Nie przegap naszych promocji! Wielka wyprzedaż -30% na produkty z kategorii lorem

bezpłatna dostawa od 198 zł

jakość obsługi klienta

szybka wysyłka

rabaty na stałe aż do 10%

30 dni na zwrot

Zamów telefonicznie: 881 946 770 | 538 484 240 (Pn-Pt: 9.00-16.00)

Hit dnia

Witamina A to jedna z czterech rozpuszczalnych w tłuszczach witamin. Pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, m.in. uczestniczy w procesie widzenia, jest niezbędna do wzrostu kości i tkanek. Jej obecność jest również niezbędna do prawidłowego ukształtowania i utrzymania we właściwej kondycji zgryzu, żuchwy, wpływa także na stan błon śluzowych, skóry i dróg oddechowych. Niestety nie zawsze jej spożycie w diecie kształtuje się na satysfakcjonującym poziomie. Gdzie można ją znaleźć? Jakie jeszcze zadania spełnia? Jak objawia się jej niedobór, a jak nadmiar?

 

Witamina A właściwości

Wbrew temu, co sugeruje sama nazwa, witamina A nie jest jednym związkiem. To określenie odnoszące się do kilku związków organicznych, należących do grupy retinoidów i odgrywających w organizmie określoną rolę. Wśród najczęściej spotykanych występuje m.in. retinol, ale również β-karoten czy akseroftol. Pochodząca z roślin występuje głównie w formie karotenoidów, a odzwierzęca to retinol, spotykany w wątrobie i tłuszczu. Przez swoje właściwości (m.in. rozpuszczalność w tłuszczach) jej poziom w organizmie jest znacznie bardziej stabilny, ale nadmiar jest trudno wydalić.

Witamina A pełni wiele funkcji w organizmie. Między innymi jest wykorzystywana do tworzenia białek i trawieniu tłuszczów. Ma również dość silne działanie profilaktyczne na niektóre nowotwory - tu wymienia się m.in. rolę w zapobieganiu nowotworom jelita grubego, piersi, penisa i płuc. Jest również istotnym elementem składowym rodopsyny - wchodzącej w skład siatkówki oka. Sprzyja odpowiedniemu nawilżeniu skóry i pomaga w utrzymaniu naskórka w należytym stanie. Z tego powodu często wchodzi w skład kremów przeciwzmarszczkowych - skutecznie radzi sobie z drobnymi zmarszczkami i przebarwieniami.

Witamina A Niedobór?

Choć witamina A jest bardzo ważnym mikroelementem, niekiedy zdarzają się sytuacje, że w naszej diecie go brakuje. Jakie mogą być tego następstwa? Jednym z pierwszych i najbardziej charakterystycznych objawów niedoboru witaminy A jest zaburzenie widzenia, ponieważ retinol jest elementem składowym wykorzystywanym przy budowie siatkówki oka. Ponadto, do charakterystycznych objawów jego niedoboru należy zaliczyć:

  • słaby stan skóry i paznokci - sucha i szorstka skóra, łamliwe paznokcie,
  • pogarszający się stan włosów - zwłaszcza ich przesuszanie,
  • uporczywe poczucie zmęczenia,
  • powracający trądzik i wysypki,
  • problemy z apetytem i układem trawiennym,
  • zaburzenia miesiączkowania i libido u kobiet.

Witamina A - produkty?

Witamina A występuje zarówno w produktach odzwierzęcych, jak i roślinnych. W tych pierwszych jest ona w formie retinolu, który do wchłaniania przez organizm nie wymaga żadnych dodatkowych procesów i jest absorbowany bardziej efektywnie. Jednak w przypadku nadpodaży łatwiej o przedawkowanie tej witaminy. Odzwierzęce źródła retinolu to:

  • wątróbka - drobiowa, wieprzowa i wołowa - zdecydowanie najbogatsze źródło, z tego powodu zaleca się spożywać ją nie częściej, niż raz w tygodniu,
  • jaja,
  • masło i sery,
  • niektóre gatunki ryb,
  • drób i cielęcina,
  • mleko i jogurty

Roślinne źródła witaminy zawierają go w postaci prowitaminy A, głównie w formie karotenoidów, które muszą przejść kilka przemian w organizmie, by stać się pełnowartościową witaminą A. Do tego potrzeba pewnych ilości tłuszczy, a sam proces nie jest tak wydajny, jak w przypadku retinolu. Zaletą zwierzęcych źródeł prowitaminy A jest fakt, że w razie nadpodaży ich wchłanialność znacząco spada. Do najbogatszych źródeł karotenoidów należą:

  • marchew,
  • jarmuż,
  • morele suszone,
  • natka pietruszki (witamina a e c),
  • szpinak,
  • boćwina, szczaw i szczypiorek,
  • morele świeże,
  • melony,
  • dynie,
  • cykoria,
  • śliwki suszone,
  • brokuły

Korzyści ze stosowania witaminy A

Witamina A sprzyja ogólnemu dobrostanowi organizmu, jednak są również sytuacje, w których może pomóc szczególnie szybko uporać się z problemami. Jednym z takich dokuczliwych problemów są zajady, czyli pękające kąciki ust. Smarowanie ust, a zwłaszcza ich kącików maścią zawierającą witaminę A pomaga w szybszej regeneracji naskórka, co przyspiesza proces gojenia ran. Podobnie, choć nieco wolniej, może pomóc przyjmowanie suplementów z witaminą A.

Z racji na regeneracyjny wpływ na naskórek, a nawet głębsze warstwy skóry, maście i produkty zawierające retinol są bardzo dobrym środkiem, wydatnie pomagającym poprawić stan i odżywienie skóry, co szczególnie docenią osoby zmagające się z przesuszającymi się dłońmi i stopami.

Odpowiednie odżywienie organizmu i zapewnienie mu odpowiedniej ilości witaminy A, szczególnie w połączeniu z pozostałymi witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, ma bardzo pozytywny wpływ również na stan włosów i paznokci. Przy regularnej suplementacji nierzadko włosy stają się grubsze, o wyraźnie większej objętości, znika również problem z ich przesuszaniem.

Objawy nadmiaru witaminy A

Nadmiary witaminy A, podobnie jak pozostałych z grupy ADEK mogą być groźne dla zdrowia i w skrajnych przypadkach spowodować nieodwracalne uszkodzenia, a nawet śmierć. Pierwsze objawy, wskazujące na jej nadpodaż to, m.in.:

  • nadwrażliwość na światło,
  • problemy z układem trawiennym,
  • rozdrażnienie,
  • swędzenie skóry,
  • powiększenie narządów wewnętrznych,
  • łamliwość włosów i paznokci

Przedawkowanie prowitaminy A, a zwłaszcza β-karotenu może wywołać zmianę zabarwienia skóry na lekko żółtawy, na szczęście jest to nieszkodliwe dla zdrowia i całkowicie odwracalne - wystarczy ograniczyć jego spożycie.

Treści na stronie sklepzycia.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.

Przewiń do góry do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium