
Kategorie
Marka
Dostępność
Wysyłka w


Witamina B6 (pirydoksyna) jest rozpuszczalna w wodzie i obecna w żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, a także może być wytwarzana w małych ilościach w organizmie. Odgrywa najważniejszą rolę w tworzeniu krwi i metabolizmie, dlatego bardzo ważne jest zapobieganie jej niedoborom. Po wejściu do organizmu i przyswojeniu witamina B6 jest wysyłana do tkanki, gdzie zostaje osadzona w różnych enzymach. Enzymy te katalizują reakcje metabolizmu białek, powstawania różnych substancji podobnych do hormonów i innych istotnych reakcji.
Suplementy diety zawierające witaminę B6 – przykłady
- Witamina B6 w proszku - witamina B6- 25 mg, inulina- 775 mg.
- Witamina B6 z magnezem w proszku - cytrynian magnezu- 600 mg, w tym: magnez- 135 mg, witamina B6- 0,7 mg.
- Witamina B6 z magnezem chelatowanym w kapsułkach - jony magnezu - 101 mg, witamina B6 - 2,10 mg.
- Witamina B6 z inuliną w kapsułkach - witamina B6- 25 mg, inulina- 280 mg.
W jakich produktach występuje witamina B6?
Pokarmy bogate w witaminę B6 to: mięso drobiowe, wołowe, podroby, ryby, jaja. Substancja jest również obecna w produktach roślinnych, jest zawarta w pewnej ilości w fasoli, orzechach, ziemniakach, rokitniku, kiełkach zbóż, kapuście, awokado, cytrusach. A także w drożdżach i rodzynkach. Jednak rośliny są raczej ubogie w witaminy, więc nie można ich uznać za pełnoprawne źródła. Wśród nich jest tylko kilka wyjątków. Na przykład roślina pitaja i fasola zawierają dużo witaminy B6. W owocach pirydoksyna występuje głównie w skórce.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6
Zalecana dawka witaminy B6 dziennie wynosi 2 mg. W niektórych przypadkach zapotrzebowanie wzrasta.
Zwiększone zapotrzebowanie występuje:
- Przy ciężkim wysiłku fizycznym
- Przy długotrwałych chorobach przewlekłych
- W zimnych porach roku
- Z częstymi obciążeniami, dużym obciążeniem intelektualnym
- Podczas ciąży, karmienia piersią
- Z nadmiarem białka w diecie.
Wchłanianie witaminy B6 z pożywienia
WitaminaB6 jest dobrze wchłaniana przez organizm. Im większy niedobór tej substancji, tym bardziej aktywne jej wchłanianie. Jeśli pirydoksyna zostanie przyjęta w nadmiarze, nie zostanie wchłonięta, lecz wydalona z moczem. Absorpcja witaminy B6 jest osłabiona, jeśli w pożywieniu jest mało magnezu (ta makrokomórka występuje w zielonych warzywach, kakao, pistacjach itp.). Z tego powodu większość kompleksów z witaminą B6, zawierają także magnez.
Biologiczna rola witaminy B6
Funkcje witaminy B6 w organizmie:
- Jest częścią enzymów odpowiedzialnych za przetwarzanie i przyswajanie białka, tworzenie innych enzymów i szereg hormonów, wzrost mięśni
- Uczestniczy we wdrażaniu metabolizmu tłuszczów, zapewnia odpowiednie wydatkowanie rezerw tłuszczu. Dlatego witamina B6 jest częścią wielu suplementów diety mających na celu zmniejszenie masy ciała
- Przy pomocy pirydoksyny zachodzi wiele reakcji przemiany energii
- Witamina B6 jest ważna dla krwi, tworzenia hemoglobiny i czerwonych ciałek krwi, które mogą wykonywać swoje funkcje
- Substancja biorąca udział w tworzeniu neuroprzekaźnika - związki, które przesyłają sygnały do układu nerwowego
- Uczestniczy w tworzeniu kwasów nukleinowych tzn. materiału genetycznego ludzkiego ciała
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, powodując wchłanianie komórek glukozy, poprawia działanie insuliny
- Poprawia pracę wątroby
Oznaki niedoboru witaminy B6
O tym, że dana osoba potrzebuje dodatkowego przyjęcia witaminy B6, świadczą następujące objawy:
- Niedokrwistość
- Zwiększone zmęczenie, osłabienie
- Przerywane uczucie drętwienia, powstawanie tzw. gęsiej skórki na kończynach
- Utrata apetytu
- Zwiększona suchość skóry.
Podczas ciąży, jeśli kobieta spożywa zbyt mało pokarmów bogatych w witaminę B6 może rozwinąć się hipowitaminoza, która objawiać się będzie:
- Zwiększona podatność na niedokrwistość
- Trwała toksykoza
- Zwiększona nerwowość, drażliwość, wahania nastroju
- Problemy ze skórą.
Dlaczego występuje niedobór witaminy B6?
Hipowitaminoza z powodu niedoboru witaminy B6, może wystąpić, gdy:
- Brak produktów zwierzęcych w diecie
- Brak świeżych produktów roślinnych
- Choroby przewodu pokarmowego, które zmniejszają wchłanianie składników odżywczych
- Choroby, którym towarzyszą wymioty, biegunka, słaby apetyt.
- Przyjmowanie wielu leków przeciwbakteryjnych (zmniejszają wchłanianie witamin i zmniejszają ich korzystne działanie na organizm).
Podsumowanie
Dla harmonijnej pracy organizm potrzebuje substancji biologicznie czynnych pochodzących z zewnątrz. Należą do nich witaminy i minerały. Witamina B6 (inna nazwa to pirydoksyna) należy do grupy B i ma wiele korzystnych efektów. Składnik pokarmowy w małych ilościach powstaje w jelicie grubym, ale nie jest tam wchłaniany, dlatego konieczne jest zapewnienie wystarczającego spożycia substancji z zewnątrz. Witamina B6 jest szybko wydalana z organizmu, dlatego ważne jest, aby zapewnić jego dzienne spożycie, jako część naturalnych źródeł lub suplementów. Dzienna porcja substancji zależy nie tylko od wieku i płci: duże ilości witamin B6 są potrzebne przy zwiększaniu procentu białka w diecie. Kobiety w ciąży i karmiące piersią muszą zwiększyć spożycie B6 do 2,3-2,5 miligramów dziennie.
Pirydoksyna odgrywa ważną rolę dla wszystkich sportowców, ponieważ koenzym wspomaga przyswajanie białka i jego przemianę w tkankę mięśniową. Substancja wpływa również na metabolizm glukozy, zwiększa jej absorpcję, co zwiększa wytrzymałość na wysiłek fizyczny. Te funkcje witaminy B6 umożliwiają wykorzystanie składników odżywczych w kulturystyce do szybkiego budowania mięśni i osiągania lepszych wyników sportowych. Substancja jest często przepisywana w połączeniu z innymi witaminami tzn. B1, B12.