Sklep Życia
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Kategorie

Dlaczego Sklep Życia?

Pharmovit ekstrakty roślinne

Witamina B1

Witamina B1

Witamina B1, czyli tiamina stanowi niezbędny składnik odżywczy. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu na wielu poziomach:

  • wspiera układ odpornościowy,
  • sprzyja produkcji energii pochodzącej z węglowodanów,
  • kontroluje pracę mięśnia sercowego,
  • wspomaga aparat ruchu.

W 1912 roku polski biochemik Kazimierz Funk wyizolował tiaminę z otrąb ryżu. Jest pierwszą witaminą z grupy B odkrytą przez naukowców, dlatego została oznaczona numerem 1. Nie może jej zabraknąć w codziennej diecie. Doskonale rozpuszcza się w wodzie i pomaga przekształcić pokarm w energię (w postaci ATP).

Niedobór tiaminy może prowadzić do wielu poważnych schorzeń. najpoważniejsze z nich to:

  • zaburzenie czucia,
  • utrata apetytu,
  • przewlekłe zmęczenie,
  • drażliwość,
  • osłabiony refluks
  • i wielu innych.

Jej zbyt niski poziom prowadzi także do groźnej choroby znanej pod nazwą Beri Beri. Jeśli zawartość witaminy B we krwi okaże się zbyt niska, warto rozważyć opcję przyjmowania suplementów diety.

Znaczenie tiaminy dla organizmu - właściwości

Witamina B1 (tiamina) w aktywnej postaci pirofosforanu tiaminy (TPP) jest odpowiedzialny za przemiany węglowodanowe. Zachodzą one w komórkowych mitochondriach. Pirofosforan tiaminy zapewnia więc odpowiednią funkcję białek. Objawy niedoboru tego związku wiążą się zatem z upośledzeniem metabolizmu cukrów, aminokwasów i tłuszczów.

Witamina B1 uczestniczy w oksydacyjnej dekarboksylacji kwasu pirogronowego i alfa-ketoglutarowego. Tym samym zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się tych związków w mięśniach. Tiamina bierze również udział w cyklu pentozowym. Powstaje w nim ryboza niezbędna do syntezy nukleotydów, czyli cząsteczek DNA. 

Obecność B1 w ludzkim organizmie jest warunkiem syntezy wysokoenergetycznych rybonukleotydów. Między innymi takich jak ATP i GTP oraz koenzymów NADPH. Są to kluczowe związki odpowiedzialne za oddychanie wewnątrzkomórkowe.

Udział witaminy B1 w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego możliwy jest dzięki przemianom metabolicznym węglowodanów. A warto podkreślić, że mózg człowieka najwięcej energii czerpie właśnie z cukrów. Niedobór B1 może zatem prowadzić do obniżenia przewodnictwa nerwowego. To z kolei prowadzi do nieodwracalnych zmian w budowie komórek nerwowych. 

Zapotrzebowanie na witaminę B1

Zapotrzebowanie organizmu na tiaminę jest proporcjonalne do zapotrzebowania energetycznego. 

Zasoby tej witaminy w organizmie człowieka kształtują się na stałym poziomie wynoszącym ok. 30 mg, natomiast okres półtrwania tiaminy wynosi 9-18 dni. Do wyczerpania zapasów tiaminy dochodzi zazwyczaj w ciągu 3 miesięcy od momentu wstrzymania podaży.

  • dzieci 1-3 lata - 0,5 mg; 4-6 lata - 0,6 mg; 7- 9 lat - 0,9 mg
  • chłopcy: 10-18 lat - 1,2 mg
  • dziewczęta - 10-18 lat - 1,1 mg
  • kobiety: 1,1 mg
  • kobiety w ciąży: 1,4 mg
  • kobiety karmiące piersią - 1,5 mg
  • mężczyźni: 1,3 mg

Warto również pamiętać, że zapotrzebowanie na witaminę B1 może się okresowo zmieniać. Głównie w zależności od aktualnego stanu zdrowia i prowadzonego trybu życia, 

Zwiększone zapotrzebowanie na wit. B1 obserwuje się u:

  • kobiet w ciąży,
  • osób bardzo aktywnych fizycznie,
  • osób narażonych na silny stres,
  • osób uskarżających się na zaburzenia koncentracji,
  •  osób cierpiących z powodu nadczynności tarczycy.

Witamina B1 powinna odgrywać istotną rolę w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych u osób starszych. Badania wykazały, że zbyt niski jej poziom może być związany z chorobą Alzheimera [2]. Objawy niedoboru tiaminy często prowadzą bowiem do szybszego pojawienia się symptomów otępienia starczego [2].

Tiamina i jej niedobór

Zapasy witaminy B1 w ludzkim organizmie są ograniczone. Tiamina przechowywana jest w mięśniach szkieletowych, w sercu, mózgu oraz w nerkach. I to właśnie w obrębie tych organów może dojść do rozwoju patologii.

Z czego może wynikać niedobór witaminy B1?

  • niewłaściwie zbilansowanej diety,
  • upośledzonego wchłaniania, 
  • zwiększone wydalanie przez nerki,
  • zwiększonego zapotrzebowania (podczas diety wysokowęglowodanowej, w ciąży),

W krajach wysokorozwiniętych niedobór witaminy B1 będący wynikiem niedożywienia, pojawia się stosunkowo rzadko. Występuje natomiast w różnych stanach zdrowia, a najczęstszymi przyczynami są:

  • nadużywanie alkoholu,
  • choroby przewlekłe (np. cukrzyca, nowotwory). 

Wtórny niedobór tiaminy pojawia się niekiedy przy ostrej niewydolności serca. Może wystąpić także w trakcie długotrwałego stosowania preparatów moczopędnych.

Na braki witaminy B1 w organizmie narażone są również:

  • osoby w podeszłym wieku,
  • osoby pozostające pod wpływem chronicznego stresu,
  • sportowcy. 

Choroba beri beri

Beri beri to schorzenie pojawiające się w wyniku niedoboru witaminy B1. Jest to skrajna postać awitaminozy, która może prowadzić nawet do śmierci. Beri beri zaburza pracę najważniejszych układów ludzkiego organizmu - nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego.

Może powodować:

  • drżenie,
  • mrowienie,
  • osłabienie lub zanik mięśni,
  • zaburzenie pamięci,
  • oczopląs,
  • liczne dolegliwości ze strony układu pokarmowego (wymioty, biegunka).

Inne objawy niedoboru witaminy B1 

  • problemy z koncentracją,
  • uczucie przewlekłego zmęczenia,
  • depresja,
  • brak apetytu,
  • nudności i wymioty,
  • opuchlizna kończyn dolnych i górnych,
  • zaburzenia widzenia,
  • duszności,
  • przyspieszona praca mięśnia sercowego,
  • obniżenie libido.

Objawy niedoboru witaminy B1 w układzie nerwowym

Witamina B1 (tiamina) reguluje przede wszystkim prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Pierwsze objawy niedoboru witaminy B1 mogą dotyczyć głównie samopoczucia i zachwiania funkcji poznawczych. Wykazano, że niedobór witamin z grupy B powoduje utratę apetytu. Jest to związane z upośledzeniem pracy podwzgórza, czyli części mózgu odpowiedzialnej za uczucie sytości. Ponadto, w zależności od stopnia niedoboru, może pojawić się efekt zmęczenia i senności. Warto również wspomnieć o rozdrażnieniu. W zaawansowanych stadiach niedoboru witaminy B1 może nieść za sobą ryzyko rozwoju poważnych zaburzeń psychicznych [2].

Przewlekłe deficyty witaminy B1 korelują dodatnio z chorobami neurodegeneracyjnymi. Osłabia się wówczas neuroprotekcja, czyli ochrona komórek nerwowych przed działaniem szkodliwych czynników. Ma to ogromne znaczenie w przyspieszeniu rozwoju takich schorzeń jak np.:

  • choroba Alzheimera,
  • choroba Parkinsona,
  • choroba Huntingtona
  • zespół Wernickego-Korsakowa.

Objawy niedoboru witaminy B1 w układzie mięśniowym

Zbyt niski poziom witaminy B1 utrzymujący się przewlekle, może spowodować zaburzenia ze strony aparatu ruchu. Mowa tutaj przede wszystkim o uczuciu mrowienia w kończynach górnych i dolnych. U małych dzieci bardzo często upośledza to koordynację ruchową. Wpływa także negatywnie na zachowanie płynności takich czynności jak chodzenie [1,2].

Nauka zna także przypadki pojawienia się parestezji, czyli kłucia i pieczenia rąk i nóg. Jest ona wynikiem uszkodzenia nerwów obwodowych [2]. W wyniku niedoboru witaminy B1 może rozwinąć się również osłabienie mięśni.

Osoby, które cierpią na długotrwałe niedobory witaminy B1, powinny znajdować się pod stałą kontrolą lekarza.

Nadmiar tiaminy w organizmie

Niezwykle trudno zaobserwować objawy związane ze zbyt dużym spożyciem tiaminy. Witamina B1 ma ograniczoną zdolność wchłaniania z przewodu pokarmowego. Jej nadmiar jest łatwo wydalany z moczem. 

Skutki uboczne przyjmowania B1 mogą być związane z indywidualną nadwrażliwością lub alergią.

Najczęściej występują:

  • drżenie mięśni,
  • zawroty głowy,
  • arytmia serca,

Należy jednak pamiętać, że bardzo trudno jest przedawkować witaminę B1.

Tiamina (witamina B1) – występowanie

Witamina B1 występuje przede wszystkim w produktach zbożowych, szczególnie w otrębach. Sporo jest jej także w suchych nasionach roślin strączkowych. Znaczące ilości tiaminy znajdują się również w chudym mięsie wieprzowym. Zawierają ją także drożdże piwne, produkty zbożowe i orzechy.

W nieco mniejszych ilościach tiamina znajduje się w takich produktach jak:

  • zielony groszek
  • fasola, 
  • szparagi,
  • brukselka,
  • kalafior,
  • kapusta włoska i czerwona, 
  • kiełki soi, 
  • owoce (banany, mandarynki, porzeczki). 

Warto pamiętać, że ilość tiaminy w produktach spożywczych zmniejsza się w procesie obróbki. W związku z tym suplement diety jest jedną z najlepszych opcji jej uzupełniania.

Suplementy z witaminą B1

Preparaty zawierające witaminę B1 będą dobre dla osób chcących wesprzeć prawidłową pracę układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Doskonale sprawdzają się w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania na tiaminę. Między innymi w okresie ciąży, intensywnego wysiłku psychicznego lub fizycznego.

Tiamina (witamina B1) w kapsułkach dla wegan i wegetarian

Dostępne są różne formy suplementów diety zawierających wit. B1. Najczęściej spotyka się wygodne w dawkowaniu i łatwe do połknięcia kapsułki.

Osoby unikające podczas diety produktów pochodzenia zwierzęcego mogą również wybrać tabletki z witaminą B1 z otoczką z pullulanu. Jest on otrzymywany w procesie naturalnej fermentacji lub z celulozy. 

Suplementy z witaminą B1

W zależności od indywidualnych potrzeb, można wybrać preparaty:

  • wegańskie,
  • bezglutenowe,
  • bez dodatków sztucznych wypełniaczy, przeciwzbrylaczy i barwników, tj. stearynian magnezu, dwutlenek krzemu, dwutlenek tytanu,
  • wolne od dodatku soi. 

Suplementy z witaminą B1 mogą również zawierać kwas alfa-liponowy. Sspomaga on ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami. Produkty takie mogą także zawierać inulinę, która pełni rolę błonnika pokarmowego i jest niezwykle skuteczna w walce z zaburzeniami wagi.

Bibliografia

  1. Gryszczyńska A. Witaminy z grupy B - naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy. Postępy Fitoterapii, 2009, nr 4, s. 229-238.
  2. Bubko I., Gruber B. i Anuszewska E. Rola tiaminy w chorobach neurodegeneracyjnych. Postepy Hig Med Dosw, 2015, nr 69, s. 1096-1106.
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium