Sklep Życia
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Kategorie
Opcje przeglądania
Liposomalna witamina C dla dzieci
Dla dzieci witamina C
Liposomalna witamina C
Metylowana witamina B komplex
Liposomalna witamina B kompleks
Retinol
Beta-karoten
Forma podania kwasu foliowego
Dla dzieci witamina K
Liposomalna witamina K
Forma podania witaminy ADEK
Forma podania witaminy E
Forma podania Niacyny
Dla dzieci witamina D
Liposomalna witamina D
Liposomalna
Cena
  • od
    do

Dlaczego Sklep Życia?

Witaminy są organicznymi związkami potrzebnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zagwarantowania przeżycia. Większość dostarczanych witamin powinna pochodzić z naturalnego pożywienia. Nie zawsze mamy jednak możliwość, aby dostarczyć dostateczną ilość witamin z samego pokarmu. Niektóre z witamin mogą jednak zostać częściowo wyprodukowane przez sam organizm. Przykładem jest witamina D, którą ludzki organizm syntezuje podczas wystawienia na działanie światła słonecznego.

Witaminy

Witaminy

Kilka faktów na temat witamin:

  • istnieje 13 znanych ludzkości witamin,
  • mogą być one rozpuszczalne w wodzie lub w tłuszczach,
  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są łatwiej przyswajalne przez ludzki organizm,
  • mają w sobie cząsteczki węgla, dlatego też są określane mianem związków organicznych,
  • zbilansowana dieta to najlepsze źródło witamin, jednak warto wspomagać się suplementami, które pomogą uregulować ich poziom.

Czym dokładnie są witaminy?

Witaminy są niezbędne dla każdego żyjącego organizmu. Jeżeli nie zażywamy dostatecznej ilości którejkolwiek z nich, w organizmie może wystąpić ich niedobór. A jest to niebezpieczne dla zdrowia.

Witaminy to równocześnie:

  • organiczne związki występujące w ciele człowieka,
  • niezbędny składnik odżywczy, którego ciało nie jest w stanie samo wyprodukować i musi pozyskać z pożywienia.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy zaliczane do tej grupy są magazynowane przez nasze ciała w tkance tłuszczowej i wątrobie. Do grupy rozpuszczanych w tłuszczach należą A, D, E, K.

Charakteryzują się one o wiele większą przyswajalnością od tych rozpuszczalnych w wodzie. Mogą one przetrwać w naszym ciele przez wiele dni, w niektórych przypadkach nawet przez miesiące. Do rozpuszczenia witamin przez nasz organizm dochodzi poprzez wchłanianie ich przez substancje zwane lipidami. Dzieje się to podczas procesu trawienia. Organizm zaczyna ją pozyskiwać już od momentu, w którym pokarm wyląduje w żołądku.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie nie utrzymają się w organizmie zbyt długo. Ciało nie jest przystosowane do ich przechowywania i są szybko wydalone podczas oddawania moczu. Z tego właśnie powodu grupa witamin rozpuszczalnych w wodzie musi być dostarczana o wiele częściej.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie to:

  • Tiamina (B1)
  • Ryboflawina (B2)
  • Niacyna (PP lub B3)
  • Pirydyksyna (B6)
  • Foliany (folacyna, kwas foliowy, B9)
  • B12 (kobalamina)
  • Kwas pantotenowy (B5)
  • Biotyna ( H, B7)
  • Witamina C (kwas L - askorbinowy)

Witamina A

W chemicznym żargonie znane są pod nazwą karotenów, głównie beta karotenu.

  • jest to grupa rozpuszczalna w tłuszczach.
  • niedobór może doprowadzić do ślepoty i zaburzeń oczu powodujących suchą rogówkę,
  • jej źródła możemy znaleźć w pokarmach takich jak wątróbki, marchewki, olej słonecznikowy, niektóre sery, brokuły, słodkie ziemniaki, masło, szpinak, jajka, melony, mleko, zwierzęce podroby

Witamina B1

Chemiczna nazwa to tiamina.

  • należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie,
  • niedobór wit. B może prowadzić do zespołu korsakowa (jest to choroba, której objawy przypominają amnezję),
  • suplementacja wit. z grupy B jest doskonałym dodatkiem w każdej diecie. Należy ona bowiem do związków, które łatwo wypłukują się z naszego organizmu.
  • występuje ona w największej ilości w drożdżach, wieprzowinie, ziarnach słonecznika, brązowym ryżu, szparagach, kalafiorach, ziemniakach, pomarańczach, jajkach i zbożach.

Witamina B2

W nauce znana jest jako ryboflawina. Funkcje witaminy z grupy B2 są dla nas niezwykle istotne.

  • należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie,
  • dobrymi źródłami, w których znajdziemy wit. B2, będą szparagi, banany, serki wiejskie, jogurty, ryby i zielona fasola,
  • brak wit. B2 może doprowadzić do utraty włosów, problemów ze skórą w postaci opryszczki i uszkodzeniami w kącikach ust.

Witamina B3

Częściej nazywana jest niacyną.

  • rozpuszczalna w wodzie,
  • jej niedobór często doprowadza do biegunki, zapalenia skóry i uszkodzeń mózgu,
  • znajdziemy ją w podrobach zwierzęcych, wołowinie, mleku, jajkach, warzywach liściastych, pomidorach, awokado, marchewkach, grzybach, pieczarkach, rybach.

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

  • przypisana do grupy rozpuszczalnych w wodzie,
  • jej niedobór może doprowadzić do mrowienia kończyn i odrętwienia kończyn lub uszkodzeń naskórka,
  • dobrymi źródłami kwasu pantotenowego są brokuły, awokado, kawior.

Witamina B6

Niezbędnik, który będzie posiadał każdy dobry kompleks witamin. Znana jest pod chemiczną nazwą pirydoksyna.

  • wit. b6 jest rozpuszczalna w wodzie,
  • jej niedobór może doprowadzić do anemii i uszkodzenia układu nerwowego,
  • możemy znaleźć ją w bananach, zbożach, orzechach, mleku.
  • niska temperatura może doprowadzić do jej degradacji Zamrożenie pokarmu bogatego w wit. B6 zmniejsza jej zawartość aż o połowę.

Witamina B7

Witamina B7 znana jako biotyna.

  • grupa rozpuszczalnych w wodzie,
  • jej niedobór w diecie może doprowadzić do zapalenia skóry, zapalenia jelit,
  • dobrym źródłem biotyny są żółtka jaj i niektóre z zielonych warzyw.

Witamina B9 (kwas foliowy)

  • jedna z witamin rozpuszczalnych w wodzie,
  • kwas foliowy jest niezwykle istotnym elementem diety każdej kobiety w ciąży. Jej brak może powodować uszkodzenia płodu. Lekarze bardzo często zalecają kobietom w ciąży suplementacje multiwitaminy dla dorosłych bogatej w witaminę z grupy B9. Taki zestaw pomaga utrzymać płód w dobrej kondycji i zapewnić mu zdrowy rozwój,
  • Naturalne źródła kwasu foliowego to warzywa liściaste, rośliny strączkowe, nasiona słonecznika. Małe ilości wit. B9 możemy znaleźć też w piwie.

Witamina B12

W przemyśle chemicznym znana jako kobalamina.

  • witamina b12 jest rozpuszczalna w wodzie,
  • niedobór może doprowadzić do stanu, w którym organizm produkuje nienaturalnie duże ilości krwinek czerwonych,
  • dobre źródła pożywienia wit. B12 to jajka, mleko, produkty sojowe, skorupiaki i ryby.

Witamina C

Bliżej znana jako kwas askorbinowy.

  • rozpuszczalna w wodzie,
  • niedobór może powodować niedokrwistość i obniżenie odporności,
  • warto wiedzieć, że kwas askorbinowy jest związkiem, który może zostać łatwo zniszczony podczas gotowania. Jest nieodporna na przetworzenie w wysokiej temperaturze.

Witamina E

Witaminy z grupy E w chemii rozpoznawane są pod nazwą tokoferoli.

  • należy do grupy rozpuszczalnych w tłuszczach,
  • w przypadku wit. E trudno o jej niedobór. Jest bardzo łatwa do pozyskania, a sam organizm bardzo długo przechowuje ją w tkance tłuszczowej. Jeżeli jednak dojdzie do sytuacji niedoboru tokoferoli, stan ten może spowodować anemię,
  • dobrym źródłem będą owoce kiwi, migdały, awokado, jajka, mleko, orzechy, produkty zbożowe.

Witamina D

Inaczej zwana cholekalcyferolem.

  • jest rozpuszczalna w tłuszczach,
  • niedobór może prowadzić do poważnych schorzeń. Są nimi między innymi krzywica i zmiękczenie kości,
  • wit. D zostaje pozyskana przez organizm poprzez wystawienie go na działanie ultrafioletu. Innymi słowy, ciało jest w stanie samodzielnie wytworzyć sobie wit. D, jeżeli będziemy przebywać na słońcu. Najwięcej witaminy z grupy D posiadają jajka, ryby, mleko i pieczarki.

Witamina K

Czyli pochodna naftochinonu.

  • grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,
  • brak wit. K w organizmie może być szczególnie niebezpieczny. Powoduje on podatność ciała na krwawienie, a w ekstremalnych przypadkach może powodować skazę krwotoczną,
  • pietruszka dostarcza najwięcej witaminy K. Znajdziemy ją również w owocach kiwi i awokado.

Co to są multiwitaminy?

Multiwitamina to niemal najbardziej popularny suplement, po który sięgamy w dzisiejszych czasach. Jest to suplement diety, który zawiera co najmniej 16 minerałów i 13 witamin istotnych dla zdrowego funkcjonowania organizmu. Są one sprzedawane w wielu różnych formach. Od zestawów dla dorosłych, aż po żelki dla dzieci.

Różne preparaty wieloskładnikowe posiadają różną zawartość danych grup witamin. Niektóre nastawione są na dostarczenie jednej konkretnej grupy. Natomiast inne suplementy wieloskładnikowe starają się dostarczać wszystkich witamin po równo.

Multiwitaminy często zawierają:

  • aminokwasy
  • kwasy tłuszczowe
  • zioła
  • minerały

Według doniesień amerykańskiego serwisu informacyjnego badań biotechnologicznych (NCBI) regularne stosowanie suplementów zawierających kompleks witamin zmniejsza ryzyko zawałów i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Z myślą o kim produkuje się suplementy witaminowe?

Spożywanie dużych ilości witamin syntetycznych nie zawsze może być dobrym rozwiązaniem. Lepszym rozwiązaniem będzie zaopatrzenie się w naturalne suplementy, które swoją biodostępnością przewyższają swoje chemiczne odpowiedniki.

Naturalne suplementy witaminowe

Dobrze ułożona dieta, jest w stanie dostarczyć niezbędne zdrowemu organizmowi składniki odżywcze i minerały. Producenci produktów wieloskładnikowych zgodnie potwierdzają, że docelowa grupa odbiorców tego rodzaju preparatów to:

  • osoby starsze, których ciało posiada zmniejszoną regeneracje, co wiąże się z mniejszym absorbowaniem witamin z pokarmu. Ludzie w podeszłym wieku mogą także mieć większe zapotrzebowanie na wit. D i wapń,
  • weganie i wegetarianie, którym bardzo często brakuje żelaza, wapnia, cynku i kwasów tłuszczowych omega. Te trzy składniki znajdują się głównie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego,
  • kobiety w ciąży lub karmiące piersią.

Historia witamin

Odkrycie witamin było kluczowym krokiem na drodze leczenia i zrozumienia działania ludzkiego organizmu. W 1912 roku Kazimierz Funk ukuł termin "witamina", którym posługujemy się do dziś na całym świecie.

Badania nad nimi były żarliwym obiektem dyskusji wielu dziedzin naukowych od ponad stu lat. Sam przełom wyposażył nas w istotną wiedzę, która zrewolucjonizowała sposób myślenia lekarzy na całym świecie. Wiele lat temu ludzie myśleli, że do prawidłowego funkcjonowania organizmu wystarczy, że będziemy mu dostarczali:

  • białek,
  • węglowodanów,
  • tłuszczu,
  • minerałów.

Dzisiaj wiadomo jednak, że w celu zapewnienia prawidłowego rozwoju i utrzymania ciała w wysokiej kondycji musimy dostarczać niezbędnych mu witamin. Nasza wiedza o witaminach i minerałach, ich przyswajalności i zawartości nieustannie ewoluuje od czasów ich odkrycia aż po dziś dzień.

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium