
Kategorie
Retinol
Beta-karoten
Forma podania witaminy A
Dostępność
Wysyłka w
Promocja


Witamina A to jedna z czterech rozpuszczalnych w tłuszczach witamin. Pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, m.in. uczestniczy w procesie widzenia, jest niezbędna do wzrostu kości i tkanek. Jej obecność jest również niezbędna do prawidłowego ukształtowania i utrzymania we właściwej kondycji zgryzu, żuchwy, wpływa także na stan błon śluzowych, skóry i dróg oddechowych. Niestety nie zawsze jej spożycie w diecie kształtuje się na satysfakcjonującym poziomie. Gdzie można ją znaleźć? Jakie jeszcze zadania spełnia? Jak objawia się jej niedobór, a jak nadmiar?
Witamina A właściwości
Wbrew temu, co sugeruje sama nazwa, witamina A nie jest jednym związkiem. To określenie odnoszące się do kilku związków organicznych, należących do grupy retinoidów i odgrywających w organizmie określoną rolę. Wśród najczęściej spotykanych występuje m.in. retinol, ale również β-karoten czy akseroftol. Pochodząca z roślin występuje głównie w formie karotenoidów, a odzwierzęca to retinol, spotykany w wątrobie i tłuszczu. Przez swoje właściwości (m.in. rozpuszczalność w tłuszczach) jej poziom w organizmie jest znacznie bardziej stabilny, ale nadmiar jest trudno wydalić.
Witamina A pełni wiele funkcji w organizmie. Między innymi jest wykorzystywana do tworzenia białek i trawieniu tłuszczów. Ma również dość silne działanie profilaktyczne na niektóre nowotwory - tu wymienia się m.in. rolę w zapobieganiu nowotworom jelita grubego, piersi, penisa i płuc. Jest również istotnym elementem składowym rodopsyny - wchodzącej w skład siatkówki oka. Sprzyja odpowiedniemu nawilżeniu skóry i pomaga w utrzymaniu naskórka w należytym stanie. Z tego powodu często wchodzi w skład kremów przeciwzmarszczkowych - skutecznie radzi sobie z drobnymi zmarszczkami i przebarwieniami.
Witamina A Niedobór?
Choć witamina A jest bardzo ważnym mikroelementem, niekiedy zdarzają się sytuacje, że w naszej diecie go brakuje. Jakie mogą być tego następstwa? Jednym z pierwszych i najbardziej charakterystycznych objawów niedoboru witaminy A jest zaburzenie widzenia, ponieważ retinol jest elementem składowym wykorzystywanym przy budowie siatkówki oka. Ponadto, do charakterystycznych objawów jego niedoboru należy zaliczyć:
- słaby stan skóry i paznokci - sucha i szorstka skóra, łamliwe paznokcie,
- pogarszający się stan włosów - zwłaszcza ich przesuszanie,
- uporczywe poczucie zmęczenia,
- powracający trądzik i wysypki,
- problemy z apetytem i układem trawiennym,
- zaburzenia miesiączkowania i libido u kobiet.
Witamina A - produkty?
Witamina A występuje zarówno w produktach odzwierzęcych, jak i roślinnych. W tych pierwszych jest ona w formie retinolu, który do wchłaniania przez organizm nie wymaga żadnych dodatkowych procesów i jest absorbowany bardziej efektywnie. Jednak w przypadku nadpodaży łatwiej o przedawkowanie tej witaminy. Odzwierzęce źródła retinolu to:
- wątróbka - drobiowa, wieprzowa i wołowa - zdecydowanie najbogatsze źródło, z tego powodu zaleca się spożywać ją nie częściej, niż raz w tygodniu,
- jaja,
- masło i sery,
- niektóre gatunki ryb,
- drób i cielęcina,
- mleko i jogurty
Roślinne źródła witaminy zawierają go w postaci prowitaminy A, głównie w formie karotenoidów, które muszą przejść kilka przemian w organizmie, by stać się pełnowartościową witaminą A. Do tego potrzeba pewnych ilości tłuszczy, a sam proces nie jest tak wydajny, jak w przypadku retinolu. Zaletą zwierzęcych źródeł prowitaminy A jest fakt, że w razie nadpodaży ich wchłanialność znacząco spada. Do najbogatszych źródeł karotenoidów należą:
- marchew,
- jarmuż,
- morele suszone,
- natka pietruszki (witamina a e c),
- szpinak,
- boćwina, szczaw i szczypiorek,
- morele świeże,
- melony,
- dynie,
- cykoria,
- śliwki suszone,
- brokuły
Korzyści ze stosowania witaminy A
Witamina A sprzyja ogólnemu dobrostanowi organizmu, jednak są również sytuacje, w których może pomóc szczególnie szybko uporać się z problemami. Jednym z takich dokuczliwych problemów są zajady, czyli pękające kąciki ust. Smarowanie ust, a zwłaszcza ich kącików maścią zawierającą witaminę A pomaga w szybszej regeneracji naskórka, co przyspiesza proces gojenia ran. Podobnie, choć nieco wolniej, może pomóc przyjmowanie suplementów z witaminą A.
Z racji na regeneracyjny wpływ na naskórek, a nawet głębsze warstwy skóry, maście i produkty zawierające retinol są bardzo dobrym środkiem, wydatnie pomagającym poprawić stan i odżywienie skóry, co szczególnie docenią osoby zmagające się z przesuszającymi się dłońmi i stopami.
Odpowiednie odżywienie organizmu i zapewnienie mu odpowiedniej ilości witaminy A, szczególnie w połączeniu z pozostałymi witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, ma bardzo pozytywny wpływ również na stan włosów i paznokci. Przy regularnej suplementacji nierzadko włosy stają się grubsze, o wyraźnie większej objętości, znika również problem z ich przesuszaniem.
Objawy nadmiaru witaminy A
Nadmiary witaminy A, podobnie jak pozostałych z grupy ADEK mogą być groźne dla zdrowia i w skrajnych przypadkach spowodować nieodwracalne uszkodzenia, a nawet śmierć. Pierwsze objawy, wskazujące na jej nadpodaż to, m.in.:
- nadwrażliwość na światło,
- problemy z układem trawiennym,
- rozdrażnienie,
- swędzenie skóry,
- powiększenie narządów wewnętrznych,
- łamliwość włosów i paznokci
Przedawkowanie prowitaminy A, a zwłaszcza β-karotenu może wywołać zmianę zabarwienia skóry na lekko żółtawy, na szczęście jest to nieszkodliwe dla zdrowia i całkowicie odwracalne - wystarczy ograniczyć jego spożycie.
Treści na stronie sklepzycia.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.