojawiające się w wyniku niedoboru witaminy B1. Jest to skrajna postać awitaminozy, która może prowadzić nawet do śmierci. Beri beri zaburza pracę najważniejszych układów ludzkiego organizmu - nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego.
Może powodować:
- drżenie,
- mrowienie,
- osłabienie lub zanik mięśni,
- zaburzenie pamięci,
- oczopląs,
- liczne dolegliwości ze strony układu pokarmowego (wymioty, biegunka).
Inne objawy niedoboru witaminy B1
- problemy z koncentracją,
- uczucie przewlekłego zmęczenia,
- depresja,
- brak apetytu,
- nudności i wymioty,
- opuchlizna kończyn dolnych i górnych,
- zaburzenia widzenia,
- duszności,
- przyspieszona praca mięśnia sercowego,
- obniżenie libido.
Objawy niedoboru witaminy B1 w układzie nerwowym
Witamina B1 (tiamina) reguluje przede wszystkim prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Pierwsze objawy niedoboru witaminy B1 mogą dotyczyć głównie samopoczucia i zachwiania funkcji poznawczych. Wykazano, że niedobór witamin z grupy B powoduje utratę apetytu. Jest to związane z upośledzeniem pracy podwzgórza, czyli części mózgu odpowiedzialnej za uczucie sytości. Ponadto, w zależności od stopnia niedoboru, może pojawić się efekt zmęczenia i senności. Warto również wspomnieć o rozdrażnieniu. W zaawansowanych stadiach niedoboru witaminy B1 może nieść za sobą ryzyko rozwoju poważnych zaburzeń psychicznych [2].
Przewlekłe deficyty witaminy B1 korelują dodatnio z chorobami neurodegeneracyjnymi. Osłabia się wówczas neuroprotekcja, czyli ochrona komórek nerwowych przed działaniem szkodliwych czynników. Ma to ogromne znaczenie w przyspieszeniu rozwoju takich schorzeń jak np.:
- choroba Alzheimera,
- choroba Parkinsona,
- choroba Huntingtona
- zespół Wernickego-Korsakowa.
Objawy niedoboru witaminy B1 w układzie mięśniowym
Zbyt niski poziom witaminy B1 utrzymujący się przewlekle, może spowodować zaburzenia ze strony aparatu ruchu. Mowa tutaj przede wszystkim o uczuciu mrowienia w kończynach górnych i dolnych. U małych dzieci bardzo często upośledza to koordynację ruchową. Wpływa także negatywnie na zachowanie płynności takich czynności jak chodzenie [1,2].
Nauka zna także przypadki pojawienia się parestezji, czyli kłucia i pieczenia rąk i nóg. Jest ona wynikiem uszkodzenia nerwów obwodowych [2]. W wyniku niedoboru witaminy B1 może rozwinąć się również osłabienie mięśni.
Osoby, które cierpią na długotrwałe niedobory witaminy B1, powinny znajdować się pod stałą kontrolą lekarza.
Nadmiar tiaminy w organizmie
Niezwykle trudno zaobserwować objawy związane ze zbyt dużym spożyciem tiaminy. Witamina B1 ma ograniczoną zdolność wchłaniania z przewodu pokarmowego. Jej nadmiar jest łatwo wydalany z moczem.
Skutki uboczne przyjmowania B1 mogą być związane z indywidualną nadwrażliwością lub alergią.
Najczęściej występują:
- drżenie mięśni,
- zawroty głowy,
- arytmia serca,
Należy jednak pamiętać, że bardzo trudno jest przedawkować witaminę B1.
Tiamina (witamina B1) – występowanie
Witamina B1 występuje przede wszystkim w produktach zbożowych, szczególnie w otrębach. Sporo jest jej także w suchych nasionach roślin strączkowych. Znaczące ilości tiaminy znajdują się również w chudym mięsie wieprzowym. Zawierają ją także drożdże piwne, produkty zbożowe i orzechy.
W nieco mniejszych ilościach tiamina znajduje się w takich produktach jak:
- zielony groszek
- fasola,
- szparagi,
- brukselka,
- kalafior,
- kapusta włoska i czerwona,
- kiełki soi,
- owoce (banany, mandarynki, porzeczki).
Warto pamiętać, że ilość tiaminy w produktach spożywczych zmniejsza się w procesie obróbki. W związku z tym suplement diety jest jedną z najlepszych opcji jej uzupełniania.
Suplementy z witaminą B1
Preparaty zawierające witaminę B1 będą dobre dla osób chcących wesprzeć prawidłową pracę układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Doskonale sprawdzają się w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania na tiaminę. Między innymi w okresie ciąży, intensywnego wysiłku psychicznego lub fizycznego.
Tiamina (witamina B1) w kapsułkach dla wegan i wegetarian
Dostępne są różne formy suplementów diety zawierających wit. B1. Najczęściej spotyka się wygodne w dawkowaniu i łatwe do połknięcia kapsułki.
Osoby unikające podczas diety produktów pochodzenia zwierzęcego mogą również wybrać tabletki z witaminą B1 z otoczką z pullulanu. Jest on otrzymywany w procesie naturalnej fermentacji lub z celulozy.
Suplementy z witaminą B1
W zależności od indywidualnych potrzeb, można wybrać preparaty:
- wegańskie,
- bezglutenowe,
- bez dodatków sztucznych wypełniaczy, przeciwzbrylaczy i barwników, tj. stearynian magnezu, dwutlenek krzemu, dwutlenek tytanu,
- wolne od dodatku soi.
Suplementy z witaminą B1 mogą również zawierać kwas alfa-liponowy. Sspomaga on ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami. Produkty takie mogą także zawierać inulinę, która pełni rolę błonnika pokarmowego i jest niezwykle skuteczna w walce z zaburzeniami wagi.
Bibliografia
- Gryszczyńska A. Witaminy z grupy B - naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy. Postępy Fitoterapii, 2009, nr 4, s. 229-238.
- Bubko I., Gruber B. i Anuszewska E. Rola tiaminy w chorobach neurodegeneracyjnych. Postepy Hig Med Dosw, 2015, nr 69, s. 1096-1106.