Sklep Życia
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Kategorie

Dlaczego Sklep Życia?

Pharmovit ekstrakty roślinne

Osavi - promocja

Witamina K jest jedną z podstawowych witamin, które powinna dostarczać codzienna dieta. Jej właściwości sprawiają, że jest ona szczególnie ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina K bierze udział w wieku istotnych procesach. Jest potrzebna m.in. do prawidłowego krzepnięcia krwi oraz funkcjonowania gospodarki wapniowej. Niedobór witaminy K2 jest bardzo groźny. Może skutkować osadzaniem się wapnia w tętnicach, a w konsekwencji doprowadzić do tworzenia się blaszek miażdżycowych. Dlatego do codziennej diety trzeba dodać produkty, które są bogatym źródłem witaminy K. W niektórych sytuacjach zaleca się jej suplementację odpowiednimi preparatami.

Witamina K

Osavi Witamina K2 MK-7, 100 μg (60 kapsułek) Osavi Witamina K2 MK-7, 100 μg (60 kapsułek)
Marka: Osavi
Cena:

32,40 zł

Cena regularna: 36,00 zł

Najniższa cena: 32,40 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Osavi Witamina K2 MK-7, 100 μg (120 kapsułek) Osavi Witamina K2 MK-7, 100 μg (120 kapsułek)
Marka: Osavi
Cena:

63,00 zł

Cena regularna: 70,00 zł

Najniższa cena: 63,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Witamina K2 200 µg 120 kaps Sanct Bernhard Witamina K2 200 µg 120 kaps Sanct Bernhard
Cena:

73,99 zł

Cena regularna: 79,99 zł

Najniższa cena: 74,99 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Witamina K jest jedną z podstawowych witamin, które powinna dostarczać codzienna dieta. Jej właściwości sprawiają, że jest szczególnie ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina K bierze udział w wieku istotnych procesach. Jest potrzebna m.in. do prawidłowego krzepnięcia krwi oraz funkcjonowania gospodarki wapniowej. Niedobór witaminy K2 jest bardzo groźny. Może skutkować osadzaniem się wapnia w tętnicach, a w konsekwencji doprowadzić do tworzenia się blaszek miażdżycowych. Dlatego do codziennej diety trzeba dodać produkty, które są bogatym źródłem witaminy K. W niektórych sytuacjach zaleca się jej suplementację.

Czym jest witamina K?

Witamina K jest związkiem organicznym. Składa się na nią kilka substancji, które mają wspólne pochodzenie. Są to:

  • witamina K1 - naturalnie występuje w roślinach. Można ją dostarczyć do organizmu wyłącznie z pokarmem;
  • witamina K2 - jest wytwarzana przez bakterie bytujące fizjologicznie w układzie pokarmowym, a dokładniej w jelitach. Witamina K2 jest ważnym elementem mechanizmu utrzymania zdrowych kości. Istnieje wiele dietetycznych źródeł witaminy K2, w tym jaja, mięso czy sery. Jednak bardzo niewiele w tych źródeł dostarcza najbardziej pożądaną formę witaminy K2 tj. K2-MK7

Po co nam witamina K w organizmie?

Rola witaminy K w organizmie to m.in.:

  • utrzymanie zdrowych kości i zębów,
  • prawidłowe wchłanianie i wykorzystanie składników mineralnych: wapnia i fosforu,
  • prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • prawidłowe funkcjonowanie mięśni,
  • warunkowanie prawidłowych procesów krzepnięcia krwi.

Ponadto wiadomo, że witamina K wpływa na:

  • działanie układu krążenia,
  • działanie naczyń krwionośnych,
  • wygląd skóry,
  • funkcjonowanie mózgu,
  • kondycję serca.

Istnieją badania, które wskazują na ważną rolę tej witaminy w profilaktyce nowotworów.

Witamina K dla noworodków

Ryzyko powstania niedoboru witaminy K jest szczególnie wysokie u noworodków. Ich układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. Z tego powodu witaminy K2 nie mogą produkować bakterie obecne w jelitach. Aby uniknąć zagrożenia dla zdrowia i życia, zaraz po urodzeniu dzieci otrzymują iniekcję z preparatem witaminy K. Dzięki temu nie rozwija się u nich choroba krwotoczna.

Przez kolejne miesiące życia wskazana jest także dodatkowa suplementacja u niemowląt. Dotyczy to dzieci, które są karmione piersią. W mleku modyfikowanym witamina K jest już obecna.

Witamina K2 - Menachinion 4 i 7

Witamina K2 dzieli się jeszcze na dwa rodzaje:

Witamina K2 MK 4

K2- MK-4 może pomóc w radzeniu sobie ze stanami zapalnymi, szczególnie stawów. Menachinion MK-4 jest strukturalnie zbliżony do witaminy K1. Dlatego ciało wykorzystuje go w podobny sposób. Oznacza to, że organizm użyje MK-4 do aktywacji białek krzepnięcia krwi w wątrobie. Warto wiedzieć, że krzepnięcie krwi jest głównym zadaniem witaminy K1.

Pozostałą niewielką część organizm wykorzysta do upakowana wewnątrz trójglicerydów i wysyłania do krwioobiegu. Ten pozostały MK-4 będzie więc wykonywał zadania wspierające zdrowe kości. Niestety MK-4 nie wytrzymuje zbyt długo. Jest usuwany z krwiobiegu w ciągu 6-8 godzin.

Witamina K2 MK 7

K2 w wersji MK-7 różni się strukturalnie od K1 i MK-4. Jej głównym zadaniem jest odwapnianie tętnic. Mechanizm działania polega na tym, że po wchłonięciu MK-7 w jelicie cienkim zostaje połączona z cholesterolem LDL i wysłana do krwioobiegu.Kolejno aktywuje białka, które kierują wapń do kości i utrzymują go z dala od tętnic. Cholesterol LDL krąży w organizmie przez długi czas. MK-7 utrzymuje się tym sposobem w organizmie nawet do 4 dni.

K2 MK7 powstaje w sposób laboratoryjny. A konkretnie w procesie biofermentacji z udziałem kultur bakterii Bacillus subtilis natto, które bytują w jelitach. To właśnie tę formę najczęściej zawierają suplementy diety.

Witamina K jest bardzo ważna dla prawidłowego rozwoju kości. Bierze ona udział w metabolizmie układu kostnego poprzez utrzymanie prawidłowej gospodarki wapnia. Jej niedobór sprzyja osteoporozie.

Witamina K2MK7 a ryzyko chorób serca

Ciekawym białkiem aktywowanym przez witaminę K2 jest białko matrix GLA. Zapobiega ono gromadzeniu się wapnia w miejscach, w których najbardziej byśmy nie chcieli.

Powszechnie znany jest mechanizm gromadzenia się wapnia w naszych tętnicach i sercu. Bezpośrednio wpływa to na podwyższenie ryzyka chorób układu krążenia. Przyjmowanie odpowiedniej ilości witaminy K2 może zmniejszyć to niebezpieczeństwo. Dzieje się tak, ponieważ witamina K2 mk7 kieruje wapń do kości i zębów. Wpływa w ten sposób na właściwy kierunek gospodarki tego minerału w organizmie. 

Jedno z bardziej znanych badań dotyczących spożywania witaminy K2 tzw. Badanie Rotterdamskie. Miało ono na celu ocenę ryzyka występowania chorób populacyjnych u osób starszych i wyjaśnienie ich przyczyn. W badaniu wzięli udział mężczyźni i kobiety w wieku powyżej 55 lat. Porównano grupy przyjmujące ponad 200 mg witaminy K2 dziennie do osób, które stosowały mniejsze dawki. U tych pierwszych zanotowano mniejsze o blisko 60% ryzyko śmierci z powodu chorób serca. 

Witamina K2 MK-7 a mocne zęby

Białka osteokalcyny i matrix GLA pomagają również w utrzymaniu mocnych zębów i zapobieganiu próchnicy. Proces przebiega analogicznie jak w przypadku kości. Białko matrix GLA zapobiega odkładaniu się wapnia w miejscach, w których tego nie chcemy. Natomiast białko osteokalcyny kieruje niewielką ilość wapnia do zębów. Co istotne, białka te odgrywają rolę w mineralizacji zębów i ochronie przed próchnicą i bakteriami. 

Udział witaminy K w krzepnięciu krwi

Witamina K jest bardzo ważna dla prawidłowego krzepnięcia krwi. Dzięki niej w wątrobie może powstać protrombina, która jest niezbędna, aby proces ten mógł przebiegać prawidłowo. Jej niedobór prowadzi do krwawień, trudności w gojeniu się ran i obfitych miesiączek. Szczególnie ważna dla działania naczyń krwionośnych jest witamina K2 MK 7.

Źródła witaminy K w diecie

Witamina ta powinna być dostarczana organizmowi wraz z pokarmem. Są w nią bogate:

  • produkty pochodzenia zwierzęcego (głównie jajka, wątróbka),
  • warzywa (ogórek zielony, brokuły, szpinak, seler, sałata, ziemniaki, kapusta, szparagi, jarmuż),
  • olej sojowy,
  • jogurty,
  • awokado.

Wszystkie z nich należy włączyć do codziennej diety.

Natto - najlepsza postać witaminy K2 MK7

W akapicie powyżej podaliśmy najcenniejsze naturalne źródła witaminy K2. Jednak by uzupełnić braki, należałoby spożywać duże ich ilości. Także z powodu krótkiego okresu półtrwania witaminy K2 w odmianie MK-4. Postać MK-7, czyli najbardziej pożądana istnieje tylko pod postacią tradycyjnej japońskiej potrawy Natto. To specjał wytwarzany ze sfermentowanej soi. Zawiera dużo witaminy K2, ale bardzo trudno ją znaleźć w europejskich supermarketach. Łatwiej zaopatrzyć się w suplementy z Natto zwane Nattokinaza.

Około 40 gramów Natto zawiera 380 mg K2 MK-7.

Witamina K - kto powinien ją suplementować?

Sama witamina K2 jest całkowicie bezpieczna. Istnieje jednak kilka leków, na przykład rozrzedzających krew, które mogą zakłócać jej działanie. Dlatego warto skonsultować z lekarzem, czy jej przyjmowanie razem z nimi jest bezpieczne.

U osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów przyjmowanie witaminy K2 zmniejsza ryzyko rozwoju innych chorób autoimmunologicznych.

Suplementacja witaminy K jest zalecana kobietom po menopauzie. Są one bowiem szczególnie podatne na łamliwość kości. Odpowiedni poziom witaminy w organizmie zapobiega powstawaniu chorób miażdżycowych oraz osteoporozie.

Niedobór witaminy K rzadko zdarza się u dorosłych. Zapobiega temu naturalna produkcja w jelitach. Skomplementowanie K2 MK 7 może jednak być wskazane osobom niedożywionym lub cierpiącym na schorzenia układu pokarmowego.

Witamina K2 - jak wybrać odpowiedni suplement?

Suplementy diety zawierające witaminę K powinny być wysokiej jakości. Dzięki temu można zyskać pewność, że organizm otrzyma wszystko to, czego potrzebuje. A tym samym zachowa zdrowie. Najlepiej wybierać preparaty, w których obecna jest witamina K2 MK7. Jest to bowiem najbardziej przyswajalna i najdłużej biologicznie aktywna forma. 

Suplementy diety z witaminą K, mogą być stosowane przez osoby będące na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Nie zawierają one bowiem żelatyny, laktozy ani glutenu.

Artykuły o witaminach:

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium