Zamów telefonicznie: 881 946 770 | 538 484 240 (Pn-Pt: 9.00-16.00)

Nie przegap naszych promocji! Wielka wyprzedaż -30% na produkty

KODY RABATOWE

NAWET 10%

SKORZYSTAJ Z KODÓW RABATOWYCH

Promocja Aura Herbals

Tran w kapsułkach, płynie i żelkach

Tran, czyli ciekły tłuszcz otrzymywany z wątroby dorsza jest chętnie stosowany w ramach profilaktyki zdrowotnej. Jego popularność wzrosła w latach 70 XX wieku, kiedy to pojawiły się zalecenia, aby podawać go dzieciom jako suplement diety. Dzisiaj tran występuje w wielu przystępnych formach i jest chętnie stosowany przez osoby w każdym wieku, ze względu na jego cenne właściwości.

 

Nordic Naturals Children's DHA 530 mg truskawka 119 ml

Nordic Naturals Children's DHA 530 mg truskawka 119 ml

Cena: 75,00 zł 79,90 zł
szt.
Dodaj do ulubionych
  • promocja
Nordic Naturals Children's DHA 530 mg truskawka 473 ml

Nordic Naturals Children's DHA 530 mg truskawka 473 ml

Cena: 202,99 zł 215,99 zł
szt.
Dodaj do ulubionych
  • promocja
  • promocja
Nordic Naturals Children's DHA 530 mg truskawka 237 ml

Nordic Naturals Children's DHA 530 mg truskawka 237 ml

Cena: 117,99 zł 122,99 zł
szt.
Dodaj do ulubionych
  • promocja
  • promocja
Swanson Olej z wątroby dorsza 700 mg, 30 kapsułek

Swanson Olej z wątroby dorsza 700 mg, 30 kapsułek

Cena: 15,99 zł
Dodaj do ulubionych
Następna
strona

Czym jest tran?

Tran to koncentrat oleju, który otrzymywany jest ze świeżej wątroby ryb z rodziny dorszowatych - często jest to dorsz atlantycki. Olej może być też pozyskiwany z innych gatunków ryb - na przykład z wątroby halibuta czy rekina, ale wtedy nie jest tranem, choć również może posiadać cenne właściwości. Tran zawiera unikalną kompozycję, na którą składają się nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz wiele witamin - takich jak A, E oraz D.

Tran w kapsułkach o średniej wielkości może zawierać od 300 - 1250 jednostek cennej dla organizmu witaminy A. Natomiast jedna kapsułka tranu zawiera od 30 - 125 jednostek witaminy D3. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe czyli DHA oraz EPA. Kwas DHA stanowi ważny budulec mózgu, siatkówki oka oraz oraz układu nerwowego. Natomiast EPA jest drugim kwasem z rodziny omega-3 niezbędnym w codziennej diecie. Odpowiedzialny jest za prawidłową pracę serca oraz układu nerwowego.

Kto może przyjmować tran?

Jest polecany zarówno dzieciom, młodzieży w okresie wzrostu oraz osobom w podeszłym wieku. Zwiększone zapotrzebowanie na cenne substancje w nim zawarte mogą mieć również osoby osłabione, w okresie rekonwalescencji oraz prowadzące stresujący tryb życia.

Tak naprawdę niemal wszyscy mogą suplementować tran - wyjątkami są osoby, które już przyjmują preparaty bogate w witaminy A i D oraz osoby z kamicą nerkową, hiperkalcemią i przyjmujące silne leki przeciwzakrzepowe. Warto pamiętać, że ten specyfik jest bardzo bogatym źródłem witaminy A, którą można nieświadomie przedawkować, co prowadzi do poważnych konsekwencji.

Objawami przedawkowania tranu może być brak apetytu, bóle głowy, wielomocz, zaburzenia neurologiczne oraz wzrost masy ciała. 

Co warto wiedzieć o dawkowaniu? Na zakupionym produkcie z pewnością znajdują się zalecenia producenta odnośnie codziennego spożywania specyfiku. Warto jednak pamiętać, jakie są normy spożycia konkretnych witamin, które zawiera tran dla osoby dorosłej:

  • Witamina A to 800 jednostek międzynarodowych
  • Witamina D3 to 200 jednostek międzynarodowych

Tran właściwości - czyli dlaczego jest naturalną skarbnicą zdrowia?

Tran bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe - szczególnie omega-3, które znane są z pozytywnego wpływu na pracę mózgu. Najistotniejsza dla człowieka są szczególnie kwasy EPA oraz DHA. Poprawiają one ukrwienie mózgu oraz usprawniają przepływ nerwowych bodźców między substancją białą i szarą. Polecany jest uczniom oraz osobom starszym - ponieważ wspiera prawidłowy rozwój i koncentracje oraz jest pomocny w przypadku problemów z pamięcią. Badania pokazują, że może nawet zmniejszać pojawienia się demencji oraz choroby Alzheimera u osób starszych.

Tran, a układ krwionośny

Tran znany jest z tego, że wspomaga pracę układu krwionośnego. Znajdujące się w jego składzie cenne kwasy tłuszczowe obniżają stężenie tak zwanego złego cholesterolu (LDL) oraz trójglicerydów. Co więcej, zwiększają stężenie HDL, czyli dobrego cholesterolu. Dzięki temu tran może zapobiegać tworzeniu się zakrzepów obniżając krzepliwość krwi. Zmniejsza to ryzyko występowania miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca. Pozytywie wpływa na nadciśnienie tętnicze krwi. Kwasy DHA i EPA zawarte w omega-3 regulują uwalnianie się tlenku azotu, rozkurczając naczynia, i tym samym zmniejszając ciśnienie krwi. Obecność witaminy E sprawia, że chronione są czerwone krwinki oraz wzmocnione ściany naczyń krwionośnych.

Tran, a układ kostny

Właściwości tranu sprawiają, że wpływa on na mocne kości. Szczególnie odpowiedzialna jest za to zawarta w nim witamina D. Uczestniczy ona w gospodarce fosforowo-wapniowej - ułatwia przyswajanie fosforu oraz wapnia i w rezultacie prawidłowe kształtowanie się zębów oraz kośćca. Polecany jest więc dzieciom w fazie rozwoju. Dzięki zawartości cennych witamin stosowany jest w profilaktyce krzywicy, gdyż spowalnia proces niszczenia tkanek oraz pobudza procesy regeneracji. U starszych osób może nawet zapobiegać osteoporozie - jednak jedynie w odpowiednich dawkach, ponieważ jego nadmiar w podeszłym wieku nie jest korzystny.

Tran, a wzrok

Zawarta w tranie witamina A pozytywnie wpływa na wzrok, a nawet może zapobiegać chorobom oczy, takim jak zwyrodnienie plamki żółtej. Niedobór tej witaminy bardzo często jest powodem tak zwanej kurzej ślepoty czyli gorszego widzenia po zmroku. Witamina A obecna w tranie pomaga poradzić sobie z wysychaniem spojówek, pieczeniem oczu oraz owrzodzeniami rogówki. Natomiast kwasy nienasycone omega-3 są jednym ze składników siatkówki oka. Brak tych cennych kwasów w okresie dorastania może sprawiać, że dzieci są bardziej podatne na wady wzroku.

Tran, a skóra

Wyróżnia się odżywczym działaniem na skórę. Witaminy w nim zawarte zapobiegają wysychaniu skóry oraz jej nadmiernemu rogowaceniu. Jest chętnie stosowany jako środek sprzyjający szybszemu gojeniu się ran oraz w przypadku odmrożeń lub odleżyn. Może być stosowany zarówno w formie maści, jak i kapsułek.

Właściwości antyoksydacyjne tranu

Ten cenny specyfik zawiera również witaminę E - chociaż nie w tak dużych ilościach jak inne witaminy. Nazywana jest ona witaminą młodości, ponieważ wyróżnia się silnym działaniem przeciwutleniającym, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym oraz minimalizuje uszkodzenia komórek przez wolne rodniki. Może więc opóźniać procesy starzenia się skóry. Po jego dłuższym stosowaniu cera staje się gładsza oraz sprężysta - dzięki kolagenowi, który pobudzany jest do produkcji. Z tego względu poleca się spożywanie tranu kobietom, które wchodzą w okres menopauzy

Tran na odporność

Tran bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli omega-3 oraz omega-6, które używane są jako budulec do produkcji przeciwzapalnych hormonów w organizmie. Dlatego jest chętnie stosowany jako skuteczny środek do usprawniania pracy układu odpornościowego. Obecna w nim witamina A sprzyja regeneracji oraz uszczelnianiu błon śluzowych - dzięki temu utrudnione jest przenikanie przez nią chorobotwórczych drobnoustrojów.

Kwasy zawarte w Omega-3 czyli DHA i EPA są budulcowym składnikiem błon komórkowych oraz nasilają procesy regeneracyjne. Jest to szczególnie istotne w okresie jesiennym oraz zimowym, kiedy błony śluzowe dróg oddechowych narażone są na częste kontakty z wirusami oraz bakteriami.

Warto jednak pamiętać, aby tran oraz inne suplementy diety przyjmować dopiero po zakończonej kuracji antybiotykami. Jest to ważne, ponieważ witaminy mogą wspierać nie tylko osłabiony organizm chorego ale też wirusy oraz bakterie, wywołujące przykre dolegliwości. Oczywiście suplementacja tranem jest tylko jednym z wielu cennych czynników poprawiających odporność - obok zdrowej diety oraz prowadzenia aktywnego trybu życia.

Tran dla dzieci - czy warto podawać, jeżeli tak to jaki?

Starsze i młodsze dzieci również mogą korzystać z dobroczynnych właściwości tranu. Szczególnie ważna dla prawidłowego rozwoju dziecka jest witamina D zawarta w tranie.

Witamina D wpływa na układ kostny oraz uzębienie dziecka. Przeciwdziała krzywicy oraz pobudza regenerację tkanek. Witamina D reguluje gospodarkę fosforanowo-wapniową u dziecka oraz minimalizuje ryzyko wystąpienia cukrzycy typu I. Suplementacja tranem bogatym w witaminę D jest szczególnie ważna od jesieni, aż po wczesną wiosnę - ponieważ badania pokazują, że w tym okresie polskie społeczeństwo cierpi na niedobory witaminy D, spowodowane brakiem odpowiedniej ilości promieni słonecznych. 

Ile witaminy D dla dziecka?

Polscy eksperci rekomendują, iż dzieci w zależności od wieku powinny otrzymywać dopasowane do ich potrzeb dawki witaminy D:

  • noworodki i niemowlęta do 6 miesiąca - 400 IU na dobę
  • niemowlęta od 6 miesiąca do 12 miesiąca - 400-600 IU na dobę
  • dzieci od roku do 10 lat - 600-1000 IU na dobę
  • młodzież od 11 roku do 18 lat - 800- 2000 IU na dobę

Witamina A w tranie

Znajdująca się w tranie witamina A, również odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu dzieci. Warunkuje ona prawidłowe widzenie, korzystanie wpływając na wzrok. Wpływa również na prawidłowy wzrost zębów oraz kości. Chroni dziecięcą skórę oraz błony śluzowe oraz poprawia odporność. 

Polecany jest również dzięki temu, że jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Korzystanie wpływają one na układ odpornościowy, krwionośny oraz nerwowy dziecka.

Kiedy szczególnie wskazany jest tran dla dzieci?

  • gdy występuje niedobór witamin A i D
  • w przypadku osłabienia odporności
  • w trakcie rekonwalescencji po chorobie
  • w przypadku niewystarczającego spożycia tłustych ryb
  • zapobiegawczo w sezonie jesienno - zimowym

Jaki tran dla dzieci?

Jaki tran dla dzieci wybrać, aby chętnie go przyjmowały? Niektórym może kojarzyć się z nieprzyjemnym w smaku płynem, który był podawany dzieciom w latach 60. W dzisiejszych czasach można zdecydować się na wiele form przystępnych dzieciom, dzięki czemu suplementacja tranem stanie się dla nich dużo bardziej przyjemna. 

Na rynku tran dla dzieci dostępny jest głównie w formie kapsułek oraz płynów. Warto zastanowić się jaka forma będzie lepsza dla naszego dziecka. Co prawda, kapsułki sprawią, że dziecko nie będzie odczuwać nieprzyjemnego smaku oraz zapachu, ale mogą powodować trudności podczas połykania. Wtedy warto zdecydować się na tran w płynie, ale taki który posiada owocowy smak oraz zapach. Interesującą alternatywą mogą być również żelki z tranem, które z pewnością przypadną dzieciom do gustu. Pomocne dla rodziców są też specjalne kroplomierze, które ułatwiają podanie suplementu w idealnie odmierzonej dawce do jedzenia lub bezpośrednio do ust małego dziecka. 

Warto pamiętać, że tran dla dzieci musi być starannie odmierzony, aby nie przekraczać dziennej dawki. Nawet małe dzieci, poniżej 3 roku życia mogą przyjmować go w przystępnej dla nich formie. Warto podawać go dzieciom podczas posiłków, co pozwoli uniknąć uczucie przykrego posmaku. Aby uzyskać pozytywne efekty warto, aby dzieci suplementowały tran od okresu jesiennego aż do wiosny, chociaż 2-3 miesiące. Odradza się natomiast suplementacje tranem w okresie letnim, ze względu na wysoką obecność witaminy D. Pod wpływem słońca jej produkcja jest wtedy wzmożona i istnieje ryzyko przedawkowania. 

Jednak ostateczna decyzja odnośnie spożywania tranu i jego dawkowania przez małe dzieci powinna być podjęta w zgodzie z pediatrą! Jest to istotne, gdyż dziecko może być uczulone na konkretny składnik preparatu, albo może już przyjmować inne suplementy bogate w witaminy. Pediatra dopasuje więc dawkę oraz częstotliwość przyjmowania tranu indywidualnie do dziecka.

Tran w ciąży - czy można go przyjmować?

Tran to niezwykle ważny składnik diety kobiet ciężarnych. Zawarte w tranie cenne kwasy nienasycone omega-3 odgrywają znaczącą rolę w kształtowaniu się mózgu oraz układu nerwowego u dziecka. Kwasy DHA są niezbędne do prawidłowego dojrzewania kory mózgowej - co sprawia, że dziecko dużo szybciej będzie się uczyć. Niektóre badania pokazują, że może on sprawiać, iż dziecko będzie większe oraz inteligentniejsze. Omega-3 potrzebne są również do prawidłowego rozwoju siatkówki oka. Naukowcy zwracają uwagę, że niedobór tych kwasów w diecie kobiety ciężarnej może przyczyniać się do retinopatii u wcześniaków. Co czasami prowadzi nawet do całkowitej utraty wzroku. 

Badania przeprowadzone w Londynie przez Imperial College pokazują również, że tran w ciąży spożywany przez kobietę zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii u dziecka - na przykład na jaja lub nabiał. Suplementacja tranem może też minimalizować pojawienie się problemów skórnych, na przykład wysypek czy egzem. 

Poleca się, aby olej z wątroby dorsza w ciąży był spożywany przez kobietę zwłaszcza w III trymestrze ciąży, bo właśnie wtedy kwasy DHA gromadzą się w mózgu płodu. Cennych kwasów omega-3 znajdujących się w tranie nie powinno też zabraknąć kobiecie w trakcie karmienia piersią. Wartościowe składniki trafią wtedy do organizmu malucha z mlekiem matki, zapewniając dziecku lepszy rozwój intelektualny. Co więcej, kwasy EPA, których tran jest bogatym źródłem mają pozytywny wpływ na młodą mamę - mogą one zmniejszać podatność na depresję poporodową. Zawartość kwasów EPA w mózgu jest nawet 5x większa niż we krwi - u osób cierpiących na depresję stwierdza się niską zawartość tych kwasów w komórkach nerwowych. 

Warto jednak pamiętać, że decyzja o codziennym suplementowaniu tranu w ciąży oraz podczas karmienia piersią powinna być skonsultowana z lekarzem - podobnie jak przyjmowanie każdego inna preparatu witaminowego. Szczególnie niebezpieczne jest przedawkowanie witaminy A w ciąży, więc podejmując decyzje o suplementacji należy szczegółowo zwracać uwagę na dawkowanie preparatu.

Tran w kapsułkach czy w płynie?

Tran znajdziemy w wielu przystępnych formach. Najbardziej klasycznym rozwiązaniem jest płyn oraz kapsułki. 

Forma kapsułek z tranem jest wyjątkowo dobrym rozwiązaniem, gdyż szczelnie zamknięty olej nie będzie się łatwo utleniał. Utlenianie tranu skutkuje degradacją kwasów omega-3. Kapsułki zachowują cenne właściwości tranu przez długi czas. Co więcej, żelowa otoczka sprawia, że nie czuć jego smaku ani zapachu. Dla wielu osób to wyjątkowo wygodna i praktyczna forma przyjmowania tranu. 

Kolejnym klasycznym rozwiązaniem jest tran w płynie. Warto pamiętać, że dzisiejsze produkty nie mają nic wspólnego ze słabo oczyszczonym olejem o przykrym smaku oraz zapachu, który kiedyś był podawany dzieciom. Wysokiej jakości świeży tran w płynie nie jest gorzki i nie wydziela nieprzyjemnego rybiego zapachu. Nierzadko nawet posiada dodatek naturalnego aromatu - na przykład cytrynowego.

Wybierając formę w płynie warto jednak zwrócić uwagę na opakowanie. Powinno ono być ciemne, gwarantując odporność na światło. Tran w płynie powinien być przechowywany w lodówce oraz zużyty w ciągu kilku tygodni od otwarcia. Przechowywanie go w chłodnym miejscu, nie tylko przedłuży jego świeżość, ale schłodzony tran wyróżnia się zdecydowanie lepszym smakiem. Tranu jednak nie wolno zamrażać.

Tran z wątroby dorsza - jedyny oryginalny produkt

Wybierając tran warto zwracać uwagę nie tylko na jego smak oraz formę, ale przede wszystkim na pochodzenie. Na rynku nie brakuje produktów, które nazywane są tranem, ale w rzeczywistości to olej z wątroby rekina czy wieloryba. Takie produkty mają zdecydowanie mniej kwasów tłuszczowych omega-3. Chociaż oleje pochodzące z innych ryb również mogą stymulować odporność, to nigdy nie są traktowane jako surowiec dostarczający kwasy omega-3. Jedynym oryginalnym tranem, jest ten wytwarzany z wątroby dorsza. Warto więc unikać olejów z niewiadomego pochodzenia. Jeżeli na opakowaniu znajduje się jedynie krótka informacja, iż olej pochodzi po prostu z ryb, powinno to wzbudzać nasze wątpliwości. Inwestując w prawdziwy tran z wątroby dorsza, posiadamy gwarancje, że pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie oraz samopoczucie.

Cena tranu - co warto wiedzieć?

Podczas wybierania najlepszego preparatu warto zwracać uwagę na jego cenę - niska kwota może oznaczać, że cenne składniki są zawarte w mniejszych stężeniach, co przekłada się na ich mniejszą skuteczność.

Aby uzyskać preparat najwyższej jakości musi on być starannie oczyszczony z toksyn, znajdujących się w wątrobie oraz resztek organicznych. Proces ten jest długotrwały oraz kosztowny - co ma bezpośredni wpływ na jego cenę. To właśnie dokładne usunięcie zanieczyszczeń wpływa na polepszenie walorów zapachowych oraz smakowych tranu. Należy więc pamiętać, że wysokiej jakości produkt nie może być tani.

Jaki tran najlepszy? - 3 czynniki, które warto wziąć pod uwagę

Aby mieć pewność, że tran, który spożywamy jest wysokiej jakości warto zwrócić uwagę na kilka czynników. 

  • Źródło oleju - najwyższej jakości i tak naprawdę jedyny oryginalny tran pochodzi z wątroby dorsza. Warto jednak mieć świadomość, że nie brakuje producentów, którzy prowadzą hodowle dorszów oraz dokarmiają je genetycznie modyfikowaną soją. Tran tabletki lub kapsułki, które dostępne są w zadziwiającą niskiej cenie mogą pochodzić z ryb, które hodowane są w zanieczyszczonych wodach. Warto więc stawiać na pewne i sprawdzone źródła.
  • Ilość w przeliczeniu na kapsułkę - dobrze jest zwracać uwagę na zawartość kwasów DHA i EPA w tranie, gdyż to głównie one odpowiadają za jego prozdrowotne właściwości. Podobnie wygląda sytuacja z witaminą D oraz A. Nierzadko jednak producenci podają zawartość oleju w przeliczeniu na porcję dobową, co może stwarzać złudne wrażenie, że w jednej kapsułce znajduje się większą ilość tranu.
  • Data ważności oraz przechowywania- tran jest produktem dosyć wrażliwym. Niezbędne jest przechowywanie go w odpowiedniej temperaturze oraz z dala od promieni słonecznych, które mogą powodować się psucie się oraz utlenianie oleju. Tran należy więc kupować od sprawdzonych dostawców, którzy zapewniają mu optymalne warunki przechowywania.

Tran islandzki, tran norweski - jaki tran wybrać?

Ojczyzną tranu jest Norwegia. To właśnie w państwach nordyckich wykorzystywany był on przez całe stulecia - w lecznictwie oraz w budownictwie i garbarstwie. Dorsze poławiane na najczystszych wodach Morza Norweskiego zapewniały mieszkańcom zdrowie - odsetek zachorowań na choroby cywilizacyjne w Skandynawii przez lata utrzymywał się na bardzo niskim poziomie. Jak zgodnie przyznają naukowcy, jedną z przyczyn było właśnie spożywanie tranu.

Dzisiaj sytuacja się nieco zmieniła - współczesne hodowle dorszy, które karmione są białkową paszą wraz z pestycydami nie przyczyniają się do zdrowia mieszkańców. Dlatego, aby wybrać dobry tran warto skupić się na producentach, którzy w dalszym ciągu wykorzystują naturalne techniki i pozyskują olej z wątroby dorsza, który zachowuje walory smakowe i zdrowotne.

Najlepszym pochodzeniem może pochwalić się tran z wątroby dzikiego dorsza. Jest on poławiany - a nie hodowany, w jednych z najczystszych wód na świecie, gwarantując minimalny poziom toksyn oraz zanieczyszczeń. Następnie transportowany jest do miejsca, w którym zostaje poddany kontroli pod względem czystości, zawartości kwasów omega-3 oraz stopnia utlenienia. Tran pochodzący od dziko odławianych dorszów arktycznych jest więc synonimem wysokiej jakości oraz cennych składników

Czy trzeba obawiać się, że tran może być zanieczyszczony oraz toksyczny? Kupując produkt od dobrego producenta możemy mieć pewność, że jest przebadany pod kątem zanieczyszczeń - na przykład na metale ciężkie oraz potwierdzone jest to konkretnymi certyfikatami.

Certyfikowany tran - jakich oznaczeń szukać na produktach z tranem?

  • FRIEND OF SEA (FOS) - to certyfikat o międzynarodowym zasięgu. Pozarządowa organizacja powołana w 2006 roku posiada swoją siedzibę we Włoszech. Jej misją jest zachowanie morskich siedlisk. Wykwalifikowani audytorzy przyznając certyfikat FOS zwracają uwagę na trzy kryteria - jakość produktu, odpowiedzialność społeczną oraz wpływa na środowisko. Kupując tran z certyfikatem FOS mamy gwarancje wysokiej jakości oraz maksymalnie zrównoważonych odłowów ryb. 
  • EUROPEJSKIE STANDARDY FARMACEUTYCZNE - tran, który oznaczony jest tym certyfikatem wyróżnia się wysoką jakością. Opis ten świadczy o tym, że oceniane są metody jego wytwarzania, znaczenie ilościowe, jakość produktu oraz ilość zanieczyszczeń. Unia Europejska wyznacza dopuszczalne górne granice zanieczyszczeń produktów, które dopuszczone są na polski rynek. Staranne badanie czystości tranu oraz opublikowanie przeprowadzonych analiz świadczy o staraniach producenta. 
  • NON GMO VERIFIED - to certyfikat, który świadczy o tym, że tran wolny jest od wszelkich składników, które mogłyby być modyfikowane genetycznie. Jego zdobycie wiąże się z prowadzeniem rzetelnej dokumentacji, która wyraźnie potwierdza brak stosowania dodatków paszowych lub innych materiałów GMO.
  • PURITY THIRD PARTY TESTED - certyfikat gwarantujący wysoki poziom świeżości oraz czystości produktów. Spełnienie międzynarodowych standardów jakości zapewnia nas o tym, że tran jest skuteczny oraz w pełni bezpieczny zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Jego skład jest wolny od zawartości metali ciężkich, takich jak rtęć, ołów czy kadm oraz innych zanieczyszczeń - na przykład dioksyny. Produkty oznaczone tym certyfikatem są darzone powszechnym zaufaniem.

Jak zażywać tran? 6 podstawowych zasad

  • Tran poleca się przyjmować w trakcie jedzenia, co również minimalizuje uczucie niesmaku.
  • Należy przestrzegać dawkowania zalecanego przez producenta - w zależności od składu może to być 1-3 kapsułki, raz lub dwa razy dziennie. Nigdy nie należy pić tranu prosto z butelki. Zawsze powinno się starannie odmierzyć zalecaną dawkę.
  • Tran zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a więc takie, które kumulują się w organizmie. Jego przedawkowanie może więc okazać się groźne dla organizmu
  • Spożywając tran, nie należy przyjmować innych preparatów wielowitaminowych - szczególnie tych, które posiadają witaminę A i D.
  • Aby uzyskać pożądane efekty, należy regularnie przyjmować tran przynajmniej przez okres 3 miesięcy.
  • W przyjmowaniu każdego typu suplementów diety należy robić przerwy. Warto zaprzestać spożywanie tranu na okres letni, oraz jak najwięcej czasu przebywać wtedy na słońcu oraz urozmaicać dietę w ryby.

Podsumowanie

Tran, czyli naturalny olej z wątroby dorsza jest więc doskonałym źródłem wysoko przyswajalnych nienasyconych kwasów tłuszczowych - głównie omega-3. Bogaty w witaminy A, D oraz E pozytywnie wpływa na zdrowie oraz samopoczucie.

Znany jest z tego, że podnosi odporność, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Jego przeciwzapalne oraz przeciwmiażdżycowe właściwości cenione są na całym świecie. Tran wspomaga również leczenie depresji. Polecany jest zarówno dzieciom, kobietom w ciąży, jak i osobom starszym oraz osłabionym. Warto jednak pamiętać o kupowaniu produktów z pewnego źródła - wolnych od zanieczyszczeń oraz z wyraźnie wskazanym źródłem pochodzenia oleju. Tran warto przyjmować od jesieni, aż do wiosny. Dostępny jest w wielu formach - płynnej, kapsułkach oraz żelkach dla dzieci. Należy zwracać uwagę na jego poprawne dawkowanie, które zawsze powinno być zgodne z zaleceniami producenta. Przedawkowanie tranu może być niebezpieczne. Kurację należy kontynuować przynajmniej 3 miesiące.

Przewiń do góry do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium